PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas   SKAISTUMAS    

RELIGIJA

S. TESTAMENTAS

Šeštas ir devintas Dievo įsakymai “nepaleistuvauk”, “negeisk svetimos moters, vyro”.

Lyties šventumas 1VIEŠPATS kalbėjo Mozei, tardamas: 2"Kalbėk izraeliečiams ir sakyk jiems: 'Aš esu VIEŠPATS, jūsų Dievas. 3Nesielgsite, kaip elgiamasi Egipto žemėje, kur gyvenote, ir nesielgsite, kaip elgiamasi Kanaano krašte, į kurį jus vedu. Jūs negyvensite pagal jų įstatus. 4Vykdysite tik mano įsakus ir ištikimai laikysitės mano įstatų: aš esu VIEŠPATS, jūsų Dievas. 5Laikysitės mano įstatų ir įsakų, - žmogus, stengdamasis juos vykdyti, yra gyvas: aš esu VIEŠPATS.
6Nė vienas iš jūsų nesueis su artima giminaite atidengti nuogumo: aš esu VIEŠPATS. 7Savo tėvo nuogumo - tai yra savo motinos nuogumo - neatidengsi, ji yra tavo motina, jos nuogumo neatidengsi. 8Neatidengsi savo tėvo žmonos nuogumo; tai yra tavo tėvo nuogumas. 9Neatidengsi nuogumo savo sesers, tavo tėvo dukters ar tavo motinos dukters, ar ji būtų gimusi šeimoje, ar gimusi kitur. 10Neatidengsi nuogumo savo sūnaus dukters ar savo dukters dukters, nes jų nuogumas yra tavo paties nuogumas. 11Neatidengsi nuogumo savo pamotės dukters, gimusios iš tavo tėvo, nes ji yra tavo sesuo. 12Neatidengsi nuogumo savo tėvo sesers, nes ji tavo tėvo artima giminaitė. 13Neatidengsi nuogumo savo motinos sesers, nes ji yra tavo motinos artima giminaitė. 14Neatidengsi savo dėdės nuogumo - tai yra nesueisi su jo žmona - ji yra tavo dėdienė. 15Neatidengsi nuogumo savo marčios: ji yra tavo sūnaus žmona - neatidengsi jos nuogumo. 16Neatidengsi nuogumo savo brolio žmonos, nes tai yra tavo brolio nuogumas. 17Neatidengsi nuogumo moters ir jos dukters; neimsi žmona jos sūnaus dukters ar jos dukters dukters ir neatidengsi jos nuogumo, nes jos yra tavo artimi giminės. Tai būtų ištvirkavimas. 18Neimsi savo žmonos sesers antrine žmona, neatidengsi jos nuogumo, kol jos sesuo tebėra gyva.
19Nesueisi su moterimi atidengti jos nuogumo mėnesinių nešvarumo metu. 20Neturėsi lytinių santykių su savo artimo žmona ir su ja savęs nesuterši. 21Neleisi, kad kas nors iš tavo palikuonių būtų paaukotas Molechui, ir neišniekinsi savo Dievo vardo: aš esu VIEŠPATS! 22Nesugulsi su vyriškiu tarsi su moterimi: tai yra pasibjaurėjimas. 23Neturėsi lytinių santykių su jokiu gyvuliu ir savęs nesuterši su gyvuliu; nei jokia moteris leisis gyvuliui turėti su ja lytinius santykius: tai yra begėdiškas iškrypimas.
24Nepasidarykite nešvarūs nė vienu iš šių papročių, nes tokiais papročiais yra susiteršusios tautos, kurias išvarau jūsų akyse. 25Taip buvo suterštas kraštas, todėl nubaudžiau jį už jo kaltę, ir pats kraštas išvėmė savo gyventojus. 26Jūs tad turite laikytis mano įstatų ir mano įsakų, ir jūs - nei pilietis, nei ateivis - negalite daryti šių pasibjaurėtinų dalykų, 27{nes prieš jus gyvenusieji krašto gyventojai darė visus šiuos pasibjaurėtinus dalykus, ir kraštas buvo suterštas}. 28Kitaip kraštas išvems jus už suteršimą, kaip jis išvėmė prieš jus buvusią tautą. 29Kas padaro vieną iš šių pasibjaurėtinų dalykų, bus pašalintas iš savo tautos. 30Todėl laikykitės mano įpareigojimo nedaryti nė vieno iš šių pasibjaurėtinų dalykų, ką darė prieš jus buvusieji, ir savęs jais nesuterškite: aš esu VIEŠPATS, jūsų Dievas'". Kun 18 1-30.
Neišniekink savo dukters ir nepadaryk jos kekše, kad kraštas neįpultų į kekšystę ir neprisipildytų nedorumo. Kun 19, 29.
VIEŠPATS tarė Mozei: "Kalbėk kunigams, Aarono sūnums, ir sakyk jiems:
'Nė vienas tenesuteršia savęs numirėliu iš savo giminių, 2išskyrus artimiausius giminaičius - motiną, tėvą, sūnų, dukterį ir brolį. 3Leista jam susiteršti ir seseria, kuri tebėra mergelė ir yra jam artima, nes ji dar nėra ištekėjusi. 4Bet jis nesiterš artimaisiais, kurių giminaitis jis yra vedybomis; jais savęs nesiterš. Kun 21 1-4.
Žmona jie neims moters, suterštos kekšyste, ar moters, kuri buvo vyro atleista. Jie yra šventi savo Dievui. 8Elgsiesi su jais kaip su šventais, nes jie atnašauja maistą tavo Dievo, - jie bus ir tau šventi, nes aš, juos pašventęs VIEŠPATS, esu šventas. 9Jei kunigo duktė suterštų save kekšyste, ji išniekintų ir savo tėvą. Ji turi būti sudeginta ugnyje. Kun 21 7-9.
Kunigas, esantis savo brolių vyriausias, (...) Žmona jis gali imti tik moterį, kuri yra mergelė. Našlės ar vyro atleistos moters, ar suterštos kekšyste - kekšės žmona jis negali imti. Jis turi imti žmona mergelę iš savo giminės, 15kad nesuterštų savo palikuonių savo giminėje, nes aš, VIEŠPATS, jį pašventinu. Kun 21 13-15.

