PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas   SKAISTUMAS

ATSAKOMYBĖ (Paskaita, skaityta aukštesniųjų klasių moksleiviams, autorius William Virtue )

Pokalbį apie atsakomybę pradėsiu nuo apibrėžimo - "Atsakomybė - tai sugebėjimas atsiliepti į tai, kas gera". Tai neapima visų atsakomybės atvejų, o tik tą sritį, į kurią gilinsimės šios paskaitos metu.
Atsakomybė - tai mūsų atsiliepimas į tai, kas gera. Koks tai atsiliepimas, ką jis mums duoda? Prieš atsakydami į šį klausimą, aš papasakosiu apie eksperimentą, ruošiant žmones skrydžiui į kosmosą. Šį eksperimentą atliko psichologai. Jie aprengė būsimus kosmonautus spec. drabužiais. Jie buvo atskirti nuo aplinkos. Jiems prijungė žarną. per kurią jie girdėjo, kas jiems buvo sakoma ir patys galėjo kalbėti. Juos įmetė į vandenį ir paliko plūduriuoti. Eksperimento tikslas - pažiūrėti, kiek tie žmonės ištvers. Būdami vandenyje, jie nematė, negirdėjo, nejudėjo. Po poros dienų kažkas paprašė juos pasakyti savo vardus. Jie tai sugebėjo pasakyti, bet paklausus, kiek dienų jie išbuvo vandenyje, žmonės jau nesugebėjo atsakyti, o kai juos paklausė, kiek bus 2x2, jiems buvo sunkoka. Kodėl? Todėl, kad jie buvo atskirti nuo tikrovės. Ko jiems trūko? Ir ką mes visą laiką turime? Ko neteko jie? Bendravimo situacijų, balsų, garso, žmonių. Jie buvo atskirti nuo bet kokio stimulo. Stimulas visada eina prieš reagavimą, atsakas eina po stimulo, kadangi pastarasis mus priverčia pajusti tą ar kitą dalyką. Kai mes suvokiame kažką, kas mums gera, kaipgi mes atsiliepiame? Mes jaučiame pasitenkinimą, malonumą. Mes maloniai atsiliepiame į gera. Štai mano šiandieninio pokalbio tema. Tavo ir mano malonus atsiliepimas į tai, kas gera.
Yra trys tokios reakcijos pakopos. Duosiu keletą pavyzdžių. Maistas : obuolinis pyragas su ledais. Aš jį matau ir jis man patinka, tačiau man neužtenka vien žiūrėti į jį, aš noriu jo, kai gaunu, būnu patenkintas. Visa tai - malonumas. Štai tokios trys reakcijos į ką nors malonaus: matome, norime, džiaugiamės. Man patinka, aš trokštu ir džiaugiuosi, mėgaujuosi.
Kitas pavyzdys. Galime įsivaizduoti gaivinantį ežerą karštą vasaros dieną. Būdami prie ežero. šokame į vandenį, nes norime ir labai džiaugiamės arba pamatome gražių mergaitę, norime ir labai džiaugiamės, galėdami su ja susipažinti.
Šiuos tris išgyvenimus mes vadiname emocijomis ( anglų kalba šie trys žodžiai be pirmosios raidės ''motion" reiškia judėjimą). Šie trys jausmai apima mus. kai nesame ramybės būsenoje. jie išjudina mus. Aš kalbėsiu apie tris emocijas ( vertinu, trokštu, mėgaujuosi) detaliau, kad mes geriau suvoktume kaip reaguojame į tai, kas malonu.
Pirmiausiai, meilė. Įsivaizduokime, kad aš su keturiais draugužiais atvažiuoju į Mac Donaldą. Mes pastatome automobilį, o netoliese sustoja automobilis su keturiomis jaunomis merginomis. Argi mes taip ir sėdėsime užsidarę langus? Aišku. ne. Jus imate kalbinti merginą. Įsivaizduok, kad ji ima kalbėtis su tavimi. Tu sužinai jus vardą ir besibaigiant pokalbiui paklausi, ar ji nenorėtų kartu kur nors nueiti, o gal paprašai jos telefono numerio. Paskambini jai kitą dienų ir kvieti pasimatyti. Jei ji sutinka, dedi ragelį ir sakai: "nuostabu". Tu laimingas. Jūs susitikinėjate, o tu galvoji, kad tikriausiai tu jai patinki. Tau ji vis labiau pradeda patikti ir pradedi įsimylėti.
