Sėk, mergele, žalią rūtą...

Šiuolaikiškiausių Europos šalių (Skandinavijos, Danijos, Vokietijos, Prancūzijos) jauni vyriškiai per psichologų surengtą apklausą pareiškė norintys savo žmonai būti pirmieji. Tokių griežtų moralistų tarp 18-25 metų vaikinų atsirado net 82 %. Paklausti, kodėl jie kelia tokius griežtus reikalavimus šiais apylaisvės meilės laikais, dauguma negalėjo tiesiai atsakyti. “Taip turi būti, ir viskas”. Šią psichologinę mįslę netikėtai padėjo išnarplioti nauja genetikos atšaka - telegonija. Faktiškai ji gimė prieš 150 metų...

Zebras ar arkliukas?

Jaunuoliai norėtų turėti vaikų su savo teisėtais sutuoktiniais. Vaikai gimsta, tačiau kartais... tarsi kitos rasės, savo giminei nebūdingo charakterio ar elgsenos. Ilgainiui gimdytojai ir palikuonys pasijunta it svetimi. Karma, psichologinės skirtybės ar kartų konfliktas? Dažniausiai būna taip, tačiau yra dar vienas svarbus veiksnys - telegonijos efektas.

Prieš 150 metų arklių augintojai, išvedantys naujas veisles, nutarė sukryžminti arklį su zebru. Bandymai nepavyko: neužsimezgė nė viena “arklinio zebro” ląstelė. Ilgainiui šį eksperimentą pamiršo, tačiau... po kelerių metų veislinės kumelės, sukergtos su tikrais veisliniais arkliais, ėmė ir atsivedė... dryžuotus kumeliukus. Mokslininkai kraipė galvas - taip zebrų ir neapvaisintos, keliskart atsivedusios puikius grynakraujus palikuonis kumelės nei iš šio, nei iš to atsivedė kažkokius mišrūnus? Apstulbęs mokslo pasaulis šį reiškinį pavadino telegonija.

Profesoriaus Flinto, Felikso Ledanteko ir kitų bandymai su įvairiomis gyvūnų rūšimis atskleidė tą patį fenomeną.

Tai nesukrėtė šik šunų veislių specialistų. Jie seniai žinojo: jei nors kartelį kalė pasibėgios su kukliu nekilmingu kiemo margiuku ir jeigu po to ir neatsives šunyčių, vis dėlto net tolimoje ateityje grynaveislių šunelių nelauk, nors jų tėvas būtų ir pats Šunų Lordas. Šią išmintį žino kiekvienas šunų augintojas. Svarbiausia kitkas: ar telegonijos efektas veikia ir žmones?

Po daugybės eksperimentų mokslininkai nustatė: deja, taip, telegonijos efektas skirtas ir žmonėms! Baisiausia - čia jis pasireiškia stipriau nei gyvūnams!

Nuo šio lemtingo akimirksnio tam tikrų (?!) žmonių pastangomis eksperimentai mikliai buvo baigti, jų rezultatai - paslėpti ar sunaikinti.

Tačiau yla visada išlenda iš maišo, ypač moksle. Audringa pasaulio šalių komunikacijos plėtra, seksualinė revoliucija, AIDS, apsigimimai, savižudybės ir žmogžudystės, kartų konfliktai ir šeimyniniai nesutarimai privertė skubiai prisiminti senutę telegoniją.

“Nei į tėvelį, nei į mamytę...”

Žinomi faktai: por no grafijos, pro stit ucijos, narkomanijos ir laisvosios meilės epochoje kai kuriose šeimose nei iš šio, nei iš to gimsta beje, absoliučiai teisėti vaikai, tačiau - “nei į tėvelį, nei į mamytę”. Klastingas genų žaismas ar - telegonija? Genetikos specialistai tvirtina, kad tokių “savų-nesavų” palikuonių atsiradimo priežastis - genetinė chromosomų grandinės mutacija, kurią kažkada sukėlė atsitiktiniai nesantuokiniai ryšiai. To negana - telegonijos mokslas įrodė, kad perduodami ne tik išoriniai, bet ir vidiniai buvusio seksualinio partnerio požymiai. Mūsų senoliai tą žinojo - gal todėl taip griežtai būdavo baudžiami merginų prievartautojai, suvedžiotojai, o laisvo elgesio moteriškės niekinamos ir baudžiamos. (Tikėta, kad atsitiktinius meilužius jos tarsi virusais užkrečia ankstesnių savo partnerių nuodėmėmis - polinkiu į girtavimą, vagystę, homoseksualizmą ir pan.) Ir ne tik jos - buvo manoma, kad daug moterų mylėjęs vyriškis savo nekaltai nuotakai irgi primeta buvusių mylimųjų vidinius bruožus, ir jo teisėti vaikai, ypač - mergaitės, gali išaugti lengvabūdžiai ir - nemylėti motinos. O ištekėjusiųjų “be vainikėlio” moterų vaikai esą mažiau mylės tėvą... Kad ir kaip ten būtų, tačiau naujų telegonijos atradimų šviesoje močiutės prisakymai vaikaičiams “saugoti žalią rūtą” atrodo nebe tokie naivūs.

