PRO VITA ©  Parengė Robertas Skrinskas
STRAIPSNIAI, LAIŠKAI

PAMĄSTYMAI APIE LIETUVĄ 2018-03-11

Švenčiame nepriklausomybės atkūrimo gimtadienį. Vyksta renginiai, koncertai, bet širdyje liūdna. Liūdna, nes kaip galima linksmintis, kai Lietuva yra mirtinai sužeista. Todėl visas tas šventinis šurmulys panašus į puotą maro metu.

Kokios yra mūsų tėvynės mirtinos ir nemirtinos žaizdos? Visų čia neišvardinsiu, bet dalį, pirmiausiai atėjusių į galvą.

Valstybės skola.

Nuo sukauptų aukso atsargų Smetonos valdymo metu ir nuo nulio 1990 m. skola išaugo iki 17 milijardų.

Ką daryti? Kaip taupyti? Mažinti išpūstą biurokratiją: mažinti Seimo, Savivaldybių ir kt. pareigūnų skaičių. Nes jie mėgsta važinėtis naujausiais automobiliais, mėgsta vykti į kvalifikacijos kėlimo kursus egzotinėse šalyse, mėgsta prigalvoti dešimteriopą skaičių kontrolierių verslui, mėgsta valstybinėse įmonėse ir teismuose vadovams iškelti algas. Sakoma, kad Lietuvoje yra didžiausia pajamų nelygybė. Pergalvoti narystę organizacijose, kurių narystė reikalauja nemažų pinigų. Ir t.t.

Gimstamumo skatinimas.

Vaikai yra mūsų ateitis. Bet gimstamumo skatinimo aiškios programos nesigirdi. Turėtų būti tokia patraukli programa, kad tėvai turėtų bijoti, kad jų vaikai per anksti nesiveržtų kurti šeimos.

Reikėtų už vaikų gimdymą atleisti nuo mokesčių, už 3 vaikų pagimdymą nemokamai būstą suteikti; įvesti vyrams viengungio mokestį, supaprastinti ir skatinti įsivaikinimą.

Lenkijos pavyzdžiu uždrausti negimusių vaikų žudymą. Arba, kitaip sakant, panaikinti šiuo metu egzistuojantį draudimą, pagal motinos norą, jiems gimti, nes „draudimais nieko nepadarysi“.

Stiprinti šeimas.

Emigracijos problemos sprendimas.

Koks čia šventimas, kai kasmet išnyksta po tokį didelį miestą, kaip Marijampolė?

Alkoholizmas.

Lietuva užima pirmą vietą pasaulyje pagal alkoholio išgėrimo skaičių. Ir jei parsidavę alkoholio industrijai politikai ir žurnalistai aršiai šmeižia blaivinimo pastangas, tyčiojasi, bet faktas lieka faktu: pagal Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenis, mes daugiau nei dvigubai viršijam maksimalią normą, po kurios prasideda tautos spartus išsigimimas ir išnykimas. Girtavimas sukelia valstybei nepataisomų pasekmių: gausėja skyrybos, vaikų našlaičių gausėjimas, gaisrai, avarijos, invalidumai, neįgalių  protiškai ir fiziškai palikuonių gausėjimas, genofondo išsigimimas.

Ar yra išeitis. Ką daryti?

Taip yra vienas tikras kelias. Tai GRĮŽIMAS PRIE DIEVO.

Ir šio, IV gavėnios sekmadienio skaitiniuose, ir visame Šventajame Rašte ir kituose šaltiniuose, pvz., Oskaro Milašiaus pranašystėse yra aiški kryptis: jei grįšime prie Dievo įsakymų, doros, sulauksime palaimos iš Viešpaties sau ir savo kraštui.

Kun. Robertas Skrinskas
 

Rašykite adresu: ,,skrinskasETAgmail.com“