PRO VITA    Parengė Robertas Skrinskas        P O R N O  GRAFIJOS AUKŲ GYDYMAS
por no grafija -liga, kuria susergama iš smalsumo ar silpnumo.
Šis puslapis paruoštas pasinaudojus daugiausia daktaro VICTOR B. CLINE, Ph.D., Licensed Clinical Psychologist Salt Lake City, Utah medžiaga.

por no GRFIJOS POVEIKIS

Seksualinis apsėdimas (polinkis)
Seksualinis polinkis nediskriminuoja. Jis paveikia gydytojus, teisininkus, mokytojus, valstybės tarnautojus ir daugelį kitų.
Įsitraukimas į por no grafiją gali būt žalingas kaip narkotikai, sako Richard Drake, BrighamYoung University College of Nursing asistuojantis profesorius.
Sergančiųjų seksualiniu polinkiu amžiaus vidurkis, kai jie susidūrė pirmąkart su por no grafija yra 11 metų.
70% visų kenčiančių nuo seksualinio polinkio mano, kad santuoka jiems padės.
por no grafija yra įprotis. Kaip kai  kurie įpročiai, taip ir šis didina lytiškai nepriimtinus dalykus, kad pasiekt tą patį lytinės stimuliacijos laipsnį.
81% seksualinių ,,narkomanų" buvo praeityje tvirkinimo aukos.
80% seksualinių ,,narkomanų" žmonų  buvo praeityje tvirkinimo aukos.
60% krikščionių vyrų apie por no grafinę bėdą pirmiausia pasidalina su savo dvasininkais. 20% iš jų gauna gerus patarimus, kaip nugalėt ydą.

Fazės
1.Apsėdimas
Pirmas pasikeitimas įvyksta per apsėdimo efektą. Negalima nutraukti priklausomybės nuo por no grafijos, nors gresia liūdnos pasekmės: skyrybos, problemos su teisėsauga ( prievartavimas, tvirkinimas ir pan.) Kai užeina ,,banga", jokios kliūtys jų nesulaiko ir jie por no grafijos poveikyje arba ima masturbuotis, ar eina pas prostitutę, ar tvirkina vaiką, ar žagina moterį. Jų apsėdimas vairuoja jų gyvenimą.
2. Eskalacija
Antroji fazė per eskalacijos efektą. Šioje būklėje apsėstam žmogui reikia grubesnės, nešvankesnės,labiau iškrypusios por no grafijos.Kaip narkomanui, kad pasiekt tą patį efektą, reikia didinti stimuliavimo dozes.
Žmonos ar tinkamo seksualinio partnerio turėjimas nieko nepadeda. Eskalacijos poveikis kyla nuo stipraus seksualinio vaizdo, implantuoto į jų mintis per por no grafinę medžiagą.
Ašarodamos žmonos pasakojo dr.Viktorui, kad jų vyrai vietoje pasimylėję su žmona, rinkdavosi por no grafiją ir masturbuodavosi.
3. Jautrumo netekimas
Medžiaga ( knygos, filmai, žurnalai), kurie savo esme yra šokiruojantys, laužantys tabu, nelegalūs, nemoralūs pasidaro priimtini. Lytinis aktyvumas, peršamas por no grafijos, kad ir koks antisocialinis ar iškrypėliškas bebūtų, tampa legalus.
Sustiprėja nuomonė, kad ,,visi taip daro" ir tai duoda jiems leidimą taip elgtis, nors ištiesų tokia veikla yra nelegali ir priešinga ankstesniems įsitikinimams.
4. Seksualinis veikimas.
Ketvirtoje fazėje sustiprėja tendencija elgtis kaip siūloma por no grafijoje. Tokia veikla apima ekshibitionizmą, grupinį seksą, vojarizmą, sadizmą, prievartavimą, seksą su vaikais. Jie pamato, kad nebegali ištrūkti iš tokio elgesio, nežiūrint kokios negatyvios pasekmės jų lauktų.
Arizonoje, grasinant šautuvu ar peiliu, buvo žiauriai išprievartauta visa eilė moterų. Atliekant tyrymą, nustatyta, kad prievartautojas slėpė nuo žmonos, vaikų, bendradarbių, bažnyčios savo tamsiąją pusę, priklausomybę nuo por no grafijos, į kurią ,,įklimpo" jaunystėje. Daug laiko ir pinigų jis išleisdavo por no grafijai ir lytinius geidulius tenkindavo, žiūrėdamas por no video filmus. Pirmoji išžaginimo auka buvo labai panaši į por no grafijoje tą dieną matytą aktorę. Patologinės seksualinės fantazijos ir paskatino jį tokiam elgesiui.