Pasiūrėkime, kas gi įvyko su emocija "meilėje". Pamatysite, kad ji taip pat turi tris pakopas. Pirma, tu parodai jai savo dėmesį. Antra. Ji priima tai ką tu jai duodi, ar tai jau meilė? Ne. Ko gi trūksta? Kol kas tai gatvė, kur leidžiamas tik vienpusis eismas. Reikia jos atsako. Reikia, kad judėjimas vyktų abiem kryptimis, kitaip tai nebus tikra meilė. Tai dar nepilnutinai išaugusi meilė. Meilė bus tada, kai taps abipuse. Nieko nėra skausmingesnio kaip meilė be atsako. Įsivaizduokime, kad ji atsako tuo pačiu (jausmu). Ji trokšta matyti tave kaip ir tują. Tu jai patinki kaip ir ji tau. Tik tada meilė pilnutinė. Tik tada ji atsiskleidžia ir tai viena gražiausių patirčių gyvenime. Tačiau, jei vieną dieną ji taria tau: Žinai, Jonai, tu puikus vaikinas. Tu man tikrai patinki, bet būkime draugais". Tu iš karto supranti, ką tai reiškia. 0 tai reiškia :"Aš nejaučiu to, ką jauti tu. Aš nejaučiu tau tokios meilės, kokią jauti tu". Vadinasi, emocija nėra pilnutinė, bet kai ji pilnutinė, nėra nieko nuostabesnio už ją. Paauglystė yra gyvenimo pavasaris, kai viskas gaivu, šviežia ir ima žydėti. Kai tu pirmą kartą įsimyli, tu tikrai išgyveni tai kaip kitas žmogus atsiliepia į tavo meilę. Meilė mergaitei yra vienas įstabiausių paauglystės išgyvenimų. Dabar mes truputį geriau suvokiame meilės emociją. Kas seka po to? Gal jūs pasikeičiate nuotraukomis, kad laikytumėte jas ant stalo ar nešiotumėte su savinu. Tu nori matyti ją, net ir nebūdamas su ja. Ir ji nori visą laiką žiūrėti į tave. To negana. tu nori ją geriau pažinti. tu labai daug laiko praleidi su ja. kalbi ir kalbi. pasakoji jai. kas tavo širdyje. apie savo vaikystę. ji nori žinoti apie visokias kvailystes. jai patinka klaus;1is. o tu kalbi apie save. Ji taip pat pasakoja apie save ir jūs visą laiką kartu. Įsimylėję jaunuoliai visą laiką kartu, nes jie nori pažinti vienas kita. Būdami kartu, jie geriau supranta vienas kitą, NES MEILĖ NEGALI AUGTI NEŽINIOJE.
Ar galėčiau mylėti žmogų. kurio niekada nemačiau? Žinoma, ne. Ar galėčiau įsimylėti žmogų, su kuriuo vos vieną kartą pasikalbėjau? Sunku įsivaizduoti, net jei tai būtų meilė iš pirmo žvilgsnio. Juk sunku mylėti tą, kurio nepažįsti, bet kuo daugiau jį pažįsti, tuo labiau jį pamilsti. Meilė reikalauja pažinimo. Tuo būdu du žmonės, norėdami geriau pažinti vienas kitą, kalbasi ir aiškinasi, daug pasakojasi vienas kitam. 0 tam reikia laiko. Ir nemažai laiko, vienos dienos nepakanka. Pralekia mėnesiai. Ir per tą laika išauga antroji emocija. Jei aš pakilnosiu sunkumus vieną dieną, ar mano raumenys sustiprės? Nelabai. Bet. jei aš pasitreniruosiu šešetą mėnesių, ar mano raumenys įsitemps, bus tvirtesni? Taip. Jei kasdien treniruosiu raumenis, jie sustiprės. Kiekvieną dieną, kai būni su savo mergaite, meilė auga, tu jos vis labiau trokšti. Taigi, ugdoma ir antroji emocija - troškimas (aistra). Tai antroji atliepiamoji emocija. Troškimas vis stiprėja, kalbiesi su ja, ir kiekvienas susitikimas jį stiprina. Kol esi mažas VAIKAS. tavo emocijos labai PRiMITYVIOS IR PAPRASTOS. Tu jauti malonumą ir pasipiktinimą. Tu šypsaisi ir šauki, bet augant ir bendraujant su žmonėmis, tavo emocijos tampa žymiai sudėtingesnės, kaip ir tavo raumenys. Kol esi kūdikis, tavo rankutė vos suima kokį daiktą, bet beaugant, ji tampa subtiliu instrumentu, kuris laiko įvairius daiktus ir atlieka daugybę darbų, išsivysto raumenys. Tas pats ir su emocijomis, jos taip pat tobulėja dėl patirties. Taigi, kai jaunas įsimyli ir patiria aistros emociją, ji bręsta, auga ir vystosi tu ugdai ją, pratybos ugdo aistrą. Kiekvienąsyk pajusdamas jai aistrą, įgyji vis daugiau patirties. 0 dabar aš papasakosiu tokią istoriją.
