PRO VITA ©  Parengė Robertas Skrinskas
STRAIPSNIAI, LAIŠKAI

PIRMĄ KARTĄ ŠVENTĖME GYVYBĖS DIENĄ 1998-05-08
 

Popiežius Jonas Paulius II 1995 m. enciklikoje „Evangelium Vitae“, atsižvelgdamas į kardinolų konsistorijos   pasiūlymą, pakvietė švęsti Gyvybes dieną. Lenkijoje tai daroma jau šešti metai. Lietuvos vyskupai Gyvybės dieną nusprendė švęsti paskutinį balandžio sekmadienį.
Gyvybės dienos minėjimas “Nužudytiems negimusiems vaikams atminti” Domeikavoje  prasidėjo balandžio 24 d. Parapijos klebonas Robertas Skrinskas kartu su LSDP Domeikavos kuopa ta proga surengė Domeikavos vidurinėje mokykloje konferenciją. Tik vienintelėje –LSDP programoje- įrašyta nuostata, ginanti žmogų nuo pat jo prasidėjimo momento. Į konferenciją atvyko Pasaulinės gydytojų federacijos Lietuvos asociacijos “Už žmogaus gyvybę” Kauno skyriaus pirmininkė Birutė Obelenienė, Domeikavos ambulatorijos gydytoja ginekologė B. Aleksandravičienė, Kauno krikščioniškųjų gimdymo namų gydytojas V Rudzinskas, Katalikų mokytojų sąjungos pirmininkas G. Zinkevičius, šios sąjungos narė V. Sakalauskienė, Kauno apskrities sekretorius V. Senovaitis,  Kauno rajono meras Donatas Jankauskas, Domeikavos seniūnijos seniūnas S. Šmidtas, Kauno Karmelitų bažnyčios klebonas A. Keina ir kt. Pagrindiniai konferencijos klausytojai buvo Domeikavos vidurinės mokyklos moksleiviai. Esame nykstanti tauta. Taip rodo statistika. Jei nebus sustabdytas negimusios gyvybės žudymas ir nebus sudarytos normalios sąlygos šeimai, mus ištiks prūsų tautos likimas. Gyvybei skirta diena puiki dingstis susimąstyti ir apgalvoti žmogaus gyvybės vertės, gyvenimo prasmės ir žmogaus vietos gyvenime klausimus: Ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje demografinė padėtis tampa vis grėsmingesnė ir sudėtingesnė. Žmogaus teisė į gyvenimą dažniausiai pažeidžiama reikšmingiausiais gyvenimo momentais - gimstant ir mirštant. Žmogaus teisė gyventi netampa derybų objektu parlamentuose, dėl jos balsuojama, vyksta referendumai, išreiškiantys visuomenės nuomonę. Žmogaus sąžinė, tas šviesusis sielos žiburys, šiandien tarsi prigesęs, nes blogis pai­niojamas su geriu. Klesti juodas mora­linis aklumas. Egzistuoja prometėjiškas požiūris: žmonės panoro valdyti gyvybę, jos gimimą ir mirtį. Gimstamumą mažina negimusios gyvybės naikinimas. Gyvybė - brangiausia Dievo dovana. Tik pašaukimas būti Dievo sukurtame pa­saulyje.

Matydamas didžiulį abejingumą negimusių vaikų žudymui, kun. Robertas Skrinskas stojo į šventą kovą už gyvybę. Pasak kun. R. Skrinsko, Domeikavos parapijoje mirtingumas yra tris kartus didesnis nei gimstamumas.
Skleisti gyvybės Evangeliją - džiugią naujieną yra išeitis iš esamos skaudžios situacijos ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Jaunimą turime auklėti, mokyti mylėti žmogų, šeimą, tėvynę. Šeimos globa turi būti visų valstybės įstatymų šerdyje. “Protingi įstatymai yra tie, kurie į gyvenimą ateina kaip pačios gamtos sukurti dėsniai”, - mano kun. R. Skrinskas.

Gydytojas yra žmogaus gyvybės tarnas ir sergėtojas. Jis privalo saugoti ir gelbėti žmogų nuo jo pradėjimo momento iki natūralios mirties. Nemažai girdime ir skaitome apie kontracepciją, kaip išeitį kovojant su negimusios gyvybės atėmimu. Ši mintis ir buvo išsakyta konferencijoje. Gyd. B. Aleksandravičienė sakė, kad galvojama: jei jaunimas žinos kontracepcijos priemones, sumažės abortų. Tačiau gyvenimas nepatvirtina šios taktikos, nes kontracepcinė mąstysena yra iš principo priešinga naujai gyvybei. Kontracepcijos priemones vartojantys žmonės savaime linksta į abortą, kai kontracepcija nepadeda išvengti naujos gyvybės užsimezgimo.