Minesotos universiteto (JAV) eksperimentinės medicinos centro specialistai teigia įrodę, kad jaunuolių nekaltybė - ir moralinė, genetinė kategorija, o palaidi seksualiniai ryšiai sulig kiekvienu nauju partneriu pamažu keičia įgimtą genetinę informaciją. Kuo daugiau iki teisėtos santuokos buvę tokių ryšių, tuo stipriau užteršta chromosomų grandinė ir tuo mažiau šansų savo išrinktąjį (-ąją) apdovanoti ne tik juridiškai ir fiziškai, bet ir dvasiškai teisėtu, mylinčiu bei geru palikuoniu. Davatkiška, dogmatiška ir šiurpiai fatališka? Tegu nenusimena tie, kuriems “žalių rūtų” iki vestuvių išsaugoti nepavyko. Išeitis yra visada - šiuo atveju iš moralinės aklavietės mokslininkus ir nusidėjėlius išvedė ne kas kita, kaip ekstrasensai.

Karštoji meilės ir kūrybos liepsna,
arba
Meilė degina viską

Minesotos laboratorijos specialistai 1996-ųjų rudenį telegonijos metodu tyrė 15 savo noru pasisiūliusių asmenų chromosomų grandinės užterštumą. Rezultatai buvo netikėti: iš septynių gana laisvai prieš vestuves gyvenusių vyriškių 3 asmenų chromosomose mutacijų nepastebėta; iš 8 moterų 6 nerasta jokio užterštumo! Kodėl? Skubiai į pagalbą buvo iškviesti Kalifornijos parapsichologinių tyrimų centrų bioenergetikai. Po testavimo paaiškėjo - tie 8 “švarūs” asmenys sukūrė santuoką vedini meilės, buvo ištikimi savo antrajai pusei, dori piliečiai ir geri, pasiaukojantys tėvai. 6 iš 8 buvo sutuokti šventikų, 4 jų prieš tuoktuves atliko išpažintį ir pan. Beveik visi “švaruoliai” turėjo vienokių ar kitokių kūrybinių polinkių - tapė, rašė eiles, muzikavo. Ekstrasensų pirmoji išvada buvo tokia: stiprios, pareigingos ir tikrai mylinčios asmenybės ilgainiui tarsi energetiškai sudegina chromosomų taršą, taigi jų palikuonims tėvų ikisantuokinių seksualinių ryšių informacija neperduodama. Antroji išvada: taršą naikina ir tikra atgaila bei nuoširdus ketinimas gyventi santuokoje dorai. “Matyt, pasiruošimas santuokai ir vestuvių apeigos turi dar ir šią ugninę valomąją prasmę”, - teigė JAV bioenergetikas Maiklas Klinfordas.

Ištikimybės ir riterių epocha?

Naujai atrasta informacija apie seniai žinomą telegonijos efektą į žiniasklaidą skverbėsi lėtai ir sunkiai: trukdė kai kurie žurnalistai, kultūros veikėjai, tam tikros verslininkų grupuotės. Uždanga prasiskleidė, kai 1997-ųjų rudenį Prancūzijos koledžų moksleivės, išgąsdintos Europą užgriuvusios AIDS, abortų ir neištikimybių epidemijos, įkūrė slaptą organizaciją “PAGARBA”. Jos narės (tokių kol kas nedaug) duoda priesaiką saugoti nekaltybę iki pat vestuvių ir, gink Dieve, netekėti už donžuano. Net jeigu tektų likti vienišai... “Tikime, kad mūsų organizacija plėsis, - “Kurjer” korespondentui pareiškė jos prezidentė septyniolikmetė Margarita Valon. - Jau turime pasekėjų Skandinavijoje, Danijoje, Italijoje... Merginoms įgriso tas banalus laisvas seksas. Jis paseno; vėl prasideda laiškų, švelnių pokalbių, romantiškos meilės, ištikimybės ir riterių epocha.

