PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas    NARKOTIKAI    ALKOHOLIS

MITAS : TIESA

Mitas: degtinė - geriausia priemonė nuo gripo. Gera vyno porcija - ir gripo lyg nebūta.
Tiesa: Prancūzijos Mokslų Akademija specialiai tyrė šį liaudišką prietarą ir įrodė, kad alkoholis gripo, kaip ir kitiems virusams jokios įtakos neturėjo. Negali tarnauti gydomąja priemone. Priešingai, silpnindamas organizmą, prisideda prie atskirų ligų ir sunkina bet kurias infekcines ligas.  Apie tai dar XIX a. pabaigoje rašė I. A. Sikorskis. Jis nustatė, kad šiltinės epidemijos metu Kijeve geriantys darbininkai sirgo 4 kartus dažniau, nei blaivininkai. (Uglovas)
Tyrinėjimai Anglijos kariuomenėje Indijoje yra parodę kad abstinentų dalyse susirgimų pasitaiko per pusę mažiau, kaip neabstinentų dalyse: mat, negerią kareiviai yra ligoms daug atsparesni. Aiškiau tatai nušviečia ligonių kasos: kur nariai tiktai abstinentai, tai ligų atsilikimai daug retesni, negu ten, kur nariai neabstinentai.
Bet alkoholis ne tiktai padeda ligoms prilipti — ne, jis ir mirčiai padeda geriau veikti, Taip, pavyzdžiui, 1832 merais iš 26,000 Albany`o (Australijoje} gyventojų nuo siautusios tenai choleros išmirė 336 žmonės (t. y. 1,3%). Cholera neaplenkė nė blaivininkų draugijos, kuri turėjo 3000 narių, tačiau šių mirė kur kas mažiau negu buvo tikėtasi: iš blaivininkų draugijos cholera susirgusių narių skaičiaus, palyginant su bendru miesto gyventojų susirgimų ir mirties atsitikimų skaičium, buvo laukta 39 blaivininkus numirsiant, tuo tarpu  numirė tiktai 2 žmones (t.y. 0,07%). Panašiai yra buvę Glazgovo mieste (Anglijoje), kur iš cholera susirgusių abstinentų numirė kiekvienas penktasis (19,2%} gi iš neabstinentų — beveik visi susirgusieji (91,2%).
1919 metais Škotijoje buvo didelis žmonių sirgimas gripe (ispanų liga), tai iš blaivininkų sirgo tik vienas nuošimtis. (18)


Mitas: Gydymo praktikoje alkoholiniai gaminiai naudojami sekančiais atvejais: prapuolus apetitui ir sutrikus virškinimo funkcijai, esant elementariai ir hipo distrofijai, avitaminozėms; pasveikimo periodais po perneštų infekcinių susirgimų; šoko, nuomario būsenoje ir esant stipriam kraujagyslių nusilpimui; per traumas, kai juntamas didelis skausmas; būnant ilgą laiką šaltyje, esant  bendroje sunkioje būklėje...
Tiesa:  tame, kad dar 1915 m. rusų gydytojų suvažiavimas Pirogove priėmė specialų nutarimą, kad nėra nei vieno susirgimo, kuriam esant, šiuolaikiniai vaistai neveiktų geriau, greičiau, efektyviau ir saugiau už alkoholį. Todėl spiritiniai gėrimai turėtų pilnai būti pašalinti iš gydomosios praktikos! Kiekvienas bemokslis valstietis žinojo, kad šaltyje alkoholio vartojimas greitai atšaldo ir sušaldo žmogų. Mokslas sako, kad jei vidutinė metinė temperatūra rajone sumažėja 5 laipsniais, mirtingumas nuo alkoholio padidėja 10 kartų.
Gyd. Maudslay: „Yra neprotinga sakyti, kad alkoholis reikalingas sveikatai, kad jis yra vaistai. Alkoholis yra nuodai. Jis yra visų nelaimių, nuodėmių, beprotybės, galvažudybės ir kitų nedorybių pradžia.“

 

Mitas: reikia truputį išgerti dėl apetito, kai skauda skrandį, esant opai ir pan.
Tiesa: pirmiausiai išgėrus kenčia skrandis. Kuo stipresnis gėrimas, tuo didesnė daroma žala. Alkoholis daro poveikį visoms virškinimo trakto liaukoms. Tarp jų ir skrandžio sienelėse esančios liaukoms, kurios gamina skrandžio sultis, turinčias pepsino, druskos rūgštį ir įvairius enzimus (fermentus), būtinus maisto virškinimui. Dėka alkoholio sudirginimo, liaukos pradžioje išskiria daug gleivių, o po to jos atrofuojasi. Atsiranda gastritas, jei nepašalinti jo priežasties ir negydyti, jis gali pereiti į skrandžio vėžį. Nei vienas vyno gurkšnis nepraeina veltui. Bet kuo gėrimas stipresnis, dažniau naudojamas, tuo silpniau veikia apsauginės jėgos ir tuo didesnius sužalojimus neša spiritiniai gėrimai. Etilo spiritas, eidamas pro kepenų barjerą, neigiamai veikia kepenų ląsteles, kurios veikiamos šio nuodingo nuodo, žūsta. Jų vietoje atsiranda jungiamasis audinys, ar paprastai sakant randas, nevykdantis kepenų funkcijos. Kepenys palaipsniui mažėja, t.y susitraukia, kepenų kraujagyslės suslegiamos, kraujas jose užsibūna, spaudimas pakyla 3-4 kartus. Jei kraujagyslės trūksta, prasideda kraujosruva, nuo kurios ligoniai dažnai miršta. PSO duomenimis apie 80% ligonių miršta metų periode po pirmosios kraujosruvos. Aukščiau aprašyti pokyčiai vadinami kepenų ciroze. Pagal šių ligonių skaičių nustatomas tos šalies alkoholizacijos lygis. Alkoholinė kepenų cirozė yra viena iš pačių sunkiausių ir gydymo požiūriu beviltiškiausių žmogaus ligų.

Mitas: vynas nuima įtampą, stresą.
Tiesa: vynas sukuria įtampos nuėmimo iliuziją. Iš tiesų įtampa smegenyse ir visoje nervų sistemoje išlieka. Ir kai praeina pagirios, įtampa išlieka dar didesnė, nei prieš vyno gėrimą. Be to prisideda valios ir organizmo nusilpimas. Nuodugniai ištyrus, rasta, kad alkoholis nervų ir endokrininėje sistemose sukelia tuos pačius sunkius pokyčius, kaip ir streso metu. Dėl to alkoholis nesumažina, o pagilina pokyčius, padidina patologinę būklę, kurią sukelia stresas. Prof. V.G. Starcevas Suchumyje savo bandymais su beždžionėmis įrodė, kad jei gyvūnui sukelti stresą ir duoti alkoholio, arba priešingai, pirma duoti išgerti, o po to sukelti stresą, stresas tęsiasi sunkiai ir sudėtingai, bandomas gyvūnas sunkiai sugrįžta į normalią būklę ir dažnai žūsta. Dėl to, išgeriantis žmogus savo būklę tik pablogina. (6)  Į organizmą įvedus alkoholį, išsiskiria tokios medžiagos, kaip histaminas, dalyvaujančios streso formavimesi ir alerginių reakcijų susidaryme. Todėl alkoholis yra stresuojantis, o ne  antistresinis agentas. Onkologai jau seniai susiejo vėžio susirgimus su streso dažnumu. Žinoma, kad net minimalios alkoholio dozės iššaukia tą patį histamino išsiskyrimo lygį, kuris yra pakankamas sukelti žmogaus paveldėjimo aparato pažeidimus. (6)

