PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas ABORTO RIZIKA, KOMPLIKACIJOS, PASEKMĖS

C. Kitos komplikacijos
    1. Nevaisingumas. 10% visų šeimų dėl įvairių priežasčių yra nevaisingos. Moteris po pirmo legalaus aborto turi 10% tikimybę likti nevaisinga. Kaip rašo dr. Neniškis knygoje ,,Aborto žala'', iš pirmą kartą pastojusių ir padariusių abortą 65% daugiau nepastoja. Viena iš priežasčių - kiaušidžių uždegimas. Uždegimo metu kiaušidžių paviršius pasidengia plėvele, sulimpa su žarnomis, su gimdos užpakaliniu paviršiumi ir nutolsta nuo kiaušintakių žiočių. Ovuliacijos metu kiaušinėlis negali pakliūti į kiaušintakius, nes, sprogus folikului, jis lieka prie kiaušidės. Tokiais atvejais kiaušidėse gali atsirasti cistos (ertmės, pripildytos skysčio), kurias tenka operuoti. Visiškai sutrikus kiaušidžių funkcijai, moteris paprastai labai kenčia.
    1974 m. Čekoslovakijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 25% moterų, nutraukusių pirmąjį nėštumą, visam gyvenimui lieka nevaisingos.
Mokslininkai Kimberly Elford ir Paul Claman iš Otavos universiteto sako, kad atskleidė vieną nevaisingumo priežastį, susijusią su abortu. Balandžio mėn. žurnalo Fertility and Sterility numeryje jie savo straipsnyje teigia, kad po aborto viduje lieka vaiko kaulų fragmentų, kurie sutrukdo pastoti. Kaulai būna nuo12 savaitės. OTTAWA, May 5, 2003 (LifeSiteNews.com) 
    2. Negimdiniai nėštumai. Pjaustant ar gramdant vaisių bei placentą, pažeidžiami audiniai, lieka randai. Todėl apvaisintas kiaušinėlis negali normaliai judėti ir įsitvirtinti gimdos sienelėje. Tuomet jis pradeda augti kitur. Japonijoje dėl abortų negimdinis nėštumas padidėjo 400%, o JAV - 300%. JAV dėl negimdinio nėštumo kasmet operuojama 35000 moterų. Augdamas vaisius suplėšo kiaušintakio sieneles. Dėl to prasideda staigus kraujavimas, galintis baigtis motinos ir vaiko mirtimi.
    3. Persileidimai. Savaiminiai persileidimai moterims, dariusioms abortus, yra 30-40% dažnesni negu nedariusioms. Stanford S.M. Will I cry tommorow? New Jerry. P.137.
Delfi.lt 2012-08-31 Kuo daugiau abortų moteris turėjo prieš laukdamasi pirmojo kūdikio, tuo didesnė tikimybė, kad kūdikis gims pirma laiko, rodo tyrimas. Jo metu buvo analizuojami 300 858 Suomijos moterų, kurios 1996 – 2008 metais gimdė pirmą kartą, duomenys. Tyrimas parodė, kad moterys tris kartus dažniau susilaukdavo neišnešioto kūdikio, gimusio iki 28 nėštumo savaitės, jeigu prieš nėštumą būdavo pasidariusios tris ar daugiau abortų, rašo „BBC News“. Neonatologijos profesorius Andrew Whitelaw iš Bristolio universiteto sakė, kad iki 37 nėštumo savaitės gimusiems kūdikiams grėsmė patirti rimtų problemų, įskaitant smegenų pažeidimus ir mirtį, yra vidutiniška, tačiau neišnešiotiems kūdikiams, gimusiems iki 28 nėštumo savaitės, mirties, smegenų pažeidimų ir nuolatinio neįgalumo rizika yra milžiniška. „Taigi padidėjusi tikimybė pagimdyti neišnešiotą kūdikį iki 28 nėštumo savaitės tris ir daugiau abortų pasidariusioms moterims yra pakankamai grėsminga. Vis labiau augančių neišnešiotų kūdikių išgyvenimo rodiklių nereikėtų laikyti priešlaikinio gimdymo problemos sprendimu. Iki 28 nėštumo savaitės gimę kūdikiai išgyvena, bet neįgalumo sąskaita“, - pažymėjo jis. http://www.delfi.lt/archive/print.php?id=59423433
