PRO VITA © Parengė Robertas Skrinskas

JEAN  PAUL  REGIMBAL

ROKAS
(Kaip prievartaujama sąmonė, veikiant per pasąmonę)

Vertė Algirdas Patackas ,,Aušrinė" 1990 Nr. 1-3.

                                                                                                                                                                                                            TURINYS

Niekas negali teigti, kad rokenrolo poveikis buvo sveikas ir teigiamas. Rokas yra kaip tas stebuklingas fleitininkas*, vedąs ištisą kartą į susinaikinimą.“ (Pat Bun, „Rokenrolo šaknys“)

   *[Tai užuomina į žinomą viduramžių legendą (XIII a. pab.) apie stebuklingąjį fleitininką iš vokiečių miesto Hamelno. Kai jis išgelbėjo miestą nuo žiurkių antplūdžio ir negavo priklausančio atlygio, nusprendė atkeršyti. Grodamas magišką melodiją, fleitininkas išvedė iš miesto visus vaikus į atsivėrusį kalno plyšį, iš kurio jie daugiau niekada nesugrįžo.]

Per pastaruosius 3 dešimtmečius, nedalyvaujant jokiai politinei partijai, be jokių diskusijų ar politinių manifestų, nusakančių naujųjų revoliucionierių tikslus bei uždavinius, įvyko galinga revoliucija.

Pirmąkart žmonijos istorijoje socialinė, ekonominė ir kultūrinė revoliucija savo radikalizmui skelbti pasirinko rokenrolo muziką bei jo žvaigždes. Pradžioje niekas į tai rimtai nežiūrėjo, nes atrodė, kad atėjo dar viena mada, kuri greit praeis, kaip atsitiko su čarlstonu, bugi  vugi, bei tvistu.

Tuo tarpu socialinis - kultūrinis rokenrolo fenomenas, atsiradęs penkto dešimtmečio pradžioje, užtvindė visą pasaulį ištisa purvo, kraujo ir žmonių aukų banga. Per 30 metų roko muzika virto viena didžiausių kūno, sielos bei jausmų revoliucijų, kada nors užtvindžiusių mus iš pragaro gelmių.

Bet ir 5-ąjame dešimtmetyje rimtas perspėjimas pasauliui atėjo iš Kanados Vakarų per šėtono išvarymo apeigas, kurias atlikinėjo pastorius iš Long-Byčo (Kalifornija). Prieš palikdamas apsėstą jauną mergaitę, šėtonas pasakė: “Aš - Kunigaikštis, ir aš ateinu. Mes visi ateiname, kad užvaldytume Amerikos jaunimą” (Gary Greenwald ‘The God of Rock’).

O aš savo ruožtu galiu savęs paklausti, ką rimta galėčiau pasakyti ar žinoti apie rokenrolo muziką, jos istoriją ar evoliuciją, – aš, katalikų dvasininkas, trinitorius*, pamokslininkas bei radijo programos vedėjas? *[Vienuolių ordinas, įkurtas Prancūzijoje 1198 m. Jono Maltiečio ir Pilypo Valua.]  Arba ką gali penkiasdešimtmetis įžvelgti tokiame paplitusiame ir visuotiname jaunimo gyvenimo reiškinyje? Mano atsakymas būtų iš 5 punktų:

  1. Esu dvasininkas, tad visų pirma privalau būti ganytojas.
  2. Būdamas trinitoriu, esu belaisvių laisvintojas.
  3. Kaip radijo pamokslininkas, skelbiu Dievo žodį penkiasdešimt trims šalims.
  4. Būdamas Pauliaus VI centro įkūrėju, rūpinuosi 15-25 m. jaunimo evangelizacija.
  5. Būdamas kriminologu, besispecializuojančiu kriminalinėje psichiatrijoje, esu giliai sujaudintas to smurto ir savižudybių bangos, tiesiogiai susijusios su šia socialine - kultūrine revoliucija, kuri pasauliniu mastu buvo įvardyta kaip rokenrolas. Čia būtinas vienas svarbus patikslinimas. Aštuoniolikos 15-21 m. jaunuolių savižudybių, mažiau kaip per metus įvykusių Monrealio – Granbio - Kvebeko apylinkėse tyrimai parodė, kad visais šiais atvejais vienintelis apčiuopiamas nuolat veikęs faktorius buvo rokenrolo muzika.

Ar bereikia kitų argumentų? Už visų šių tragedijų slypi apsėsta šėtoniško ritmo pragariška muzika.

Šio rašinio tikslas yra pateikti kiek galima tikslesnę informaciją apie globalinį rokenrolo fenomeną, paliesti šį klausimą iš ypatingos pusės, padėti skaitytojui giliau jį suvokti ir įgyti ryžtingą nuostatą šios pasaulinio masto revoliucijos, palietusios visą jaunimą, atžvilgiu.

Baigdamas priminsiu, kad vilties metas atėjo, nes Kristus yra nugalėtojas!