PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas   SKAISTUMAS ARGUMENTAI  


Medicininiai skaistumo argumentai:
Skaistumas panaikina neplanuoto nėštumo tikimybę.(Galima pastoti, jei spermatozoidai patenka prie išorinės lyties). Ar tu turi gyvenimo tikslus? Ar svajoji apie ateitį? Daugelis tavo tikslų ir svajonių neišsipildys, jei pastosi. Beveik 80% jaunų amerikietukių, turėjusių pirmą vaiką iki 20 metų, buvo netekėjusios, nebaigė mokyklos ir gyvena skurde.(L: Annie E. Casey Foundation - Kids Count report). Virš pusės (52%) visų moterų, gaunančių valstybinę pagalbą, pagimdė pirmąją vaiką, būdamos paauglės.(L: Washington State Institute for Public Policy - Family Income Study). Per metus JAV pastoja milijonas paauglių mergaičių. 95% iš jų nenumatyti. Vis vyresni vyrai apvaisina paaugles: vidutinis amžiaus skirtumas yra 6,3 metų. Iš milijono nėštumų:
60% galima pritaikyti išprievartavimo straipsnius. 
42% pasidaro abortus.(430 000)
83% prašo pašalpos.
50% pastoja nepraėjus 6 mėn. po pirmojo lytinio santykiavimo.
Skaistumas panaikina lytiniu keliu plintančių ligų tikimybę.Tyrumas yra vienintelis 100% efektyvus būdas neužsikrėsti venerinėm ligom.
Skaistumas panaikina gimdos kaklelio vėžio tikimybę.(Yra ryšys tarp ankstyvaus lytinio aktyvumo, nevieno partnerio ir vėžio).
Dederleino lazdelės (Bacillus acidophilus vaginalis). Jos naikina kenksmingas bakterijas. Kai prarandama skaistybė, Dederleino lazdelės negali subręsti, nes suplėšyta skaistybės plėvė nesudaro "šiltnamio efekto", kuris būtinas dederleino lazdelėms bręsti. Praradusiai skaistybę iki subrendimo (18 m.) padidėja infekcijos pavojus. https://youtu.be/-BneSKIKrvU
Bendravimo argumentai:
Parodyti meilę kitais būdais, nei lytinis, yra svarbus elementas sėkmingam romantiniam bendravimui.  
Tu gali turėti artimą, atsidavusią draugystę be lytinio suartėjimo.
Susilaikymas nuo lytinio suartėjimo suteikia porai galimybę subrandinti gilesnę draugystę, kai skiria daugiau laiko pokalbiams, atrasdami bendrus pomėgius ir įtvirtindami nelytinį intymumą, pasireiškiantį pasitikėjimu, garbingumu, dalinimusi ir įsipareigojimu.
Daugelis šeimos psichologų pasakys, kad gerų vedybų pagrindas yra pasitikėjimas. O kai asmuo būna ne pirmasis - pasitikėjimas sumažėja.
Protas yra kaip kompiuteris. Lengvai neištrinsi buvusios informacijos. Ir norom nenorom ateina palyginimai su buvusiais parneriais, jų elgesio, lietimo, kalbėjimo būdai. Vienas jaunas vyras sako: ,,Padaryčiau bet ką, BET KĄ, kad užmirščiau savo praeities lytinius santykius, turėtus prieš sutinkant mano žmoną...praeities ir kitų moterų vaizdai eina per mano galvą ir užmuša bet kokį intymumą. Jau esu vedęs šią nuostabią moterį aštuonerius metus, bet aš niekada nebuvau ,vienas’ su ja miegamajame”. Psichiatrė, dabar 30 metų, liudija: ,, Nuo 17 iki 18 metų buvau labai netvarkinga. Dabar tai liūdina, jaučiu, kad atidaviau pačią brangiausią savęs dalį- savo sielą- daugeliui ir už nieką, iki šiol skaudina. Niekada neįsivaizdavau, kad teks mokėti taip brangiai ir taip ilgai”.
Kaip svarbiausią lytinį organą Dievas davė mums protą. Kai du žmonės mokosi sekso kartu pirmą kartą vedybose, jie sukuria gyvą ir neužmirštamą atmintį. Ši pozityvi atmintis jungia, riša į mylinčią, patikimą sąjungą, be jokios neigiamos įtakos iš praeities. 
