PRO VITA  © Parengė Robertas Skrinskas   

RELIGIJA

5. MOTINA TERESĖ

    Šiandienos problema, kuri jaudina tiek daug žmonių, yra ne tik baimė, kad pasaulyje bus žmonių perteklius. Vis daugiau pasigirsta balsų, kad Dievo apvaizda nepasirūpins visais gimstančiais kūdikiais.
    Mano nuomone, jei abortai yra leidžiami šalyse, kurioms nieko netrūksta, tai tos šalys yra vargingiausios iš vargingiausių. Aš stengčiausi įsteigti tose šalyse daug įstaigų vaikams. Mes turime tokių mažų įstaigų visoje Indijoje ir iki šiol neatsisakėme nė vieno vaiko. Ir, kas nuostabiausia, Dievas pasirūpina kiekvienu vaiku, kuris išsigelbėjęs iš mirties, suranda namus pas naujus tėvus.
    Kalkutoje pradėjome ginti negimusiųjų gyvybę įvaikindami kūdikius ir, kiek galėjome, sumažinom skaičių tų, kuriems buvo lemta mirti nuo tėvo ir motinos. Indijoje tai nuostabus dalykas, nes įstatymas šių vaikų negina.
    O už šalis, kuriose įstatymas leidžia abortą kaip natūralų aktą, mes privalome melstis, kadangi ši nuodėmė didžiulė. Tai yra žmogžudystė.
    Mes buvome pakviestos į Bangladešą pagelbėti merginoms, kurios buvo užpultos kareivių. Iš desperacijos kai kurios nusižudė. Mes joms įkūrėm vaikų namus, nugalėję didelius sunkumus, nors tokių apgautų merginų grąžinimas į visuomenę prieštarauja musulmonų ir indusų įstatymams. Bet kai Mujibur Rahman pasakė, kad šitos merginos turi būti laikomos šalies didvyrėmis, kad jos bandė ginti savo orumą ir kovojo dėl savo šalies, tėvai atėjo jų pasiimti, atsirado jaunų vyrų, kurie joms pasipiršo. Tačiau kai kurie reikalavo padaryti joms abortus. Tai buvo siaubinga kova. Aš juos tikinau, kad šitoms merginoms garbė buvo atimta prievarta, kad jos nenorėjo nuodėmės. O tai, ką kai kurie žmonės nori joms padaryti ar padėti padaryti, yra žmogžudystė. Visą savo likusį gyvenimą jos niekada neužmirš, kad leido nužudyti savo vaikus. Vyriausybė sutiko su mumis, ir buvo pranešta, kad kiekviena motina, kuri norėtų daryti abortą, verčiau tegul gimdo ir atiduoda mūsų globon. 40 vaikų, kuriuos mes priėmėme, 30 buvo įvaikinta gerose šeimose. Taip mes bandėme kovoti su abortais.
    Kadangi mūsų seserys dirba vargingiausiuose kvartaluose, mes rasdavom labai daug mirštančių jaunų motinų, matėm, kad gimsta neišsivystę vaikai. Kai išsiaiškindavome visas aplinkybes, supratome, kad dėl nežinojimo šios jaunos moterys buvo išnaudojamos. Todėl mes meldėme Dievą, kad atsiųstų mums ką nors, kas galėtų padėti šioms moterims išspręsti šią problemą. Mes buvome palaimintos pašaukimu, kurio mums reikėjo. Sesuo iš Moriso salos suorganizavo natūralaus šeimos planavimo kursus. Mes pradėjome platinti informaciją ir jau turime daugiau kaip 3 tūkstančius šeimų, taikančių šį būdą. Jo veiksmingumas - 95-96%.
    Kai žmonės įsitikino, kad šis metodas veiksmingas, atėjo mums padėkoti. Kai kurie sakė: ,,Mūsų šeimos išliko, jos džiaugiasi gera sveikata, mes galime turėti kūdikį tada, kada jo norim.''
    Ralph Rolls paklausė Motinos Teresės, kaip ji įvertintų padėtį šiandieninėje Anglijoje. Ji atsakė: ,,Anglija, matyt, abejoja, ar ginti negimusius kūdikius, ar jų atsikratyti. Ji atsikrato jų, naikindama gyvybę. Man tai aiškus ženklas, kad šalis yra labai neturtinga, nes nepasirūpina gyvybe, kurią Dievas sukūrė. Arba Anglija yra kažkaip suklaidinta.''
