PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas     SKAISTUMAS 

PAGUNDOS

Pagilins, praturtins draugystę...
( l.a.= lytinis aktas, l.s.= lyt. santykiai) vietoj “praturtinimo”, linkęs suardyti:
1. Nes nėra Meilės (tada vestų).
2. Nes nėra jausminio saugumo- o tai vienas iš svarbiausių santuokos ypatumų ir jo nėra šalia santuokos.
3. Nes kliudo gimti tikram jausmui, nelavina jo brendimo: kad likt dviese reikia saugotis, apgaudinėt, slapstytis, ieškot užkaborių- tokie dalykai dar labiau stabdo draugystės brendimą.
4. Nes vien fizinis bendravimas susprogdina protinį, dvasinį, žodinį ir visus kitus bendravimus, subanalina draugystę:
Kaip prie skaniais valgiais apkrauto stalo pradžioje traukia, bet pavalgius nesinori žiūrėti, taip ir žmonių ryšiai, grindžiami tik fiziologija- analogiški puotai prie stalo. Pradžia linksma, karšta, o pabaiga- abejinga, nuobodi.

Sukurs intymumą... Genitalinis seksas yra intymumo išraiška, bet nereiškia intymumo. Tikro intymumo šaltinis kyla iš žodinio ir emocinio bendrumo. Tikro intymumo pamatas yra garbingumas, meilė ir laisvė. Faktas, kad intymumas beveik nieko bendra neturi su mūsų lyt. organais. Prostitutė gali apnuoginti savo kūną, bet ryšys su ja sunkiai suvokiamas kaip intymus. Priešsantuokinis seksas iš tiesų gali tik trukdyti intymumui. Donald Joy ištyręs daugiau nei 100,000 prieš santuoką paleistuvavusių moterų, pažymi, kad jos nejaučia  lytinio intymumo laimės dabartinėse santuokose ir jaučia sumažėjusią savigarbą.(Christianity Today, October 3, 1986).Alice Fryling.

Susilaikymas kenksmingas...
-Mes galim gyventi kartu tik tada, kai mūsų biologiniai potraukiai yra kontroliuojami. Pvz. pasireiškia kiekvienam agresyvūs impulsai. Jei susilaikyti nesveika, kodėl neužmušus mokytojos, viršininko, kai sukyla pyktis?
-Tenkinti vien fiziologinį potraukį, kai visa asmenybė su tuo nesutinka, sukuria didesnį pavojų nei anksčiau.
-Susilaikymas būtinas. Pvz. Jei serga, išvykęs, nėščia... Jei m. neišmokys vyro susivaldyti, susilaikyti prieš vedybas- nesugebės ir po vedybų.

Jei laisvai neišreikši savo geismų laisvės, liksi refleksuotas, drovus ar apsirgsi...
O viskas yra atvirkščiai- priešsantuokinis seksas sukelia emocines ir fizines blogybes. Pediatrų leidinio JAV 1991m. vasario numeryje aprašyta  Indianos Universiteto tyrimai. Rasta, kad paleistuvavę paaugliai yra žymiai daugiau linkę piknaudžiaut alkoholiu ir narkotikais. Tokios mergaitės daugiau depresuotos, menkesnės savigarbos, jaučiasi vienišos ir daugiau bandė nusižudyti.
Paleistuvystė gali pakenkti būsimai santuokai emociškai. Dėl to kyla palyginimai, įtarimai ir nepasitikėjimas.Ar aš tokia patraukli, kaip ankstesnė jo partnerė? Jei nelaukė iki vedybų, kodėl įsipareigos po vedybų? O jei pasitaikys geresnis partneris, ar nepaliks?
Venerinių ligų išplitimas yra epideminis! Fizinis santuokos griovimas. ,,Į santuoką su ligom,-kaip vestuvine dovana".