Mitas: alkoholis ramina nervus.
Tiesa: įgimta reakcija į išgąstį nėra fizinis ar protinis trūkumas. Nervai sukurti tam, kad išgyventume. Mums išplovė smegenis, kad baimę ir skausmą laikytume blogybėmis, todėl įtampą t.p. esame linkę laikyti blogu reiškiniu. Kaip baimė ir skausmas, ji paprasčiausiai tėra perspėjamasis ženklas, požymis, kad kažkas ne taip. Kaip gali alkoholio turintis gėrimas jus atpalaiduoti, jeigu jis nepašalina nepatogumo priežasties! Alkoholis slopina visus pojūčius. Kai baigiasi narkotiko poveikis, alkoholis tik padidina įtampą.
Iš tiesų visiškas atsipalaidavimas yra laimės būsena, kai galite visiškai dėl nieko nesielvartauti. Tai būsena, kurios priklausantis nuo narkotiko žmogus niekada negali pasiekti. Tik pagalvokite apie tai. Kodėl kas nors norėtų svaigintis, jei jaustųsi visiškai laimingas? Apsvaigimas yra laikinas užsimiršimas. Ar nelydi išvada, jog žmogus, kuriam reikia svaigintis, yra nelaimingas? Ir jei alkoholis išspręstų problemas ir padarytų juos iš tiesų laimingus, jiems nereikėtų pakartotinai svaigintis. (16) 147

Mitas: konjakas ir degtinė praplečia kraujagysles. Kai skauda širdį, tai geriausia priemonė.
Tiesa: širdies - kraujagyslių sistemos pažeidimas vartojant spiritinius gėrimus, pastebimas alkoholio hipertonijos ar miokardo pažeidimo atveju. Hipertonija pas geriančius atsiranda dėl kraujagyslių tonuso reguliavimo pažeidimo, kurį sukelia etilo spirito toksiškas poveikis nervų sistemai.  Hipertonija pastebima gana dažnai. Mokslininkų nuomone, virš 40% geriančių serga hipertonija, o pas 30% arterinio spaudimo lygis yra ,,pavojingoje zonoje“, t.y. artėja prie hipertonijos, kai vidutinis amžius 36 m.  Širdies raumens pažeidimą sukelia tiesioginis spirito veikimas į miokardą, drauge įtakojant nervinės reguliacijos  ir mikroreguliacijos pasikeitimus. Besivystantys vidinio pasikeitimo grubūs pažeidimai veda į židininę ir difuzinę miokardo distrofiją, kuri pasireiškia širdies ritmo pažeidimu ir širdies nepakankamumu. Tyrimai parodė, kad dėl alkoholinės intoksikacijos giliai pažeidžiami širdies raumens mineraliniai mainai. Tai mažina širdies pajėgumą. Dėl degeneratyvinio širdies raumens pakenkimo geriantieji miršta dukart dažniau lyginant su visų gyventojų vidurkiu. (4)

Mitas: Alkoholis sušildo sušalusį žmogų.
Tiesa: Mokslininkai nustatė, kad gerti alkoholį dėl sušilimo yra klaidingas įsitikinimas. Prie charakteringos savęs apgaulės priklauso ir išgėrusio žmogaus praradimas gebėjimo teisingai įvertinti savo kūno temperatūrą. Alkoholio poveikyje greitai įvyksta odos kraujagyslių paralyžius, jos plečiasi ir į kūno paviršių priteka daugiau kraujo. Žmogui atrodo, kad jis sušilo, bet šis bendros šilumos jausmas yra gryna apgaulė. Sušyla tik oda, kuri greitai atiduoda savo šilumą. O kūno temperatūra, kaip rodo daugybė tyrimų, sumažėja. Alkoholio veikiamas organizmas praranda savo normalų šalčio pojūtį ir oda nustoja tikslingai atsiliepti į jo veikimą kraujagyslių susiaurėjimu. Todėl išgėrę žmonės taip lengvai suserga peršalimo ligomis. (5)
Garsusis šiaurės ašigalio kraštų tyrinėtojas Nansenas, darydamas paskutinę savo kelionę j tas sritis, uždraudė savo laivo komandai imti staigiųjų gėrimų. Kelionėje visi jie išbuvo apie 3 mėnesius. Nansenas, palikęs laivą, įstrigusį leduose, su vienu draugu leidosi tolyn pėsti traukdami rogutes su valgomais daiktais. Taip jie keliavo 15 mėnesių 40° šaltyje ir per nesuregimas sniegų ir ledų tyrumas pasiekė 3` šiaurės platumos. Nansenas pats sako, kad, jo patyrimu, svaigieji gėrimai šaltuose kraštuose ne tik ką nereikalingi, bet tiesiog kenksmingi. Nes, kaip žinoma, alkoholis mažina kūno temperatūrą. (18)
Jūrininkai, kuriems pasitaiko ilgą laiką dirbti šaltyje ir šlapumoj, banginių gaudytojai ir įvairūs žūklininkai dabar jau pradeda paliauti ėmę su savim svaigiųjų gėrimų, nes prityrimas juos pamokė, kad sunkus jų darbas esti jiems daug lengvesnis be alkoholio. (18)

Mitas: Alkoholis pašalina radiaciją.
Tiesa: Iš tiesų radijo nuklidų alkoholis nepašalina, bet tik perskirsto po visą kraujotakos sistemą. Taikant atomų žymėjimo metodą nustatyta, kad tokiu būdu radiacija yra tik užteršiami anksčiau sveiki organai. Atmintinėje nuo radiacijos yra rašoma: ,,Ypač atkreipiame jūsų dėmesį į faktą, kurį patvirtino daugybė tyrimų: alkoholio priėmimas neteikia profilaktinės naudos spinduliuotės paveiktam žmogaus organizmui, bet priešingai, pagilina spinduliavimo sukeltą poveikį.“(9)

Mitas: Alkoholis padidina pieno kiekį ir pagerina jo kokybę.
Tiesa: Fizikos chemijos tyrimų duomenimis toks ,,girtas“ pienas skystesnis, jame sumažėjęs baltymų kiekis. O baltymas ypač reikalingi augančiam organizmui. (5)

