PRO VITA©  Parengė Robertas Skrinskas

RELIGIJA

4. TEOLOGŲ NUOMONĖS    A. Katalikų    B. Protestantų

    A. Katalikų
    Šv. Jeronimas ir šv. Augustinas svarstė, kada Dievas suteikia racionalią sielą, bet tai neturėjo jiems įtakos visiškai pasmerkti abortus. Šv. Augustinas savo veikale ,,De nuptiis et concupiscentia'' griežtai pasisakė: ,,Tokie asmenys nesą verti tėvo ir motinos garbingo vardo.''
    Šv. Tomas Akvinietis smerkė visus abortus. Bet, jo nuomone, motinos gyvybės gelbėjimas yra svarbiausias motyvas, pateisinantis abortą. Vadovaudamasis ano meto mokslo lygiu ir Aristotelio įtaka, manė, kad sielą vaikas gauna praėjus 40 dienų (berniukai) ir 80 dienų (mergaitės) po prasidėjimo. Savo klaidą šv. Tomas ištaisė, sapne apsireikšdamas serbų gyd. Stojan Adasevic. Žr. pro vita žinios 2008 11 13.
    Ilgą laiką bažnytiniai ir civiliniai įstatymai mažai kuo skyrėsi arba visiškai nesiskyrė: religija ir visuomenė vieningai smerkė abortus.
    ,,Taip pat pastebėjau, kad nepaprastai sunku išlaisvinti moteris, kurios, be kitų apsėdimus sukėlusių priežasčių, buvo dariusios abortus.“ Iš egzorcisto kun. Gabriele Amorth knygos ,,Egzorcistai ir psichiatrai“, 109 p., 2005m.

    B. Protestantų
    a) prieš abortus.
    ,,Vaisius, nors apsuptas savo motinos įsčių, jau yra žmogus ir yra žvėriškiausias nusikaltimas išplėšti jį iš gyvenimo, kuriuo dar nepradėjo džiaugtis. Jei rodosi daug siaubingiau nužudyti vyrą jo pačio namuose, nei lauke, nes vyro namai yra saugiausia prieglauda, juolab lengviau suprasti, kad dar brutaliau yra sunaikinti vaisių įsčiose, prieš jam patenkant į šviesą." Jonas Kalvinas.
    Anglikonų vyskupai pasmerkė abortus kaip tikrą žmogžudystę. Žinomas protestantų teologas Karl Borth (šveicarų Reformatų Bažnyčia) pasakė: ,,Tas, kas sunaikina besivystančią gyvybę, užmuša žmogų.'' (1961 m. leidinys)
    Deitrich Bonhoffer, Reformatų Bažnyčios teologas, pabrėžė: ,,Kelti klausimą, ar mes čia susiduriame su žmogumi, tai nesąmonė. Faktas, kad Dievas nori sukurti žmogų, ir tyčinis neleidimas gyventi yra niekas kitas kaip žmogžudystė.'' (1955 m. leidinys)
    Liuteronas Helmut Thielicke, Hamburgo universiteto religijos profesorius: ,,Po pastojimo klausti, ar asmenys atsakingi už tėvystę, nėra reikalo - jie jau tėvai.'' (1969 m. leidinys)
    b) prieš kontracepciją.
    Iki 1900 metų visi krikščionys vieningai smerkė kontracepciją. Porto Bažnyčios Sinodas, sušauktas Biblijos komentarų klausimais, pabrėžė, kad kontracepcija yra tas pat kaip abortas. Jonas Kalvinas 1500 m. pareiškė, kad gimdymo kontrolė yra būsimų asmenų žmogžudystė. Jonas Vesli 1700 m. pažymi, kad apsauginių priemonių naudojimas yra nenatūralus ir griauna tų sielas, kurie tai praktikuoja. Martynas Liuteris paskelbė, kad kontracepcija yra sodomija. Žinomas teologas V.Pink pasakė: ,,Mes netikime tuo, kas yra vadinama ,,gimdymų kontrole''. [12]
    Liuteronų pastorius ir teologas Dietrich Bonhoeffer rašė: ,,Embriono sunaikinimas motinos įsčiose yra grubus gyvenimo teisės pažeidimas, kuria Dievas apdovanojo gimstančią gyvybę. Kelti klausimą ar mes čia jau susiduriame su žmogiška būtybe ar ne yra paprasčiausias reikalo painiojimas. Paprastas faktas yra tame, kad Dievas sąmoningai numatė sukurti žmogų ir šiam gimstančiam žmogui apgalvotai atimamas gyvenimas. It tai yra niekas kitas kaip žmogžudystė.“ 

TURINYS