PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas    SKAISTUMAS

,,Kiekvienas tai daro" - tuomet ir eik su kiekvienu; - tuomet nebus tau vargo susirasti ką nors kitą. Statistika rodo, kad daug yra skaisčių. Iki 15 gimtadienio 18% mergaičių ir 27% berniukų lytiškai santykiavo. Iki 17 gimtadienio 52% mergaičių ir 58% berniukų lytiškai santykiavo.(L: Child Trends, Inc., Washington, D.C.) Dauguma Kanados jaunuolių yra skaistūs: 62%  visų jaunuolių iki18 m. * Schabas, 1993
Priežastys, dėl kurių jie laikosi skaistumo: merginos- ,,dar ne pasirengusi", ,,noriu likti mergele iki vedybų"; vaikinai - ,,AIDS baimė, nesutikau tinkamos asmenybės".
,,Aš manau, jei myli, tuomet viskas bus gerai"- taip kalbėjo vaiko tėvas merginai, prieš jai pastojant. Merginai nepadėjo nei kontraceptikai, nei sekso išmanymas. Gimus vaikui vaikinas pabėgo.
,,Aš noriu duoti kažką, kad tu mane prisimintum" -kažką panašaus į herpes, ŽIV, kūdikį?  
,,Tai mus suartins"- kaip Holivudo žmones?
,,Jei tu nesutiksi, susirasiu sukalbamesnę"- viliuosi jūsų bendras gyvenimas bus puikus.
,,Argi manęs nemyli?" - myliu pakankamai, kad pasakyčiau ne.
,,Jei iš tiesų mane myli..." - jei iš tiesų mane myli - neprašytum. Jei iš tiesų rūpintumsi, neverstum daryti to, ko nenori daryti.
,,Argi aš nepatrauklus?" - tu labai patrauklus. Man tu labai patinki. Nenoriu sužlugdyti mūsų draugystę - ką padaro fizinė artuma.
,,Gal todėl nekalta, kad esi frigidiška?" - ne, esu protinga.
,,Negi manęs nemyli?" - negi manęs negerbi?
,,OK, nusivilkime drabužius ir tik pabūkime drauge. Mums nebūtina ką nors daryti."- negi aš atrodau taip kvailai?
,,Jei pastosi, aš vesiu tave."- kam laukti, vesk dabar!
,,Aš sustosiu, kai tik paprašysi."- tai prašau sustot tuojau pat.
,,Aš tave myliu" - tuomet prašau tai įrodyti gerbdamas mano įsitikinimus.
,,Ko tu lauki?"- savo MEDAUS MĖNESIO!
,,Seksas nėra didelis sandėris."- o man didelis, didelis mano būsimam vyrui (žmonai) ir didelis Dievui. Aš įsipareigojusi išsaugoti seksą vedyboms.
Dažniausiai berniukai naudoja tokius argumentus ir daugelis merginų neatsilaiko. Mergaitei sunku patikėti, kad berniukas gali apvilti, kai su dideliu nuoširdumu taria ,,aš tave myliu!"
Mergaitei reikia žinoti du dalykus:1).Jei jauti berniuko bet kurios rūšies spaudimą eiti toliau, nei nori, tai rodo, kad jis myli malonumus ir jis paaukos tavo savigarbą ir fizinį saugumą dėl savęs patenkinimo. Jam svarbu gauti tik tai, ko jis nori. 2).Daugelis berniukų meluoja per dantis, sakydami bele ką, kad tik gauti seksą. Vienas vaikis prisipažino:,, aš išmokau taip užkalbėt savo partnerę, kad ji nesugebėdavo pasakyti ne. Jei pajausdavau, kad jos galvoje atsirasdavo moralinė dilema, vaidindavau bet kuri vaidmenį, kol seksas tapdavo pasiekiamas."
Parepetuok dialogą, renkis ir elkis kukliai, kad nesiųstum dviprasmiškų signalų. Išmok pasakyti ,,Ne" savo kūno kalba, žodžiais ir elgesiu. Liksi patenkinta! Ir įsidėmėk, jei draugauji su tokiu, kuris spaudžia turėti lytinius santykius, tu draugauji su blogu žmogum. L: Lickona, T. and J. Sex, Love & You. Notre Dame, IN: Ave Maria Press, 1994.

