PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas  POABORTINIS SINDROMAS

Poabortinio sindromo poveikis vyrams tėvams
    1. Sociologas Artūras Šostak, abortuoto vaiko tėvas, keletą metų studijavo aborto poveikį vyrams. Apklausęs 1000 vyrų, kurių žmonos darė abortus, padarė išvadą, kad ,,abortas yra didžiulė, neišaiškinta trauma vyrams. Jie slepia savo stresą ir abejones, susijusias su abortais. Kai nėra atviro pokalbio, kokį sprendimą daryti, moteris gali suprasti savo vyro tylą kaip pritarimą abortui, nors jis yra priešingas. Ji klausia savęs: ,,Koks jis vyras, jei leidžia nužudyti šį vaiką?'' Tuo pačiu metu jis nustebęs: ,,Kokia tai moteris, jei sutinka žudyti savo vaiką?'' Moteris gali neteisingai suprasti vyro pasmerkimą ir nusivylimą, manydama, kad tai nukreipta į ją, kai iš tikrųjų vyras prieštarauja abortui. Vyro nuomonės nepaisymas turi įtakos ne tik jo savimonei, bet gali sukelti konfliktines situacijas šeimoje, depresijos, kaltės jausmus ir būna skyrybų priežastis.
    Tyrinėtoja Emi Milling nustatė, kad iš daugiau nei 400 abortus atlikusių porų apie 70% išsiskyrė per mėnesį po aborto.
    Rašytojas Don Bredes aprašė, kaip jo sužadėtinės nutarimas daryti abortą, jų santykiams padarė galą: ,,Aš turėjau jai pasakyti... Aš negalėjau būti su ja, kai ji tai (abortą) padarė, nei pažvelgti į ją vėliau.''
    2. A.Šostako duomenimis, 3/4 apklaustųjų vyrų pergyveno sunkų, susijusį su abortu laikotarpį ir nemažai iš jų turėjo dieną ir naktį vizijas, kuriose matė negimusius vaikus. Jie taip pat jautė sąžinės graužimą ir liūdesį. Tuštumos jausmas gali tęstis visą gyvenimą.
    3. Vyrams, kurie nesirūpina savo apvaisintomis moterimis, abortas yra savaime suprantama jų seksualinio požiūrio dalis ir galutinis bet kokios atsakomybės išsižadėjimas. Bet tikriems vyrams skaudžiausia aborto pasekmė yra būtent susijusi su vyro vaidmeniu būti atsakingam ir saugoti mylimąją. Gyventojų apklausos rezultatai rodo, kad 3/4 apklaustųjų mano, jog idealus vyras yra tas, kuris kovoja siekdamas apginti šeimą. Tačiau kaip ją įmanoma ginti, kai vyrui įstatymai nesuteikia teisės priimti gyvenimo ar mirties sprendimą. Vyrai tampa labai priešiški, kai iš jų atimama galimybė dalyvauti priimant sprendimą ir kai jie pasijunta apgaudinėjami. Jiems tai sukelia pyktį, frustraciją, bejėgiškumą ir uždarumą.
    4. Vyro vaidmens aborto atžvilgiu konfliktiškumas dažnai būna vyro seksualinių funkcijų sutrikimo priežastis. [3,4]

TURINYS