Seksas yra natūrali kūno funkcija ir negali būti kontroliuojama...
Prašyti jaunų žmonių kontroliuoti savo libido jiems atrodo per daug sunku. Libido yra per daug stiprus. Tačiau, jei seksas yra tokia kontrolei nepasiduodanti kūno funkcija kaip kvėpavimas, miegojimas, valgymas, tuomet susilaikymas nuo tokios funkcijos iššauktų labai rimtas pasekmes, pvz. mirtį. Tačiau dar pasaulyje nerasta mirties liudijimo, kuriame mirties priežastis būtų nurodyta skaistumas.,,Jonas... 17 metų amžiaus... mirė nuo skaistumo."
Žmonių nereikia laikyti gyvuliais, nesugebančiais kontroliuoti savo polinkių. Tai tikra diskriminacija, jei būtų pripažistama, kad jaunuoliai gali atsispirti nusikalstamai veikai, narkotikams, bet negali kontroliuoti savo seksualumo.

Praktika tobulina... Reik pažint sekso ABC Iš anksto, kad jaust didesnį pasitenkinimą... Jei bus m. Ignorantė šioj sritį, be patirties- vyras nebus patenkintas, gali baigtis skyrybom. Jei dalyvausi autoralio varžybose nemokėdama vairuoti, be įgūdžių- katastrofa neišvengiama. Nepirksi katės maiše! Niekas neperka batų nepasimatavęs!
Prieštarauja visoms studijoms:
-Bet tada jei norėtu didžiausio seksperto- prostitutė būtų tobuliausia, geidžiamiausia moteris. Bet argi ji tinkamiausia?
-Pakankamai laiko praktikai bus po vedybų.
-Jei niekad neturėjai l.s. ir vedęs nors pasieksi tik 50% l. potencijos galimos pasiekti, bet tu tiek žinosi- gyvenimas bus pilnas ir didis. Bet jei tu būsi turėjusi kažką geresnio kito glėbyje tau nebus lengva.
-Psichologai išskirtinai pabrėžia pirmo l.a. simbolinę svarbą bendram gyvenimui. Tai tam tikra prasme gyvenimo prasmės paslaptis, gyvenimo simfonijos leitmotyvas.
Deja, 80% m. lyt.s. pradėjo apgirtusios- gal dėl to ir gyvenimo simfonijos disonanso ir skyrybų daug.
-Priešvedybinės l.s. sąlygos- kaltės ir gėdos jausmai aptikimo baimė, nėštumo ir venerinių ligų baimė- pasunkina padaryt kilnią gerą pradžią. Tyrimų duomenimis pusė koledžo m., turėjusių l.s., nepajėgios pajusti orgazmo.
-Be to , jei m. pati jaučia, kad su ja yra “kažkas ne taip”- gali atsirasti nepilnavertiškumo jausmas, verčias galvoti, jog ji nenormali. O tai gali ją stumti po kiekvienos nesėkmės darantis vis blogiau, dar desperatiškiau eksperimentuoti, siekiant rasti vyrą, galintį jai suteikti palengvinimą. Tokių eksperimentų pasekmė- reali neurozė, užkertanti kelią normaliems l.s.
O jei ji, tarkim, patiria pasitenkinimą ir lytinį prisitaikymą- tačiau ji stato save pavojun, nes gali neprisitaikyti prie būsimo vyro, kuris bus visu kuo skirtingas: ir temperamentu, ir jautrumu, ir išsilavinimu... Jam netiks įpročiai, suformuoti su kitu partneriu.
Lengviausiai prisitaikyti nebuvus jokių nei gerų, nei blogų santykių. Ištyrus šeimas pasirodė, kad laimingesnės šeimos tų, kurie jas kūrė skaistūs. Kurie turėjo daugiausiai seksualinės patirties prieš vedybas, buvo pasiekę orgazmą ir t.t., turėjo skurdžiausią pasitenkinimą vedybose.
Geras seksas prasideda galvoje. Tai priklauso nuo intymaus savo partnerio pažinimo. Biblija vartoja lytiniams santykiams žodį ,,pažinti": -,,Adomas pažino savo žmoną Ievą ir ji pradėjo" Pr.4,1. Tokių žodžių parinkimas atskiria žmonių seksualumą nuo gyvulių ir išreiškia meilę ir įsipareigojimą.
-Organų dydžiai- ne esmė.
-Jei kiekvienas tikrins”katę maiše”-ten jau ne katė, o prostitutė bus.
-Nunešiotų batų niekas neperka! (nebent ubagai).