Seksoholiko simtomai:
a) Praradimas seksualinės kontrolės. Lytinė veikla, nežiūrint rimtų pasekmių, gėdos ir bandymų sustoti.
b) Atsisakymas ar paaukojimas svarbios socialinės, šeimos, poilsio, darbo veiklos dėl seksualinio elgesio.
c) Tebesitęsiančios pastangos ar norai apriboti lytinį elgesį.
d) Neproporcingai didelis laiko kiekis, skirtas seksui ar pasveikimui nuo seksualinio patyrimo.
e) Rizikavimas
f) Dvigubas gyvenimas
g) Sumažėjimas dvasinio ar religinio gyvenimo.Vertybių sistemos sunykimas.
i) Statymas į pavojų savo profesinio ar šeimos gyvenimo.

Gydymo metodika.
Pas daktarą V.Cline pacientai ateidavo gydytis dažniausiai dėl to, kad jų žmonos aptikdavo jų nukrypimą, ar tėvai sučiupdavo savo vaiką neprideramai elgiantis pvz. su savo sesute, ar po lytinio nusikaltimo, patekus bylai į teismą, ar rimtai norint pasveikti.
Jis pastebėjo, kad ypač žalinga masturbuotis, žiūrint vaikų por no grafiją, ar moterų prievartavimą, kankinimą ir pan. Tai platus kelias į lytinius nukrypimus. Per 25 m. jis gydė apie 350 vyrų. 94% apsėdimo atvejų buvo dėl por no grafijos.Kito žymaus JAV daktaro Patrick`o Carnes, rezultatai panašūs: 90% vyrų ir 77% moterų apsėdimo pagrindinė priežastis buvo por no grafija.( Don't Call it Love: Recovery from Sexual Addictions (Bantam Books, 1991).
Dr.V.Cline nustatė, kad beveik visų jo suaugusių pacientų problemos prasidėjo nuo por no grafijos žiūrėjimo vaikystėje (nuo 8m.) ir paauglydstėje. Ir beveik visada tokius ,,žiūrėjimus" lydėdavo masturbacija.
Dažniausiai dėl apsėstojo prievartinės neištikimybės nukentėdavo santuoka, nes neretai apkrėsdavo žmoną dedervine ar kita venerine liga, trūkinėdavo santuokos saitai. Ypač liūdnos pasekmės būdavo, kai žmonos aptikdavo savo vyrus masturbuojantis žiūrint į por no grafinius vaizdus. Ir Dr. Cline įsitikinimu būtent masturbacija suvaidina lemiamą įtaką por no apsėdimo ligai.R.J. McGuire, et. al ("Sexual Deviation as Conditioned Behavior," Behavior Research & Therapy, 1965: vol. 2, p.185). Orgazmo pergyvenimas kartu su por no grafinės medžiagos keliamom fantazijom labai sustiprina por no manijos polinkį ir užprogramuoja iškrypėliškam (medicinine prasme) lytiniam elgesiui. Kiti tyrinėjimai patvirtina tokias išvadas pvz.:D.R. Evans ("Masturbatory Fantasy & Sexual Deviation," Behavioral Research & Therapy, 1968: vol.6, p.17) ir B.T. Jackson ("A case of Voyeurism Treated by Counter Conditioning," Behavioral Research & Therapy, 1969: vol.7, p.133)