VIEŠPATS kalbėjo Mozei, tardamas: 12"Kalbėk izraeliečiams ir sakyk jiems: jei kieno nors žmona nueina klaidingu keliu ir tampa jam neištikima, - 13jei kitas vyras turėjo lytinius santykius su ja, nežinant jos vyrui, - tačiau ji lieka nesusekta, nors ir yra susiteršusi, o liudytojų prieš ją nėra, nes svetimaujant nebuvo pagauta, 14bet jį apimtų pavydo dvasia ir imtų pavyduliauti savo žmonai, kuri save suteršė, arba jei jį apimtų pavydo dvasia ir imtų pavyduliauti savo žmonai, nors ji ir nėra savęs suteršusi, 15tada toks vyras atves savo žmoną pas kunigą. Jis atneš kaip atnašą už ją vieną dešimtadalį efos miežių miltų. Nepils ant jų aliejaus, nebers ant jų smilkalų, nes tai yra pavydo grūdų atnaša - atminimo grūdų atnaša, kuri primena kaltę.
16Tada kunigas paves ją į priekį ir pastatys VIEŠPATIES akivaizdoje. 17Kunigas įpils švento vandens į molinį indą ir, paėmęs nuo Padangtės aslos truputį dulkių, įbers jas į vandenį. 18Pastatęs moterį VIEŠPATIES akivaizdoje, kunigas sutaršys moters plaukus ir paduos jai į rankas atminimo grūdų atnašą, kuri yra pavydo grūdų atnaša. O savo paties rankoje kunigas laikys kartybės vandenį, nešantį prakeikimą. 19Tada kunigas ją prisaikdins, tardamas: 'Jei joks svetimas vyras su tavimi negulėjo, jei tu nenuklydai į susiteršimą, būdama savo vyro žmona, būk apsaugota nuo šio kartybės vandens, nešančio prakeikimą. 20Bet jei tu nuklydai, būdama savo vyro žmona, jei suteršei save, ir kitas žmogus, o ne tavo vyras, turėjo lytinius santykius su tavimi', - 21čia teprisaikdina kunigas moterį prakeikimo priesaika ir tesako moteriai: 'Tepadaro tave VIEŠPATS prakeikimo ir priesaikos pavyzdžiu žmonėms, kai VIEŠPATS padarys, kad sunyktų tavo šlaunys ir išsipūstų tavo pilvas. 22Tepatenka tad šis vanduo, nešantis prakeikimą, į tavo vidurius ir tepadaro, kad tavo pilvas išsipūstų ir šlaunys sunyktų!' O moteris sakys: 'Amen, amen!'
23Tada kunigas surašys šiuos prakeikimus ritinyje ir nuplaus juos kartybės vandeniu. 24Pagirdys moterį kartybės vandeniu, nešančiu prakeikimą, kad prakeikimą nešantis vanduo patektų į ją ir sukeltų kartų skausmą. 25Kunigas paims pavydo grūdų atnašą, pakylės grūdų atnašą VIEŠPATIES akivaizdoje ir nuneš ją ant aukuro. 26Pasėmęs iš grūdų atnašos grūdų saują, kaip atminimo dalį, kunigas pavers juos dūmais. Galop moterį pagirdys vandeniu. 27Tada, kai jis bus pagirdęs ją vandeniu, jei ji buvo iš tikro save suteršusi ir buvo neištikima savo vyrui, prakeikimą nešantis vanduo pereis per ją ir sukels kartų skausmą, - jos pilvas išsipūs ir jos šlaunys sunyks. Moteris taps prakeikimu tarp savųjų. 28Bet jei moteris nėra savęs suteršusi ir yra nekalta, tada ji bus atspari ir galės gimdyti vaikus.
29Tokios yra apeigos pavydo atvejais, kai moteris, būdama savo vyro žmona, nuklysta ir save suteršia 30arba kai pavydo dvasia apima vyrą ir jis ima pavyduliauti savo žmonai. Tada moteris bus pastatyta VIEŠPATIES akivaizdoje, ir kunigas pritaikys jai visas šias apeigas. 31Vyras bus laisvas nuo kaltės, bet moteris užsitrauks kaltę". Sk 5,11-31

