PRO VITA ©  Parengė Robertas Skrinskas
STRAIPSNIAI, LAIŠKAI

KRYŽIUS - NELŪŽTANTIS RAMENTAS 1994-12-02

Atsiteisimo ir vilties diena Kaune

Kaune, Kryžių kalnelyje, iškilo dar vienas kryžius -- "Negimusių gyvybių atminimui". Akcijos organizatorius - kunigas Robertas Skrinskas ėmėsi šios iniciatyvos, kad būtų atkreiptas visuomenės dėmesys į skaudžią mūsų gyvenimo žaizdą -- negimusių kūdikių žudymą. Si žaizda ne tik negyja, bet kraujuoja jau beveik 40 metų, kai 1955 m. lapkričio 23 d. Lietuvoje buvo įteisinti abortai. Per tą laiką nužudyta apie 4-5 milijonai kūdikių. Akcija, surengta Kaune, pavadinta Atsiteisimo ir vilties diena. Ji prasidėjo šv. Mišiomis Arkikatedroje, o po pamaldų kryžius buvo nešamas per visą miestą - Senamiestį, centrinėmis gatvėmis, pro geležinkelio stotį, Tunelio ir Baršausko gatvėmis iki Kryžių kalnelio. Tai beveik 10 kilometrų. Pasikeisdami kryžių nešė "Geležinio vilko" Panemunės mokomosios kuopos 25 kariai, kurių vienas, Artūras Šapalas, paklaustas, ar nesunku nešti, atsakė: "Pritariu akcijai. Todėl nesunku". Simboliška, kad ginti gyvybės stojo kariai, ko nepadarė nė vienas baltu chalatu vilkintis medikas, kurio pareiga, atrodo, -- kovoti dėl gyvybės.

Eisena, stebima tūkstančių žmonių, juda Kryžių kalnelio link. Sustoja prie Šv. Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčios. Čia žodį taria bažnyčios klebonas kun. R. Mikutavičius, paragindamas drąsiau, aktyviau protestuoti prieš visuomenėje įsigalėjusią blogybę - negimusių kūdikių žudymą. Kryžių pašventina Arkikatedros klebonas prelatas Vincentas Jelinskas. Tūkstantinė žmonių minia, susirinkusi į kryžiaus šventinimo ceremoniją, sukalbėjo Atsiteisimo maldą, skaitė eilėraščius, giedojo giesmes. Daugiausia moterys su žvakutėmis rankose. Susijaudinusiais, susirūpinusiais veidais. Ne viena su ašaromis akyse. Zita Matjošienė atėjo su dviem vaikučiais -- Jorūne ir Giedrium. Ji mano, kad turėtų ateiti dar daugiau žmonių ir jaunesnių (nes susirinkę tik vyresnio amžiaus žmonės) ir ypač vyrų, kurių čia aiški mažuma.

Kryžiaus šventinimo iškilmėse kalbėjęs Seimo narys Arimantas Raškinis (krikščionių demokratų frakcija) kaip tik ir akcentavo vyrų atsakomybę, kuri dažnai išplitusioje žudymo bakchanalijoje lieka tarytum šešėlyje. Primena A. Raškinis ir alkoholizmo žalą, ir purvinosios spaudos, besivaikančios pelno visuomenės moralinio žlugdymo sąskaita, juodą darbą. Seimo narys primena, kad krikščionių demokratų frakcija ruošia plačią programą, kuri padės įstatymiškai sustabdyti tautos moralinį naikinimą. Tačiau kalbėtojas pabrėžia, kad jokie žemiški kovos būdai negelbės, jei nevertinsim dvasinio visuomenės poveikio priemonių, ir šioje kovoje ypač svarų žodį turėtų tarti Bažnyčia.   Su dideliu dėmesiu susirinkusiųjų buvo išklausytas kunigo Roberto į Grigo nuoširdus ir įtaigus žodis. "Ėjau paskui kryžių per miestą, — kalbėjo kunigas, — mačiau ir suprantančius, susijaudinusius veidus, ir pašaipias akis. Bet neabejoju, kad eisena su kryžiumi per miestą -- galinga demonstracija, veiksianti ne tik mus, suprantančius, bet ir tuos, kurie iš mūsų tyčiojasi". Kreipdamasis į susirinkusius, kun. R.Grigas pastebi, kad prie Kryžių kalnelio - daugiausia vyresnio amžiaus moterys ir reiškia joms pagarbą ir padėką, nes jų moralinio tvirtumo dėka mes dar galutinai nepraradom krikščioniškųjų vertybių, puoselėtų mūsų tėvų ir senelių. Baigdamas kunigas primena, kad 1991 metų sausyje apgynėm laisvę, šiandien privalome ginti tuos, kurie negali apsiginti patys. Kunigas Robertas Skrinskas, padėkojęs visiems, dalyvavusiems Atsiteisimo ir vilties dienoje, tautodailininkui Povilui Malinauskui, išdrožusiam kryžių, primena Jurgio Baltrušaičio eilėraštį "Apynys" - Jei aukščiau tu nori lipti, Imk nelūžtamą ramentą Ir, pakeitęs diego krypti, Kopk sode į kryžių šventą - ir ragina visus remtis tuo "nelūžtančiu ramentu", ragina visomis jėgomis užtverti kelią epidemijai — negimusių kūdikių žudymui. Belieka pridurti, kad kun. R. Skrinskas yra paruošęs knygą "Už gyvybę", laukiančią leidėjo. Joje surinkta gausi ir įvairi medžiaga apie XX a. antrosios pusės mūsų tautos rykštę. Iš knygos pateiktų duomenų matome, kad 1000 gyvybių (pagal 1994 01 01 duomenis) mažiau kaip 3 abortai tenka Plungės, Šiaulių, Lazdijų, Pakruojo, Kauno, Kaišiadorių, Zarasų rajonams, o šioje liūdnoje statistikoje pirmauja Šalčininkų rajonas (14,2) bei Klaipėdos (21) ir Vilniaus (19,6) miestai. Galima šia proga priminti, kad norintieji paremti šios labai reikalingos knygos leidimą, prašomi kreiptis į autorių telef. (827) — 26 03 45 Kaune, Panerių 72. Prie naujojo kryžiaus dedamos gėlės, uždegamos žvakutės. Galima tikėtis, kad prie šio kryžiaus ateis ne vienas, ieškantis paguodos ir nusiraminimo, susidūręs su skaudžia mūsų gyvenimo realybe. Kun. Roberto Skrinsko organizuota akcija bus injekcija, padėsianti įveikti sunkią mus ištikusią ligą – negimusių kūdikių žudymo maniją
R. ŠALČIUS

XXI amžius, 1994-12-02


Rašykite adresu: ,,skrinskasETAgmail.com“