Mitas: nedidelės alkoholio dozės, jei jo koncentracija kraujyje neviršija tam tikro lygio - nekenksmingos ir leistinos tiek gamyboje, tiek transporte dirbantiems.
Tiesa: Čekijos mokslininkai nustatė, kad alaus puodelis, kurį išgeria vairuotojas prieš išvažiuodamas, padidina avarijų skaičių 7 kartus. 50 gr. degtinės - 30 kartų, o 200 gr. degtinės - 130 kartų, lyginant su blaiviais vairuotojais. Šie tyrimai rodo, kad jokios ,,leistinos“ spirito koncentracijos kraujyje, kuri nesudarytų avarinių grėsmių, neegzistuoja.
PSO duomenimis, virš 50% traumų automobilių keliuose susiję su alkoholio vartojimu, o vidutinis traumuotų transporto keleivių išbuvimo laikas ligoninėse yra 180 dienų.
Akademikas I.P. Pavlovas parodė, kad šuns, gavusio nedidelę alkoholio dozę refleksai staigiai sumažėja ir į normą sugrįžta tik šeštą dieną. Tai reiškia, kad žmogus, geriantis tik kartą per savaitę, visą laiką yra narkotiko kenksmingame veikime. Jei patikrinsime, rasime kad jis daro klaidų daugiau, nei blaiviame stovyje. Ir kas dažnai geria, praktiškai nežiūri į gyvenimą blaiviomis akimis. Dar 1912 m. I. P. Pavlovas kalbėjo apie būtinybę pašalinti alkoholio naudojimą ir laikė ,,mokslinius“ tvirtinimus apie jo mažų dozių naudą juokingomis. (7).
Net nuo 50 gr. degtinės pasunkėja žmogaus suvokimas, mąstymas, sumažėja dėmesys, judesiai tampa netikslūs, ženkliai sumažėja darbingumas, nors išgėrusiam atrodo priešingai, kad atsirado jėgų. Tyrimai parodė, kad jei blaivus žmogus jėgos matavimo prietaise ištraukia 130 kg, tai praėjus 2 val. po 100 gr degtinės išgėrimo - tik 108. (7)
Buvo daromas bandymas su šunimis. Į pieną, kuriuo maitino šunis, įpildavo nedidelį kiekį alkoholio ir taip girdė ilgą laiką. Pas šunis išsivystė vidaus organų ligos. Vienas šuo per kelis mėnesius gavo 2 litrus spirito. Pastipus šuniui buvo rasti dideli kepenų, inkstų, skrandžio ir ypač širdies pakitimai. Šuniukams į maistą pridėjus degtinės, ženkliai sulėtėjo fizinis ir protinis vystymasis, prasidėjo atsilikimas nuo bendraamžių. (7)

Mitas: Mažos alkoholio dozės naudingos organizmui.
Tiesa: Tyrimai parodė, jei žmogus išgeria kasdien daugiau, nei 15 ml spirito, mirtingumas didėja. (Шевченко Н.М. Кардиология. – М., 2004. – С.132).
Atlikus meta-analizę 200 tyrimų apie mažų alkoholio dozių naudojimą (apie 25 gr. alkoholio kasdien), rasta, kad išaugo tokių susirgimų skaičius: cirozė, alkoholizmas, viršutinių kvėpavimo, skrandžio, krūtinės organų vėžys, hemoraginis insultas, pankreatitas...
Atlikus didelį 44187 meno-pauzėje esančių moterų tyrimą, kurios kasdien vartojo po 20 gr alkoholio kasdien, krūties vėžio rizika padidėjo 28%. («Кардиология».– 2004. – №4. – С.78-81).
Kasdieninis net 10 gr. alkoholio priėmimas sukelia kancerogeninį efektą. («Алкогольная болезнь». – 1998.– №12).
Po alkoholio pavartojimo kraujyje padidėja katecholaminų koncentracija (adrenalinas, noradrenalinas)... Aluje ir vyne yra tiramino, kuris turi hipertenzinį (t.y. padidinantį arterinį spaudimą) poveikį. («Клиническая медицина». – 2003. – №8. – С.79).
Iš esmės alkoholis yra hiperten-zinogenu (t.y. medžiaga, didinančia arterinį spaudimą.) («Кардиология»– 2003. – №10. – С.4).
Štai ir pasirodo, kad mažų alkoholio dozių nauda, apsaugant nuo aterosklerozės, neįrodyta. Ir akivaizdu, kad mažos alkoholio dozės didina gyventojų sergamumą ir mirtingumą. Tarp kitko, kažką teigiamo galima rasti ir kitų narkotikų, kaip kokaino, heroino vartojime, bet laimei, valstybė neskatina tokių paieškų.
Alkoholinis apsvaigimas liudija apie smegenų žievės ląstelių žūtį dėl hipoksijos, kurią sukelia dėl alkoholio nuodų veikimo susidarę mikro trombai. Todėl rekomenduoti vartoti nuodus, kad apsisaugoti nuo aterosklerozės, bet prarasti intelektą, yra neprotinga. PSO gydytojai, priešingai mūsiškiams, nerekomenduoja dėl aterosklerozės prevencijos naudoti alkoholį.
Dar pavyzdžiu statomi prancūzai, kurie beveik neserga ateroskleroze. Bet toks pats mažas sergamumas ir kitoje Viduržemio jūros pusėje pas arabus, kurie visai nevartoja alkoholio. Prancūzai jau prarado išlikimo instinktą ir jų vaikų darželiuose tik trečdalis prancūzų, kiti yra arabų, negrų, azijatų vaikai. («Аргументы и факты». – 2002. – №16. – С.20) Tad ar reikia iš jų imti pavyzdį? Rekomenduoti gerti alkoholį mažomis dozėmis, ypač vyną ar alų yra neatsakingumas, turintis komercinę ar politinę prasmę ir skirtas griauti sveikatą, šeimas ir valstybes. Gyd., МSА prof. Viktoras Ivanovičius Grinčenko, "СОРАТНИК" 2009`4

Mitas: Reikia išmokyti žmones alkoholį naudoti saikingai, kultūringai ir alkoholikų neliks.
Tiesa: ,,Saikingo“ vartojimo gynėjų pozicija klaidinga iš esmės, nes kyla iš melagingo teiginio apie saiko egzistavimą vartojant alkoholį - narkotinį nuodą. Jei sutinkama, kad nuodui gali būti saikas, tai galima leisti visų rūšių narkotikų laisvą pardavimą su prierašu juos vartoti ,,saikingai“. Ir visa tauta žus nuo narkomanijos. Kodėl blaivybės priešai primygtinai palaiko šitą idėją? Todėl, kad kitų, nors ir tokių pačių absurdiškų argumentų alkoholio naudojimo labui jie neturi. Ir jie kartoja savo ,,išvedžiojimus“ jau daug metų. ,,Saikingai gerkit" - mokslu paremtas melas. Juk kalba eina apie narkotiką! Saikingai gerkit,- neliko blaivių žmonių. 1913 m. 95% Rusijoje nebandė alkoholio. Dabar nebandžiusių neliko.
Viso pasaulio mokslininkų yra įrodyta, kad bet kokios alkoholio dozės ardo smegenis ir naikina pačias tobuliausias jo funkcijas. Drauge žalojami ir reprodukciniai organai. Tai reiškia, kad žūsta ne tik žmogaus, kaip protaujančios būtybės dabartis, bet ir ateitis. Seniai ir bekompromisiškai, griežtai moksliškai įrodyta, kad nekenksmingų alkoholio dozių nėra. O kalbant apie ,,kultūringą“ gėrimą, tai toks egzistuoja tik alkoholikų apnuodytose smegenyse, nes kultūra ir alkoholis nepriimtini jokiose dozėse. (3)
Novosibirsko mokslininkai nuodugniai ištyrę klausimą nustatė, kad kultūringas gėrimas - pati sunkiausia alkoholinės priklausomybės forma. Kiekvienas kultūrinis gėrikas, rodydamas, kad alkoholis, neva, atneša tik džiaugsmą, sugundo gerti jaunimą. Vidutiniškai toks žmogus per 17 metų atveda į girtuoklystę 10 žmonių, o vienas arba du miršta nuo alkoholio. (Neretai tai būna tikras sūnus ar dukra.) T.y. jis tampa žmogžudys. (4)

