PRO VITA © Parengė Robertas Skrinskas

JEAN  PAUL  REGIMBAL

ROKAS
(Kaip prievartaujama sąmonė, veikiant per pasąmonę)

Vertė Algirdas Patackas ,,Aušrinė" 1990 Nr. 1-3.

                                                                                                                                                                                                            TURINYS

ROKENROLO PRADŽIA IR RAIDA. JO INICIATORIAI

Pirmoji fazė: gimimas

1951-1952 metais jaunas Vakarų Amerikos dainininkas Richard Little pradėjo daryti pakeitimus juodaodžių ritmo ir bliuzo byte. ( Bytas – tai nuolatinė pasikartojanti pulsacija. Pakaitomis sutrumpintais (syncope)ritmais, išgaunamais mušamaisiais ir bosine gitara. Kietojo (hard) roko bytas stipriai veikia lytinį instinktą. Aitriojo (acid) roko bytas pagyvina smegenų bei nervų sistemos reakciją į įvairius haliucinogeninius narkotikus, tarp jų kokainą, LSD, heroiną. Pank - roko bytas žadina prievartos ir maišto instinktus, skatina agresiją bei savinaikos troškimą.). Garsusis filmas ,,Blackboard Jungle“ (“Juodos (klasės) lentos džiunglės”), išėjęs 1954 m. rudenį, išgarsino savo muzikine tema (“Rock around the clock”) muzikantą Billyy Halley. Rokenrolo terminą šiam naujam muzikiniam reiškiniui davė Klyvlendo pašto diskotekos diskžokėjus. Daugelis nežino, kad tai yra erotinis terminas, nusakantis žmogaus kūno judesius lytinio akto metu. Tai - skolinys iš Amerikos getų žargono.

1954-55 m. šios muzikos formą ir techniką įsisavino vienas jaunas gitaristas. Kalbama apie jauną baptistą iš Pietų, gavusį muzikinį išsilavinimą parapijos chore ir sužavėjusį visus savo talentu ir puikiu balsu. Tai Elvis Presley. Anksčiau niekam nežinomas, išgarsėjo asmeniniu paauglio maištu prieš puritonišką „Biblinės juostos“* moralę, praktiškai įgyvendinęs paauglių troškimą atmesti savo aplinkos religinius ir seksualinius tabu. *[„Biblinė juosta“ („Bible belt“) – tai JAV Pietų ir Vidurio vakarų sritis, kur dominuoja griežtas bei pažodinis Biblijos aiškinimas.] Elvis jautė malonumą dirgindamas minią ne tik muzika ir žodžiais, bet labiausiai nepadoriais ir provokuojančiais judesiais, lydinčiais jo dainas. Jau pačioje pradžioje jis gavo pravardę “Elvis the Pelvis” (Elvis subinė) dėl energingų dubens judesių per koncertus.

Kaip ten bebūtų, jis išgarsėjo ir buvo oficialiai pripažintas, pasirodęs Ed Sullivan show 1956 m. Daugeliui tai buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus. Nors kino operatoriai ir ėmėsi ,,apsaugos priemonių”, filmuodami tik jo veidą ir liemenį, jie negalėjo sutrukdyti plisti Elvis Preslis „revoliuciniam iššūkiui“. Galas seksualiniams draudimams, galas instinktų slopinimui, galas tam socialiniam padorumui, kuris kliudė jaunimui pašėlusiai ir laisvai reikšti savo seksualumą!

Staiga tapęs minios didvyriu, jis įgijo neginčijamą ,,Rokenrolo karaliaus” titulą. Jo šlovė ir garsas pavertė gerbėjus į dievintojus, nes Elvis buvo kulto objektas ir gyvas, ir po mirties. Kibirkštis įžiebė jaunimo seksualinės revoliucijos liepsną: kito gyvenimo įpročiai, vyko drabužių dėvėjimo perversmas, pradėta auginti ilgus plaukus…Elvis tapo jau nebe vardu ar asmeniu, o priešiškumo tėvams, auklėtojams, dvasiškiams, policijai, t.y. bet kokiai valdžiai - simboliu. Nuo 1956 iki 1960 m. dešimtys tūkstančių jaunų vaikinų ir merginų užtvindydavo stadionus, kur pasirodydavo Elvis Preslis. Čia būdavo siautėjama, čia vykdavo masinė isterija, seksualiniai ekscesai, ypač tarp jaunų mergaičių. Vyko nevaldomas mini šėlsmo procesas, prieš kurį valdžia jautėsi bejėgė.

Suvokdamas savąjį simbolio statusą, ir savo poveikį primityviems jaunimo instinktams, Elvis ryžtingai skatino visokius jaunimo sambrūzdžius visame pasaulyje prieš įvairius draudimus ir valdžią. Kaitindamas maištingus jaunimo instinktus, ir pats degdamas“vitaline” ugnimi …ir pats sudegė. Įjunkęs į narkotikus, anksti išsieikvojo ir pasitraukė iš scenos. Tačiau sulaukęs keturiasdešimties, vėl desperatiškai bandė sugrįžti. Ne pagal amžių pasenęs, nesveikai nutukęs, su peruku ir maskaradiniais rūbais - buvęs dievaitis, dabar senas klounas, paskutiniu plykstelėjimu ir baigė savo gyvenimo kelią. Kaip ir daugelis sekusių juo... Jis iki pat galo eksploatavo laisvos erotinės meilės temą bei filosofiją. Tai ir buvo pirmosios rokenrolo evoliucijos pasaulyje fazės esmė.