Tai suteikia sielai sparnus, tai suteikia moteriai galimybę rinktis, kuriam, geriausiai ir garbingiausiam, ji atiduos save, savo gyvenimą ir savo būsimus vaikus. Be to, tai taip beprotiškai romantiška - iš tiesų pirmoji tavo vestuvių naktis... Kaip devynioliktame amžiuje”.

Parengė Agnė Tarvydaitė


O čia yra jūsų žinutės mums

gabija 2000 m. birželio 5 d., pirmadienis, 13:04:10
Sveiki,
menu, kad perskaiciusi apie telegonija, universitete, kalbedama apie moteri Vakaru kulturoje, gale kurso net paskaita interpretavau ta tema. Siais laikais, kai tokia mokslo pazanga, negalime nuo to nusisukti. O as pati... Viename MOTERS numeryje sudalyvavau konkurse laimeti Skoda Felicija ir parasiau trumpa romantiska savo susipazinimo su vyru istorija. Dazniausiai to, ko nenori labiausiai, ko netgi bijai, veliau ir gauni. Bet nesigailiu. Tik keista, kad siu laiku vyrai, tokie cinikai ir savimylos (retas praleidzia moteri pirma, retas padeda uzsivilkti palta, o neretas net ir kolege gali apstumdyti del vietos kompiuteriu klaseje) troksta, kad ju isrinktoji butu jiems pirmoji. Kazkas ne taip ju galvose. Man kyla klausimas: o kodel jie neturetu buti merginoms pirmieji? Kuo mes prastesnes? Jie gali daryti viska, o mes ne?! Maniskiui ir siandien apmaudu, kad nebuvau jam pirmoji. Zinodama apie ji, grausciausi nagus, jeigu buciau ta pirmoji. Juo labiau, kad siais laikais vyrai labai rafinuoti mieleje, visko nori greitai ir apie moteri net nemasto. Tai kaip tai merginai pasirodyti pirmaja nakti, jeigu ji nelabai gaudosi, ka daryti, a?
Musu vaikas nepanasus nei i viena, taciau cia ne telegonija kalta. Jis labai panasus i vyro mama. Tereikia karstai myleti ir jokia telegonija nebus baisi.

Arine 2000 m. kovo 24 d., penktadienis, 14:13:51
O viskas prasidėjo nuo atostogų pas dedė užsienyje. Po ilgos kelionės į Voketiją mes su visa šeima labai pavargome. Nuvyke į dedės namus metai parodė savo visą naktį praleidome šnekučiuodamiesi ir prisimindami gerus laikus. Pusbrolį kurį pažinojau Lietuvoje neatpažinau jam jau buvo 20m. Man ir mano sesei jau nusibodo suaugusiųjų šnekos ir mes pasiūleme pusbroliui parodyti mūsų kambarį ir ten pašnekėti. Nepastebėjome,kaip išmušė 10 valanda. Mes su sese lovoje ir skmbutis į duris. O ten... Pusbrolio draugas. Gražus vaikinas tamsaus gymio žodžiu mano IDIALAS Aš su pusbrolio draugu susipažinau arčiau ir mes pradėjome draugauti. Po pusantrų metų draugystės (Per kurią buvo ir išsiskirimo ašarų iš mano pusės, o jis mane ramino kad susitiksime greitai) mes susituokėme ir dar iki šiol gyvename tikrai labai laimingai. AŠ DŽIAUGIUOSI KAD JĮ SURADAU(KAD MES SURADOME VIENAS KITĄ) MES TIKRAI MYLIM VIENAS KITĄ IR ESSM LABAI LAIMINGI.TIP KAD AŠ VISIEMS LINKIU TOKIOS MEILĖS IR LAIMĖS KAIP PAS MANE.

