PRO VITA ©  Parengė Robertas Skrinskas
STRAIPSNIAI, LAIŠKAI

VADINKIME ARKIKATEDRĄ BAZILIKĄ TIKRUOJU VARDU 1989

Mūsų tautos šventovė, ne kartą buvo plėšiama ir niokojama. Stengtasi išdildyti ir jos titulą. Štai ištrauka iš Juozo Vaišnoros knygos „Marijos garbinimas Lietuvoje" (Roma, 1959 m.), kurią jis parašė naudodamasis Vatikano archyvais: „Vilniaus Katedra buvo pašvęsta Švč. Trejybės,. Švč. Marijos ir šv. Stanislovo vyskupo ir kankinio garbei, bet sekančių 1388 metų katedros pašventinimo akte buvo pažymėta tik šv. Stanislovo ir šv. Vladislovo titulas, neminint to, kas buvo įrašyta Jogailos steigimo akte ir popiežiaus Urbono bulėje".

XX a. Apaštalų Sostas dar kartą patvirtino senąjį Katedros vardą. 1921 m. Vilniaus vyskupas Jurgis Matulaitis parašė šv. Tėvui Benediktui XV raštą, prašydamas leidimo iškilmingai švęsti šv. Kazimiero kanonizacijos 400 m. jubiliejų ir prašė Vilniaus Katedrą ta proga pavadinti Bazilikos vardu. Popiežius 1922 01 15 davė šitokį atsakymą: „Popiežius Benediktas XV. Amžiams atsiminti — Vilniaus Katedros bažnyčia, kurioje šv. Kazimiero Išpažinėjo, ne tik tos vyskupijos, bet ir visos Lietuvos dangiškojo Patrono yra laikomos mirimo liekanos, visai teisingai tiek atsižvelgiant j senumą, tiek į didumą dailės veikalų vertės, yra skaitoma tarp žymesnių visos šalies bažnyčių. Kai lietuviai po krikšto pažino Kristaus tikėjimą, toje pačioje vietoje, kur buvo pagonių šventykla, pastatyta šioji bažnyčia Švč. Trejybės, Švč.. M. Marijos ir šv. vyskupo kankinio Stanislovo ir išpažinėjo Vladislovo pavadinimu (.. .) Dėl to noriai imdami domėn visas aplinkybes, gerai žinodami ir rimtai apsvarstę, besivadovaudami apaštalų valdžios pilnybe, dabar ir visam metui Švč. Trejybės, Švč. M. Marijos, šv. Stanislovo vyskupo kankinio ir šv. Vladislovo išpažinėjo Katedros bažnyčią Vilniuje keliame ir darome Mažąja Bazilika ir jai teikiame visas garbės teises ir privilegijas, kurios teisėtai priguli Romos Mažosioms Bazilikoms.. ."

Dabar minimas tik šv. Stanislovo vardas. Tautos didžiausiai šventovei grąžinkime garbingiausius vardus! Robertas Gedvydas SKRINSKAS

Atgimimas Nr.9, 1989 m. kovo 3 d.

Rašykite adresu: ,,skrinskasETAgmail.com“