Moters lygybė, išlaisvinimas...
Lygybė nereiškia tapatumo.
Nelaimė, moterų išlaisvinimo judėjimas atsisakė santuokos ir siekia tik seksualinio išlaisvinimo: seks. aktyvumas su bet kuo, ginamas kontracepcija, sterilumu ir abortais. Moterys tapo pavergtos kaip niekad anksčiau, o vyras “ išlaisvintas” kaip niekad anksčiau- jokios atsakomybės, jokių pareigų, laisvas  seksas. Tiesa yra ta, kad m. niekada neišlaisvins iš realybės, nuo jų funkcijos ir struktūros, nuo tikros meilės ir motinystės, nuo moteriškumo. Tikras m. saugumas užtikrinamas mylimoje, normalioje, nuolatinėje santuokoje, ginamoje Bažnyčios ir valstybės.

Santuoka tėra popieriaus gabalas, biurokratinis išradimas jei myli, kam laukti...
-Santuoka nėra tik popieriaus lakštas. Vyras, jei tikrai myli žmoną, viešai įsipareigoja, garsiai ir visiems pasako, kad veda žmoną. O jei jis nedrįsta viešai- o viešumas tai jungtuvių ceremonija- jaunosios mergaitės!, aš dvejočiau save tokiam atiduoti. Tikra meilė remiasi tikėjimu ir jei asmuo neišlaukia AR nėra stiprus išlaukti iki vedybų- jis neturi meilės Iš viso, nes vedybos yra daugiau nei seksas.
-Ir senatvėj, kai seksas ne pagrindinis dalykas- ką darysi?

Sužieduotuvės - (pareiškimų nunešimas).
Iki sužieduotuvių (pareišk.) daugelis m. nesutinka, nes nesaugu. Po- daugelis sutinka, bet praranda vyro pagarbą. V. po sužieduotuvių žymiai rečiau prašo, nes tikrai myli, o m. jau lengvai sutinka. V. ir po sužieduotuvių norėtų, kad sakytų ne, nes tikrai jis galvoja, kad ji puikiausia, geriausia m. Ji bus jo žmona, vaikų motina. Kokios jis nori, kad ji būtu? Jis nori, kad ji būtu viršesnė už kitas m.
Dr. Robert Blood, Mičigano univ. “Vedybos”-Apie 250 įvairių studijų. Lyt. aktas ar sustiprina, ar išardo sužieduotuves?
Jo atlikti tyrimai rodo, kad du kartus žiedai (pareiškimai) gražinami, kai poros turi l.s. Ir kuo dažnesni l.s. tuo didesnis šansas gražint žiedus. Merginos, atkreipkit dėmesį!
Dr. R. Blood priėjo kelių didelių išvadų:
1) priešvedybiniai lytiniai santykiai nesustiprina, o išardo draugystę.
2) skyrybos daug dažnesnės ir įprastos pas tuos, kurie turėjo priešvedybinius l.s.
3) svetimavimas po to įprastas. (Daug lengviau pradėti).
4) vedybinė laimė žymiai retesnė pas tuos kurie turėjo l.s. iki vedybų..

Kodėl laukti? Iš kur žinot, kad laukimas yra geriausia? Klusnumas Dievo įsakymams apima ir pasitikėjimą Juo ir Jo valia, kas mums yra geriausia, nors mes kartais galime ir nesuprasti. Pvz. Kunigų knygoje 15:2, 9-10: įspėjama saugotis sergančio žmogaus. Žmonės klausė Dievo ir likdavo sveiki, nors nesuprato kodėl ir neturėjo jokio žalio supratimo apie virusus bei bakterijas. Tyrumas yra mūsų pasitikėjimo ir tikėjimo Dievu išraiška. ,,Jūs būsite mano draugai, jei darysite, ką jums įsakau".Jn.15,14. Yra daug tokių, kurie pradėjo iki santuokos paleistuvauti ir po to gailėjosi. Bet nėra nei vieno vedusio ar ištekėjusios, kurie būtų gailėjęsi, kad pradėjo santuokinį gyvenimą skaistūs. 

TURINYS         ,,skrinskasETAgmail.com“