Moteris nevilkės vyriško apdaro nei vyras nesirengs moteriškais drabužiais, nes kas taip daro, kelia pasibjaurėjimą VIEŠPAČIUI, tavo Dievui. P.Įst.22,5

Geras jaunos žmonos vardas13"Tarkime, vyras veda žmoną ir, suėjęs su ja, ima jos neapkęsti, 14prasimano jai kaltinimų ir, šmeiždamas ją, sako: 'Aš vedžiau šią moterį, bet, suėjęs su ja, neradau įrodymo, kad ji būtų mergelė'. 15Tuomet merginos tėvas ir motina pateiks merginos mergystės ženklus seniūnams miesto vartuose. 16Merginos tėvas sakys seniūnams: 'Aš daviau savo dukterį žmona šiam vyrui, bet jis neapkenčia jos. 17Prasimanė jai net kaltinimų, sakydamas: 'Aš neradau įrodymo, kad tavo duktė būtų mergelė'. Betgi štai yra mano dukters mergystės ženklai'. Tada jiedu išskleis drabužį miesto seniūnų akivaizdoje. 18To miesto seniūnai tą vyrą paims ir jį nuplaks. 19Be to, jie nubaus jį šimto sidabrinių šekelių bauda ir atiduos juos merginos tėvui, nes tas vyras apšmeižė mergelę Izraelyje. O ji pasiliks jo žmona; jis niekad neturės teisės su ja išsiskirti.

