PRO VITA © Parengė Robertas Skrinskas

JEAN  PAUL  REGIMBAL

ROKAS

Vertė Algirdas Patackas ,,Aušrinė" 1990 Nr. 1-3.

                                                                                                                                        TURINYS
Atskleidimo pavojus

Rokenrolo evoliucija galėjo nekliudomai tęstis, jei JAV nebūtų atsitikęs vienas kurioziškas įvykis.

Pastorius Geri Grinvald, pats būdamas senas roko muzikantas, sukėlė sąmyšį, atskleisdamas perdavimo per pasąmonę faktą labai populiariuose tarp jaunimo diskuose. Keista, kad iš visų pasaulinę šlovę turinčių grupių būtent “Led Zeppelin” pakliuvo nuodugniam tyrimui, ypač už savo dainą “Stairway to Heaven” (“Kopėčios į dangų”).

Įstatymų leidėjai Kalifornijoje gavo daugybę skundų, persiųstų iš Vartotojų gynimo lygos. Atskleidus ir ištyrus slapto atgalinio įrašo panaudojimo (backwork making process) faktą, deputatas Philip  Whyman  parengė projektą įstatymo, įpareigojančio plokštelių gamybos kompaniją nurodyti ant voko šėtoniško ar kt. pobūdžio pasąmoninio perdavimo turinį.  Monrealio „Gazett“ (1983.02.11) pranešė, jog Arkanzaso valstijoje paskelbtas įstatymas, įpareigojantis aiškiai nurodyti pasąmoninio perdavimo panaudojimą kasetėse, diskuose ir visuose gaminiuose, skirtuose klausyti ar žiūrėti.

Iš tiesų ,,Led Zeppelin” grupė nėra nei pati pavojingiausia, nei pati kenksmingiausia. Ji tėra aisbergo viršūnė, kurios nematomą dalį sudaro „The Beatles“, „Rolling Stones“, „Styx“, „The Who“ ir kiti. Tačiau būtent dėl šios pagarsėjusios bylos pasąmoninio perdavimo naudojimo faktas tapo plačiai žinomas.

Pasąmoninis perdavimas - sąmonės prievartavimas

 Pats žodis „pasąmonė“* padeda išsiaiškinti, jog kalbama apie pranešimą, kuris klausytoją ar žiūrovą pasiekia dar „iki sąmonės slenksčio“. *[lot. žodis „subliminal“, t.y. „pasąmoninga“, susideda iš „sub“ – „per“ ir „limen“ – „riba, slenkstis“.]  Toks perdavimas per klausos, regos, išorinių jausmų organus patenka į pačią pasąmonės gelmę be klausytojo valios, “įstrigdamas” pasąmonėje, bet sąmonės nepasiekdamas, padarydamas žmogų visiškai bejėgį prieš šitokią agresiją. Dar prieš 20 m. įstatymiškai buvo uždraustas bet kokios pasąmonės technikos naudojimas reklamoje, kine, spaudoje, radijuje ir televizijoje. Bet šių įstatymų taikymas nebuvo aptartas plokštelių, kasečių, videoklipų gamyboje. Šis aplaidumas leido rokenrolui nekliudomai panaudoti elektroninę techniką jaunimo pasąmonės bei jausmų tvirkinimui.

Pasąmoninio perdavimo naudotojai žinojo, ko siekė: įvykdyti visa atmetančią ir neigiančią revoliuciją.

 Iš kitos pusės, klausytojai ir gerbėjai visiškai neįtaria jo gilaus poveikio sąmonei bei pasąmonei. Kadangi nei sąmoningas mąstymas, nei valia nenujaučia jokio pavojaus, – neįmanoma sąmoningai protauti; perdavimas pagaunamas pasąmonėje, kur jis yra dešifruojamas ir rekonstruojamas, kad per atmintį būtų perduotas sąmoningajam „aš“, pereinant per „id“ * į „über“ **.

   *[„Id“ („tas pats, panašus“) – tai Froido psichoanalizės terminas, viena iš 3 žmogaus asmenybę apibrėžiančių sąvokų. Terminas „id“ (lot. „cele“) reiškia primityvų pasąmoninių troškimų sambūrį: gyvybės ir mirties, griovimo ir savisaugos, meilės ir neapykantos. Patys savaime šie primityvūs troškimai nėra nei geri, nei blogi, nei dori, nei nedori, nei kūrybiški, nei nekūrybiški: viskas priklauso nuo to, kaip juos naudoja sąmoningos žmogaus asmenybės „aš“.]