Antanas 2000 m. vasario 10 d., ketvirtadienis, 12:39:04
Gerbimieji, straipsnio tema yra viena, o paklausimas atsiliepimui visiskai kitas, taciau skaitytojus labai sudomino butent straipsnio tema - telegonija. Tai is tikro idomu ir nieko cia nera mistisko ar antgamtisko. Jau pats faktas, kad viena lytine lastele sugeba sutalpinti savyje informacija apie ja "isauginusi" organizma ir net per kelias kartas, tai ko gi stebetis, kad ji puikiai gali "inesti sumaisti" ir i kito organizmo genu strukturas, kuri gali pasireiksti net per keleta kartu.
O dabar, kaip sakoma, i tema.
As su savo isrinktaja susipazinau dar vidurineje mokykloje - mes mokemes vienoje klaseje. Ji musu klaseje buvo vienintele "cigoniuke" - labai tamsaus gymio, juodais, lyg derva, plaukais, suristais i gundancia uodegyte ir dar priedo po "dinamometra" prie ausies("Dinamometrais" as vadinau plonas, spyrale susuktas plauku sruogas). Dideles zaizaruojancios akys ir valiukiskas zvilgsnis is pirmos dienos pakerejo mane, tylu, drovu kaimo berneli, kuriam netgi bucinys buvo sventas dalykas (teisybes delei turiu prisipazinti, kad pirma moteris, kuria pabuciavau ir tapo mano zmona). Draugavom septynis metus, kol as baigiau universiteta ir po to sukureme seima. O apsispresti man buvo labai lengva - as turejau labai gera patareja - savo vidini balsa. Kai man patikdavo kita panele (as juk gyvas padaras!), as is karto paklausdavau savo vidinio balso: "Ar galeciau su ja pragyventi visa gyvenima? "Ne, ne! Jokiu budu!" - atsakydavo man vidinis balsas. Kai as vidinio balso paklausiau to paties del savo dabartines zmonos, jis atsake: "O taip! Galetum!" Is pradziu pamaniau, kad kazkaip ne taip isgirdau ir perklausiau dar karta... "Taip, taip, zinoma galetum! Ir nieko daugiau neieskok! Ji skirta tau, o tu jai!"
Taip ir padariau. Ir stai jau greit bus trisdesimt metu, o mes ir siandien lyg jaunavedziai, nors jau penki metai, kaip seneliai. Aciu mano vidiniam balsui, kad sugebejo taip lengvai isspresti mano likima, aciu mano zmonelei, kad "vargsta" su manimi sitiek metu ir vis dar panaudoja zodi "myliu". Mes iki siol isdykaujam lyg mazvaikiai - ir gatveje ir namuose. Mes iki siol negalim pasisotinti vienas kitu.
Ir kai as dalyvauju kieno nors vestuvese, mano pagrindinis palinkejimas buna mazdaug toks: "Linkiu jaunavedziams gyventi taip, kaip gyvenome, gyvename ir norime dar ilgai gyventi mudu su zmonele".

Giedre 1999 m. spalio 13 d., trečiadienis, 10:15:20
Perskaiciau straipsni ir susimasciau apie moksline reiskinio puse. Nesu genetike, bet siek tiek genetikos mokiausi medicinos fakultete. Rasti vienareiksmiska mo kslini paaiskinima man sunku, taciau prisiminkime virusus - tai mikroorganizmai, negalintys gyventi be kiro organizmo lasteliu - tai yrajie dauginasi svetimose lastelese, isijunge i siu genetine struktura. Genatine informacija galima isivaizduoti kaip ilga grandine su informacijos aapie nuosava individa seka. Isijungusii ta grandine svatimai informacijai, lastele ima veikti pagal iskreipta plana. Taip yra ir su AIDS. Jei manytume,kad lytiniu santykiu metu du zmones "pasidalina" savo syvais (nebutinai vien sperma), kuriuose GALBUT yra kazkas panasaus i virusus, turincius savo seimininko genetine informacija ir nunesancius ja partneriui, telegonija galima butu paaiskinti ir moksliskai. Ir manidomi moksline sio reikalo puse...