Kitas klausimas - tai kova su girtavimu. Čia blaivininkų pozicija aiškiai skiriasi su oficialių organų pozicijos. Pastarieji mano, kad girtavimas yra rezultatas nemokančių gerti žmonių, kurie vėliau virsta į girtuoklius ir alkoholikus. Juos reikia gydyti, net išsiunčiant į spec. stovyklas. Blaivininkų požiūris sutampa su PSO nuomone, kuri sako, kad reikalas ne žmonėse, o alkoholyje. Tai patvirtina ir tas faktas, kad girtuoklių ir alkoholikų kiekis griežtai sutampa su alkoholio suvartojimo vienam žmogui kiekiu. O jei taip, tai reikia kovoti ne su girtuokliais, o su alkoholiu. Todėl, kol bus laisva prekyba alkoholiu, bus ir girtuokliai, ir alkoholikai. Nes bet kokia propaganda prieš alkoholį be lygiagrečiai vykdomų įstatyminių priemonių, kaip sakoma PSO sprendime, yra neefektyvi. (6)
,,Gerti galima, tačiau saikingai“ nėra priežastis, dėl kurios turėtume gerti! Iš tiesų toks teiginys yra nuoširdus pripažinimas, kad alkoholis yra žalingas. Kam, po galais, gerti saikingai, jei jis nėra žalingas? (16) p231

Mitas: ,,Tai man nė kiek nekenkia.“
Tiesa: toks teiginys yra kitas klasikinis pasiteisinimas, pateikiamas lyg priežastis pateisinti gėrimą. Nedarome ko nors vien dėl to, jog tai mums nė kiek nekenkia. Nemanau, jog man labai pakenktų, jei likusį gyvenimą praleisčiau pūsdamas muilo burbulus, tačiau jei nekenksmingumą pateikčiau kaip burbulų pūtimo priežastį, laikytumėte mane kandidatu į beprotnamį. Ar nėra dar juokingiau tvirtinti, jog tam tikro elgesio priežastis yra ta, kad tai nekenkia, kai mums patiems ir visam pasauliui aišku, kad iš tiesų tai žalinga? (16) p231.

Mitas: Po Gorbačiovo blaivybės įstatymo išsivystė pogrindinis samanės varymas.
Tiesa: Griežtai moksline metodika įrodyta, kad samanės varymas drausmingai ,,eina į koją “ su oficialia mielių gamyba. Kuo daugiau pardavime oficialių mielių, tuo daugiau verda samanę. Įrodyta, kad po įsakymo sumažinus mielių gamybą, sumažėjo ir samagono.
1983 m., kai alkoholiu užliejo visą šalį, samagono gamyba sudarė beveik 70% nuo valstybinio alkoholio kiekio pardavimo. (10)

Mitas: Apribojus alkoholio gamybą, pardavimą, suklestės alkoholio surogatų gamyba, apsinuodys daug žmonių.
Tiesa: Sobriologija neapsiriboja tik alkoholio kiekio mažinimu, bet siūlo kompleksines priemones: kovą su surogatų gaminimu ir platinimu, mokslinę blaivybės propagandą ir t.t. Be to, jokio būtinumo gerti surogatus nėra. 1985-7 m. TSRS sumažinus 2-3 k. alkoholio gamybą ir prekybą, mirtys nuo surogatų sumažėjo nuo 16 000 žmonių 1984 m. iki 11 tūkst. 1986 m. O 1992 m. nuo surogatų mirė 36 tūkst. - tada alkoholis jau buvo ant kiekvieno kampo. ,,Kultūringi geriantys“ prie surogatų nepereina. Sobriologijos dėsnis: ,,Alkoholio surogatų gamyba ir vartojimas yra tiesiogiai proporcingi legalaus alkoholio visuomenėje vartojimui.“ Dažniausiai būna taip: žmogus po algos iš vakaro prisigeria. Rytą piniginės neberanda, o pagiroms tada ieško surogatų. Teiginys, kad reikia mažinti alkoholizmą pakeičiant nekokybiškus spiritinius gėrimus kokybiškais reiškia siūlyti ugnį gesinti žibalu, arba velnią išvaryti šėtonu. Prof. V. P. Krivonogov (8)
“Lomechūzai“ bandydami sumažinti palaimintus net dalinio blaivinimo rezultatus skelbė, kad tauta, girdi, perėjo į alkoholinių surogatų ir samogono vartojimą. O jie dar kenksmingesni, nei degtinė. Taip, per tą laiką šalyje užregistruota apie 100 grupinių apsinuodijimų surogatais (kurie dažnai buvo vartojami ir neesant alkoholio prekybos suvaržymų) ir dėl to mirė apie 250 žmonių. Apie tai parašė visi laikraščiai. O tai, kad per 2 blaivybės metus mirė 400 000 žmonių mažiau, kaip prieš tai buvusio periodo tą patį laiką, spauda nutylėjo. (6)
Konektikuto valstybinės klinikos direktorius Jonas Visemanas yra pareiškęs, kad įvedus svaigalų uždraudimą (JAV 1920 m.), per pusę sumažėję pamišėlių. Sauso įstatymo priežiūrai JAV valdžia 1923 m. paskyrė 8 475 000 dolerių. O svaigiųjų gėrimų šalininkai tais metais esą išleidę 80 milijonų dolerių pasipriešinimo prakalboms rengti ir žmonėms kurstyti svaigalų draudžiamam įstatymui laužyti. (,,Draugas“ 1922 m. vasario 2 ir 16 d.) (18)
Kaip išaiškino specialistai, tiriantys apsinuodijimus alkoholiu, tik 6 % nuodingo poveikio kyla iš falsifikuotos degtinės kenksmingų priemaišų. Likusius 94 % kenkimo duoda pats iš savęs etilo spiritas, esantis, savaime suprantama, bet kurioje, net pačioje ,,švariausioje“ ir ,,kokybiškiausioje“ degtinėje. (11)

Mitas: Alaus platinimas yra vienintelis kelias apsaugoti gyventojus nuo stipriųjų gėrimų paplitimo.
Tiesa: Pasaulinio garso šveicarų mokslininkas A. Foreli rašė: ,,..noras pakeisti degtinę alumi (ar vynu) - tai reikštų demoną pakeisti Belzebubu.“  
Mums dažnai tenka susidurti su silpnų vynų ir alaus brukimu vietoj degtinės, kaip kovos su girtavimu ir alkoholizmu propaganda ir rekomendacija. Nors istorinė patirtis ir griežtai moksliniai daviniai parodė, kad tai ne kovos su girtavimu kelias, o kelias dar intensyvesniam gyventojų alkoholizavimui, įtraukiant moteris ir vaikus, - visos mūsų pastangos tai įrodyti atsimušdavo kaip į kurčią sieną nenorui sustabdyti mūsų tautos girdymą. Šitų girdytojų pusėje stovėjo administraciniai organai ir visos masinės informacijos priemonės. (6).