   **[„Über“ („virš manęs“) – Z. Froido sistemoje viena iš 2 asmenybės pasąmoninių jėgų. „Virš manęs“ yra ta jėga, kuri padeda kompensuoti chaotišką ir nevaldomą „id“ prigimtį. Tai gimdytojų draudimai, visi imperatyvai ir tabu, kurie pasąmoningai bei automatiškai buvo priimti ankstyvoje vaikystėje.]

Perdavimai, perteikiami roko muzika per pasąmone, yra paties įvairiausio turinio:

  1. visokie lytiniai iškrypimai,
  2. kvietimas maištui,
  3. postūmis į savižudybę,
  4. skatinimas prievartauti ir žudyti,
  5. atsidavimas šėtonui.

Konkretūs pavyzdžiai bus pateikti vėliau.

Pasąmoninio perdavimo technika

Subtilesniam ir labiau nepastebimam pasąmoniniam perdavimui į tekstą įterpiamos frazėsatvirkščiai tokiu būdu, kad jos tampa girdimos įrašą sukant į priešingą pusę; panašiai kaip žodžiai, prašyti atvirkščiai, gali būti perskaityti veidrodyje. Atlikti pastaruoju metu tyrinėjimai leidžia suformuluoti hipotezę, kad čia vyksta keistas reiškinys, turintis 2 aspektus: 1) pasąmonė gali sugauti frazę, parašytą atvirkščiai*; 2) pasąmonė gali pati iššifruoti pranešimą, net jei jis užrašytas klausytojui nežinoma kalba. *[Šitaip galima pamatyti reklamoje vaizdą, sukurtą pasąmonei. Pvz., negyvėlio galva, nepriklausomai nuo jos padėties (iš šono, aukštyn kojom), netgi padalinta į gabalus ir išmėtyta po puslapį pasąmonėje rekonstruojama kaip vieningas, nedirbtinis, realus vaizdinys.] Šis dvigubas fenomenas įrodo negerus tikslus tų, kurie jį praktikuoja. Būtent todėl mes šitai vadiname pasąmonės prievartavimu. Mes visiškai pritariame daktarui A. M. Meerio, kuris teigia: ,,siaubingas roko garsas sukelia siaubingas emocines reakcijas ir sunaikina kiekvieną apsaugos mechanizmo kontrolę“. [Papildymas (http://www.reversespeech.com/home.htm)]

Pasąmoniniam perdavimui pasitelkiamos šios techninės priemonės:

  1. dažnio moduliacija,
  2. labai žemų dažnių (14-20 Hz) panaudojimas,
  3. labai aukštų dažnių (17000-20000 Hz) panaudojimas,
  4. kintamo greičio panaudojimas, kurį galima nustatyti tik su specialia aparatūra.

Signalai pasąmonei gali būti perduoti ir bytu. Roko jėga slypi periodinėse pulsacijose, ritme, kuris sukelia biopsichologinę organizmo reakciją, galinčią paveikti įvairių kūno organų funkcionavimą. Bytas gali sukelti širdies pulso padažnėjimą, padidinti adrenalino kiekį, gali erotiškai jaudinti net iki orgazmo.

Į plokštelę galima įrašyti signalą ultragarso dažnumu, panašų į nebylų, ultragarsinį švilpuką šunims. Kai smegenys ilgą laiką yra veikiamos tokio signalo, jose vyksta biocheminė reakcija, panašiai kaip įleidus morfijaus. Tai rodo ir pats signalo pavadinimas – ,,enmorfinas” (natūralus morfijus). Ši reakcija vyksta dvejopai: sukelia neįprastą malonų pojūtį bei aktyvuoja smegenų procesus. Po to smegenų hiperaktyvumas tarsi suteikia galimybę aiškiau suvokti pasąmoninį pranešimą. Susidaro užkeiktas ratas.