Asmeniniai argumentai:
Skaistumas gali apsaugoti porą nuo gilaus emocinio skausmo ir savinimosi jausmų, kas nutinka lytiškai bendraujančiųjų tarpe. Prezervatyvo neužmausi ant širdies.
Skaistumas apsaugo nuo netikrų ryšių. Neskaistus priimamas jei atitinkamai sutinka elgtis, t.y. paleistuvauti. Jie gerbiami ne už tai kas yra, bet už tai ką daro. Jų vertybė ir orumas yra dingę. Pvz.berniukas sako: ,,aš tave mylėsiu, jei paleistuvausi su manim“, vietoj ,,aš tave myliu“. Tai sąlyginė meilė, kuri yra bevertė kuriant tarpusavio santykius. Be santuokinio ryšio seksas yra savanaudis. Priešsantuokinio sekso bagažas, atsineštas į santuoką yra seksualinių disfunkcijų priežastis.
Kai kitus verini kaip sekso objektus ir išnaudoji savo malonumui, gadini savo charakterį ir degraduoji savo lytiškumą. Stiprus charakteris apima garbingumą, taktiškumą, padorumą, rūpestingumą, savitvardą ir t.t. Seksas prieš vedybas nusilpnina savitvardą ir seksas gali viską užgožti.  
Emociniai argumentai:
Skaistumas gali būti ženklas tikros emocinės brandos. Daug jaunų vyrų ir moterų kalba apie spaudimą lytiškai santykiauti, jiems būnant tam nepasirengusiems. Atsispirti to, kurį myli spaudimui, reikia turėti ir brandos ir garbingumo, kad sprendimas atitiktų asmeninius įsitikinimus ir vertybes. 
Skaistumas apsaugo nuo gėdos ir  kaltės jausmo, kuris turi ilgalaikes pasekmes būsimame santuokiniame bendravime. 
Skaistumas apsaugo nuo klaidingų jausmų,- paleistuvystės išdavos. Jausmus suklaidina meilės ir priešsantuokinio sekso mišinys. Paleistuvystė yra egoistinis ėmimas, kuris gali atrodyti kaip davimas. Daug jaunuolių tai vadina meile, klaidindami patys save.O tai dėl to, kad lytiniai s. iš tikro yra stiprus emocinis pergyvenimas, bet jis skirtas santuokai.
Skaistumas apsaugo nuo nutrauktų santykių skaudžių pasekmių. Po turėto sekso dalis jaunuolio lieka partneryje. Smunka savęs įvaizdis ir savigarba. O savo orumu mes skiriamės nuo gyvūnijos pasaulio. Seksas mergaitėm sukelia artimumo su partneriu įvaizdį. Ir ryšių nutraukimas joms skaudžiau atsiliepia. Po labai žeidžiančio išsiskyrimo išauga nepasitikėjimas ir bijomasi būsimojo išsiskyrimo, didėja nepasitikėjimas ateities draugyste. Seksualiai išnaudoti žmonės, turi mažesnę savigarbą ir jie dažnai siekia bet kokios rūšies dėmesio, net jei tai kainuotų lytinius santykius.  
Skaistumas apsaugo nuo depresijos ir savižudybės. Pradėjus lytiškai santykiauti, gali atrodyti, kad tu pergyveni tikrą meilę. Todėl išsiskyrimas būna labai skausmingas ir veda į gilią depresiją, beviltiškumą ir net savižudybes. Nekaltybės praradimas, užsikrėtimas AIDS, venerine liga, nesantuokinis vaiko pradėjimas, jo nužudymas labai žeidžia tavo reputaciją, griauna kažkieno kito reputaciją ir nuvilia tuos, kurie tavimi pasitikėjo. Tai veda į depresiją ir blogesnius dalykus. Šeimos konsultantė
Clayton Barbeau tyrė paauglių savižudybes ir beveik kiekviename atvejyje pagrindinė priežastis jų nerimo, nusivylimo ir savęs nekentimo buvo seksualiniai reikalai.
Ar galima pradėti valgyti pyragą prieš prasidedant baliui? Žinoma, viskas šiandien galima, tačiau neprapjautas pyragas šventę papuošia gražiau.
-------------------------------------------------------------------
Sveiki,
Esu subrendusi moteris, jau seniai norėjusi pasidalinti mintimis skaistybes tema.
