PRO VITA  © Parengė Robertas Skrinskas

 KONFERENCIJOS.SKIRTOS VYSKUPO MOTIEJAUS VALANČIAUS BLAIVYSTĖS 130 METŲ SUKAKČIAI PAMINĖTI, REZOLIUCIJA 1988


Tauta ir visuomenė pavojuje! Per pastaruosius dešimtmečius svaigalų suvartojimas Lietuvoje padidėjo 4—5 kartus. Ydingos girtavimo tradicijos prasiskverbė į visas gyvenimo,sritis, paplito moterų ir paauglių tarpe, sparčiai naikina medžiagines ir dvasines tautos vertybes. Didėja mirtingumas, daugėja išsigimimų, savižudybių ir kitų nelaimių. Svarbiausios priežastys dėl kurių liaudis vis labiau svaiginasi — sužlugdyta žmogaus dorovė ir dvasingumas, pakirstas tikėjimas tautos ateitimi.
Dėl girtavimo ypač nukenčia šeimos. Per 40 metų skyrybų padaugėjo daugiau kaip 15 kartų. Padaugėjo šeimų, kuriose girtauja abu tėvai: vaikai, augdami be meilės ir šilumos, pasuka į nusikaltimų kelią.
Lietuvoje apie 60000 registruotų alkoholikų. Iš jų kas aštunta — moteris. Jaunimo tarpe vis labiau plinta narkomanija ir toksikomanija. Kas trečio nusikaltimo ir kas penktos autoavarijos kaltininkas — girtas žmogus. Kasmet iki 60000 žmonių patenka į blaivyklas. 9000 nubaudžiami už naminės gaminimą ar už tai, kad ją geria, pardavinėja.
Šiandien matome, kad girtavimas tartum durklas aštriausiai žeidžia tautos širdį - žudo mūsų dvasios jėgas, alina protą, kausto valią. Sumenko dorovingumas, sąžiningumas, stiprėja žmonių susvetimėjimas.
Atėjo laikas visiems, nepaisant tautybės, tikėjimo, įsitikinimų stoti prieš girtavimą, sutramdyti girdytojus ir girtaujančius, nuoširdžiai padėti norintiems žengti blaivystės, doros ir dvasios atgimimo keliu,
Manome, kad norint užkirsti kelią girtavimui ir alkoholizmui, reikia:
1. Pripažinti, jog iš liaudies kilęs blaivystės judėjimas yra tik atskirų entuziastų puoselėjamas ir sunkiai sau skinasi kelią.
2. Paversti blaivininkų sąjūdį svarbia tautos atgimimo jėga. Vardan mūsų atgimimo ir laisvės kviesti visus Lietuvos gyventojus atsisakyti alkoholio ir kitų svaigalų. Pripažinti, kad kelias į alkoholizmą ir girtuoklystę prasideda nuo saikingo girtavimo. Jaunimą savo pavyzdžiu dažniausiai užkrečia tie, kurie geria "kultūringai".
3. Atkreipti Lietuvos TSR vadovybės ir visuomenės dėmesį į rimtą grėsmę tautai išsigimti nuo girtavimo: girtaujantys tik atsitiktinai pagimdo 17,5 % pilnaverčių palikuonių (V. J. Kanelis) — girtavimu pažeidžiamas tautos genetinis fondas.
4. Reikalauti, kad Lietuvos TSR vadovybė nevykdytų TSRS agropramoninio komiteto 1988 m, rugsėjo 12 d, nurodymo dėl alkoholinių gėrimų gamybos ir prekybos plėtimo, nes jis amoralus, prieštaraujantis TSKP CK 1985 m, gegužės 7 d. nutarimams. Reikalauti, kad už alkoholinius gėrimus gautas pelnas butų skiriamas Lietuvos TSR biudžetui.
5. Pripažinti, kad plečiama savivalda žymiai padidina vietinių valdžios organų ir visuomenės atsakomybę už žmonių girtavimą. Siekti, kad Lietuvos TSR vadovybė suteiktų teisę Liaudies deputatų taryboms kartu su blaivystės judėjimo ir kitų visuomeninių formuočių atstovais savo nuožiūra planuoti svaigalų prekybą vietose, kad ji būtų palaipsniui mažinama.