Buvo du draugai. Vienas, vardu Danas, nuo pat vaikystės troško turėti automobilį. Jis ėmė daryti automobilių modelius. Įžengęs į jo kambarį, rastum dvi lentynas automobilių modelių. Jau paauglys jis įsitaisė automobilį ir labai juo rūpinosi. Jis net sugebėjo remontuoti variklį. Baigęs vidurinę mokyklą, pradėjo dirbti, tvirtai nusprendęs pirkti geros markės automobilį. Kiekvieną dieną, grįždamas iš darbo, jis važiuodavo pro parduotuvę, kaskart matydamas tą automobilį vitrinoje. Jis negalėjo sulaukti tos dienos, kada savo rankomis galės liesti automobilį. Keletą kartų net buvo užsukęs į parduotuvę ir savininkas, matydamas jo begalinį troškimą, leido jam pavažiuoti tuo automobiliu. Pagaliau, po metų, sutaupęs pakankamai pinigų, vieną dieną parvažiavo namo naujuoju automobiliu. Kaip manai, ar Danas juo rūpinosi? Žinoma, taip. Ar jis leisdavo automobilyje pilstyti šokoladinius kokteilius iš Mac Donaldo? Ne, jokiu būdu. Kur bevažiuodavo, jis be galo saugodavo jį. Jis derindavo varikli, keitė tepalus, rūpestingai jį prižiūrėjo, o kadangi taip jo troško, labai daug dirbo, kad galėtų jį nusipirkti. Kadangi jo troškimas buvo toks didelis, tai ir džiaugsmas buvo begalinis.
Na, o dabar pakalbėkime apie trečiąją emociją. Danas turėjo draugą Randį. Randis jiems baigus vidurinę mokyklų, matė kaip Danas troško automobilio. Jis tik apie tai kalbėjo. Prisiklausęs kalbų, maždaug po mėnesio ir pats Randis užsinorėjo tokio automobilio. Sykį, parėjęs į namus, jis pasakė tėčiui : "Tėte, Danas nusipirko puikų automobilį, o aš ar negalėčiau tokio paties turėti?" Jo tėtis tarė: "Gerai, tu baigei mokyklą ir užsitarnavai". Ir jis nupirko sūnui automobilį. Kaip jums atrodo, ar Randis rūpinosi juo? Ko gero. jis nebuvo labai rūpestingas... Jis net motoro dangčio neatverdavo. Labai greitai jis apibrozdino jį, o automobilio viduje buvo pilna šiukšlių. Randžiui jis nerūpėjo, nes jis taip labai jo netroško kaip Danas. Jis nė nebandė užsidirbti pinigų. 0 kai kartą jo draugas Edis pasakė, kad šie automobiliai niekam tikę, o vieninteliai šio to verti yra "Jaguarai", Randis visai nustojo juo rūpintis. Ką mes pasakytume apie tokį žmogų kaip Randis? Sugadintas arba nuslopintas žmogaus troškimas augti. Tai troškimas, kuris per anksti užgniaužiamas. Kiek laiko Randis troško automobilio? Savaitę? Jo tėvas sutrukdė jo troškimui augti, patenkindamas tą norą ir nupirkdamas jam automobili. Jei aš gaunu, ko troškau, ar ir toliau trokšiu? Aišku, ne.Dabar aš jau džiaugiuosi taigi. Gadinti žmogų, reiškia duoti jam tai, ko jis trokšta iš karto, neleidžiant jam pajusti.,kaip karštai jis to nori. Garsią moterį Ethek Barymore sugadino jos tėvas aktorius. Apie savo liūdną gyvenimą ji rašo savo autobiografijoje, pavadinusi ją "per daug ir per anksti". Tai puikus gadinimo apibrėžimas. Ji viską gavo per anksti ir neturėjo laiko pasidžiaugti, nes ji netroško tų gerų dalykų, kuriuos ji gavo. Štai ką reiškia gadinti. Ir štai ką norime pabrėžti, kai kalbame apie leidimą troškinimui augti.
