PRO VITA © Parengė Robertas Skrinskas

Sąžinės sąskaita     Nuodėmės prieš gyvybę

Ar visada pasakau didelių nuodėmių skaičių, nurodau aplinkybes?

Ar rimtai pasiruošiu išpažinčiai? Padarau sąžinės sąskaitą?

,,Velnio pavydu mirtis atėjo į pasaulį”. Išm.2,24. Kainas pavydėjo savo broliui Abeliui. Dėl to pavydo įvyko pirmoji žmogžudystė pasaulyje. Pr. 48. Jokūbo sūnūs pavydėjo savo broliui tėvo meilės ir norėjo jį pražudyti. ,,Iš kur atsiranda karai, iš kur jūsų kivirčai? Ne iš kur kitur, o tik iš jūsų užgaidų…Pavydite ir negalite pasiekti. Tuomet kovojate..”Jk.4,1-3. ,,Tik meilė nepavydi” 1Kor. 13,4

Pavydas: mirties bomba. Iš pavydo, kaip šaltinio, kyla daug nuodėmių:

Ar neapkenčiau artimo, ar liežuvavau, apkalbėjau, šmeižiau, kerštavau, kenkiau.

Ar pavydėjau turto, garbės, iškilimo, gabumų, talento ar ko kito?

Nuodėmės prieš gyvybę, kaip žmogžudystė, muštynės ir kt. kyla ir iš rūstybės.

,,Žmogaus rūstybė nedaro Dievo teisybės”. Jk.1,20 Nesaikingas pyktis kenkia kūnui, o dar labiau sielai. ,,Tegul saulė nenusileidžia ant jūsų rūstybės. Ir nepalikite vietos velniui” Ef.4,26

Ar buvau užpykęs, pasidavęs rūstumui, blogai nuotaikai, susierzinimui?

Ar koneveikiau, plūdausi, vaidijausi, bariausi, keikiausi?

Persivalgymas, persigėrimas, nesaikingumas trumpina, žudo gyvenimą. A*- 17m., 1c.- 15min.

Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresė valgydavo tai, ką kiti atmesdavo dėl skonio stokos.

,,Jų galas pražuvimas, jų dievas pilvas” Fil.3.10 ,,Saugokitės, kad jūsų širdis nebūtų apsunkusi nuo gardžių valgių, svaigalų ir kasdienių rūpesčių”.Lk.31.34

Ar saikingai maitinausi? Ar bereikalingai neeikvojau turto apsirijimui? Ar nenuskriaudžiau šeimos, vaikų, išleisdamas pinigus alkoholiui ar delikatesams? Ar nepardaviau A*, C* nepilnamečiams? Ar vairavau išgėręs? Ar skatinau kitus gerti? Ar nepersidirbau, tausojau sveikatą?

Iš neskaistumo, kaip šaknies, išauga daug nuodėmių prieš gyvybę: abortai, kontracepcija. Švč. M.Marija Fatimoje sakė, kad daug žmonių eina į pragarą dėl sekso nuodėmių.

Ar pritariau neskaisčioms mintims? Ar troškau neskaistaus veiksmo? O gal jį atlikau? Ar valdžiau žvilgsnį? Ar kovojau prieš por no grafiją? Ar nekėliau blogų minčių savo apranga, nepadoriom madom, elgesiu, kalbom? Ar ėjau į bažnyčią, o gal ir Šv.Komunijos išsidažiusi lūpas? Ar karštai nesibučiavau? Ar žiūrėjau su kuo draugauja vaikai?

Ar be reikalo nelaužiau šakelių, nekirtau medžių? Ar nekankinau, be reikalo nežudžiau gyvūnų? Ar nedariau žalos gamtai ir gyvūnijai?

Ar rūpestingai slaugiau ligonį, rūpinausi juo? Kaip gydytojas, ar gelbėjau gyvybę? Ar įvairiose apklausose ir pokalbiuose pasisakiau už eutanaziją, abortus ir kontracepciją?

Ar naudojau kontraceptines priemones, žudančias pradėtus vaikučius: piliules, spirales ir kt. Ar naudojau barjerines kontraceptines priemones ir kitus bažnyčios neleistinus būdus išvengti nėštumo? Ar patariau, verčiau, siūliau naudotis kontraceptinėm priemonėm? Ar vengiau turėti daugiau vaikų, naudodamas natūralius šeimos planavimo metodus be rimtos priežasties? Ar nežudžiau negimusio vaiko per abortą? Ar neskatinau persileidimų įvairiais būdais? Ar patariau, įkalbėjau kitas darytis abortą?

Ar kankinau, sužeidžiau žmogų? Ar susilpninau jo sveikatą, žiauriai pasielgiau, perkroviau darbais?

Ar žalojau artimo dvasią, užmušinėjau jo sąžinę bei doros jautrumą, piktinau pavyzdžiu, nedorom kalbom? Patariau, liepiau, pamokiau, pagelbėjau jam nusidėti?

Galėdamas nešelpiau vargšo ar skurde atsidūrusio šeimos?

Kaip teisininkas, gal pakaltinamai prisidėjau prie fiziško ar dvasiško artimo sužlugdymo, jo neapgyniau ar per daug apkaltinau? Gal neteisingai paliudijau?

Ar ieškojau progos nusižudyti, bei puoselėjau šią mintį?

Literatūra: J.Burkus ,,Sutaikinimas" V.1972

TURINYS                  Jei turi klausimų: ,,skrinskasETAgmail.com“