Ketvirtoji pasąmoninio signalo perdavimo techninė priemonė susijusi su stroboskopo panaudojimu. Stroboskopas - tai aparatas, leidžiantis stebėti sulėtintu tempu greit judančius objektus, naudojant kontroliuojamą, pateikiamą su pertrūkiais šviesos impulsą. Šiuo aparatu galima pagreitinti šviesos bei tamsos kaitaliojimąsi, ir tai labai nusilpnina orientaciją, sugebėjimą spręsti, refleksų greitį.

Nustatyta, kad stroboskopo šviesa veikia taip: kai šviesos/tamsos kaita vyksta 6-8 Hz dažniu, netenkama suvokimo gilumo; kai šviesokaita vyksta 25 Hz dažniu, šviesos blyksniai pradeda interferuoti su smegenų alfa bangomis*, kontroliuojančiomis gebėjimą koncentruotis; kai dažnis didėja dar labiau, nustojama bet kokios kontrolės. *[Tai bangos, leidžiančios subjektui, esančiam budrumo būklėje, koncentruotis, priimti ir suprasti tai, ką pojūčiai teikia žmogaus smegenims, kurioms normaliai funkcionuojant yra skleidžiama daugybė elektromagnetinių bangų. Bet koks alfa bangų sutrikdymas stabdo ar neutralizuoja tas funkcijas.]

Tuo atveju, kai roko muzika derinama su stroboskopo šviesos žaismu, sugriaunami visi moraliniai vertinimo barjerai. Asmenybė paranda natūralios apsaugos savaiminius refleksus bei mechanizmus. Net nepastebėdama šito poveikio, asmenybė leidžiasi veikiama pasąmoninio pranešimo, įrašyto plokštelėje.

Šiomis specializuotomis techninėmis priemonėmis prievartaujama žmogaus laisvė, apsisprendimo galimybė, natūrali savisauga. Todėl formulė ,,sąmonės prievartavimas nėra perdėta, apibūdinant šį protinį, dorovinį bei dvasinį nuostolį, kurį patiria roko muzikos auditorija.

Ko siekia muzikos grupė, naudojantį visą šį priemonių arsenalą?

Žurnalas „Rolling Stones“ teigia be užuolankų: “Rokas- tai daugiau nei muzika; tai energetinis jaunimo, apimto revoliucijos, naujos kultūros centras”.

Geoffrey Cannon, anglų muzikos kritikas, rašo: Roko muzika, prasiskverbusi į blogas ausis, gali tapti kvietimu žudyti.”

George Harrison, buvęs bitlas, yra pasakęs: “Muzika yra vienas iš svarbiausių šiuolaikinio jaunimo domėjimosi objektų. Neturi jokios reikšmės tai, kad seniai jos nesiklauso. Seniai yra beviltiški”.

Savo ruožtu Graham  Nesh  teigia: “Pop muzika yra tokia bendravimo priemonė, kuri sąlygoja asmenines jos klausančiojo mintis. Man dargi atrodo, kad šios muzikos dėka muzikantai įgyja fantastinę galią. Mes diriguojame pasauliui…mes turime savo valioje tam reikalingą jėgą”.

Mike Jagger iš “Rolling Stones”, vadinantis save “roko Liuciferiu”, pareiškia: “Mūsų pastangos visada yra nukreiptos į žmogaus minties ir valios užvaldymą, dauguma kitų grupių užsiima tuo pačiu”.

Savo bestseleryje “Do it” (Daryk tai) anarchistas Jerry Roobin rašo: “Elvis pažadino mūsų kūnus, apvertęs viską aukštyn kojomis. Kietas, gyvuliškas rokas, kurio paslaptis slypi energingame byte, karščiu įsiskverbė į mūsų kūnus; patrauklus ritmas žadino visas aistras, kurios iki tol buvo slopinamos. Užpakalinė automobilio sėdynė buvo seksualinės revoliucijos scena, tuo metu, kai automobilio radijas buvo šio griovimo mediumas. Rokas reiškė revoliucijos pradžią. Mes sujungėme naują politinį gyvenimą su psichodeliniu* gyvenimo stiliumi. *[T.y. pažadinančiu atmintyje tą fizinę būklę, kurią sukelia kai kurie narkotikai, pvz., LSD.] Mūsų gyvenimo būdas, mūsų narkotikai, mūsų keisti drabužiai, mūsų roko muzika – visa tai ir yra tikroji revoliucija“. Pasąmoninio pranešimo technikai pailiustruoti pateiksiu keletą pavyzdžių, kuriuos galite rasti bei išgirsti plokštelėse.