Gydymas Daktaro VICTOR B. CLINE, Ph.D. metodika

1.Jei pacientas vedęs, prašau, kad ateitų su žmona. Ji būna nukentėjusi nuo vyro problemos, sulaužytų pažadų, jaučia pyktį.
2.Pirmame pokalbyje klausiu vyro, ko jis norėtų iš manęs. Jam reikia prisiimti gydymo iniciatyvą. Po to klausiu kokie jos tikslai. Jei jie ant skyrybų ribos, klausiu ar nori padėti ar palikt vyrą.
3. Šneku apie žmonos svarbų vaidmenį būnant gydymo komandoje.Abu sužeisti, abiems reikia pagalbos. Tačiau yra viena taisyklė- JOKIŲ PASLAPČIŲ. Paslaptys, sakau, jus nužudys.Jos atims jūsų jėgą. Jos sukuria gėdą ir kaltę.Norintys mesti rūkyti ištiesų tik po 12 karto tikrai meta. Ką nors slėpsi, vėliau ar anksčiau sutuoktinis atras. Todėl pradėkim be paslapčių.
4.Po to prašau papasakoti apie por no grafijos ir masturbacijos pradžią, istoriją. Tai darau prie žmonos, kad ji suprastų aiškiau, jog jos vyras tapo auka ankstyvame amžiuje. Po to teiraujuosi apie galimus tvirkinimo ar suvedžiojimo atvejus vaikystėje ir paauglystėje. Kokia por no grafijos rūšį žiūrėjo ir ar masturbuodavosi tuo metu ir kaip vystėsi iki dabar.Po to nustatau paskutinę blaivumo datą, kai žiūrėjo ar masturbavosi ir per kiekvieną sekantį vizitą patikrinu.jei pasitaiko atkritimas, atlieku prevencinę terapiją.
5.Po to žmonai paaiškinu, kad vyras yra praradęs laisvą valią, todėl nesilaiko pažadų. Geri norai nieko nereiškia.Jos vyras gali norėti ir tikrai nori pasveikti, dėl baisių pasekmių, bet pats sau jis dar padėti negali. Jis turi gauti aukštos specializacijos pagalbą. Dauguma terapistų nežino, kaip gydyti por no grafijos apsėdimus. Nesvarbu ar psichologas, ar psichiatras, ar socialinis darbuotojas - efektas bus, kai specialistas bus praėjęs specialią por no grafijos gydymo programą. Kitaip - tuščias laiko ir pinigų švaistymas.Valia, disciplina ar racionalizmas nieko nepadeda. Kaip vėžio gydyme. Daugeliui žmonių, kurie giliai buvo paliesti apsėdimo, mažai gelbėjo ir malda, šv.Rašto skaitymas, nors aš tikiu, kad Dievas gali akimirksniu išgydyti.Dažniausiai Dievas leidžia praeiti ilgą gydymo kelią ir, matyt, tam, kad ateityje uoliau pasipriešintų pagundoms.
6.Kalbu abiem sutuoktiniams apie ,,bangą", kuri periodiškai užgrius pacientą ir užtvindys jį pagundomis. Daugelis vyrų šitam negali pasipriešinti. Vienas iš terapijos tikslų yra paruošti žmogų ir gintis nuo tokios bangos. Jos įvairuoja nuo kelių kartų per dieną iki karto per metus ar dar rečiau. Tarp bangų žmogus jaučia ramybę ir klaidingai mano, kad įgavo jėgų ir gali bet kam pasipriešinti. Bet tai tik laikina iliuzija ir sekanti banga jį parblokš. Paaiškinu porai, kad kaip terapeutas esu panašus į Everesto vedlį. Galiu paaiškinti jiems, kaip įkopti, bet jie turi žengti kiekvieną žingsnį. Turi atlikti visą darbą. Užtikrinu, kad gali pasveikti, bet kaip blaivūs alkoholikai, taip ir lytinio apsėdimo ligoniai turi saugotis rizikingų situacijų. Paaiškinu, kad klasikine forma jie nėra protiniai ligoniai, bet jie turi maniją, apsėdimą, kuris stipriai kontroliuoja jų gyvenimą, panašiai kaip kokainas. Ir kelionė į laisvę nėra lengva.
7.Abiejų paprašau perskaityti Patriko Carnes knygą ,,Už šešėlio"(Out of the Shadows) ir Stephen Kramer,,Sielos vertė"(Worth of a Soul).