Mitas: Alkoholis neša linksmumą.
Tiesa: Melagingas teiginys, kad be alkoholio nėra linksmumo, atsipalaidavimo, poilsio. Iš tiesų priėmus alkoholį nėra ir negali būti jokio linksmumo, nes ta būsena yra taip vadinamas ,,narkozinis linksmumas“, kuris nieko bendro neturi su tikru linksmumu ir žmogui neteikia nei poilsio, nei laimės, o tik galvos skausmą ir nenorą dirbti. Tiesa tame, kad alkoholis visose savo rūšyse ir dozėse veikia kaip morfijus ar marihuana, t.y. sukuria gėrio ir laimės iliuziją, tuo pačiu nešdamas nepataisomą žalą, kaip bet koks kitas nuodas.(3)
Iliuzija, kad apsvaigus bendrauti su draugais linksmiau, greičiau atsipalaiduojama bei sumažėja įtampa. Kartoju, tai iliuzija. Sprendimas yra grynai protinis. Kai pranyksta iliuzija, PRANYKSTA IR PRIKLAUSOMYBĖ. (16)

neMitas: Alkoholis pašalina kompleksus ir varžymąsi.
Tiesa: Tai tiesa. Šiuo atveju iliuzija yra tai, kad kompleksus pašalinti yra naudinga. Alkoholis sugriauna visus barjerus. Štai kodėl linksmas vakarėlis gali staiga virsti į smurto protrūkį. (16)

Mitas: Aš geriu tik dėl kompanijos.
Tiesa: Tai ne priežastis, o pasiteisinimas. Kodėl geriantieji spaudžia negeriančius vartoti alkoholį? Tai būdinga visoms narkotinėms priklausomybėms. Nuolatos save dusinti tabaku ar į gerklę pilti nuodus atrodo mažiau absurdiškas, jei ir visi kiti taip elgiasi. Štai kodėl narkomanai linkę burtis į grupes. Toks elgesys dažnai paaiškinamas ,,draugiškumu“. O realybė tokia, kad nesvarbu kaip stipriai jie stengtųsi įtikinti save ir kitus žmones, kad nepraranda kontrolės, visi narkomanai jaučia, kad juos valdo kažkas velniška. Narkomanai jaučiasi saugiau, būdami tarp tokių pačių kaip ir jie. Jie jaučia, kad pateko į kažkokius velniškus spąstus, o pasidalyta bėda tampa perpus mažesnė.
Visi narkomanai jaučiasi nejaukiai, kai tarp jų yra nuo narkotiko nepriklausantis žmogus: jie žino, kad elgiasi kvailai, o žmogus, nesantis tame pačiame kalėjime, primena jų kvailumą. Dėl šios priežasties gėrimas yra antivisuomeninis laisvalaikio leidimo būdas, nes sukuria barjerus tarp geriančių ir negeriančiųjų. (16)

Mitas: Kaukaze geria daug vyno, o gyvena 100 metų.
Tiesa: Pasirodo, Kaukaze ilgaamžiškumas yra tik 3 mažuose rajonuose. Vienas mažas rajonas yra Azerbaidžano kalnuose. Azerbaidžaniečių tikėjimas - islamas. Jie vyno negeria. T.y. tas rajonas yra blaivus. Kitas ilgaamžiškas rajonas - Dagestano pietuose. Dagestano tautos irgi yra musulmoniškos. T.y. blaivus rajonas. Trečias rajonas - Abchazijos kalnuose. Abchazų dalis yra krikščionys, o dalis - musulmonai. Šitas ilgaamžiškumo rajonas ne apačioje, prie jūros, kur daug vynuogynų ir kiekvienuose namuose daro vyną, o aukštai kalnuose. Vynuogės ten neauga, žmonės augina avis. Pusei metų ir ilgiau vyrai išeina į kalnų ganyklas, geria gryną kalnų upokšnių vandenį. Mes pripratę matyti, kad gruzinai geria, bet Gruzijoje nėra daug ilgaamžių žmonių. (11)

Mitas: Mokslininkai ištyrė alkoholikus, saikingai geriančius bei negeriančius ir nustatė, kad ilgiausiai gyvena tie, kurie saikingai geria raudoną vyną.
Tiesa: Pasirodė, kad negeriantys buvo tie, kurie negėrė dėl persirgtų ligų, uždraudus daktarams, buvę alkoholikai, nustoję gerti. Bet jei ištirti blaivininkus iš įsitikinimų - jie gyvena ilgiausiai. (11)

Mitas: Alkoholis numalšina troškulį.
Tiesa: Alkoholis, užuot numalšinęs troškulį, veikia būtent atvirkščiai - dar labiau troškina. Šveicarijoj kartą vienas mokytojas, blaivybės mokslo dėstytojas, aplanke miestelį, kurio gyventojų dauguma dirbo geležies liejyklose. Aiškindamas darbininkams alkoholio kenksmingumą, mokytojas, tarp kita ko, pradėjo jiems Įrodinėti, kad jie klysta, manydami, būk alkoholio išgėrus, lengviau esą pakęsti karštis. Po ilgų įrodinėjimų jam pagaliau pasisekė prikalbinti darbininkus pabandyti praleisti nors vieną dieną be svaigalų ir gerti tiktai vieną vandenį su citrina. Ir kas atsiliko? Nuo tos dienos nė vienas to miestelio darbininkas prie darbo nebegėrė alkoholio. Kodėl? Todėl, kad jie įsirikino, jog alkoholis kaitros nesilpnina ir troškulio nemalšina. (18)

Mitas: Geriau nugyventi trumpesnį, džiugesnį ir įdomesnį rūkančiojo ir geriančiojo gyvenimą nei ilgesnį pilką abstinento gyvenimą.
Tiesa: Turiu pabrėžti, kad jei tai būtų buvęs tikrasis pasirinkimas, aš vis dar smarkiai rūkyčiau ir gerčiau. Pataisymas - manęs čia jau nebebūtų. Laimė, toks pasirinkimas nėra tikrasis. Mano nuostabai, didžiausi laimėjimai buvo drąsos, pasitikėjimo savimi, savigarbos ir energijos atsiradimas. O pats didžiausias - neįtikėtinas džiaugsmas, kad esu gyvas! Būdamas 46 m. jaučiausi esąs senas žmogus, o dabar jaučiuosi lyg jaunuolis, nors man per 70. Vienintelis egzistuojantis skirtumas tarp ,,tada“ ir ,,dabar“ - aš nustojau kasdien nuodyti savo kūną. Tai buvo lyg pabėgimas iš košmaro, juodai balto baimės ir depresijos pasaulio į saulėtą, kupiną pasitikėjimo, sveikatos ir laisvės.
Pagrindinė priežastis, dėl kurios pageidaučiau, jog mažintumėte arba visai nustotumėte gerti, yra ne ta, kad jus žudo, griauna gyvenimą ir kainuoja daugybę pinigų. Priežastis, dėl kurios norėčiau, kad taip pasielgtumėte yra grynai egoistinė: GYVENIMAS JUMS TEIKS DAUG DAUGIAU MALONUMO! (16) p90

