PRO VITA ©  Parengė Robertas Skrinskas
STRAIPSNIAI, LAIŠKAI

BLAIVYSTĖS SĄJŪDŽIO ŽMONĖS
RYŽTINGAS TRIGALVIO PRIEŠAS 1991

Prieš  dešimt metų, kai žmonių kvietimas eiti blaivybės keliu buvo laikomas blogu darbu, blaivystės klubo “Sąjūdis” renginiuose pradėjo lankytis kuklus jaunikaitis Robertas Skrinskas. Jis iš karto suvokė “Sąjūdžio” tikslus, įsijungė į plačiašakę jo veiklą. Organizuodavo jaunimo išvykas į įžymias Lietuvos vietas, šventoves, pateikdamas išvykų dalyviams daug žinių apie mūsų krašto praeitį, kultūrą. Su bendraminčiais siekė iki Juodosios jūros, išsidėsčiusias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilis, rinko istorinę medžiagą, ruošė pilių ir lietuviškos atributikos skaidres. Prie rinkinių  komponuodavo muzikos, senovinių dainų, poezijos, įžymių žmonių kalbų įrašus, šitaip sudarytas kompozicijas demonstruodavo uždarose jaunimo  vakaronėse, sueigose.
 Robertas rado laiko rinkti vakarų pasaulyje kaupiamą medžiagą apie negimusio žmogaus  išsaugojimą bei gynimą. Jis sukomplektavo įdomius ir vertingus duomenis, sudarančius 64 mašinraščio puslapius.

Visapusiškai šviesdamasis, uoliai dalyvaudamas  visuomeniniame gyvenime ir neatsitraukdamas nuo  nuolatinio fizinio darbo, Robertas ryžosi neakivaizdiniu būdu studijuoti teologiją. Šias studijas baigė Kauno kunigų seminarijoje. 1991 metų liepos 16 dieną įšventintas kunigu. Liepos 28 dieną Vilniaus šv. Mikalojaus bažnyčioje kun. Robertas atlaikė pirmąsias iškilmingas šv. Mišias, suteikė čia susirinkusiems palaiminimą. Įvyko lyg ir atsisveikinimas su Vilniumi, nes jaunasis kunigas paskirtas vikaru į Jurbarko parapiją. Kunigo Roberto pagrindinis šūkis “Palaimingiau duoti negu imti”, patvirtintas sąjūdietiška veikla, kviečia ir mus į naujus darbus.
Prie Kristoforo paminklo Šventoriuje katalikiškosios organizacijos ir žmonės sveikino pirmąjį “Sąjūdžio” klube išaugusį kunigą, teikė jam gėles, atminimo dovanėles. Blaivystės sąjūdžio tarybos prezidiumo pirmininkas Juozas Kandys palinkėjo kunigui Robertui Dievo palaimos ir ištvermės nešant per gyvenimą Blaivystės vėliavą, skleidžiant M. Valančiaus idėjas, kad jos patrinktų atgimusios Lietuvos jaunimą. Prasmingų iškilmių proga atminimui įteiktas gintarinis rožančius.
Vilniaus “Palangos” restorane buvo surengtas proginis pobūvis, kuriame dalyvavo per 100 žmonių, dauguma -jaunimas. Sumaniai ir išradingai pobūviui vadovavo kunigas Vaclovas Aliulis. Širdis džiugino sveikinimai, geriausi linkėjimai, giesmės, dainos. Blaivus bendravimas - nuoširdus ir betarpiškas - susirinkusiems suteikė daug malonumo, dvasios naudos.
Atsisveikindamas kun. Robertas Skrinskas padėkojo visiems jį rėmusiems maldomis, veikla ir dalyvavimu. Pabrėžė, kad Lietuvą nuolat stengiasi praryti trigalvis slibinas. Pirmoji jo galva tai girtavimas, antroji - negimusio lietuvio žudymas, trečioji - jauninto dorovinis palaidumas. Jis kvietė vardan Lietuvos ateities visomis išgalėmis veikti prieš tą baisūną, kad Marijos žemė išsiugdytų ir visam pasauliui paskleistų Viešpaties ir žmonių meilę bei kitas jokiais pinigais nenuperkamas dvasines vertybes.
 VYTAUTAS SAULĖNAS
Blaivioji Lietuva 1991`8

  
Rašykite adresu: ,,skrinskasETAgmail.com“