8.Pakviečiu vyrą pradėti lankyti AS(anoniminiai seksoholikai) grupę. Kad pasveiktų, turi 90% dalyvauti savaitinio būrelio laiko. Nei vienas pacientas ,,neišsipagiriojo", kol neįstojo į anoniminių seksoholikų draugiją, panašią į AA, t.p. su 12 žingsnių.
9.AS grupėje turi susirasti draugą, kuriam galėtų paskambinti pavojaus atveju. Pastarasis turi būti ilgokai atsilaikęs prieš bangas.Jis būtų tarsi asmens sargybinis.
10.Kadangi pagunda yra labai stipri, ruošiu juos kovos neištęsti ilgam periodui, bet galvoti tik apie tą dieną.
11.Pokalbio metu  apsėstasis turi išsiaiškinti, kokie dirgikliai stiprina bangą ( pvz: panelės su trumpais sijonukais, por no parduotuvės, filmai) ir kurti planą išvengti tų dalykų.
12.Kai sužadinamas geismas ar kyla seksualinė fantazija, kuri gali nuvesti į masturbaciją ar kitą nekontroliuojamą lytinę veiklą, sakau jiems, kad jie turi tik 3 sekundes užblokuoti ar sustabdyti vaizduotę.Jie privalo sušukti STOP ar nebyliai išrėkti, jei šalia yra žmonių. Ir įsivaizduoti besiartinantį policininką su antrankiais ir laikantį didelį ženklą STOP. Trumpam mintyse bus naujas vaizdas, kuris nustums į šalį bjaurias mintis ar paveikslą. Šiuo metu jie turi prisiminti iš savo gyvenimo labai gylų emocinį pergyvenimą, ar pozityvų, ar negatyvų, kurį jis galėtų apmąstyti. Kitaip sakant prieš ugnį kovoja ugnimi. Stiprią seksualinę fantaziją pakeičia kita stipria, kitos rūšies atmintimi, pvz; kaip padėjo savo komandai laimėti, gimtadieniui ruošiamu siurprizu, ar net artimo žmogaus mirtimi.
13.Pateikiu jiems įvairias gyvenimiškas situacijas, kuriose jis gali atsidurti ir jis turi su smulkmenom nupasakot, kaip ginsis nuo pagundos. Pvz. draugas darbe pasiūlo pažiūrėt jo turimą por no grafiją.Kaip jis elgsis. Žmona, žinoma, irgi dalyvauja pokalbyje.
14.Daugiau.nesimasturbuoti  Stop masturbacijai. Tai gali būti sunku, ir iš pradžių neįmanoma. Pasiūlau žymėtis dienas, kai neatsilaikė ir ilginti tarpus. Neatsilaikius jokiais būdais nefantazuoti lytinių iškrypimų, o priešingai įsivaizduoti mylint savo žmoną.
15.Pasiūlau pagerinti santuoką, dalyvaujant įvairiuose seminaruose, stovyklose ir kursuose, skirtuose šeimoms.
16.Streso mažinimo terapija. Jei turi finansines, vaikų auklėjimo ar kitas problemas, padedu su jomis susitvarkyti.
17.Kai įvyksta atkritimas, ,,nemušu". Paaiškinu, kad tai jų patirčiai ir padės apsisaugoti ateityje. Bandau suteikti viltį.Nurodau, kad, progresas jau padarytas ir gėris vyksta toliau.
18.Paprašau rašyt dienoraštį, į kurį surašytų savo fantazijas ir elgiasį. O per terapiją peržvelgiu.
19.Duodu kitų knygų paskaityti ,pvz to paties autoriaus Patrick Carnes vėlesnes knygas.T.p. AS didžiasias knygas, jų tarpe apie apsėdimo nugalėtojus.
20. Į kitą techniką, kurią vartoju, įeina atsiprašymo sesijos; medikamentai,laikinai   mažinantys lytinį potraukį;sveikas lytinis auklėjimas;socialiniai darbo įgūdžiai ir kt.
21.Ir pagaliau, jei nepriimtinas vaizdinys ar mintis iškyla jo mintyse, patariu užmerkti akis ir pasakyti: ,,ačiū Dieve. Aš vertinu Tave už priminimą mano silpnybės. Tai   padės man išlsilaikyti."
22.Terapija turi būti pritaikyta poros reikmėms. Aš pasirenku tik tokią techniką, kuri labiausiai atitinka klientų poreikius.

TURINYS