PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas   SKAISTUMAS  SKAISTUMO KANKINIAI
 

 PANŲ KALNO MERGINOS

Panų kalnas, Mergakalnis – istorinės ir mitologinės reikšmės objektas, alkakalnis, esantis Pasruojės kaime Telšių rajone,  tvenkinių rytų pusėje esančiame iškyšulyje, apie 1 km į vakarus nuo kelio 161 Telšiai–Seda . Šiame kelyje stovi nuoroda į kalną, kuris pasiekiamas miško keliuku. Panų kalno koplyčia priklauso Alsėdžių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijai.

Padavimai 

Tai esą buvusi slėpimosi vieta nuo užpuolusių priešų. Kai kraštą XVII-XVIII a. užplūdo švedai, ten pasislėpė iš apylinkių subėgusios merginos ir jaunos moterys. Sužinoję po kalnu esant pasislėpusias merginas, švedai užvertę urvų angą ir taip palaidoję apie 2000 merginų ir jaunų moterų. Iš čia kilęs ir kalno vardas. Žuvusiosioms atminti ant kalno buvo pastatyta koplyčia. Kalno papėdės šaltinis laikytas stebuklingu – jo vandeniu gydyta skaudančias akis.

Kalne stovėjo vienuolynas, kuriame gyveno jaunos panos – vienuolės.

Stovėjo bažnyčia, kurioje švedų užpuolimo metu slėpėsi mergaitės. Bet jos buvo švedų nužudytos, pati bažnyčia sugriauta.

Žuvusiųjų atminimui prieš Pirmąjį pasaulinį karą kalne buvo pastatyta medinė koplyčia, ir ten vykdavo pamaldos. Žmones  įvairiomis intencijomis statė kryželius ir votais puošė koplyčią.

    Telšių r. kompartijos komiteto įsakymu atvykę Telšių garnizono kareiviai, vadovaujami žuvininkystės ūkio direktoriaus Baltruko, 1982 m. balandžio 2 – 3  naktį žiauriai nusiaubė kalną, nugriovė koplyčias, nupjovė kryžius. Marijos statula sudaužyta ir įmesta į tvenkinį. Baltrukas po mėnesio pateko į autoavariją, ir jam buvo amputuota koja.

     Nugriautą koplyčią buvo įsakyta išvežti sunkvežimio vairuotojui Zigmantui Burbai. Šis atsisakė. Mašiną buvo  liepta  vairuoti kareiviams. Kitą dieną Burba atsisakė važiuoti  šventvagystėje dalyvavusia mašina. Ji ilgai stovėjo be darbo, nes norinčių su ja dirbti neatsirado.

      Nugriauta koplyčia buvo išvežta ir sukrauta Gadūnavo kariniame poligone. Tikintieji padavė skundą Pabaltijo karinei apygardai Rygoje, tačiau nieko nelaimėjo, toliau buvo trukdoma piligrimams patekti į Mergakalnį. Milicijos sargyba stabdė atvykstančius ir juos registravo.

     Atgimimo metu 1990 m. liepos mėnesį koplyčią, pagal Joanos Jucienės duotus matmenis ir nuotraukas, rajono architektas Algirdas Žebrauskas parengė koplyčios projektą.  Daug prisidėjo Telšių rajono statybinės organizacijos ir Pasruojo žuvininkystės ūkis, kurie pagelbėjo medžiagomis, įsitraukė ir vietiniai gyventojai sediškis mokyt. A. Juodeikis, giedrimiškiai Pranas ir Anicetas Šauliai, mokyt. Milda Rekašienė. Statybos darbams vadovavo Pranas Šaulys, statybininkai Juozas Tamulionis ir Apolinaras Vaičekauskas. Medžio drožėjas Kęstutis Bladžinauskas atkūrė altorių, koplytėles ir kryžius. 1990 m. liepos 10 d. atstatyta koplyčia buvo pašventinta.  Šv. Mišias aukojo Telšių vyskupas Antanas Vaičius.
L:
Albertas Ruginis. Panų kalnas 2019-08-20  https://www.voruta.lt/panu-kalnas/
https://lt.wikipedia.org/wiki/Pan%C5%B3_kalnas
https://lt.wikipedia.org/wiki/Pan%C5%B3_kalno_%C5%A0v%C4%8D._Mergel%C4%97s_Marijos_koply%C4%8Dia

 

Tavo mintys- ,,skrinskasETAgmail.com“

TURINYS