PRO VITA ©  Parengė Robertas Skrinskas
STRAIPSNIAI, LAIŠKAI

NUGRIMZDĘ ANODIJOJ 

XIX amžiuje dėl įvairių socialinių-politinių aplinkybių ir dvasininkų pastangų mūsų kraštas buvo pavydėtinai blaivus. XXI amžiaus lietuviai vargiai įsivaizduoja šventę be svaigalų, nors pastangų blaivinti tautą esama.
Naujoji karta pati imasi ne kalbomis, o darbais įrodyti, kad linksma būna ir be alkoholio.
[...]

Arba gerk, arba į Afganistaną

19 amžiuje blaivybės sąjūdžiui vadovavo katalikų dvasininkija su M. Valančiumi priešaky. Šiandien už blaivybę taip pat kovoja Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdis. Jo narys kunigas Robertas Skrinskas, įkūręs interneto svetainę „Pro Vita“, parašęs knygą „Būkime blaivūs“ ir skaitantis paskaitas jaunimui apie alkoholio žalą, prisiekusiu blaivininku sakosi tapęs dar paauglystėje, 9-ojo dešimtmečio pradžioje, kai panašios idėjos buvo platinamos pogrindyje.

„Alkoholizmą mačiau iš arti būdamas vaikas, kai gyvenome bute su bendra virtuve. Mūsų kaimynas buvo girtuoklis. Gaudavo algą - vaikydavo žmoną, viską daužydavo, dukra turėdavo bėgti į lauką... - prisimena dvasininkas. - Kai tarnavau rusų kariuomenėje, tankų daliniuose Karaliaučiaus srityje, Hailigenbalyje (Mamonovas), susirgau hidradenitu, patekau į medicinos punktą, ten man pūlinį išoperavo ir paskyrė punkto budėtoju. Punkto viršininkas kapitonas buvo taip prasigėręs, kad nebesugebėjo vadovauti, tai jį pavadavo vyr. leitenantas. Atsidėkodamas man už gerą punkto priežiūrą, įpylė 36 ar 38 laipsnių medicininio spirito - jie tokį gerdavo. Tai reiškė didelę pagarbą, ir apskritai atsisakyti gerti pas rusą buvo pavojinga, juo labiau kad tuo metu pusę pulko jau buvo išsiuntę į Afganistaną. Bet aš atsisakiau. Tada man aiškiai davė suprasti: arba gersi, arba į Afganistaną. Aš vis tiek negėriau. Todėl dabar kompanijose esu užgrūdintas“, - sako klebonas. Švenčių išvakarėse diskutuojame su kunigu apie tai, kodėl alkoholis toks didis blogis.
„Vakarų ekspresas“, 2013-12-21
https://www.ve.lt/naujienos/visuomene/sociumas/nugrimzde-anodijoj-1119613/


Rašykite adresu: ,,skrinskasETAgmail.com“