    4. Priešlaikiniai gimdymai. Jų smarkiai pagausėjo, legalizavus abortus. Po pirmo aborto jų padaugėja 14%, po antro -18%, po trečio -24%.
    Kaip persileidimas, taip ir priešlaikinis gimdymas dažniausiai - gimdos kaklelio išplėtimo per abortą pasekmė. Gimdos kaklelio raumenys nepajėgia išlaikyti kūdikį 9 mėnesius. Priešlaikinio gimdymo pasekmės - kūdikio mirtis, protinis bei fizinis neišsivystymas.
    Kartais dėl abortų priešlaikiniai gimdymai tokie dažnai, kad gydytojai, radę audinio randus, užsiuva 12-13 nėštumo savaitę gimdą, o pacientė dėl to dažnai turi gulėti ligoninėje daug mėnesių.
    Dėl priešlaikinio gimdymo 50% kūdikių miršta pirmąjį gyvenimo mėnesį. Tokių vaikų mirtingumas yra 30 kartų didesnis negu išnešiotų. O jei vaikai išgyvena, tai dažnai būna protiškai atsilikę, serga įvairiomis ligomis, būna akli.
    Vilnius pirmauja šalyje pagal priešlaikinių gimdymų ir gimusių negyvų kūdikių skaičių (Kom. tiesa. 1989.08.16).
    5. Mirtingumas, negyvi kūdikiai. Moterys, dariusios abortus, pagimdo dvigubai daugiau negyvų kūdikių. Gerokai padidėja gimusių mirtingumas.
    6. Rh (rėzus) faktorius. Žinoma, kad jei motinos Rh-, o vaiko Rh+, motinos kraujuje pasigamina antikūnai, kurie per kitą nėštumą gali sunaikinti vaiko raudonuosius kraujo kūnelius. Galima susirgti anemija, kuri pavojinga vaiko gyvybei įsčiose, arba vaikas gali gimti psichiškai ir fiziškai nesveikas. Taigi antikūnai pradeda gamintis, kai vaisiaus eritrocitai pro placentą patenka į motinos kraują. Jei moters kraujas yra Rh-, pirmas nėštumas baigiasi sėkmingai. Tačiau kiti dėl antikūnų pagausėjimo gali būti komplikuoti.
    Galima efektyviai pagydyti ar nesukelti motinos reakcijos vartojant vaistus.
    7. Sutrikdo hormoninę pusiausvyrą ir sukelia krūties vėžį. Moters, jei ji normaliai išsivysčiusi, biologinė paskirtis - gimdyti. Vengimas gimdyti paprastai sutrikdo jos normalią hormoninę pusiausvyrą, o tai dažnai sukelia priešvėžinę būklę, krūties vėžį. Todėl neatsitiktinai šiuo metu, vengiant moterims gimdyti, krūtų vėžys Lietuvoje yra dažniausias iš visų moterų piktybinių auglių. Ir jų gausėja. Daug palyginti jaunų, tiesiog žydinčių moterų, vengdamos gimdyti, kūdikį maitinti krūtimi, per anksti save susargdina ir numarina. Žinoma, kad uzbekės, turinčios daug vaikų ir maitinančios juos krūtimi, krūties vėžiu beveik neserga. Dr. M.Šuminas.Mokslas ir gyvenimas.1989. Nr.8.P.15. Dariusios abortus 2 kartus dažniau serga krūties vėžiu.
Tarp JAV negrių krūties vėžys dažnesnis, nes daugiau daro abortų ir naudoja piliulių.
Joel Brind, PhD, nustatė, kad moterys, kurios pirma darė abortą, o ne gimdė, 50% padidino riziką gauti krūties vėžį, o kurios pirma gimdė -30%.
Janet Daling pažymėjo 1994 m., kad dariusios abortą jaunesnės, nei 18 m. moterys, padidino riziką išsivystyti krūties vėžiui 150% . Tikimybė padidėja 800%, jei darė abortą tarp 9 ir 24 nėštumo savaitės. Jei darė abortą 30 m. ir vyresnės ir šeimos istorijoje buvo sirgusių krūties vėžiu, tai rizika padidėja 270%.
