PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas    BLAIVYBĖ

Lietuvos Katalikų Kunigų abstinentų vyskupo Valančiaus Draugija.

Šiandien girtuoklystė yra jau tiek įsigalėjusi mūsų tėvynėje kad kiekvieną blaivų žmogų verčia rimtai susirūpinti savo tautos ateitimi, įvairios priešalkoholinės organizacijos, remiamos kilnesnės visuomenės dalies, nors daro didelių pastangų, vienok ne visur įstengia tinkamai atremti besiskverbiančio alkoholio bangas. Tad reikia iš širdies džiaugtis, kad į kovą su alkoholiu stoja dar naujas darbininkas, ir tai L. K. K. abstinentų vyskupo Valančiaus Draugija.
Tiesa, ir prieš tai nemaža kunigų buvo abstinentų ir uoliai jie darbavosi priešalkoholinėse organizacijose, bet kadangi tas darbas kaip savo konfratrų tarpe, taip ir plačios visuomenės tarpe nebuvo koordinuojamas, tai jis negalėjo duoti tų vaisių, kokių visuomenė laukia iš savo ganytojų.
Naujai steigiamos Draugijos tikslas yra jungti kunigus abstinentus, kad jie gelėtų lengviau patys išlikti abstinentais ir sėkmingiau padėtų visuomenei kovoti su girtuoklyste. Ji nemano daryti kažkokios konkurencijos Blaivybės Draugijai ar kitoms priešalkoholinėms organizacijoms, steigdama savos arbatines, valgyklas, propagandos biurus ir tam panašias įstaigas. Tai butų nedovanotinas jėgų skaldymas! Šios draugijos darbas daugiau bus išvidinis, o ne išorinis. Ji stengsis kuo daugiausia dvasiškijos įtraukti į savo narių skaičių, bendrai išsiaiškint dėliai linksmesnių kovos su alkoholiu būdų ir taip sujungus savo pajėgas eiti darbo dirbti įvairiose jau esančiose priešalkoholinėse organizacijose.
Pravartu priminti čia nario priedermes. Jos yra šios:
1) būti abstinentu,
2) arčiau pažinti kovos su girtuoklyste priemonės,
3) kurti ir paremti visomis priemonėmis įvairias priešalkoholines organizacijas, itin kreipiant dėmesio į jaunimo blaivinimą,
4) platinti priešalkoholinę literatūrą,
5) propaguoti abstinencijos susipratimą spauda, pamokslais, perspėjimais ir k. p. būdais,
6) didinti savo draugijos narių skaičių,
7) kovoti su girtuoklyste įstatymdavystės keliu,
8) kartkartėmis „Memento" Šv. Mišiose už blaivinimo darbo pasisekimą,
9) sumokėti kasmet 10 litų nario mokesnio,

Neabstinentai, sumokėję 120 litų metinio mokesnio, tampa šios draugijos rėmėjais.
Į steigiamąjį susirinkimą, kuris įvyko sausio mėn. 3 d. Liaudies Namuose, malonėjo atsilankyti gražus būrelis kaip Kauno, taip ir provincijos dvasiškijos ir įsirašyti steigiamos draugijos nariais. Jų tarpe randame tokius mūsų tautos pasižymėjusius asmenis, kaip Prof. P. Bučį, kan. J. Tumą, kan. J. Stakauską, prof. F. Kemešį, kun. V. Butvilą, Tėvą Pr. Bizauską, kun. dek. Sarapą ir t. t. Į valdybą liko išrinkti šie asmens: kun. A. Kripaitis, kun. J. Želvys ir kun. St. Gruodis. Revizijos Komisija susideda iš kan. J. Tumo, kan. J. Stakausko ir kan. J. Valaičio.
Šiandien į Draugiją jau yra įsirašę 40 narių. Pradžia padaryta graži. Duok Dieve, kad Draugija ateity klestėtų!
Visais naujos draugijos reikalais kol kas reikia kreiptis šiuo adresu:
Kun. St. Gruodis
Žem. Dv. Seminarija
Kaunas,
A Matonis.

Tiesos kelias 1926 sausio 21 d. Kaunas

Minėtos draugijos nepavyksta atkurti iki šiol. Nes negauta leidimo. Buvo rašyti ir gauti tokie laiškai: 1, 2, 3, 4, 5.