Gaivus Alus 1999 m. liepos 25 d., sekmadienis, 10:02:43
Sveiki!
Tiesa pasakius experimentais su zebrais ar shunimus, manychiau, turi moxlini paaishkinima, ir nereikia chia kliedet apie karmas, extrasensus ir panashias nesamones.
Kas be ko, iprastiniu atveju spermatozoidai moters organizme zhuva po 48-72 val, tachiau kas gali irodyti, kad visi (juk ju shimtai tuxtanchiu)? O naujas lytinis aktas, galimas dalykas, gali kazhkaip ishjudinti tuos kelis spermatozoidus, uzhsilikusius "nuo ano karto"... GAL BUT... (nesu tikras, nes nespecialistas).
Kaip ten bebutu, straipsnio pradzhia primena moxlo populiarinimo straipsni (ir gana idomu!), o pabaiga- kliedesi ish serijos "valgant mesa persiduoda prieshmirtinis gyvulio siaubas".
Beje, man asmenishkai reikalavimas busimai zhmonai kad ji butu nekalta primena toki skelbima- "parduodu nauja neishpakuota...". Moterys, zhiurekit i tokius atidzhiai- gal kokie patologiniai pavyduoliai bei savanaudzhiai?

Lina 1999 m. sausio 28 d., ketvirtadienis, 17:31:04
Mieli vyrai, ar negeriau kad jus savo isrinktosioms butumete antri ar -elinti pries vedybas, o ne pirmi per vedybas ir -elinti po 10 vedybinio gyvenimo metu? O visa tas chromosomu uzterstumas - visiska nesamone.

Diana 1999 m. sausio 22 d., penktadienis, 12:26:56
Si teorija skamba nerealiai. Idomu butu suzinoti kaip moksliskai paaiskinamas igimtos genetines informacijos pokycio ir chromosomu grandines uztersimo priklausomybe nuo seksualiniu rysiu? Ir kaip imanoma, moteris gali pakeisti vyro genetika o vyras moters? Galbut is bioenergetikos puses tai ir tiketina, taciau is mokslines - labai jau nerealus. As netoleruoju palaidu seksualiniu santykiu, taciau nemanau, kad mergina turi laukti to vienintelio kuris ja tikrai ves. Svarbiausia, kad du zmones is tikruju myletu vienas kita.

Renata 1999 m. sausio 18 d., pirmadienis, 17:12:00
Kažkaip ta telegonijos idėja, mano manymu, labai jau nutoli nuo mokslo. Tačiau rūpinimasis savo sielos švarumu yra būtinas, o dažnas partnerių keitimas tikrai nieko sielai gero neduoda. Taigi nors aš abejoju telegonijos egzistavimu, visiškai pritariu tai, ką ji propaguoja: meilę, dorovę, tikėjimą Dievu, išpažintį prieš vedybas. Tą patarčiau ir kitiems - ir nebūtinai dėl vaikų, darykite tai dėl SAVĘS.

Jolanta 1999 m. sausio 8 d., penktadienis, 15:24:31
Yra toks pasakis: kaip radom - taip paliksim.
Sukasi žmonijos ratas. Žinot kodėl? Dėl to, kad mumyse užprogramuota būtinybė save pratęsti. O žinot iš kur atsiranda vaikai? Tai va. Viskas normalu.

Kristina 1999 m. sausio 6 d., trečiadienis, 17:02:56
Nemanau,kad meile gali buti be sekso-todel neisivaizduoju susilaikymo besitesiancio 5 ir daugiau metu.
Zmones mylintys ir besimylintys yra tikrai laimingi, todel juokingai atrodo pasakojimai apie saugojima nekaltybes ir tt.
As nesmerkiu tu kurie saugo savo nekaltybe,bet per daug to dalyko neidealizuoju-as draugauju su savo pirmu vaikinu-ir mes laimingi.

xxx 1999 m. sausio 6 d., trečiadienis, 12:37:16
Idomu butu suzinoti "technine" telegonijos puse.
Kaip realiai visa tai vyksta? Norechiau ishgirsti profesionaliu mediku
nuomone siuo klausimu.

Egidijus 1999 m. sausio 5 d., antradienis, 14:51:32
Gerbiamosios ir Gerbiamieji,

Nuostabu, kad pradejote rasyti telegonijos tema.
Nors esu 29m., bet tikrai jaunimo matais matuojant - ne "senis". Tikiu, kad tie, kurie perskaite apie telegonija, tikrai susimaste.

Gal tikrai, netolimoje ateityje tapsime sviesesniais ir svaresniais?!...

Su pagarba,
Egidijus

Wyman Brent 1999 m. sausio 4 d., pirmadienis, 18:27:08
Hello from an American that has lived in Vilnius. It would be nice to
exchange letters with any girls or women that would like a friend in
California. Please write in English. I will return to Lietuva.
Bye for now,
Wyman

"Moteris"