20Tačiau jei šis kaltinimas yra tiesa, - jei įsitikinta, kad mergina nebuvo mergelė, 21- tada mergina bus išvesta prie jos tėvo namų durų, ir jos miesto vyrai užmuš ją akmenimis, nes ji padarė gėdingą dalyką Izraelyje, sanguliaudama savo tėvo namuose. Taip tu pašalinsi pikta iš jūsų". Įst. 22, 13-21

Svetimavimas ir sanguliavimas 22"Jei vyras yra pagautas gulint su kito žmona, jiedu abu - vyras ir moteris, su kuria jis sugulė - turi mirti. Taip pašalinsi pikta iš Izraelio.
23Jei mieste vyras užklumpa merginą, kuri yra susižadėjusi, ir sueina su ja, 24išvesi juodu abu už miesto vartų ir užmuši akmenimis: merginą už tai, kad mieste nesišaukė pagalbos, o vyrą už tai, kad išprievartavo savo artimo žmoną. Taip tu pašalinsi pikta iš jūsų.
25Bet jei laukuose vyras užklumpa merginą, kuri yra susižadėjusi, užpuola ir sugula su ja, tada tik su ja sugulęs vyras turi mirti, 26o merginai nieko nedarysi. Mergina neužsitraukė mirties bausmės, nes šis atvejis yra tartum atvejis žmogaus, kuris užpuola ir nužudo artimą. 27Kadangi jis užklupo ją laukuose, nors susižadėjusioji mergina šaukėsi pagalbos, bet nebuvo kas ją išgelbėtų.
28Jei vyras užklumpa merginą, kuri nėra susižadėjusi, užpuola bei sugula su ja ir jiedu yra pagauti, 29su ja sugulęs vyras duos merginos tėvui penkiasdešimt sidabrinių šekelių, o ji taps jo žmona. Kadangi ją išprievartavo, jis niekad neturės teisės su ja išsiskirti. Įst.22, 22-29

1"Joks vyras neves savo tėvo žmonos, neišniekins savo tėvo lovos".
3Gimusieji iš neteisėto lytinio santykiavimo nebus priimti į VIEŠPATIES sueigą. Net iki dešimtosios kartos nė vienas jų palikuonių nebus priimtas į VIEŠPATIES sueigą. Įst. 23,1,3.
Jokia Izraelio duktė nebus šventovės kekšė; joks Izraelio sūnus nebus šventovės kekšininkas. 19Neneši kekšės užmokesčio ar kekšininko atlygio į VIEŠPATIES, savo Dievo, Namus kaip atnašos už įžadą, nes jiedu abu yra pasibjaurėjimas VIEŠPAČIUI, tavo Dievui. Įst. 23,18-19

20'Prakeiktas, kas sugula su savo tėvo žmona, nes jis nukelia savo tėvo antklodę!' O visi žmonės atsakys: 'Amen!'
21'Prakeiktas, kas sueina su bet kokiu gyvuliu!' O visi žmonės atsakys: 'Amen!'
22'Prakeiktas, kas sugula su savo seserimi, dukterimi savo tėvo ar dukterimi savo motinos!' O visi žmonės atsakys: 'Amen!'
23'Prakeiktas, kas sugula su savo uošve!' O visi žmonės atsakys: 'Amen!' Įst.27, 20-23