6. Prašyti valdžios organus:
a) per informacijos priemones ir įvairiomis blaivybės akcijomis remti ir skatinti blaivystės judėjimą, grupių, būrelių bei klubų steigimąsi;
b) reguliariai skelbti visuomenei statistikos ir specialiųjų tyrimų duomenis apie alkoholizmą, jo plitimą ir svaigalų pardavimą;
c) pakeisti alkoholinių gėrimų apipavidalinimo pobūdį taip, kad etiketės atspindėtų alkoholio žalingumą, mažintų jo patrauklumą; Sukurti ženklą, kuriame butų dėl alkoholio degradavusio žmogaus atvaizdas. Šitai girtavimą darytų neprestižiniu, amoraliu elgesiu;
d) padidinti baudas naminės gamintojams, pardavinėtojams ir gėrovams. Dalis tokių lėšų turi atitekti milicijos pareigūnams paskatinti;
e) gaminti daugiau nealkoholinių gėrimų;
f) išnagrinėti, ar nebūtų tikslinga pakelti kainas ir įvesti talonus alkoholiniams gėrimams;
g) padidinti baudas neblaiviems vairuotojams. Ypatingais atvejais nusavinti ir per komisą parduoti nusižengusiųjų automobilius;
7. Siūlyti valdžios organams užsienio valstybių pavyzdžiu, parengti blaivybės propagavimo programas įkalinimo įstaigoms. Sudaryti sąlygas psichologams, dvasininkams ir "Anoniminių alkoholikų" grupių atstovams bendrauti su kaliniais.
8. Raginti liaudies švietimo ir kultūros įstaigų darbuotojus savo pavyzdžiu ir veikla kuo aktyviau ugdyti antialkoholinę nuostatą jaunimo tarpe, kurti vaikų ir jaunimo blaivystės būrelius bei jaunųjų sąjūdžius.
9. Daktaro V. Kudirkos dvasia žadinti medikus aktyviau jungtis į tautos blaivinimo darbą.
10. Kviesti Lietuvos dvasininkus atgaivinti ir propaguoti žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivystės idėjas, visur ir visada ugdyti žmonių dvasingumą ir dorą. Prašyti Kauno kunigų seminarijos vadovybę dėstyti blaivaus gyvenimo organizavimo pagrindus, ruošti kunigus uoliais tautos blaivinimo vadovais.
11. Rengti tikinčiuosius visose Lietuvos parapijose greičiau kurti aktyvios blaivybės sąjūdžius. Prašyti dvasininkus vadovauti jų veiklai.
12. Kreiptis į etnografinius ansamblius, agitacines brigadas, kaimo kapelas ir kitus meno saviveiklos kolektyvus, kviečiant parengti vestuvių ir kitokių pobūvių turiningus scenarijus bei menines programas, propaguojančias blaivystę ir sveiką gyvenimą.
13. Platinti žinias apie pasaulinės "Anoniminių alkoholikų" draugijos, vienijančios liovusius gerti, veiklos principus.
14. Atgaivinti Lietuvos blaivystės periodinį leidinį. Konferencija įpareigoja jos organizatorius sudaryti Lietuvos blaivystės atkūrimui iniciatyvinę grupę, kuri imtųsi kurti Motiejaus Valančiaus blaivystės sąjūdį, apimantį visą Lietuvą.
Rezoliucija vieningai priimta visų konferencijos dalyvių
Vilnius, 1988 m. lapkričio 12 diena

Galite parašyti: ,,skrinskasETAgmail.com“

TURINYS