Mitas: žmonės mėgaujasi alkoholio skoniu.
Tiesa: alkoholis yra bjauraus skonio. Vaikai, kai pirmą kartą geria alaus, neįsivaizduoja, kodėl žmonės geria tokią bjaurastį. Be skonio receptorių yra dar žmogui duotas vėmimo refleksas. Bet galiausiai skonis atbunka. Tai tas pats, kai kiaulių fermos darbuotojas ima nejausti kvapo. Tačiau jei jis namo grįš su darbo drabužiais, jam kiti apie tai greit primins. Kai geriantieji jums sako, kad geria dėl to, jog mėgaujasi skoniu, jie mėgina apgauti ir jus ir save. (16)

Mitas: Alkoholis suteikia drąsos.
Tiesa: Alkoholis tik slopina baimes, drąsos jums nesuteikia. Pamatęs pavojų, strutis kiša galvą į smėlį. Taip jis pašalina baimę, bet dėl to pavojaus smarkiai išauga. Ar tai protingas poelgis? Akivaizdu, kad ne. Pašalinti baimę, kitaip negu pašalinti jos priežastį, prilygsta tikėjimui, kad užgesinsit gaisrą paprasčiausiai išjungdamas signalizaciją.  Vartodami alkoholį, kad pašalintumėte baimę, jūs būtent išjungiate signalizaciją. Pašalinate visas galimybes susidoroti su baimės šaltiniu ir taip atsiribojate nuo problemos šaltinio visam laikui. Kuo skiriasi ,,akių užpylimas“ alkoholiu nuo galvos kišimo į smėlį? Bet pasirodo stručiai taip nedaro. Tai taip pat reikštų, kad esame dar kvailesni už stručius. Vienišai merginai eiti namo iš naktinio klubo turėtų būti baisoka. Tačiau jei ji girta, įgimta baimė pradingsta ir dėl to gali grėsti daug pavojų. Alkoholis naikina drąsą! (16) 136

Mitas: ,,normalūs“ geriantieji skiriasi nuo alkoholikų, nes gali kontroliuoti vartojimą.
Tiesa: tikrasis skirtumas yra tas, kad ,,normalių“ geriančiųjų ligos stadija yra tokia, kai dar susidorojama su išgeriama doze. Jie tiki, kad mėgaujasi gėrimu, tai jiems nėra ypatinga problema, tad nėra ir poreikio lavinti kontrolę. Kadaise visi alkoholikai buvo tokios stadijos. Jūs turite matyti juos tokius, kokie yra iš tiesų: tik musės saracėnijoje,* lėtai slystančios žemyn ir nesuvokiančios savo likimo. (16) p224
*(Vabzdžiaėdžiai augalai. Jautriųjų musėkautų [Dionaea muscipulas] mityba veikia spąstų lokiams principu, o saracėnija [Sarracenia] yra daug klastingesnis augalas, ir pakliuvimas į ją primena narkotinę priklausomybę. Augalas yra ąsočio formos, o jo vidus padengtas lipniu nektaru. Aplink jį sklindantis aromatas vilioja muses lyg medus bites. Nektaro skonis nenusileidžia kvapui, ir musės negali atsispirti šioms nepaprastai skanioms ir nemokamoms vaišėms. Deja, vaišės nėra nemokamos. Nelaiminga musė yra ne svečias, o maistas! Tai ne sutapimas, kad nuolydis augalo viršūnėlėje yra beveik nepastebimas ir kad augalo vidus padengtas smulkiais plaukeliais, augančiais tik viena kryptimi - žemyn. Svorio jėga, tiekiamas dar neiščiulptas nektaras ir plaukelių kryptis veikia išvien, kad nieko neįtariantys vabzdžiai lįstų vis gilyn ir gilyn į spąstus. Ar galite įžvelgti panašumą į narkotinę priklausomybę? Vargšė musė taip užsimiršusi mėgaujasi vaišėmis, kad visiškai nekreipia dėmesio į vis statesnį augalo nuolydį, kol palaipsniui įviliojama į spąstų gelmes. Tačiau kodėl musė turėtų nerimauti? Juk ji turi sparnus. Net dabar, pastebėjusi pusiau suvirškintus tuzino kitų musių palaikus, plaukiojančius syvuose ąsočio dugne, ji žino, kad jai to nenutiks. Ji kontroliuoja situaciją ir bet kada galės nuskristi į saugią vietą, kai tik to panorės. Arba, tiksliau sakant, mano, kad galės, kol nepamėgina pakilti. Deja, ji godžiai apsirijo ir dabar sveria dvigubai daugiau nei įprastai. Jos sparnai ir kojos pasidengė lipniu nektaru, ir kuo labiau ji blaškosi, tuo labiau prastėja reikalai. Augalo šonai dabar be plaukelių, slidūs ir beveik vertikalūs. Niekas negali apsaugoti musės nuo jos nelaimingų draugių likimo. (16) p46)

Mitas: alkoholizmas yra liga.
Tiesa:
alkoholizmas yra anomalinio, deformuoto, dažnai asocialaus elgesio forma. G. Šičko sako, kad jei alkoholizmas yra liga, tai alkoholikui reikia suteikti visas ligonio teises ir privilegijas: eilinio užgėrimo metu neversti eiti į darbą, išduoti nedarbingumo lapelį, apmokėti ,,sirgimo“ dienas, parūpinti kelialapį į sanatoriją ir t.t.

Mitas: alkoholis būtinas organizmo energijai.
Tiesa: endogeninis etanolis yra reikalingas organizmui energijos procesų kūrimo reguliacijai, bet nėra būtinumo jį priiminėti alkoholinių gaminių pavidale. Nes organizmas sintezuoja pakankamus jo kiekius. Suaugusio vyro organizmas per parą pagamina vidutiniškai 10 ml etanolio - apie 2 arbatinius šaukštelius. Sveiko, blaivaus žmogaus kraujyje jo yra 0,004-0,01%. Organizmas veikia savireguliaciniu principu. Pvz. lytinių hormonų kiekis sintezuojamas toks, koks reikalingas organizmui. Jei papildomai priiminėti lytinius hormonus potencijos padidinimui, viskas baigiasi tuo, kad natūrali jų gamyba sustoja, o ląstelės, gaminusios lytinius hormonus, atrofuojasi. Vystosi farmakologinė kastracija, ženkliai sunkesnė, nei chirurginė. Endogeninio alkoholio savireguliacijos sintezei galioja tie patys dėsniai. Tik teoriškai galima būtų manyti, kad nepavojingas alkoholio kiekis būtų toks, kuris neviršytų endogeninės sintezės kiekio, t.y. ne daugiau 10 gr gryno alkoholio per parą. (Ne iš karto, o per 24 val!) Tokį alkoholio kiekį turi 30 ml degtinės, 120 ml vyno, 300 ml alaus, 800 ml giros, 1,5 l kefyro. Biologinio pagrindimo alkoholio vartojimui dėl naudos nėra. (17), p167.