Mitas #1: ,,Tai pakels mano savigarbą ir vidinį saugumą"
Citata patvirtina, ką dauguma tyrimų rado:,, Miegojau su daugeliu, daugeliu moterų, bandydamas pakelti savo vertę. Ir kuo daugiau miegojau, tuo mažėjo savivertė."
Kai duoti save kaip ,,gabalus" daugeliui žmonių, daugiau nesi ištisas, ir kaip pasekmę jauti kritusią savivertę ir saugumą,- nes dalis tavęs yra prapuolusi.
Mitas #2: ,,Pradėtas gyvenimas iki vedybų padidins laimingų vedybų tikimybę vėliau".
Daug ką bandom prieš pirkdami. Tačiau panešiotų daiktų mažai kas nori. Ir visi tyrinėtojai sutinka, kad laimės tai neatneša.
Buvo palygintos poros, kurios pradėjo gyventi kartu prieš santuoką su tom kurios pradėjo tik po santuokos.Pasirodė, kad ,,susimetėliai" dažniau, nei normalios poros, nesutardavo tokiuose reikaluose kaip poilsis, namų ūkis ir finansai. Jie dažniau konsultuodavosi ir skirdavosi. (Clatworthy, N.M. and Scheid, L., "A Comparison of Married Cohabitants with Non-premarital Cohabitants." Unpublished manuscript, Ohio University, 1977.)
Alfred DeMaris iš Auburn Universiteto rado, kad pradėję kartu gyventi prieš santuoką turi ženkliai mažesnę vedybinio bendravimo ir pasitenkinimo kokybę. (DeMaris, Alfred, and Leslie, Gerald R., "Cohabitation With the Future Spouse: Its Influence Upon Marital Satisfaction and Communication," Journal of Marriage and the Family, Feb. 1984, p. 83.)
Kodėl tokios nepasitenkinimas? Mokslininkai šitą taip aiškina: nevedusios poros dažnai slepia vienas nuo kito svarbius ,,tikro savęs" veidus. Jie dalosi geru laiku ir ,,geru savimi" ir slepia blogąją savo pusę. Dalinasi paviršutiniškai, bet ne iš šaknų, bijodami aptemdyti tarpusavio bendravimą.
Be to prieš vedybas kartu gyvenančias poras gramzdina nepasitikėjimas. Jei tu ar tavo partneris įsitraukia į seksą su kitais ar vienas su kitu prieš vedybas, tame procese jūs sėjate ,,nepasitikėjimo sėklas" ateities vedybiniame bendravime.
Mitas #3: ,,Toks elgesys nieko nežeidžia".
Daugybę žmonių įskaudina ,,guminė meilė". Ir kiti gali būt įskaudinti, tai tavo tėvai, draugai. Negi jiems nerūpi tavo likimas?
Kaip guminė meilė gali veikti tave? - 63% venerinių susirgimų ištinka žmones iki 25 m. Virš 20% sergančių AIDS yra studentų amžiaus.( U.S. Department of Health & Human Services, Public Health Service,Centers for Disease Control, 1991 Division of STD/HIV Prevention, Annual Report, p. 13.), (Centers for Disease Control, HIV/AIDS Surveillance, June 1991.)
Gilbertas H. Burnetas iš Š.Karolinos, dirbantis 23 metus teisėju, tiki, kad didžiausia nusikalstamumo priežastis, išlaidos visuomenės sveikatai ir socialinei apsaugai yra paauglių nėštumas. Kas metai milijonas mergaičių JAV pastoja. Iš jų 1/3 padaro abortus, 14% persileidžia, 52% gimdo. Iš tų 52% (kurios gimdo), 80%  reikalingos valstybės finansinės paramos. Paauglių mamų dukros yra linkusios pačios tapti paauglėm mamom, o sūnūs patekti į kalėjimą.Jei nepilnametė pagimdo berniuką, tai tikimybė, kad jis paklius į kalėjimą yra 3 kartus didesnė, nei gimdytų sulaukusi 22 ar 23 metų esant panašioms aplinkybėms. JAV kriminalinių veikų ir jų pasekmių pašalinimo išlaidos sudaro apie $1 billion. Iš kurių 70% atsiranda iš vienišų tėvų šeimų. (Rebecca A. Maynard, Kids Having Kids. Robin Hood Foundation)
80% gimusių kūdikių, kuriems reikalinga gyvybės palaikymo įranga, yra iš nepilnamečių mergaičių-mamų. 
Cushon Williams iš JAV 1997m. buvo areštuotas už kėsinimąsi nužudyti. Pasirodė, kad jis, sirgdamas AIDS, miegojo su 28 moterimis, iš kurių 10 apsikrėtė,1 pastojo ir turėjo lytinių kontaktų su 70 vyrų. Be to dar prisipažino, kad turėjo santykius su begale moterų NYC srityje.  Panašiai buvo Kalifornijoje. Mirus 19 m. studentui nuo AIDS, paaiškėjo, kad jis turėjo 60 draugų studentų, su kuriais  kontaktavo. Dauguma tapo infekuoti.
Mitas #4 ,,Per vėlu mokyti susilaikymo".,,Jie vis tiek tą darys."
Dažnai sakoma, kad apie (50% JAV) (25% LT) vyresnių klasių mokinių yra turėję lytinius santykius. Bet tai nereiškia, kad jie visą laiką yra lyt. aktyvūs. Daugelis pamatė, kad tai nėra tai, ko jie tikėjosi ir nustojo. Juk pradėjusiam vartoti narkotikus nesakome ,,jau vėlu sustoti", bet raginame ir drąsiname, kuriame reabilitacijos programas. Niekada nėra blogai nustoti daryti bloga. Jei nepilnamečiams rūkymas, gėrimas, šaunamojo ginklo nešiojimas yra nelegalūs dalykai, mes nepradedame mokyti ,,saugaus" rūkymo, alkoholio dozavimo ar taiklaus, taisyklingo šaudymo. Neorganizuojame kulkų distribucijos programų. Nemokome narkotikų vartojimo, švirkštų sterilizacijos. Tai kodėl turime mokyti sekso?

