PRO VITA © Parengė Robertas Skrinskas  KONTRACEPCIJA IR JOS PASEKMĖS

Birutė OBELENIENĖ MOTINOS UŽRAŠAI

Prisiminiau per klinikinės farmakologijos paskaitas dėstytojo pasakytus žodžius: „Tvarkyti moters gyvenimą su kontraceptikais, tai tolygu laikrodį taisyti su kirviu”. Atrodo, kirvis bus rimtai pakibęs virš mūsų paauglių.

– Ar žinai, kur slypi tikrieji kontraceptikų nuodai? Mes diskutuojame, kiek jie kenkia moters sveikatai, sukelia vėžį ar ne. Kad juos vartoja milijonai pasaulio moterų, kad jie galbūt gali sumažinti negimusiųjų naikinimą ir t. t. Yra daug argumentų „už” ir „prieš”. Daug svarstyta, skaičiuota, tirta. Tačiau yra dalykų, kurių negalima matyti ir išreikšti procentais. Kontracepcija nepastebimai įsibrauna į moters vidų, šiurkščiai suardydama pačius gražiausius moteriškumo principus. Moteris iš prigimties turi stipresnį atsakomybės jausmą ir yra dorovingesnė nei vyrai. Kontraceptikai griauna ir vieną, ir kitą. Moteris, būdama visiškai sveika, kiekvieną dieną tuo pačiu laiku geria tabletes. Tuo ji siekia išgydyti savo vaisingumą – esminį moteriškumo bruožą. Moteris nenori vaikų ir todėl reguliariai geria tabletes. Nejučiomis pradeda įsitvirtinti supratimas: vaikai – liga. Tokiu būdu vengianti savo galinčio atsirasti vaiko moteris pradeda kitaip žiūrėti ir į jau esamus vaikus. Jie gali tapti motinai mažesne vertybe, nes jų reikia vengti kaip užkrečiamos ligos. Tai vadinamasis kontraceptinis mentalitetas, kurį itin lengva suformuoti jauname amžiuje.

Visos dirbtines kontraceptinės priemonės silpnina žmogaus valią dvejopu būdu. Žmogui, kaip ir visai gamtai, galioja tie patys dėsniai. Žmogus nekuria gyvybės, jo valioje ją pradėti ar ne. O toliau viskas vyksta pagal iš anksto ne mūsų sukurtą planą. Užsimezgus gyvybei moteryje pradeda veikti galingos gamtos kūriamosios jėgos. Kontraceptikų vartojimą galima palyginti su žydinčio augalo žiedų nudraskymu, kad jis nemegztų vaisių. Hormoninė kontracepcija turi dar vieną pavadinimą – cheminė kastracija. Kontraceptikų fone moteris susiduria su dviem galingomis jėgomis: gamta ir moters laisva valia. Moteris savo valia įsidėdama tabletę į burną eina prieš savo prigimtį, rizikuodama pralaimėti. Be to, vartojant visas dirbtines kontraceptines priemones, nėra reikalo susilaikyti per vaisingas moters dienas, skirtingai nei planuojant šeimą remiantis vaisingumo pažinimo būdais. Todėl dirbtinės kontraceptinės priemonės sudaro puikias sąlygas seksualinei priklausomybei gilėti. Žmonės, lyties kūrybinį energijos šaltinį eikvodami tik savo lytiniam instinktui patenkinti, nepasižymi dideliu kūrybiškumu. Tačiau jie gali būti išradingi ieškodami tam priemonių. Atrodo, kad kažkam labai rūpi paversti žmogų bevalia, nekūrybinga būtybe, ir kontraceptikai padeda puikiai tai įgyvendinti.

Kontraceptinėse piliulėse esantys hormonai sutrikdo natūralų moters ritmą. Išoriškai atrodo, kad moters ciklas tikslus kaip laikrodis, tačiau taip nėra. Vienas iš piliulių veikimo tikslų – sutrukdyti kiaušialąstei subręsti. Ovuliacija arba visai neįvyksta, arba būna nevisavertė. Tai reiškia, kad moters ritmas neturi aukščiausio pakilimo taško. Ritmas – tai gyvybės garantas. Kvėpavimas, širdies plakimas – ritmas, įrodantis, kad žmogus gyvas. Kontraceptinių piliulių pakoreguotas moters ciklas tolygus trukčiojančiam kvėpavimui. Prie natūralaus ritmo kitimo moteris įpratusi. Ir net nedidelės hormonų dozės sutrikdo natūralią tėkmę. Vienas iš pašalinių jų reiškinių – padidėja dirglumas. Moteriai gali atrodyti, kad ji geriau jaučiasi, mat vartojant kontraceptikus išnyksta baimė kas mėnesį belaukiant ženklų, patvirtinančių, kad ji ne nėščia. Tačiau ji neatkreipia dėmesio į tai, kad pradėjo kur kas aktyviau reaguoti į paprastas buitines smulkmenas, padažnėjo šeimoje kivirčų. Šeimyninės laimės ir ramybės piliulės, rodos, neatneša. Įsikišus į natūralų moters ritmą, kaip ir į bet kurį kitą, sutrikdomas gyvybinių jėgų atsinaujinimas. Moteris po truputį senka, virsdama bevalia būtybe. Vis labiau gilėjanti seksualinė priklausomybė galutinai atpalaiduoja moters prigimtinius dorovinius stabdžius, skirtus ne tik jai apsisaugoti, bet ir apsaugoti vyrą, draugą, mylimąjį nuo daugybės nemalonumų.
http://www.gyvybe.lt/uzgyvybe/200006/uzg06_05.html