PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas PSEUDOARGUMENTAI ŽUDYTI

2.SOCIALINIAI - EKONOMINIAI

A. Persidauginimas B. Sunkios sąlygos C.Moteris - ne ,,gimdymo mašina'' D. Geriau negimti, nei visą gyvenimą kentėti
A. Persidauginimas
Žmonių daugėja dėl senėjimo (ilgesnio gyvenimo amžiaus). Problema - mažas gimstamumas. 1993 m. pasaulyje buvo 5,506 milijardai žmonių. Jei viso pasaulio žmones sutalpintume į Teksaso valstiją (262000 kvadratinių mylių), kiekvienai šeimai iš 5 asmenų būtų vietos rančai, miestams, keliams ir žaliai erdvei. (The Cairo examiner.HLI 1994)
Amerikos ,,Agency for International Development'' duomenimis, 72 iš 82 Afrikos, Azijos, Europos šalių gimstamumas sumažėjo.
1. Atseit tvirtinama, kad žmonių gausėjimas didina nusikalstamumą. Didžiojoje Britanijoje 50 mln. žmonių gyvena plote, mažesniame nei Kalifornija. Visose Britų salose yra mažiau žmogžudysčių nei Čikagos, Klivlendo ar net Kanzaso miestuose. Aišku, kad žmonių tankumas pats savaime nėra nusikalstamumo priežastis.
2. Taip pat įrodinėjama, kad didėja aplinkos užterštumas. Tai panašu į skęstančio laivo gelbėjimą, kai dalis jo keleivių išmetama už borto.
Mes galime sustabdyti populiacijos augimą, bet upės nepasidarys ekologiškai švaresnės, oras mažiau užterštas.
Reikia keisti gyvenimo būdą, spręsti ekologines programas, bet ne teisinti negimusių kūdikių žudymą ekologinės katastrofos grėsme.
Automobilių daugėja dvigubai sparčiau negu žmonių. Jie sudaro 75% miesto oro teršalų. JAV keliams kasmet panaudojama 200 tūkst. akrų žemės, 56 tūkst. žmonių ant tos žemės galėtų statytis namus.
3. Bauginama, kad žmonių gausėjimas sukels visuotinį badą.
Tačiau mes žinome, kad išvestos naujos javų veislės. Tai iš esmės pakeitė daugelio neturtingų šalių situaciją. Šiuo metu Azijos šalys linkusios daugiau eksportuoti, negu importuoti. Pavyzdžiui, Indija 1972 m. turėjo 8 mln. tonų grūdų perteklių. Jų problema yra maisto paskirstymas.
Apskaičiuota, kad pasaulio fermeriai gali išmaitinti 40 kartų daugiau žmonių, nei dabar išmaitina. Pasaulyje apsėta tik 42% dirbamos žemės, o Lotynų Amerikoje - tik 17%. Pietų Amerikoje kalta nevykusi politika: plėtojami stambūs centrai, o didelių žemės plotų savininkai žemės ūkio produkcija nesirūpina.
Bangladešas - viena turtingiausių agrokultūrinių šalių pasaulyje - labiausiai ekonomiškai atsilikusi. Taip yra ne tiek dėl produkcijos kiekio, kiek dėl įvairių karinių konfliktų, stichinių nelaimių, ūkinio chaoso.
4.Dar sakoma, kad gausėjimas padidina vargšų kiekį.
Kartais priekaištaujama, girdi, turtingi gali pasidaryti abortą, nes turi pinigų, o vargšai diskriminuojami. Kad turtuoliai gali nusipirkti narkotikų, o vargšai ne, ar dėl to reikia padaryti narkotikus prieinamus visiems? Ne viskas, ką galima įsigyti už pinigus, yra gera. Mes negalime pašalinti vargo žudydami žmones.
Vargas yra ne vien materialinės prigimties. Tai taip pat dvasinių ir kultūrinių vertybių stoka. Dėl to dažnai atsiranda depresijos, apatijos, bejėgiškumo jausmas. Neretai materialinį stygių kompensuoja asmeninis pasitenkinimas, kurį teikia vaikai.
Trečiojo pasaulio šalyse nemokama bedarbio alga, senatvės pensija, ligos atveju. Ir tuomet vaikai reikalingi saugumui ir ramybei užtikrinti. Vienas Indijos ūkininkas Milgah Singh taip pasakė: ,,Jei neturėtume vaikų, Dievas žino, kas galėtų man ir jų motinai padėti, kai būsime per seni užsidirbti patys''.