Abortas jau seniai peržengė asmeninį žmogaus gyvenimą. Jis suardo ekologijos pusiausvyrą. Jokie kiti žmonių santykiai neprilygsta tėvų ir vaikų santykiams. Jie užsimezga dar kūdikiui negimus. Abortas nėra tik nėštumo nutraukimas. Tai asmens ir jo santykių su aplinkiniais amputacija. Žūsta ne tik vaiko ryšių dalis, žūsta ir tėvų dalis. Jie tampa blogesniais tėvais. Įrodyta, kad tose šalyse, kur laisvai galima daryti abortą* yra daugiausia skriaudžiamų ir apleistų vaikų.

Konferencijoje buvo iškelta mintis apie natūralų šeimos planavimą, tai yra nėštumo reguliavimo metodus. Kokie natūralaus metodo privalumai? Tai pirmiausia pagarba moteriai. B. Obelenienės nuomone, “egzistuoja sunkiai protu suvokiama praraja tarp naujausių mokslo laimėjimų ir žmogaus vidinės kultūros, jo dvasinių vertybių”. Dabar nuo moters priklauso doros grįžimas į mūsų gyvenimą, nes jos pašaukimas yra taurinti žmogų. Dora ir skaista, kaip aukščiausias doros laipsnis, yra neginčijamos lietuvių tautos vertybės. Reikia rimtai dirbti mokyklose. Gyvybės saugojimas - tai žmogaus gyvenimo tikslo ir prasmės supratimas iš esmės. Jaunimas turi puoselėti platonišką meilę iki vestuvių. Ši nuostata ir buvo konferencijos pagrindinis principas.

Priimta rezoliucija, kurioje pritariama Lietuvos vyskupų sprendimui švęsti Gyvybės dieną, siūloma panaikinti tebeveikiantį sovietinį įstatymą, leidžiantį žudyti negimusius vaikus (jų atminimui kasmet per Gyvybės dieną penkias minutes bus skambinama bažnyčios varpais), siūloma Švietimo ir mokslo ministerijai įtraukti į mokymo ir auklėjimo planus pagarbos negimusiai gyvybei, meilės kilnumo, skaistumo išlaikymo iki vedybų ir blaivumo programą. Būtinas dvasininkų, mokytojų ir gydytojų bendradarbiavimas.

Balandžio 25 d. vakare Domeikavoje, Lietuvos kankinių bažnyčioje, prasidėjo atgailos ir atsiteisimo naktinė adoracija ir tęsėsi iki kitos dienos ryto. Joje gausiai dalyvavo Kauno vienuolijų atstovai, Domeikavos gyventojai. Adoracijos tikslas - atgaila už aborto nuodėmę.

Balandžio 26 dieną Lietuvos kankinių bažnyčioje vyko šv. Mišios, pašventintas ąžuolinis paminklas “Nužudytiems negimusiems vaikams”. Jo autorius - skulptorius Adolfas Teresius. Paminklą pašventino vyskupas V. Michelevičius.

Parapijos klebonas kun. R. Skrinskas pasidžiaugė, kad “paminklas bus apsuptas iš vienos pusės mokyklos, iš kitos - bažnyčios, iš trečios - Se­niūnijos”. Labai gražu, kad šios ins­titucijos glaudžiai Bendradarbiauja. Anot klebono R. Skrinsko, 99 proc. visų lietuvių kankinių sudaro abortų aukos. Iki birželio 14 dienos pla­nuojama pastatyti dar du paminklus -, KGB ir rezistencijos aukoms atminti.

“Kun. R Skrinskas yra daug padaręs asociacijos ir gyvybės labui, todėl jam suteiktas asociacijos garbės nario vardas”, - sakė Pasaulinės gydytojų federacijos “Už žmogaus gyvybę” Lietuvos asociacijos pirmininkė doc. med. dr. Alina Šaulauskienė.

Gyvybės diena - puiki proga jaunajai kartai perteikti doros tradicijas ir papročius, vystyti jos dorinius nusiteikimus. Bet tai ne vienadienė akcija. Įsiklausykime į Jono Pauliaus n žodžius: “Šeimos, tapkite tuo, kuo turite būti. Tapkite glaudžia vedybinio gyvenimo it meilės sąjunga, kuri pašaukta tam, kad teiktų meilę ir pratęstų gyvybę”.

Domeikava, Kauno rajonas
Angelė Buškevičienė
XXI amžius, 1998-05-08


Rašykite adresu: ,,skrinskasETAgmail.com“