Pirmasis pavyzdys yra paimtas iš dainos ,,Fire on Hight” (,,Aukštyn liepsną”), kurią atlieka grupė „Electric light orchestra“. Kalbama apie vieną praktinę iliustraciją, specialiai paruoštą radijui bei kino studijoms, kad prodiuseriai galėtų susipažinti su nauju muzikiniu išmatavimu - atvirkštine muzika ir pasąmoniniu pranešimu. Demonstravimas vyko šitaip: pradžioje girdėti muzikinė frazė, susidedanti iš garsų, sukuriančių keistą muziką, be žodžių, keisto ritmo. Paskui kartojama ta pati muzikinė frazė, tik atvirkščiai. Girdėti ta pati garsų serija, grojama atvirkščia kryptimi. Keista muzika tampa visai suprantama angliška fraze: ,,Music is reversible, but time is not. Turn back, turn back” (Muzika yra grįžtama, tačiau laikas - ne. Grąžink atgal, grąžink atgal).

Antru pavyzdžiu paimsime gerai žinomą ,,Led Zeppelin” dainą ,,Starway to Heaven” (,,Laiptai į dangų”).

Pradžioje pateiksiu trečio posmo žodžius:

There’s a feeling I get when I look

To the west.

And my spirit is crying for leaving.

In my thought’s I have see rings smoke

Through the trees.

And the voices of those who stand looking.

(Tai jausmas, kurį man kelia žiūrėjimas

Į Vakarus.

Ir mano siela rėkia, jog nori išsiveržti.

Mintyse mačiau dūmų ratilus,

Kylančius iš už medžių.

Ir girdėjau balsus tų, kurie stovi žiūrėdami.)

Šioje strofoje paslėptas pasąmoninis pranešimas, kurį sąmonė gali pagauti, tik sukant plokštelę atgaline kryptimi. Tada išgirstama: ,,I’ve got to live for satan”(,,Aš turiu gyventi šėtonui”).

Trečias pavyzdys - bitlų daina ,,Revolution number 9” (,,Revoliucija numeris 9”).Būtent nuo šios dainos pasirodymo pasąmoniniai pranešimai buvo pradėti naudoti rokenrolo įrašuose.

Pasąmoninio pranešimo išaiškinimo technika yra ta pati, kaip ir antrajame pavyzdyje.

Tarp 7 ir 13 apsisukimų girdisi įrašas ,,number nine“ (,,numeris devyni”), pakartotas 12 kartų.

Kur slypi pasąmoninis pranešimas? Klausydamiesi atgaline kryptimi, girdime: “Turn-me-on, dead-man” (pa…[nešvanki prasmė] mane, numirėli). Numirėlis - tai Jėzus Kristus.

Įrodydamas, jog būtent šitaip buvo sumanyta bitlų, John Lennon pasisakė grupės vardu viešai atliekant ,,Devil’s White Album”(Baltąjį velnio albumą), labiau žinomą kaip ,,White Album”:

Christianity will go (Krikščionybė praeis

It will vanish and shrink. Ji pranyks ir pasitrauks

I needn’t argue about that, Dėl to neverta ir ginčytis

I’m.right and will be proved right Aš teisus ir tai bus įrodyta

We’re more popular that Jesus Christ now. Esame populiaresni už Jėzų Kristų

don’t know which will go first Nežinau, kas pirma praeis

Rock’n’roll or Christianity Rokenrolas ar krikščionybė.)

Kai dėl grupės “Queen” albumo ,,Killers”(Žudikai), tai čia užtenka paleisti atvirkščiai dainos ,,Another on bites the dust” (“Kažkas kitas tegraužia dulkes”) įrašą ir aiškiai vietoj pavadinimo išgirsti žodžius: ,,start to smoke marijuana” (,,Pradėk rūkyti marichuaną”).

Paklausykime dainos: ,,When electricity came to Arkansas” (Kai elektra atėjo į Arkanzasą), atliekamos grupės ,,Black oak Arkansas”(Juodasis Arkanzaso ąžuolas), įrašytos koncerto metu. Viena dalis susideda iš beprasmiškų žodžių ir įvairiausių stūgavimų kratinio. Grojant atbuline kryptimi, pasigirsta tekstas: ,,Satan…Satan…Satan he is god…he is god…he is god” (ŠėtonasŠėtonas…Šėtonas…Jis yra dievas…Jis yra dievas…Jis yra dievas), užbaigiama demonišku juoku.