Andrieu (1994) rado, kad moteris, kurios šeimos istorijoje buvo krūties vėžys ir pati turėjo padariusi 2 ar daugiau abortų, rizika susirgti krūties vėžiu padidėja 600%, palyginus su likusiais žmonėmis. Helen Garrity, EdD, HLI Special Report 192, December 2000
43 tyrimai visame pasaulyje rodo, kad abortas nuo 30 iki 610% padidina krūties vėžio riziką. Brind, Dr. Joel, et al, “Induced Abortion as an Independent Risk Factor for Breast Cancer: A Comprehensive Review and Meta-Analysis”, Journal of Epidemiology and Community Health, Oct. 1996; 50:481-496
Dr Angela Lanfranchi Jersey, krūties vėžio chirurgė ir  New Jersey Robert Wood Johnson Medical School profesorė, 2003-02-17 Australijos laikraštyje The Age rašo apie krūties vėžį kaip aborto pasekmę. Ji pabrėžia, kad ši pasekmė mokslo yra aiškiai įrodyta. Ta patvirtina net abortų šalininkai. Ji cituoja ir 'pro-choice' Dr. Janet Daling tyrimo išvadas. http://www.theage.com.au/articles/2003/02/16/1045330466585.html SYDNEY, February 17, 2003 (LifeSiteNews.com)
    8. Sendina moteris. Įrodyta, kad normalūs ir reguliarūs gimdymai ir kūdikio žindymas labai sulėtina moters senėjimą, ilgina jos amžių. Nėštumo ir kūdikio žindymo metu nutrūkus mėnesinėms, pratęsiama kiaušidžių veikla beveik dvejus metus, o kartu nutolinama senatvė. Taigi pagimdyti ir išmaitinti krūtimi, pavyzdžiui, penki kūdikiai nutolina klimakterinio laikotarpio pradžią beveik dešimt metų. Negimdant palyginti greit kiaušidės ,,išsisemia''. Nutrūkus kiaušidžių veiklai, moteris paprastai labai greitai sensta, praranda ankstesnį moteriškumą, grakštumą, nutunka.
    Biologinės prigimties laužymas žaloja ne tik kūną, bet ir dvasią, ardo psichiką, padeda vystytis ydingam gyvenimo būdui. Mokslas ir gyvenimas.1989. Nr.8.P.15.
    9. Defektuoti vaikai. Šalyse, kuriose abortai leidžiami, yra daugiau defektuotų vaikų. Tai tiesioginė ankstesnių abortų pasekmė. Dr. D. H. Stoff ištyręs daugiau nei 1300 vaikų ir jų šeimų, tvirtina, kad nemylimos moters rizika pagimdyti kūdikį su fiziniu ar emociniu sutrikimu yra 237% didesnė, nei moters, gyvenančios meilės apsuptyje.
    10. Gimdymo komplikacijos.
    a) Pailgėjęs gimdymas.
    b) Smarkus kraujavimas gimdymo metu.
    c) Placentos užsilikimas. Normaliai per gimdymą placenta nuo gimdos sienelės lengvai atsiskiria po vaiko gimimo. Moterims, turėjusioms abortų, placenta lengvai neatsiskiria. Tai sukelia kraujavimą. Neretai tenka placentą pašalinti chirurginiu būdu.
    d) Placenta previs. Po gimdymo užkemša gimdos kaklelį, kad net tenka daryti Cezario pjūvį.
    11. Lytinių organų slinkimas ar iškritimas. Užima 3 vietą pagal operacijų dažnį.

Didžiųjų operacijų indikacijos                                1986      1987    1988   
1. Graviditas extrauterina (negimdinis nėštumas)         86      83     105   
2. Gerybiniai gimdos augliai                                       40       66      72   
3. Lytinių organų slinkimas ar iškritimas                      25       41      34   
4. Apoplexia ovarii                                                    15       37      20   
    Iš 23 ligų                                           Iš viso        205    301     297   

    Iš Kauno II-os klinikinės ligoninės akušerinės ginekologinės pagalbos analizės

Rašykite:,,skrinskasETAgmail.com“

TURINYS