PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas 

VAIKŲ LAIŠKAI TĖVAMS rašo trečiokai

Kad gyvuotų Lietuva
Mano šeimoje yra šeši narai. Tai yra : mama, tėtis, močiutė, senelis, brolis ir aš. Bet aš labai norėčiau turėti sesutę. Su ja galėčiau žaisti, o brolis norėtų turėti broliuką. Man labai patinka būti šitoje šeimoje, nes jie visi yra geri. Mes galėtume užauginti ir daugiau vaikų. Aš labai norėčiau, kad tie tėvai, kurie turi vieną vaiką, turėtų tris arba du vaikus. Ir Lietuvoje gyventojų būtų daugiau.
Agnė, 3a klasės mokinė

Mano svajonė
Mano gimtinė Eigirgalos pušynėlis. Turiu sesutę, broliuką ir dar mažesnę sesutę Gitaną. Visas laisvas valandas aš tik praleidžiu su ja. Jeigu turėčiau dar broliuką, tai jis man padėtų daboti mažąją Gitaną. Tai va, norėčiau aš nusipirkti broliuką.
3kl. Diana

Laiškas mamai ir tėčiui

Kas gi užuolaidą judina lango,
Kieno balta rankelė?
Saulytė savo brolelį brangų
Sauliuką iš miego kelia. S. Nėris
Mamyte, Tu sakei, kad tai pats gražiausias Tavo vaikystės eilėraštis. Tu ir man jį dažnai prieš miegą paskaitydavai. O aš jo klausydavausi ir įsivaizduodavau saulės broliuką: tokį storuliuką, besišypsantį. Aš pats labai norėjau turėti brolį. Po kiek laiko mano noras išsipildė - Tu ir tėvelis man padovanojote broliuką. Jo vardas Mantas, bet mes jį dar vadiname Kiškučiu, Kačiuku, Meškinu. Drauge su juo augti man labai smagu. Karatis mespykstamės, net susimušame, bet labai greitai vėl susitaikome ir smagiai žaidžiame. Kaip smagu augti šeimoje, kurioje nesijauti vienas.Kuo daugiau šeimos narių, tuo daugiau draugų turi. Aš nusprendžiau parašyti jums laišką, nes mes su Mantuku norime dar vieno broliuko. Tada būtų dar smagiau ir linksmiau augti! Žinau, kad nelengva vaikus auginti, nes mes būname išdykę, kartais pikti, bet Jūs vis tiek mus labai mylite ir džiaugiatės.
Mokykloje mums pasakojo, kad kartais šeimos atsisakoauginti vaikus. Bet tada jos neturi palikuonių. Bet jei niekas vaikų neaugintų, tai visi žmonės išmirtų! Kokia tuščia tada būtų žemė, tarsi negyva. O mes juk šito nenorime. Aš labai norėčiau, kad mūsų žemė neišmirtų, kad visi žmonės mylėtų ir augintų savo vaikus, kad būtų daug laimingų žmonių.
Brangūs Mamyte ir Tėti, šiandien mes važiuojame į pusseserės gimtadienį ir padovanosime jai gražią dovaną. O kai žiemą bus mano gimtadienis, aš norėčiau, kad man padovanotumėte broliuką. Mantukasd irgi labai apsidžiaugtų, nes jis nenori būti pats mažiausias, jis nori būti vadas. Mes broliukui jau ir vardą sugalvojome, bet dar nesakysime. Dabar galime tik pažadėti, kad padėtume broliuku rūpintis, o vakarais aš skaityčiau jam tą gražiausią eilėraštį.
3c klasė Martynas

Laiškas tėvams
Brangūs tėveliai. Man vienai liūdna, norėčiau sesutės. Mažos sesutės, kuria aš rūpinčiausi.Su ja galėčiau išdykauti ir žaisti. Maitinčiau ją skania košele, nuo kurios ji galėtų sparčiai augti. Aš jai pinčiau kasytes, abi bėgtumėm į pievą gėlyčių rinkti, smagiai žaistumėm ir išdykautumėm. Ji būtų geriausia mano draugė.
Mano sesutė atrodytų taip: šviesiai rudi plaukai, veidukas apskritas, akytės žydros, nosytė riesta, žandukai raudoni, lūpytės gražios, o šypsena didelė. Štai kokią sesutę aš noriu turėt.
Giedrė, 3c klasės mokinė

Laiškas tėveliams
Brangūs tėveliai, aš esu dėkingas, kad turiu sesutę. Man labai smagu su ja žaisti, nors ji dar maža. Mano sesutei tik 2 metukai. Bet aš dar norėčiau turėti broliuką. Su broliu man gal būtų įdomiau žaisti. Galėtume sugalvoti tokių žaidimų, kokių nemėgsta žaisti mergaitės. Aš galvoju, kad kai mano sesutė paaugs, mūsų šeimoje bus dar vienas vaikutis.
Paulius, 3c kl. mokinys