Jei klausysi VIEŠPATIES, savo Dievo, balso, tau ateis ir tave užlies visi šie palaiminimai:
4Palaimintas bus tavo įsčių vaisius, tavo žemės derlius bei tavo gyvulių vaisius, bandos ir kaimenės prieauglis.
11VIEŠPATS aprūpins tave gausia gerove, įsčių vaisiumi, gyvulių prieaugliu ir žemės derliumi krašte, kurį VIEŠPATS prisiekė tavo protėviams duoti tau. Įst.28,2,4,11
"Bet jei neklausysi VIEŠPATIES, savo Dievo, balso ištikimai vykdyti visus jo įsakymus ir įstatus, kuriuos tau šiandien duodu, tada ateis ir tave užlies visi šie prakeikimai:
18Prakeiktas bus tavo įsčių vaisius, tavo žemės derlius, bandos ir kaimenės prieauglis.
30Jei susižadėsi su moterimi, kitas vyras su ja suguls; jei pasistatysi namus, juose negyvensi; jei įsiveisi vynuogyną, jo vaisiais nesidžiaugsi.
32Tavo sūnūs ir dukterys bus atiduodami svetimai tautai, tau matant; pražiūrėsi akis visą dieną jų ieškodamas, bet būsi bejėgis ką nors padaryti. 37Tapsi klaiko reginiu, patarle ir priežodžiu visoms tautoms, pas kurias tave VIEŠPATS nuves". 45Visi šie prakeikimai ištiks tave, vydamiesi įkandin ir priblokšdami, kolei būsi sunaikintas, nes neklausei VIEŠPATIES, savo Dievo, balso laikytis įsakymų ir įstatų, kuriuos jis tau yra davęs. Įst. 28,15,18,30,32,37,45

“Neklausyk pasileidusios moters, nes nuo paleistuvės lūpų laša medus, o jos gomurys švelnesnis už aliejų, bet galop ji pasidarys karti kaip pelynai ir žeidžianti kaip dviašmenis kardas.
Jos kojos žengia į mirtį, jos žingsniai veda tiesiog į pragarą. Jos takai vingiuoti, bet ji to nemato - ji nesilaiko gyv. kelio.
Todėl klausyk mano sūnau, ką tau kalbu, ir laikykis žodžių, kuriuos tau sakau!
Iš tolo lenkis jos kelyje ir nesiartink prie jos namų durų, nes tu prarasi savo garbę žmonių akyse, ir tavo dienos bus nelaimingos, nes tavo turtas naudosis kiti,ir tavo sunkaus darbo vaisiai atiteks svetimiems.
Ir tu turėsi dejuoti, negaluodamas savo kūnu ir skųstis:
“aš nekenčiau įspėjimų, ir mano širdis niekino pamokymus. Aš neklausiau tų kas mane aklėjo, ir nenorėjau girdėti, ką sako mano mokytojai. Patarl.5,2

N.TESTAMENTAS

  “Palaiminti tyraširdžiai: jie regės Dievą “ Mt. 5,8

,,Jūs esate girdėję, jog buvo pasakyta: `Nesvetimauk!` O Aš jums sakau: kiekvienas, kuris geidulingai žvelgia į moterį, jau svetimauja savo širdyje“. Mt 5,27-28.

  “Kūnas skirtas ne ištvirkavimui, bet Viešpačiui. (...) Prikėlęs Viešpatį, Dievas ir mus prikels savo galybe. Argi nežinote, kad jūsų kūnai yra Kristaus nariai? Tad nejaugi aš , ėmęs Kristaus narius, paversiu juos kekšės nariais? Nieku būdu! AR nežinote, kad tas kuris susijungia su kekše, tampa vienas kūnas su ja? “ Ir du taps,- sako Raštas,- vienu kūnu.” Taip pat, kas susijungia su Viešpačiu, tampa viena dvasia su juo. Saugokitės palaidumo! Bet kokia kita žmogaus daroma nuodėmė nepaliečia kūno, o ištvirkėlis nusikalsta savo kūnu.Ar nežinote, kad jūsų kūnas yra šventove jumyse gyvenančios Šventosios Dvasios, kurią gavote Iš Dievo, ir kad jus nebepriklausote patys sau? Iš tiesų esate atpirkti už didelę kaina. Tad šlovinkite Dievą savo kūnu! 1Kor. 6,12-20.