Koks ESMINIS ELEMENTAS, SKATINANTIS TROŠKIMĄ AUGTI? LAIKAS. Laikas, kuris turi praeiti. Be Laiko troškimas tiesiog negali augti. Jei mažam berniukui pasakytume : "Rytoj tavo gimtadienis. suruošime pobūvį". Ar jis labai susijaudintų? Tikriausiai ne taip, kaip pasakius : "Jonuk, tavo gimtadienis už trijų savaičių. Mes suruošime pobūvį. Aš pakviesiu visus vaikus". Jis tas tris savaites daugiau apie nieką negalvotų, tik apie savo gimtadienį. Šiuo atveju, emocija bus ugdomas troškimas. Kasdien vis labiau laukiama tos dienos. Arba, pavyzdžiui, kaip vaikai laukia Kalėdų? Kaip jie susijaudina, kad naktį prieš Kalėdas negali net užmigti. Laukimas ko nors didaus auga ir džiugina.
Troškimui subręsti reikia laiko. NEPAMIRŠKITE, TROŠKIMO NEBELIEKA, kai tik jis PATENKINAMAS. KUO DAUGIAU LAIKO PRAEIS, TUO DIDESNIS BUS TROŠKIMAS. Tačiau troškimas turi laiko ribas. Kuo labiau senstama, tuo ilgiau sugebama laukti. Jauniems tai sunkiau. 0 jei vaiką versime laukti per ilgai, jis gali nusivilti. Taigi, negalima juos versti laukti iki begalybės. Štai kodėl dvasininkai labai išmintingai pataria jaunoms poroms: "Jeigu jau mylite, kad skelbiate sužieduotuves. neverskite savęs laukti ilgiau kaip metus, nes tai nerealu. Galima laukti, bet ne amžinai. Jūsų meilės natūralus impulsas - eiti į tolimesnę sąjungą". Kokia gi po to sekanti emocija?
Džiaugsmas. Džiaugsmas matuojamas kita emocija. Džiaugsmo dydį nusako troškimas. Kuo labiau tu ko nors trokšti, tuo daugiau džiaugsies. Šventoji Teresė pateikia labai gražų pavyzdį: Ji sako: "Kai mes nueisime į dangų, mes visi būsime laimingesni. Kiekvienas bus laimingas tiek, kiek galima. Bet vieni bus laimingesni už kitus". Štai kokiais žodžiais ji tai nusako: " Žmonės. kurie iš tiesų labai troško dangaus, gaus taurę, pripildyta džiaugsmo, nes jų galia bus tokia didelė, dangaus ilgesys toks intensyvius. Tie žmonės, kuriems nelabai rūpėjo nueiti į dangų, bet jie džiaugiasi ten patekę, jie turės didelio džiaugsmo išgyvenimų". Abiejų asmenų taurės pripildomos džiaugsmu ir jie tampa laimingi, kokiais tik begalima būti.
Vienas jų laimingesnis, jis vienas žymiai padidina tą galią. Taigi, kuo daugiau trokšti, tuo daugiau džiaugsiesi. Užtikrinu, kad niekas gyvenime taip nepadidins džiaugsmo, kaip troškimo augimas ir stiprinimas. Bet užgniaužus troškimą, užgniaužiamas ir džiaugsmas. Kai troškimas greitai patenkinamas, vietoje džiaugsmo atsiranda nuobodulys. Šis žodis reiškia, kad žmogus nesugeba labai džiaugtis. Jam visą laiką reikia ko nors naujo. Jis ieško vis naujų stimulų, kad pasiektų malonumą.