Mitas: Perėjusi per sidabrinius, auksinius ar platininius filtrus degtinė tampa ,,gryna kaip krištolas“. Platina gėrimo gurkšnį paverčia ,,neprilygstamai glotniu“.
Tiesa: Mokslininkų teigimu, nei sidabriniai, nei auksiniai filtrai jokios įtakos degtinės gamybai neturi, kadangi kontakto laikas su gaminiu tėra 3 minutės. Toks laikas per trumpas bet kokiam efektui išgauti.
Platininiai filtrai, ekspertų teigimu, netgi gali būti kenksmingi, tačiau tam įrodyti reikalingi tolimesni tyrimai. (V.Liutkutė 2011 02 18 „Rusijoje jau viešinami faktai apie naikinantį alkoholio poveikį“.)

1.    SEPTYNI SVARBIAUSI ALKOHOLIO PRAMONĖS SKLEIDŽIAMI MITAI

Mitas: Vartoti alkoholį – normalu, įprasta, sveika ir atsakinga.

Tiesa: Šiam mitui pagrįsti reklamose alkoholio vartojimas dažnai siejamas su sveikata, sportu, išoriniu grožiu, romantika, pramogomis ir draugais. Reklamoje alkoholis niekada nebus gretinamas su rimtomis sveikatos problemomis, eismo nelaimėmis, nedarbu, prievarta, vaikų išnaudojimu ir savižudybėmis.


Mitas: Alkoholis žalą sukelia tik nedidelei grupei asocialių asmenų, kurie nesugeba susivaldyti vartodami alkoholį.

Tiesa: Tvirtinimas, kad problemas sukelia ne alkoholis, o neatsakingas dalies geriančiųjų elgesys yra neteisingas. Nutylima, kad dauguma alkoholiu piktnaudžiaujančiųjų toli gražu ne asocialūs, bet  paprasti, kasdien gatvėmis vaikštantys, turintys darbus ir šeimas žmonės. Pramonė mėgina įrodyti, kad normalūs piliečiai geria atsakingai ir tik „blogi“ – neatsakingai, sukeldami visas įmanomas problemas, sietinas su nesaikingu alkoholio vartojimu.
Tuo tarpu didžiausią pelną alkoholio pramonė susižeria būtent iš geriančiųjų daug. Alkoholio gamintojai ir platintojai teigia, kad jų rinkodara veikia tik „atsakingus vartotojus“, bet tokiu atveju jų pelnas turėtų ženkliai mažėti. JAV ir Didžiojoje Britanijoje maždaug 50% viso alkoholio suvartojama geriant rizikingai, t.y. daugiau nei rekomenduojama, nesaikingai, arba girtaujant (Baumberg, 2009). Kitaip tariant, didelę dalį alkoholio pramonės pelno tiesiogiai lemia rizikingas vartojimas.


Mitas: Normalių alkoholio negeriančių suaugusiųjų apskritai nėra.

Tiesa: Alkoholio pramonė prie galimų blaivininkų priskiria tik vaikus iki 16 metų, nėščias moteris ir vairuotojus. Faktas, jog kiekvienoje visuomenėje yra blaivininkų, neatitinka jų propaguojamos idėjos, kad alkoholio vartojimas visiškai normalus ir atsakingas dalykas. Pramonė kuria iliuziją, kad blaivininkai yra mažiau sveiki. Taigi, norintys būti sveiki ir aktyvūs visuomenės nariai, turi saikingai vartoti alkoholį. Alkoholio pramonė niekada viešai nepalaikys besaikio girtavimo, tačiau didelė jų pelno dalis gaunama būtent iš nesaikingo alkoholio vartojimo. Tuo tarpu mažmenininkai nesaikingą girtavimą skatina kainų politika ir nuolaidomis.
Suaugusiųjų populiacijoje abstinentų dalis svyruoja nuo žemiausios − 2,5% Liuksemburge iki aukščiausios − 99,5% Egipte. Kitose šalyse: Kinijoje 48,6%, Airijoje 22,0%, Meksikoje 41,6% ir Rumunijoje 38,0% (PSO, 2004). Pasaulyje 45% vyrų ir 66% moterų nevartoja alkoholio. Kitaip tariant, daugiau nei pusė (55%) pasaulio žmonių nevartoja alkoholio (PSO, 2007).


Mitas: Ignoruokite faktą, kad alkoholyje yra žalingos, priklausomybę sukeliančios cheminės medžiagos – etanolio. Pramonė nuolat tvirtina, kad alkoholis – tai tiesiog skanus, meistriškai paruoštas gėrimas: alų pristato, kaip išskirtinai natūralų produktą, vyną kaip ypač naudingą kūnui ir sielai ir t. t. Tvirtinama, kad ilgametė alkoholio gamybos patirtis užtikrina jo kokybę.

Tiesa: Alkoholio pramonė ignoruoja faktą, kad alkoholis (etanolis) – tai žalinga, nuodinga, kancerogeninė ir priklausomybę sukelianti medžiaga, svetima mūsų kūnui. Nepaisant to, alkoholis reklamuojamas kaip sveikatą gerinantis produktas. Tiesa yra tai, kad alkoholis – tai tiesiog stiprus narkotikas – medžiaga, kaip ir heroinas, žalojanti organizmą, sukelianti fizinę ar psichinę priklausomybę. Žalingas alkoholio poveikis žmogaus fizinei ir psichikos sveikatai, visiškai neatitinka pramonės kuriamo mito apie atsakingo, patenkinto ir švenčiančio gyvenimą su alkoholiu vartotoją.
2007 m. vasario mėn. Lione, Prancūzijoje, Tarptautinėje vėžio tyrimų agentūroje (IARC), 26 mokslininkai iš 15 valstybių patikslino naujai alkoholinių gėrimų kancerogeniškumą ir etilo karbamido (uretano), dažno teršalo, aptinkamo fermentiniame maiste ir gėrimuose, kenksmingumą. Tyrime neminimi jokie saugūs alkoholio kiekiai, kurie neskatintų vėžio atsiradimo. Šio tyrimo išvados ir rezultatai paskelbti 96-oje IARC monografijos knygoje (Baan et al. 2007).

 

Mitas: Alkoholio vartojimo sukeliamas problemas išspręsime tik kartu. Alkoholio pramonė tvirtina juntanti atsakomybę už tai, kad jų gaminami produktai gali pakenkti, todėl norėtų padėti išvengti neigiamų padarinių. Todėl pramonė siūlo visiems suvienyti jėgas ir kartu kovoti su piktnaudžiavimu alkoholiu, tvirtina esą pajėgūs įtikinti vartotojus gerti atsakingai ir pasirengę tam skirti lėšų. Gamintojai ir prekybininkai siūlo vyriausybėms ir institucijoms pasinaudoti jų patyrimu.