Grupės ,,Led Zeppelin”dainoje ,,Stairway to Heaven” (Laiptai į dangų) yra lyrinis intarpas ,,There’s still time to change the road you’re on” (“Dar nevėlu nueiti kitu keliu”). Grojant atbuline eiga, šis intarpas virsta ,,My sweet satan, no other made a path…” (Mylimas šėtone, tik tu nutiesi kelią).

Šventvagišką tekstą grupės ,,Elo” albume ,,Eldorado” taip pat galima išgirsti grojant atbuline kryptimi: ,,He is the nasty one, Christ the infernal” (,,Jis bjaurus, tas prakeiktas Kristus”).

Grupės ,,Rush” dainoje ,,Anthem” panašiai galima išgirsti: ,,Oh, Satan…you are the who is shining. Walls of Satan… Walls of sacrifice…I know that you are the one I love (O šėtone…tu esi švytintysis…šėtono sienos…aukos sienos…Aš žinau, kad tu esi tas, kurį myliu”).

Po pirmosios pasąmoninių įteiginių bangos, roko kūrėjai pradėjo atvirai reikšti savo satanistinį įkvėpimą. Štai keli pavyzdžiai:

Ištrauka iš dainos ,,The God of Thunder”(,,Griaustinio dievas”), įrašytos grupės ,,Kiss”. (Monrealio ,,Gazett”(1983 vasaris) informuoja, kad Tenesensio valstijos Chattanoog ( Šatanogos) miesto municipalinė taryba išleido pilietinį sprendimą, reikalaujantį, kad kiekvienas grupės ,,Kiss” narys pasirašytų priesaiką, kad nepraktikuoja šėtoniškų kultų. Nebus parašo, nebus ir koncertų.)

I was raised by a demon (Aš - demono augintas

Trained to reign as the one. Kaip ir jis skirtas valdovu

I’m the Lord of the Wasteland Aš – dykumų valdovas

A modern - day man of steel Modernusis plieno žmogus

I gather darkness to please me Aš renkuosi man patinkančią tamsą

And I command you to kneel Ir aš įsakau tau klauptis

Before the God of Thunder Prieš griausmo  dievą.

The god of rock’n’roll. Prieš rokenrolo dievą.)

Sunkiojo roko grupė ,,AC/DC” (,,Anti-Christ/death to Christ” - ,,Antikristas/ Mirtis Kristui”) šlovina pragaro varpus dainoje ,,Hell’s Bells” (,,Pragaro varpai”).

I’m rollin’thunder (Aš griaudžiantis griaustinis

Pourin’rain. Žliaugiantis lietus.

I’m coming’on like a hurricane Aš ateinu kaip uraganas

My lighthin’s flashin’ across the sky Mano žaibai raižo dangų.

You’re only young Tu dar jaunas

But you ‘re gonna die Bet būsi negyvas!

Won’t take the prisoners Aš neimsiu belaisvių

Won’t spare no lives Nieko nepasigailėsiu

Nobody puttin’ up a fight Ir niekas prieš mane neatsilaikys!

I’ ve got my bells Aš gavau varpus

And I’m gonne take you to hell Ir aš nutrenksiu tave į pragarą

I’m gonna getche! Aš pavergsiu tave

Satan getche Tave pavergs šėtonas!

Hell’s bell’s Pragaro varpai!

Hell’s bell’s. Pragaro varpai!)

Dar vienas pavyzdys – tai pank – grupės ,,The dead Kennedy’s”(,,Negyvas Kenedis”) daina, pavadinta ,,I kill children” (,,Aš žudau vaikus”):

God told me to skin you alive. (Dievas liepė man nuskalpuoti tave gyvą

I kill children Aš žudau vaikus

I love to see then die Man patinka žiūrėti kaip jie miršta

I kill children Aš žudau vaikus

And make their mamas cry Ir priverčiu jų motinas klykti

Crust them under my car Traiškau juos savo automobiliu

I want to hear them cream, Trokštu išgirsti jų klyksmą

Feed them poison candy Vaišinu juos užnuodytais saldainiais

And spoil their Halloween. Gadinu jiems Helovyną.)