Pabandykime apibendrinti viską, apie ką mes kalbėjome. Kalbėjomės apie emocinį atsaką į gera. Ar tai būtų maistas, ar gėrimas, ar bet kas pasaulyje. Kai pamatai kai ką gera, tau tai patinka, tu nori ir tikiesi gauti. Ir džiaugiesi, jei tai turi. Tokia yra emocinė mūsų atsako į malonumą seka. Aš kalbėjau apie atsakomybę. Atsakas - tai mūsų emocinė reakcija. Na, o dabar žengsime žingsnį toliau ir pasikalbėsime apie jūsų kaip žmogaus atsaką, o ne vien tik jūsų emocijas. Pamatęs skanų maistą, jūs kažką pajuntate skrandyje - tikriausiai alkį. Pamatę dailią merginą, kurią mylite, taip pat patiriate jausmus, kuriuos jaučiate visu kūnu, visa savo esybe. Pajuntate, kad kitaip ima cirkuliuoti kraujas - tai jūsų fizinės reakcijos dalis, bet dažnai mes į tai žiūrime kaip į natūralų dalyką. Yra ir emocinė reakcija, bet dabar kalbėsime apie aukštesnio tipo reakciją. Ją taip pavadinau ne dėl to, kad ji geresnė. Bet aukštesne ją vadinu dėl to, kad ji kilnesnė. Be to ji vadovauja žemiau esančioms reakcijoms. Dabar kalbėsime apie mūsų visuminį atsiliepimą kitam žmogui. Daiktus paliksime nuošalyje ir kalbėsime apie žmones. Įsivaizduokime, kad Ana ir aš labai mylime vienas kitą. Mes labai gerai ir artimai pažinome vienas kitą per pusę metų. Kadangi mes įsiaudrinę, natūralus rezultatas būtų mūsų troškimų įsikūnijimas. Džiaugsmas - natūralus vyro ir moters aistros rezultatas. Tai fizinės meilės džiaugsmas. Mes abu ir Ana ir aš tai puikiai jaučiame. Mes žinome, kad mylime vienas kita. Mes labai stipriai tai išgyvename ir vieną vakarą, kai mes labai stipriai tai išgyvename ir vieną vakarą, kai mes kartu tokiu momentu, kai mes jaučiame, kad tai būtų nuostabu. Mes tariame vienas kitam: ''Dar ne, palaukime vestuvių". Mes abu tai jaučiame ir norime. kad būtų būtent tai. 0 kaip gi mano emocijos? Ar jos nesukils? Ar mano kūno dalis protestuos? Ar jau atrodo, kad jos tvirtins "Aš taip noriu"? Aš manau, kad jos nurims. Šis pasakojimas rodo, kad tai gali būti gražu ir tikra.
0 dabar pagalvokime apie tai sužadėtuvių ir vestuvių kontekste. Įsivaizduokime, kad sužadėtuvių laikotarpiu mes susilaikome nuo lytinių santykių, kad tai sausros periodas. Tas jūsų vienas kito troškimas yra lyg šaknų troškimas drėgmės. Jis vis stiprėja ir gilėja ir persmelkia visus santykius. Jis vis gilėja, nes kiekvieną kartą jūs vis turite laukti.
Sužadėtuvės, tai laukimas jūsų troškimas patenkinti po vestuvių. Kadangi laikas netrumpas, troškimas gilėja. Vėliau. jau vedybiniame gyvenime bus taip pat sausros periodu, kai reikės palaukti. Pavyzdžiui, kai jūsų žmona lauks kūdikio arba gimdys arba jūs laikotės natūralaus šeimos planavimo. Na, o jei tos šaknys tik paviršinės, ar tu mokėsi laukti? Tuo laikotarpiu, kai būsi kelionėje, ar kai žmona laukiasi kūdikio, ar tu nesusirasi kitos. Ar jūs nesakysite žmonai: ''Galėtum pasinaudoti piliulėmis, aš negaliu laukti". Štai ką sako vyrai ir moterys : "Mes negalime laukti? Kodėl mes turime laukti?" Bet ar laukimas pažeistų jų meilę? Jų aistra ir džiaugsmas būtų daug stipresni, kada jie palauktų. Vėliau. gyvenime tokiais periodais jūsų šaknys bus pakankamai tvirtos ir laikys jus kartu sprendžiant ir kitas problemas.