B. Sunkios sąlygos
Nekaltos žmogiškos būtybės nužudymą negali pateisinti joks vargas ar skurdas.
Jei leidžiama finansinę ar ekonominę padėtį gerinti žudant negimusią būtybę, tai logiškai galvojant, t.p. turi būti leista atsikratyti niekam nereikalingų ligonių, ypač sergančių užkrečiamomis ligomis. Turi būti leista atsikratyti senelių ir invalidų ... Prie šių absurdiškų ir nepriimtinų išvadų mes būtinai turėsim prieiti, jei kartą valstybė atsisakys saugoti nekalto žmogaus gyvybę.
Abortą ekonominiais sumetimais daro ne tos moterys, kurios turi gausiausią šeimą, ar gauna mažą atlyginimą, bet priešingai, kurios arba visiškai neturi vaikų, arba turi jų labai mažai, nors jų atlyginimas nėra mažas.
Abortą daryti paskatina ne tiek ekonominis vargas ar skurdas, kiek nenoras atsisakyti jau įsigyto ar dar įsigytino gyvenimo komforto, intensyvesnio darbo, didesnio pasiaukojimo vengimas. Socialinės indikacijos pripažinimas reikštų ne ką kitą, o tik šios nesveikos tendencijos pateisinimą, atvertų duris plačiausiam piktnaudžiavimui.
Meilės stoka yra didžiausias skurdas, - Motina Teresė.

C.Moteris - ne ,,gimdymo mašina''
    Sakoma, kad moteris nėra gimdymo mašina. Ji taip pat turi teisę naudotis gyvenimo laisve, jo patogumais ir malonumais. Su tuo galima visiškai sutikti. Bet to turi būti siekiama leistinomis priemonėmis. Niekas taip nežemina švento motinos pašaukimo, kaip atsisakymas mylėti tą būtybę, kurią ji nešiojasi po savo širdimi.

   
D. Geriau negimti, nei visą gyvenimą kentėti
    Todėl tėvai ir valstybė turi pasistengti neleisti tokiam kūdikiui išvysti pasaulio šviesą. Šis priekaištas propaguoja materialistinį gyvenimo supratimą ir visiškai ignoruoja aukštesnįjį, antgamtinį žmogaus pašaukimą. Krikščioniškoji etika sako, kad, be laikinos žemiškos gerovės ir laimės, yra ir brangesnių dalykų, susijusių su amžinąja žmogaus paskirtimi. Šią amžinąją paskirtį žmogus gali pasiekti ir be didelių šio pasaulio gėrybių.
    Amžinybės šviesoje kiekvieno naujo žmogaus pažadinimas gyvenimui be galo reikšmingas. Tai viena didžiausių geradarysčių žmogui. Todėl tėvai daro gerą darbą. Žinoma, jie yra įpareigoti pagal išgales sudaryti kūdikiui reikiamas sąlygas augti ir vystytis. Kas elgiasi kitaip, parodo, kad nėra subrendęs garbingam tėvo ir motinos pašaukimui. Tačiau dorovinė tvarka nereikalauja, kad tėvai parūpintų savo kūdikiui didelių materialinių išteklių. Jie privalo daugiau rūpintis vaiko dvasine gerove. Gerai išauklėtas vaikas sugebės pats prasiskinti gyvenimo kelią. Jei tėvai negali sudaryti bent minimalių sąlygų, reikalingų kūdikiui, turi susilaikyti, atsisakyti sumanymo pažadinti naują gyvybę. Tačiau nei tėvai, nei kas kitas neturi teisės naikinti pažadintą gyvybę.
    Juozapas Cupertino (1603-1663) buvo neturtingos šeimos vaikas. Jis buvo ir nelauktas, nenorėtas šeimos vaikas. Dažnai būdavo alkanas. Motina jam kartais kalbėjo: ,,Eik kur nori, nors į kalėjimą.'' Jis buvo priimtas į pranciškonų vienuolyną ir tapo šventuoju.

Klausimai

TURINYS