Mitas #5 ,,Tik nemokšoms iškyla visokių problemų. Man nieko neatsitiks."
- Taip mano beveik visi paaugliai. JAV kasmet 1 milijonas mergaičių pastoja. 40% iš jų gauna valstybinę paramą. (Rebecca A. Maynard, Kids Having Kids. Robin Hood Foundation)
Kasdien 33,000 gauna VL. Iš jų  2/3 iki 25 m. 50% suaugusiųjų yra buvę apsikrėtę VL. Tarp amerikiečių tarp25 ir 44 m. amžiaus pagrindinis žudikas yra AIDS (CDC) . Nesantuokiniai gimdymai nuo seksualinės revoliucijos (1963m) laikų JAV padidėjo   400%  . (Medical Institute for Sexual Health) Lietuvoje nuo 1955m. padaryta virš 5 milijonų abortų, šimtus kartų išaugo užsikrėtusių VL skaičius, atsirado dešimtys naujų lytiniu keliu plintančių ligų.

Mitas #6 ,,Reikia tik pamokyti saugaus sekso".
Vis rečiau šis argumentas sakomas. Pagal naujausius tyrimus, Lietuvoje  pastoja apie ketvirtadalis kontraceptines priemones vartojančių moterų. (Žr. prie kontracepcijos>prezervatyvai.) 1995m. Miss Juodukė Kalifornija - Lakita Garth, aplankiusi Čikagos Simpsono Alternatyviąją mokyklą, skirtą nėščiosioms paauglėms, nustatė įdomų faktą - nei viena mergaitė netvirtino, kad ignoravo kontracepcijos metodus. Be to ir tyrimais yra nustatyta, kad tik 14% paauglių nenaudojo kontracepcijos, nes neturėjo ar dėl kitų priežasčių.( "American Teens Speak: Sex, Myths, TV and Birth Control," The Planned Parenthood Poll, Louis Harris and Associates, Inc. 1986, p.6,28)   Kaip informavo Planuota Tėvystė, buvo apklausta virš 100 lyt. aktyvių mergaičių iki 16m. ir jaunesnių, kokios informacijos jos norėtų daugiau gauti. 84% atsakė, kaip pasakyti Ne, neįžeidus kito asmens jausmų. Washington Post, April 24, 1992.
Per vieną apklausą 4 vid. mokyklose 83% jaunuolių pripažino, kad per anksti pradėjo seksą, o 25% abiejų lyčių jaunuolių sakė, kad seksas iki vedybų yra netinkamas. American Journal of Preventive Medicine. Washington Post 4/24/92
Apklausus 1200 jaunuolių Teen Services Programoje rasta, kad 80%, sakė, kaip išmokti pasakyti Ne. AP, Jan 23, 1984

parašyk: ,,skrinskasETAgmail.com“

TURINYS