Aš neturiu nei broliuko, nei sesutės. Aš labai norėčiau sesutės, nes man labai liūdna vienai. Aš ją labai mylėčiau. Dalinčiausi su ja viskuo. Išmokyčiau ją gerų dalykų. Kai paaugtų, padėčiau tarti raides. Štai dėl to aš labai norėčiau sesutės. Tada pasistengčiau geriau mokytis. Jeigu gimtų berniukas irgi gerai. Prašau, mamyte ir tėveli, padovanokite man sesutę! Aš ją tikrai mylėsiu.
Miglė, 3a klasės mokinė

Mieli tėveliai, mūsų ketveriukė yra labi laiminga. Aš turiu sesytę, jai padedu, bet norėčiau turėti dar sesytę ar broliuką. Mums su Rūta liūdnoka. Dėl to mes jūsų prašome nupirkti mažą sesutę ar broliuką. Tik pagalvokit, kaip bus smagu. Mes su Rūtele plausim mažylio vystyklus. Prižiūrėsim ir saugosim, kad kur neprapultų. Padėsim mažylio naudai.
Tėveli, mamyte, ar atsiųsit man leliuką?
Aistė, 3a klasė

Man sukako dešimt metų. Gyvenu su tėčiu, mama ir senele. Aš neturiu brolio ir sesers. Labai artimai bendrauju su savo pusbroliais dvyniais. Norėčiau turėti brolį, kad man nebūtų liūdna. Man labai patinka maži vaikai. Norėčiau rūpintis juo ir labai mylėti. O sesers aš nenoriu turėti, nes mergytės yra labai kaprizingos.
Tomas 3a klasė

Mieli tėveliai, labai norėčiau turėti broliuką ar sesutę. Aš galėčiau prižiūrėti ir globoti, pagelbėti atsitikus bėdai.Aš mylėčiau, nesvarbu ar tai būtų berniukas ar mergaitė. Mergaitei atiduočiau savo visas lėles. Berniuką išmokyčiau įdomių žaidimų. kol būtų mažas, vėžinčiau vežimėlyje lauke, kad mamytė galėtų pailsėti ar padaryti darbą. Vakarais paskaityčiau pasakas. Paaugus kūdikiui, eičiau pasivaikščioti ir pažaisti į lauką.
Gintarė, 3a klasė

Šiame laiškelyje noriu papasakoti savo jausmus. Kai aš buvau mažytė, visada norėjau būti mylimiausia dukra. Nors man nieko netrūko. Turėjau daug žaislų, gražių drabužių ir daug draugų. Tačiau po kelių metų atsirado sesutė. Visi labai laukėm, nors aš truputį bijojau. Atsiras dar vienas šeimos narys, mažytis verksniukas. O kai atsirado, mes labai džiaugiamės. Ir visi ja rūpinomės. tada šeimoje sutvirtėjo dar didesnė meilė. Dabar savo sesutės negalėčiau niekam atiduoti.
Modesta, 3a klasė

Dabar mes augame kartu su broliuku. Bet aš norėčiau turėti ir sesytę. Jos vardas būtų Karolina. Sesytė su manimi žaistų. Broliukas su manimi nevisada nori žaisti.
Aš sesytę labai mylėčiau ir atsakingai globočiau. Jei dabar gimtų mano sesytė, ji būtų labai maža. Aš negalėčiau dar ilgai su ja žaisti. Stebėčiau, kaip ji pamažu auga ir pradeda tarti pirmuosius žodelius. Aš labai lauksiu savo mažosios sesytės.
Erika 3a klasė

Gyvenu aš vienturtė. Neturiu nei brolio, nei sesės. Paprašysiu aš tėvelių brolio:
-Mamyte, padovanosi man brolį? Paklausiu tyliai.
- O kam tau jis, dukryte?- paklausia mamytė.
-Aš nenoriu būti vienturtė,- atsakau.
-O kam tau jis, ką su juo veiksi?- vėl paklausia.
-Jau sakiau, nenoriu būti vienturtė, o ką su juo veiksiu? Taigi, žaisiu ir saugosiu- atsakau.
-Na tik su viena sąlyga, -pasako mamytė.
-O kokia?- paklausiu.
-Jeigu būsi gera, -atsako vėl.
Nuo tos dienos aš tapau laiminga ir gera.
Ingrida 3a klasė