Na, o dabar. jaunuoliai, aš noriu aptarti tokią situaciją: "Aš neseku vien savo emocijomis, kadangi jos nuvestų mane per meilę į troškimą ir pasididžiavimą, kitaip tariant, į pilnutinę sąjunga. Aš dar nesiruošiu patirti lytinio ryšio džiaugsmą. Vadinasi, aš pilnai neatsiliepiu į emocijas. Aš atsiliepiu į intelektą. Kai mes abu sakome, kad dar reikia palaukti. mes atsiliepiame į kažką aukštesniu, negu mūsų emocijos. Mes atsiliepiame į gera. Mes ugdome sąžinę. Mūsų emocijos su džiaugsmu atsiliepia į gera. Atsakomybė yra tai, kaip mes atsiliepiame į emocijas. Tai yra mūsų žmogiškasis visapusiškas atsiliepimas ne tik į mūsų emocijas, ne tik į kitą žmogų, bet ir į tai, kas gera ir teisinga. Ką iš tiesų mes turime galvoje, tai yra mūsų atsiliepimas į Dieviškąjį Įstatymą, į Dievo Planą, į patį Dievą. Ir jeigu jūs norite patirti tikrą džiaugsmą, atsiliepkite Dievui, o ypač pačiais gražiausiais savo gyvenimo momentais, kai jūs kartu su mylimu žmogumi. Tokiais momentais aš sakau : "Brangus Viešpatie, aš labai trokštu turėti Aną, o ji taip pat. Bet kadangi Tu prašai mus palaukti ir kadangi aš tave myliu ir žinau, kad tavo meilė ir tavo planas yra pats geriausias - aš palauksiu. Aš žinau. kad jeigu aš atsiliepsiu į tavo kvietimą, aš būsiu laimingas.
Gal mano emocijos bus kuriam laikui apviltos, bet viduje AŠ LABAI DŽIAUGSIUOSI, ŽINODAMAS, KAD MES SU ANA ATSILIEPĖME Į TAVO KVIETIMĄ".
Tai, mano bičiuliai ir yra tikroji meilė. Kai kiekvienu atveju aš atsiliepiu į viską - į savo jausmus, į jos jausmus, Dievo meilę, tik tuomet aš iš tiesų "atsakau", esu atsakingas (žaidžiama anglų kalbos žodžio "responsibility" prasme: response, reiškia atsaką, atsiliepimą. Lietuviškai atsakomybė irgi kalba apie atsakymą prieš kitą žmogų, o giliausia prasme - prieš Dievą. 0 jei aš neatsiliepiu į Dievo planus ir manau, kad taip darydamas būsiu lamingas, tai anksčiau ar vėliau man kažko pritruks. Tai ta pati Adomo ir Ievos problema. Adomas ir Ieva bandė rasti laimę, ignoruodami Dievą, išstumdami Dievą, niekada nebūsime laimingi.
Dabar jau mes turime tokį meilės apibrėžimą, kurį jūs galėsite suprasti, remdamiesi tuo, ką aš kalbėjau. Aš manau, kad šito apibrėžimo jūs niekada neužmiršite. Tai labai rimtas priesakas, kurio savo gyvenime laikėsi Jėzus. Tai priesakas, kurio reikia laikytis tiek gyvenant su savo mergina, tiek su kitais visose gyvenimo situacijose mylėti. tai reiškia visada daryti gera kito žmogaus labui. Antroji šio priesako dalis: bet kokia ''kaina. Šitoje situacijoje mes susižadėję ir laukiame ir kaina čia nedidelė. Tiesą sakant, mes abu džiaugiamės matydami, kad sugebėjome susivaldyti. tik šitaip palaukę iki vestuvių, vestuvių dieną mes galėsime vilkėti balta suknele ir tai bus prasminga. Taigi, ne tik mergaitė taria Palaukime, jie abu taria. Ir kadangi jie nugalėjo save, jie buvo išdidūs, laimingi ir patenkinti. Vėliau jie turės ką papasakoti savo vaikams.
Štai šitokiu tarpusavio supratimu reikėtų pradėti vedybinį gyvenimą.

TURINYS         ,,skrinskasETAgmail.com“