Gėdos jausmas
Žmogus gėdą pajaučia tada, kai viduje prabyla sąžinė, kad galbūt padariau ne taip, kaip visuotinai yra priimta, kaip turėčiau elgtis pagal savo asmenines moralines normas. Kitaip tariant dažnai toks jausmas mus apima tada, kai nesielgiame taip, kaip turėtų elgtis idealusis aš. Pateiksiu paprastą pavyzdį: Štai Jonas dažnai keliauja ir pažįsta naujas šalis, o tuo tarpu Petras laisvalaikį leidžia namuose prie televizoriaus. Jonas gali lengviau sugėdinti Petrą, nes pažinimas yra kertinė vertybė. Petrai, ko kiurksai prie televizoriau, o ne keliauji. Štai čia Jonas pajaučiau gėdą. Tačiau ši dažnai pasitaikinti situacija iš esmės pasikeistų, jei Jonas laisvalaikį leistu su mažais vaikais prie to paties televizoriaus. Jam nebūtų gėda, nes jis savo laiką leidžia su šeima, auklėja vaikus, kas taip pat yra vertybė. Iš šių kelių pavyzdžių turbūt nesunku suprasti, jog gėda jaučiame tada, kai elgėmės ne pagal visuotines ar asmenines vertybes.
Jei grįžtant prie skaistybės temos ir gėdos jausmo, tai šiais laikais pastebiu paradoksalų gėdos jausmo atsiradimą būtent tada, kai elgesys atitinka visas dorybes. Vyresnėms moterims gėda savo skaistybės. Taip tai yra tiesa, ir čia pabandysiu atsakyti i klausimą kodėl?
Per amžius nusistovėjo ne mažai viena kitą perdengiančių o kartais ir susikertančiu vertybių. Nors kiekvienam gyvenimo kelias numatytas skirtingas, tačiau dauguma iš mūsų anksčiau ar vėliau tikisi sukurti šeimą. Taigi šeima vienas iš kertinių žmogaus uždavinių. Šeima be vaikų, nėra visiškas uždavinio išpildymas, todėl vaikai priklauso šeimos vertybei. Kita stipriai koreliuojanti, bet jokiu būdu nepriešiška šeimai yra skaistybė. Skaistybė tarsi naujas švarus pamatas tvirtai šeimai. Viskas būtų gerai ir čia nekiltų joks konfliktas, jei šie žmogaus gyvenimo palydovai būtų teisingai suvokiami. Problema atsiranda tada, kai bėgant laikui jaunas žmogus pradeda nekantrauti ir kompleksuoti dėl šeimos neturėjimo. Tuomet dažnai šeima pradedama painioti su draugyste, simpatija, įsimylėjimu. Čia yra pagrindinis momentas, kai jauna moteris gėdisi savo skaistybės, kai iš tiesų nerimauja dėl šeimos nebuvimo. Toks pasimetęs žmogus, taip trokštantis šeimyninio gyvenimo, dažniausiai pasiduoda pirmai simpatijai, laiko ja savo šeima, bet pamiršta, kad nėra vienas kitam įsipareigoję nei prieš Dievą, nei prieš visuomenę. Tokie santykiai dažniausiai pasibaigia skyrybomis, nes nė viena pusė neturėjo rimtų įsipareigojimų. Galėčiau tai palyginti su namo statymu be pamatų, kuris papūtus stipresniam vėjui tiesiog sugriūna. Tokiuose santykiuose žmogus šio namo griuvėsius nešasi visą gyvenimą. Todėl pagaliau suradus savo žmogų, šeima kuriama ir naujas namas statomas ant senųjų griuvėsių. Neesu statybininkė, bet turbūt bet kam aišku, kad namą pastatyti lygioje vietoje, daug lengviau negu ant senojo griuvėsių, kurie be to dar ir pamatų neturi. Išvada - ikivedybiniai lytiniai santykiai palieka tokį gylų emocinį pėdsaką, kuris be abejonės trukdo sukurti tvirtą šeimą.
Kaip jau minėjau anksčiau, kiekvieno gyvenimo kelias skirtingas, todėl ir amžius kuriame kuriama šeima gali skirtis dešimtmečiais. Amžius negali būti priežastis pateisinti ikivedybinį seksą, viena dėl to, kad nežinai kada sutiksi savo išrinktąjį, su kuriuo norėsi turėti tvirtus santykių, meilės ir šeimos pagrindus.
Pagarbiai, Julija

parašyk: ,,skrinskasETAgmail.com“

TURINYS