PRO VITA ©  Parengė Robertas Skrinskas
STRAIPSNIAI, LAIŠKAI

NESTOVĖK PO MEDŽIU! 2012-08-17

Kun. Robertas Gedvydas Skrinskas

Šviesios atminties žmonės suvokia, kad Lietuva atsidūrė gilioje moralinėje krizėje.  Ar buvo taip, kad Palangos blaivykloje  pritrūktų vietų dėl girto jaunimo pertekliaus? Ar buvo kada nors tiek apsinuodijusių alkoholiu vaikų, patekusių į reanimaciją? Mano jaunystės laikais rūkanti moteris buvo didelė retenybė. Dabar rūkančių merginų, sakoma, yra daugiau už vaikinus.  Dėl alkoholio, tabako ir kitų narkotikų vartojimo gimsta tiek daug imbecilų, oligofrenikų, idiotų ir debilų, kad specialūs internatai jų nesutalpina. Ir jų skaičius yra neskelbiamas. Yra tūkstančiai beglobių vaikų, kurių tėvai gyvi, bet prasigėrę.

Mokslininkai paėmė įvairių nelaimių: skenduolių, savižudžių, sudegėlių, kelių avarijose žuvusių metinius grafikus ir palygino su alkoholio suvartojimo grafiku. Nustebino atrastas dėsningumas: visų tų nelaimių metinės kreivės sutapo su alkoholio suvartojimo metinėmis kreivėmis 98% tikslumu. Tik gimstamumas buvo atvirkščiai proporcingas: kuo mažiau alkoholio – gimstamumas didesnis. Kuo daugiau – mažesnis.

Priešas aiškus. Apgavikas demaskuotas. Melagis žinomas. Tai alkoholis – mūsų žudikas Nr.1.

Bet gi tiek daug žmonių save juo nuodija! Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis Lietuvos alkoholio vartojimas yra beveik trigubai viršijantis patį pavojingiausią lygį, po kurio seka spartus tautos išsigimimas ir išnykimas. Ir mes esame tylintys, abejingi tos degradacijos liudininkai.

Kaip gelbėti tautą?

Reikia atminti, kad tautos alkoholizaciją praktiškai nulemia LR Seimo priimti įstatymai. Taigi, pirmiausia reikia nerinkti į Seimą tautos girdytojų. Politikų reitingavimą šiuo klausimu galite rasti Nacionalinės tabako ir alkoholio  kontrolės koalicijos interneto svetainėje www.koalicija.org arba jos būstinėje Vilniuje, Stiklių 8. Nelaimė tai valstybei, kurios piliečiai į valdžią renka ne blaivybės puoselėtojus, o alkoholio pramonės lobistus ir tautos girdytojus.

Antra, reikalingas stiprus blaivybės švietimas. Panašus į Didžiojo Lietuvos vysk. Motiejaus Valančiaus. Tik keturgubai efektyvesnis, nes tautos alkoholizacijos mastai toli pralenkė tautos Didžiojo blaivintojo vyskupo Motiejaus laikmetį. Viena iš trijų pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės geria, rūko yra ta, kad jie nežino tiesos.

Čia rimtai pagelbėtų knyga „BŪKIME BLAIVŪS!“ Tiksliau ją būtų galima pavadinti Blaivybės enciklopedija. Nes į ją yra sutalpinta plačiausia gama blaivystės  medžiagos iš viso pasaulio.  Jos kaina yra, jei taip galima pasakyti, simbolinė. Deja, knygų liko nemažai, o norinčių ją įsigyti nėra.

Tarptautiniai duomenys rodo, kad mūsų mokiniai pagal alkoholinių gėrimų vartojimą, rūkymą užima vienas iš pirmųjų vietų pasaulyje. Visi mokinukai ateina į pirmąsias klases būdami blaivininkai. Baigę mūsų mokyklas retas mokinys lieka blaivių įsitikinimų. Mane dažnai kviečia į mokyklas paskaityti paskaitą moksleiviams apie blaivybę. Visose mokyklose dovanoju knygą bibliotekoms. Pasiūlau įsigyti ir asmeniškai. Bet kad nors vienas mokytojas norėtų sau įsigyti – ypač didelė retenybė. Štai kodėl tokie mūsų mokinių liūdni blaivybės rezultatai.

Trečia – malda. Jos galia akivaizdi. Kai sovietų okupacijos metais per Šiluvos, Aušros Vartų, Žemaičių Kalvarijos, Pivašiūnų, Krekenavos ir kt. didžiuosius atlaidus viena – kunigų diena buvo pradėta skirti maldai už tautos blaivybę, Dangus vėl suteikė malonę – genseko Michailo Gorbačiovo valdymo metu nuo 1986 m. visoje imperijoje įvesta blaivybė, kuri  padėjo iškovoti Nepriklausomybę. Deja, ši graži maldos  praktika šiais laikais išnyko. Ir mes savo akimis matome Lietuvos, kaip valstybės greitą nykimą.

Ketvirta – viena iš vargo priežasčių yra nepilnos šeimos, kai vienai moteriai tenka auginti vaikus. O nepilnų šeimų atsiradimo priežastis arba viena iš didžiausių skyrybų priežasčių yra vyro girtavimas/alkoholizmas.

Caritas sėkmingai vykdo pagalbos prekybos žmonėmis programą. Dažniausiai pardavinėjamos lengvą protinį atsilikimą turinčios merginos. Viena iš pagrindinių to atsilikimo priežasčių yra girtų tėvų vaiko pradėjimas ar alkoholio vartojimas nėštumo metu. 

Dabar eilinių parapijų Caritas liko tarsi tik ES pašalpų dalintojai. Bet tokia veikla vargo priežasčių nesumažins. Caritas turėtų visomis jėgomis ir nauja energija stoti į kovą prieš pačią pagrindinę vargo Lietuvoje priežastį - velnio lašų vartojimą.

Penkta - kiekvieno asmeniškas veiklumas. Pavyzdžiu galėtų būti stačiatikių cerkvės  archimandritas Tichonas (Ševkunovas).  Supratęs, kad ir jam reikės duoti Dievui apyskaitą už savo abejingumą dėl vis daugiau prasigeriančių tautiečių, stojo į kovą. Drauge su blaivybės aktyvistais sukūrė projektą «Общее дело». Per 1 Rusijos kanalą buvo parodyti keli meniniai filmai, socialinės blaivybės reklamos. Dėka jų girtavimas Rusijoje sumažėjo 20%. Prie cerkvių imta steigti blaivybės brolijas.

Lietuvos dabartis ir ateitis būtų visai kitokia, jei ne kažkas, o Tu, gerbiamas skaitytojau, neliktum abejingas tam katastrofiniam mūsų tautos, jaunimo girdymui. Nestovėk po medžiu!
http://www.xxiamzius.lt/numeriai/2012/08/17/aktu_04.html

Rašykite adresu: ,,skrinskasETAgmail.com“