Tiesa: Daugumai specialistų akivaizdu, kad bendradarbiavimas su alkoholio pramone ne išeitis. Gaila, tačiau specialistai priėjo tokią išvadą tik iššvaistę begalę laiko nevaisingoms diskusijoms apie tariamai naudingus projektus ir priemones. Realybėje, veiksmingos Europos, nacionalinės ir bendruomenių alkoholio kontrolės priemonės turėtų sumažinti alkoholio vartojimą, o šito pramonė nenori ir negali norėti. Tinkama ir veiksminga kovos su alkoholio vartojimu politika reiškia didesnius akcizo mokesčius, reklamos ir rėmimo draudimą, didesnį alkoholio pirkėjų amžiaus cenzą, nelegalios prekybos sunaikinimą ir informacijos apie alkoholio žalą sklaidą visuomenėje (Babor et. Al, 2010; PSO, 2009).
Partnerystės Škotijoje pavyzdys. Škotijos alkoholio pramonė perša požiūrį, kad vyriausybė ir sveikatos organizacijos turėtų tapti alkoholio pramonės „partnerėmis“, teigdama, kad jas vienija „bendras tikslas“. Tačiau yra atvirkščiai: organizacijų siekiančių, kad alkoholio politika atitiktų visuomenės sveikatos interesus, ir organizacijų, priklausomų nuo to, kiek alkoholio bus parduota ir kiek pelno tai atneš, tikslai yra diametraliai priešingi. Škotijoje pramonė sėkmingomis ministrų lygio derybomis sukūrė „partnerystę“, kuri leido Diageo, Škotijos viskio gamintojo, darbuotojams dvejus metus dalyvauti valstybės alkoholio kontrolės politikos komandoje. Šis bendradarbiavimas pagimdė tokias iniciatyvas kaip pirmoji škotų „Alkoholio pažinimo savaitė“ (Alcohol Awareness Week), kurios metu visuomenei teikiama įvairi informacija apie atsakingą alkoholio vartojimą. Šaltinis: Evelyn Gillan, the Scottish Health Action on Alcohol Problems; 2009.

 

Mitas: Alkoholio reklama nėra žalinga. Ji skirta tik tam, kad padėtų vartotojui išsirinkti konkretų prekės ženklą. Tvirtinama, kad reklama neragina žmonių gerti nesaikingai, o tik padeda išsirinkti geriausią gaminį. Pramonė teigia, kad pati sugeba save veiksmingai reguliuoti, ir taikydama veiksmingas taisykles sugeba užkirsti kelią netinkamai pavienių gamintojų ar pardavėjų reklamai. Jie tvirtina, kad savireguliacija rezultatyviai veikia visame pasaulyje.

Tiesa: Tuo tarpu tyrimai neginčijamai rodo, kad alkoholio reklama ne tik yra patraukli jauniems žmonėms, bet ir skatina juos vartoti alkoholį (Anderson et al., 2009: Science Group of the Alcohol and Health Forum; 2009). O pramonė tiesiog kategoriškai ir viešai neigia, kad reklama skatina alkoholio vartojimą (Bond et al; 2009). Dėl patrauklių reklamų ir teigiamo alkoholio įvaizdžio jaunimas pradeda gerti vis anksčiau. Pradėjęs alkoholį vartoti anksti, jis veikiamas tos pačios reklamos gers dar daugiau.

 

Mitas: Švietimas apie atsakingą alkoholio vartojimą – tai geriausias būdas apsaugoti visuomenę nuo alkoholio problemų.

Tiesa: Pastaruoju metu pramonė vis labiau junta suvaržymų grėsmę, stiprėjant visuomenės ir specialistų reikalavimams veiksmingiau kovoti su alkoholio vartojimo sukeltomis problemomis. Yra pakankamai veiksmingų priemonių, tokių kaip dideli alkoholio akcizai, minimalios kainos nustatymas, didesnis pirkėjų amžiaus cenzas ir reklamos sugriežtinimai, kuriomis galima sumažinti alkoholio vartojimą, daromą žalą bei pramonės gaunamą pelną (Babor, 2003; Babor, 2010). Todėl alkoholio pramonė siekia įtikinti vyriausybes, politikus ir kitus sprendimų priėmėjus, kad minėtos priemonės yra neefektyvios, simbolinės ir greičiausiai neteisėtos. Pramonė tvirtina radusi geriausią būdą kovoti prieš piktnaudžiavimą alkoholiu – šviesti žmones, didinti jų sąmoningumą ir teikti informaciją. Vis dėlto, mokslo tyrimai rodo, kad vien tik žinios nepakeičia asmenų gėrimo įpročių (Giesbrecht, 2007; Gordon et al., 2006).


ALKOHOLIO PRAMONĖS ELGESYS LIETUVOJE

Minėti svarbiausi alkoholio pramonės mitai yra aktyviai skleidžiami ir Lietuvoje. Pramonė nuolat stengiasi visuomenei bei politinių sprendimų priėmėjams įrodyti, kad jokie draudimai ir ribojimai neišspręs su alkoholio vartojimu susijusių problemų. Vienintelis būdas tai padaryti – visuomenės švietimas, prevencinė veikla bei verslo savireguliacija. Nuolat grasinama, kad Lietuvoje vykdoma alkoholio kontrolės politika visiškai sunaikins šią nacionalinės pramonės šaką, kuri yra gyvybiškai svarbi šalies ekonomikai, bei įtvirtins šešėlinį verslą. Vis dažniau pasipila kaltinimai, kad Lietuvoje galioja patys griežčiausi įstatymai ir t.t.

Šaltinis: (EUCAM); Nacionalinei tabako ir alkoholio kontrolės koalicija „Septyni svarbiausi alkoholio pramonės skleidžiami mitai.“ Lietuviškai parengė Vaida Liutkutė.

Literatūra:

3.  Ф.Г. Углов "Правда и ложь о разрешенных наркотиках", 1986.
4. Федор Г. Углов "САМОУБИЙЦЫ".
5. Углов Ф. Г.  "В плену иллюзий." — М.: Мол. гвардия, 1985 (Рецензент член-корреспондент Академии медицинских наук СССР Д.В.Колесов)
6. Ф.Г. Углов „Ломехузы“
7. Ф.Г.Углов «Человек среди людей», «Молодая гвардия» 1978
8. Prof. A. Mayurov "Fundamentals of sobriology, prevention, sovial pedagogy and alcology" Vypusk 17, Sevastopol, 2008
9. "Сберечь свободу" Русичи, Севастoполь, 2008. http://www.rusichi.net
10. Ф.Г.Углов Человеку мало века 2001
11. Iš sociologo V. Krivonogovo biuletenio arba paskaitos.
16. Allen Carr ,,Lengvas būdas suvaldyti alkoholį“, 2008.
17. ,,Psichologija formirovanija soznatelnoj trezvosti“ Jaroslavl, 2009 (Autorių kolektyvas: Gubočkin P.I ir kt.)
18. Mokytojas S.  Tijūnaitis „Alkohologija“ Vadovėlis pradžios mokyklų mokytojams. Kaunas,  1924 m.


 

JŪSŲ NUOMONĖ APIE RŪKYMĄ IR GĖRIMĄ  
TURINYS