PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas    SKAISTUMAS

Skaistumas- gyvenimas spindesy, džiaugsme ir taikoje
                                                                                                    [ Argumentų rinkinys kovotojams už tautos dorą ir skaistą.]

Džiaugsmas   

,,Tyros sielos grožis gražesnis už dangų”

1. A. Enšteinas ”Pati gražiausia ir giliausi emocija, kokia tik mes galime patirti- tai paslapties jautimas. ( Joje- kiekvieno tikro pažinimo šaltinis.) Kam toji emocija svetima, kas nepajėgia stebėtis ir virpėti šventame susižavėjime- tą galima laikyti mirusiu.”
Kuo daugiau paslapčių tuo įdomesnis pasaulis.

2. Vydūnas ”Jau iš gymio matyt, koks žmogus yra. Jis atrodo tartum šviesesnis, kilnesnis ir vaiskesnis. Skaistus žmogus visuomet bus ir teisus ir geras.

3. “-Kodėl tu nė sykio nepažvelgei į tą jauną, maldingą mergaitę?
Tada šv. Pranciškus atsakė:
- Kas gi gali drįsti žiūrėti į Kristaus sužadėtinę! “ A. Maceina “Saulės Giesmė” 275psl. (Krikščioniškas moters pergyvenimas vyro sieloje turi būti šv. pagarba, kilus iš moters, kaip Kristaus sužadėtinės ar Švč. M. Marijos sesers pergyvenimo.)
Pagarba prasideda nuo kuklumo. Negali gerbti kito tas, kuris negerbia savo kūno. Gerbdamas mergaitę, pagerbsi ir save.

4. Safo (garsi poetė):”Tikrai gražus yra tik tas, kurio siela skaisti.”

5. “Jei neturėsi vidinio grožio, nieko nepadės jokios kaukės ir kremai.”

6. Skaisti m. (m- mergaitė) skaistina, kilnina ir b. (b- berniuką) jei ne- traukia paskui save. Did. atsakomybė,- mergaitės! “Jei m. kyla, kelia visą pasaulį, jei smunka,- tempia visą pasaulį.”

7. Mulford “Būk graži savo dvasioje bei savo širdyje ir išorinis grožis neabejotinai ateis.”
Ar gali tikrąjį lelijos grožį pakeisti bekvapė, popierinė gėlė?

8. Senovės Romos vaidilutės- vestalės buvo didžioje pagarboje, galėjo išgelbėt nuo pasmerkimo nuteistąjį.

9. Lietuvių liaudies pagarba. Mergaitės nekaltumas labai išaukština mergaitę:”šlovina tave, gražioji nuotaka, tas rūtų vainikėlis. Tu gali būti prilyginta žvaigždelei dangaus aukštybėse.”
Viena svarbiausių vestuvių apeigų yra nuotakos vainikavimas. Tą vainikavimą, kuris reiškia aukščiausią nuotakos įvertinimą, mergina turi užsitarnauti. A. Juškos “Svodbinėje rėdoje” sakoma:”Per ką uždūžijo ta graži merga tą, vainikavimą? Ne kariuomenės daugybe, ne mūsų aštrybe, ne kareivių atvoga, ne armotų trenksmu, tiktai locnu žadėjimu užsilaikyti stone čystatos, kuri cnata yra brangiausia.”

10. Džiaugsmas sruvens, jei būsi tyras, skaistus, nekaltas. Liūdesys- nešvari sąžinė, nuodėmė.

11. Nuostabi jaunystė, ji mūsų rankose, netrumpink, o pratęsk.
Mergaitė >> Motina - gyvenimo kelias; Mergaitė >> boba - akligatvis.
“Kuo kempinė jaunystėje prisigers, tuo senatvėje dvoks.”

12. Jaunuolis rodo tuo kilnesnę meilę, kuo didesnės savigarbos laikosi m. jos tuo didesnė auklėjamoji įtaka berniukui. Bet teig. įtaka jaunuoliui m. suteikia tada kai ji protinga ir išsivysčiusi, niekuo nenusileidžia b., eina priekyje jo - šito esmė skaisčiame didžiavimesi.

13. Patys nuostabiausi kontaktai su kitu žm. (žmogum) yra tada, kai jie nekalti.

14. Skaistumas - sėkmingų vedybų prielaida. Tuo abejot- būti naivia. Vyrai teikia pirmenybę skaisčioms m.
Kas veda skaistų- randa didelės vertės perlą.

15. Skaistumas -brangiausia,pagrindinė vestuvių dovana. Didžiausias turtas kraitis, jėga- reikalinga šeimos židinio meilės liepsnai.

16. Skaistumas apdovanoja žmogų sielos ir proto taika.
Nekaltumo išlaikymas- vienas esminių dvasinės tvarkos rodiklių.

17. P. Daco: Kas savo gelmėj tyras, skaistus, negali būt blogio pažeidžiamas. Kodėl? O todėl, kad jo vidin. švarumas, skaist., tyrumas yra nesutepamas, nepažeidž. Kad būt autentiškai skaisčiam reik turėt įsigijus aukštųjų moralinių ypatybių. Būti skaisčiam reiškia ne ką kita, kaip gyventi tiesa. Tikra dora, moralė išpl. iš vid. Vienybės, savaime iš vid. džiaugsmo.

18. Atėjo jaunuolis patarimo pas išminčių. Ir sako: ji graži, - išminčius parašė: 0; ji – mokyta parašė 0; ji darbšti- 0 ... Pagaliau sako: ji dora, mylinti tiesą - išminčius prieš nulius įrašė 1. Tai pagrindas.

19. Skaistumas - didžiausia vertybė merginos gyvenime. Vienas medicinos mokslininkas yra pasakęs: ,, Išlaikytas vynas labiau svaigina". Šie žodžiai turi gilią prasmę, bet juos reikia teisingai suprasti. O kai viską išragauja 16-18 metų, gyvenimas praranda skonį. Tiesa?

TURINYS         ,,skrinskasETAgmail.com“