PRO VITA ©  Parengė Robertas Skrinskas
STRAIPSNIAI, LAIŠKAI

APGINKIME NEGIMUSIĄ GYVYBĘ 1989-08-29

Šiandien atgimsta tautos sąmonė, jos istorinė atmintis, tradicijos, atstatomi paminklai. Bei kartu kyla klausimas, ar tas atgimimas nėra paviršutiniškas, ar tikrai ręsdami kryžius, mosuodami vėliavomis atgimsime, jeigu kasmet nužudome apie 50 tūkst. negimusių kūdikių! Kažkodėl šiuo klausimu iki šiol drovimasi kalbėti, apie tai bevelk nerašo spauda. O juk tat ne vien medicininė, bet ir didžiulė etinė, dorovinė, juridinė ir demografinė problema.

Teisė gyventi yra pagrindinė ir fundamentaliausia iš visų pilietinių teisių. Nors ir paradoksalu, bet dabartiniai mūsų įstatymai negina negimusio kūdikio. Tarytum mes nesuprastame, kad negimęs kūdikis — tai atskiras organizmas, gyvas žmogutis, jau nesantis motinos kūno dalimi. Ir ta nauja gyvybė atsiranda ne nuo kurio nors nėštumo mėnesio ar savaitės, bet atsiranda nuo prasidėjimo. Todėl gana keistai skamba kai kurių abortas pateisinančių medikų nuostata, kad moteriai sutelkta teisė pasirinkti —- būti motina ar ne.

Pastaraisiais dešimtmečiais pasaulyje vis daugiau medicinos, teisto, etikos ir kitų sričių specialistų prieina prie tokios išvados, kad žmogaus gyvybė nuo jo prasidėjimo turi būti ginama. Antai antrasis Vatikano susirinkimas, susipažinęs su pačių autoritetingiausių mokslininkų nuomone, padarė išvadų, kad gyvybė nuo jos prasidėjimo tari būti saugoma kuo rūpestingiausiai, o abortai ir vaikžudystė — nusikaltimai. Pastaruoju meta plečiasi sąjūdžiai už negimusios gyvybės saugojimą JAV, Lenkijoje, kitose šalyse. Kuriami įstatymų projektai, draudžiantys ar griežtai ribojantys abortus.

Lietuvoje kuriami vis nauji įstatymai ar jų projektai. Todėl manome, kad LTSR Aukščiausiajai tarybai, LTSR sveikatos apsaugos ministerijai, Lietuvos gydytojų sąjungai, Gydytojų sąjūdžiui, medicinos mokslinėms draugijoms Ir kitoms visuomeninėms organizacijoms derėtų atkreipti dėmesį ir į šią problemą, apsaugoti negimusią gyvybę, apginti jos teisę gyventi.

Antanas GEDVYDAS, Robertas SKRINSKAS, Bronius RUZINAVIČIUS
Komjaunimo tiesa, 1989-08-29

 

 

Rašykite adresu: ,,skrinskasETAgmail.com“