Ankstų Velykų rytą su tėveliu nuėjome į bažnyčią. Mamytė liko namuose su mažuoju broliuku. Kai kunigas paskelbė konkursą ,,noriu broliuko ar sesutės", grįžęs namo tikrai paprašiau tėvelių, kad dar nupirktų sesę. Bet tėveliai ėmė aiškinti, kad užtenka ir judviejų, nes labai sunkūs laikai. Aš vis tiek neatstojau ir vis prašiau:
-Mamyte, juk tu pati visada sakei, davė Dievas burną, duos ir duonos. Tai visiems užteks. Ir aš jau didelis, padėsiu tau prižiūrėti. O be to ir jūs su tėčiu neesate vienturčiai, juk taip smagu, kai visi susitinkate. Tėvelis paglostė man galvą ir pasakė:
- Tu toks protingas berniukas, todėl ir aš tau padėsiu prikalbinti mamą. Tad mes dabar abu su tėčiu prašome ir manome, kad mama nusileis ir sutiks. Gal greitai atsiras dar vienas kūdikėlis, nesvarbu ką rasit ar berniuką, ar mergaitę. Juk darni šeima su Dievulio pagalba nugali visus sunkumus.
    Eilėraštis Dar vis mažai!
Aš Karolis Šiškų,
Turiu vieną brolį.
Paprašysiu aš tėvų,
Kad nupirktų antrą.
Mama sako - na jau ne!
Tėtis - pagalvosiu.
Šiaip ne taip gavau ir trečią...
Nenurimstu aš vis tiek.
Tai tėvai supykę,
Nuperka man sesę.
Karolis, 3a klasė

Aš norėčiau turėti sesutę, nes jau turiu broliuką. Jo vardas Mantas. Jis linkęs prie linksmumo. Norėčiau sesutės, kad galėčiau ją ginti ir saugoti. Mamai mus abu sunku auginti, bet aš noriu sesutės. Kartais pritrūksta maisto. Mes ir pinigų neturim. Mantas, aš ir sesutė žaistume. Vienam kartais tenka likti su mažuoju broliuku. Kartais, kai mamos nebūna, padarau jam valgyt, bet ir sesei daryčiau, jeigu ją tik turėčiau.
Tomas

Aš visą laiką norėjau turėti sesutę. Bet mūsų šeimoje gimė broliukas. Aš jį labai myliu. Jis yra labai išdykęs, bet geras. Mes kartais pasipešam. Bet aš vis tiek dar norėčiau sesutės. Aš ją mokyčiau žaisti su lėlėmis, piešti, ją rengčiau. Bet vis tiek yra labai gerai ir broliukas. Kai būna liūdna, aš su juo padraugauju. Aš visada prašau mamos, kad man padovanotų sesutę. Norėčiau turėti daug daug sesučių ir broliukų.
Jogilė, 3a klasė

Aš neturiu nei broliuko, nei sesutės, bet norėčiau turėti sesutę. Aš su ja žaisčiau ir prižiūrėčiau, o taip pat mokyčiau skaityti, rašyti ir skaičiuoti. Mokyčiau gerų manierų, atiduočiau savo išaugtus drabužėlius. Kai mano sesutė paūgėtų, eičiau kartu su ja kartu į mokyklą ir padėčiau ruošti pamokas. Man vienai liūdna, o su sesute būtų linksmiau. Aš norėčiau sesutės todėl, kad jos yra ramesnės, negu berniukai. Gal rašysiu laišką gandrui, kad padovanotų sesutę. Bet, turbūt, aš sesutės niekada neturėsiu. O gal kada ir turėsiu. Neblogai būtų ir vbroliukas. O geriausia turėti abu kartu. Linksmybių visiems trims tikrai netrūktų. Bet juk visą laiką nesilinksmintumėm. Tokios mano svajonės!
Rūta, 3a klasė

Mylimieji tėveliai, aš prašau jūsų, kad padovanotumėt man sesutę. Nes brolį jau turiu. Jam yra 13 metų. Jis jau šeštoje klasėje. Jei bus sesutė. tai ji turėtų šviesius plaukučius, mėlynas akytes. Ir būtų labai graži ir miela. Tėveliai, aš jūsų labai prašau. Pažadu, aš ją rūpinčiausi ir globočiau. Prašau jūsų, tėveliai. Aš ją labai mylėsiu. Broliuko nenoriu turėti, nes pirmasis mano brolis yra neklaužada. O jei būtų neklaužada ir antrasis brolis? Man užteks sesės ir brolio. Prašau tavęs mamyte ir tėveli. Mano tėveliai labai daug dirba, kad aš ir brolis turėtumėm ko nors valgyti ir apsirengti. Jiems atrodo, kad manęs, brolio ir tikėkimės sesers yra per daug.
Simona 3a klasė

Brangūs tėveliai, aš jūsų prašau sesutės. Ji turėtų atrodyti taip : akytės mėlynos kaip ir mano, nosytė maža, rankutės didesnės už nosytę, bet vis tiek mažos. Aš jūsų prašau todėl, kad man labai liūdna, mano sesuo Jūratė jau didelė ir kai aš jos paprašau žaisti su barbėmis, ji atsisako. O jei turėčiau sesutę, aš ją labai mylėčiau ir žaisčiau visą dieną. jai duočiau aš vardą Gabrielė. Tai mano karščiausias noras.
Ačiū! Gintarė, 3c

TURINYS