 “Neklyskite! Nei ištvirkėlei, nei stabmeldžiai, nei svetimautojai, nei iškrypėlei, nei vagys, nei gobšai, nei girtuokliai, nei keikūnai, nei plėšikai nepaveldės Dievo karalystės.” 1Kor.6,9-10.

  “Argi nežinote, kad jūs esate Dievo šventovė ir jumyse gyvena Dievo Dvasia? Jei kas Dievo šventovę sunaikintų, tą Dievas sunaikins, nes Dievo šventovė šventa, ir toji šventovė - tai jūs." 1Kor3,16

 “Kurie gyvena pagal kūną, tie rūpinasi kūno reikalais, o kurie gyvena pagal dvasią - dvasios reikalais. Kūno siekimai veda į mirtį, o dvasios siekimai - į gyvenimą ir ramybę. Kūno siekimai priešiški Dievui, jie nepaklūsta Dievo įstatymui, ir netgi negali paklusti. Kas gyvena kūniškai, negali patikti Dievui. (...) Jei jūs gyvenate pagal kūną - mirsite. Bet jei dvasia marinate kūniškus dalykus- gyvensite.” Rom.8,5-8,( )13

  “Ir aš išvydau: štai avinėlis, bestovįs ant Siono kalno, o su juo šimtas keturiasdešimt keturi tūkstančiai palydovų, turinčių jo ir jo tėvo vardus, įrašytus savo kaktose. (...) jie giedojo naują giesmę priešais sostą, keturias būtybes ir vyresniuosius ir niekas negalėjo išmokti tos giesmės, išskyrus tuos šimtas keturiasdešimt keturis tūkstančius atpirktus Iš žemės. Tai tie, kurie nesusitepę su moterimis, nes jie mergelės. Jie lydi Avinėlį, kur tik jis eina. Jie yra atpirkti Iš žmonijos, pirmienos Dievui ir Avinėliui. Jų lūpose nerasta melo: jie be dėmės. Apr.14,1;3-5

,,Tokia gi Dievo valai - jūsų šventėjimas. Susilaikykite nuo ištvirkavimo! Kiekvienas jūsų teišmoksta saugoti savąjį indą šventume ir pagarboje, nepasiduodamas nežabotiems geismams, kaip esti tarp pagonių, kurie nepažįsta Dievo. Tegul niekas neperžengia ribų ir šituo neapgaudinėja savo brolio, nes Dievas keršija už visus tokius nusižengimus, kaip jau esame sakę ir patvirtinę. Dievas mus pašaukė ne susitepimui, bet šventėjimui. 1Tes 4, 3-7.

KITA

 Šventieji verčiau rinkdavosi mirtį nei neskaistumą.
Marija Goreti + 1902, Danutė Burbaitė +1970 V 24 (20m.), Audronė-Sofija Pauliukonytė 1976 V 13 Siesikai, 37 žaizdos, Vida Šimatonytė Troškūnų m-ja? 1988 VII 12.

 Mirtina nuodėmė. “ Nuodėmės užmokestis yra mirtis” šv. ap. Paulius.
Nuodėmė užmuša antgamtinio gyvenimo malonės sieloje.
Nuodėmė užmuša žmogų, sugyvulina jį.
Nuodėmė prieš neskaistumą užmuša tikėjimą.
Nuodėmė atskiria nuo Dievo ir padaro velnio bendradarbiu.
Nuodėmė užmigdo sąžinę.
Nuodėmė įpratina nusidėt, nebemato nuodėmės blogumo bei nedorumo.

 J. Burkus “ Sutaikinimas “Chicago 1988m.,26 psl.: “Madride, Ispanijos sostinėje, kovo pradžioje praleidusi naktį su jaunuoliu, grįžusi prieš aušrą, užmigo amžinai neatgailojusi, be sakramentų. Prie jos karsto artimiesiems pradėjus kalbėti rožinį, staiga kambaryje pasigirdo nežemiškas triukšmas, ir mirusioji tarė: “Nesimelskite už mane. Esu pragare.”