    Tada Rolls jos paklausė, gal ji mananti, kad būtų geriau, jei abortai būtų daromi nelegaliai. Į tai ji atsakė: ,,Aš nesakau legaliai ar nelegaliai, aš manau, kad nė vieno žmogaus ranka negali pakilti žudyti, nes žmogaus gyvybė yra Dievo gyvybė mumyse, net ir negimusiuose vaikuose. Todėl dar į pasaulį neatėjusių ir jau žudomų vaikų šauksmą turi girdėti Dievas.''
    Rolls paklausė, kaip visuomenė galės susitvarkyti su tokia gausybe vaikų, jei jiems visiems bus leista gimti. Motina Teresė atsakė: ,,Jėzus pasakė, kad mes esame gerokai svarbesni Jo Tėvo akyse už žolę, paukščius ir žemės gėles. Ir jei Jis pasirūpina šiais dalykais, tai tuo labiau pasirūpins savo paties gyvybe mumyse. Jis negali mūsų apgaudinėti. Gyvenimas yra didžiausia Dievo dovana žmonėms, ir žmonės yra sukurti pagal Dievo paveikslą. Gyvybė priklauso Dievui, mes neturime teisės jos nutraukti. ,,Mūsų pasaulis linksta link absurdo, - sako Bordignon. - Mes sukūrėme gyvenimo sąlygas, apie kurias prieš 20 metų nė nesvajojome. Mes daug kartų padidinom gamybos našumą, padarėme nematytą technologinę pažangą. Ir viso to akivaizdoje nesugebame aprūpinti maistu visų žemės gyventojų.''
    Motina Teresė, paklausta apie natūralaus šeimos planavimo akcijos sėkmės priežastis, atsakė visai paprastai: ,,Žmonės suprato susivaldymo naudingumą''. [11] P. 39-40.
    Motina Teresė iš Kalkutos: ,, ...Abortų vaisius yra atominis karas. Bet aš jaučiu, kad didžiausias taikos ardytojas šiandien yra abortas: ir tikras karas, tiesioginis žudymas, tiesioginė žmogžudystė, padaroma pačios motinos. Mes skaitome Šv. Rašte, kur Dievas kalba labai aiškiai. ,,Net jei motina užmirštų savo vaiką, aš tavęs neužmiršiu.''
    Mane labiausiai sukrečia sakinio pradžia - ,,net jei motina užmirštų'' - kažkas neįmanomo! Bet net jei ji užmirštų, ,,Aš tavęs neužmiršiu''. (Iš Motinos Teresės kalbos, pasakytos 1979 12 11  Osle,, Norvegijoje, atsiimant Nobelio taikos premiją.)
    Todėl šiandien abortas yra didžiausia niekšybė, didžiausias taikos griovėjas. Ir mūsų čia nebūtų, jei mūsų tėvai būtų tai padarę.
    Mes mylime savo vaikus. Bet kaip su milijonais kitų? Daugelis yra labai susirūpinę vaikais Indijoje, Afrikoje, kur nemažai jų miršta nuo blogo maisto, bado ir pan. Bet milijonai tyčia numarinami motinos valia! Ir šitai šiandien yra didžiausias taikos griovėjas. Jei jau motina gali nužudyti savo vaiką, ką reiškia man užmušti tave ar tau mane? Todėl aš kreipiausi į Indiją ir kitur. Tegul mums atneša vaikus. Metų pradžioje aš daug kur sakiau. Tegul kiekvienas gimęs ir negimęs vaikas šiais metais tampa norimas. Štai jau metai baigiasi. Ar mes realiai vaikus padarėme norimus?
    Mes kovojame prieš abortą įvaikindami kūdikius. Mes išgelbėjom tūkstančius gyvybių išsiuntėme prašymus į visas klinikas, ligonines, policijos skyrius, prašydami nežudyti vaiko; mes jį paimame. Taip kiekvieną dieną ir naktį ateina netekėjusios motinos. Mes pasirūpiname jų vaikais. Į mus kreipiasi daugybė bevaikių šeimų, tai mums yra Dievo palaiminimas...'' (National Right to Life News. April 26, 1990)
„… tik Dievas gali lemti gyvenimą ir mirtį… Todėl abortas ­ siaubinga nuodėmė. Jūs ne tik atimate gyvybę, bet ir stojate prieš Dievą. Vis dėlto žmonės sprendžia, kas turi gyventi, o kas ­ mirti. Jie nori tapti visagaliu Dievu. Jie nori perimti į savo rankas Dievo galią. Jie nori pasakyti: ‘Apsieisiu be Dievo. Pats nuspręsiu. Tai šėtoniškiausias dalykas, kokį gali padaryti žmogus…“ (Doing D. Mutter Teresa. Ihr Leben und Werk in Bildern. ­ Freiburg, Basel, Wien, 1981. ­ S. 173.) „Motina Teresė“ Katalikų pasaulio leidiniai 2010, 306 psl.

TURINYS