 Apsireiškusi šv. Mergele Marija kalbėjo:”Daugiausia žmonių eina į pragarą dėl sekso nuodėmių.

 Didžiausia dovana ką gali duoti yra pats gyvenimas. Mylinti žmona aukoja savo gyvenimą vyrui ir vaikui. Po gyvenimo didžiausia dovana seksas. Ir todėl kunigas perdovanoją šia dovaną Dievui, kaip M. Marija, Juozapas ir nesuskaičiuojamas skaičius šventųjų.

 Visose senose kultūrose aptinkamas jaunųjų susilaikymo paprotys. Štai kaip šis paprotys aprašytas indų šventraščiuose: ,,Tris paras tegul jaunieji nevalgo sūdyto maisto, tegul miega ant žemės ir metus, dvylika dienų, šešias naktis arba mažiausiai tris naktis susilaiko nuo sueities.” Kuo ilgiau bus susilaikoma, tuo didesnė tikimybė susilaukti geresnių palikuonių. Jeigu susilaikoma metus, sakoma indų šventraščiuose, tai gims šventasis. (,,Iš dangaus nusileidau...” A. Žarskus, 16psl.)

ISLAMAS

Islamiškoje baudžiamoje teisėje tarp šešių sunkiausių nusikaltimų, už kuriuos numatytos vadinamosios ribinės arba fiksuotos bausmės (chudūd), yra lytiniai santykiai už santuokos ribų, vadinami zina. Kiti šios kategorijos nusikaltimai yra vogimas, alkoholio vartojimas, plėšimas, atsimetimas nuo islamo bei melagingas kaltinimas nesantuokiniais ryšiais.
Islamo šventraštyje Korane, kuris yra pirminis islamiškosios teisės šaltinis, yra kelios tiesioginės ištaros, kuriose nedviprasmiškai pasmerkiamas seksas tarp nesusituokusių asmenų. Antai 24-o skyriaus 2-oje eilutėje sakoma, jog kiekviena moteris ir vyras, turėję nesantuokinių lytinių santykių turi būti nuplakami šimtu rykštės smūgių, ir kad jų atžvilgiu negali būti jokio gailesčio. Be to, bausmė turi būti atliekama viešai. Keliose kitose vietose nesantuokiniai lytiniai santykiai griežtai pasmerkiami. Koranas lygiai taip pat griežtai kalba ir apie homoseksualius santykius. Bent keturiose jo vietose (7-o skyriaus, 80-81-oje eilutėse, 26:165-166, 27:54-55, 29:28-29) pakartojama, kad vyrų homoseksualūs santykiai Dievui yra nepriimtini, nes nenatūralūs. Kitaip tariant, jie yra iškrypimas. Pasmerkiami ir moterų homoseksualūs santykiai, už kurios skiriant įkalinimo (iki gyvos galvos) bausmę (4:15).
Korane randamą bausmę už zina daugiau nei po šimto metų nuo Mohamedo mirties surašyta pranašo Suna sugriežtino – už santuokos ribų atlikti lytiniai aktai baustini mirties bausme (užmėtant akmenimis), jei nusikaltėlis ar nusikaltėlė turi savo šeimą. Nevedusiems/ netekėjusioms palikta šimto rykštės smūgių bausmė.
Už zina, kaip ir kitus šios kategorijos nusikaltimus, praktiškai vieningu musulmonų teisininkų sutarimu, skiriamos bausmės yra neginčytinos, nes šios kategorijos nusikaltimai pažeidžia vadinamąją „Dievo teisę“ (chak ilahi). Tiesa, norint asmenį nuteisti už zina, būtini keturi liudininkai, savo akimis matę lytinį aktą (24:4). L.: Egdūnas Račius. 2005-01-05. Bernardinai.lt

TURINYS         ,,skrinskasETAgmail.com“