PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas  PSEUDOARGUMENTAI ŽUDYTI

4. ETINIAI

A. Iš dviejų blogybių reikia pasirinkti mažesnę B. Nenorimas vaikas C. Išprievartavimas D. Nuodija šeimos laimę

    A. Iš dviejų blogybių reikia pasirinkti mažesnę
    Tai vadinamojo didesnio gėrio nusvėrimo teorija, pagal kurią dviejų gėrių kolizijos atveju, kai vienas gėris gali būti išgelbėtas tik paaukojus kitą. Medicininės indikacijos atveju kaip tik sueinančios į koliziją dvi gyvybės: motinos ir kūdikio. Motinos gyvybė gali būti išgelbėta, bet sulaužomas dorovės dėsnis, reikalaujantis gerbti ir saugoti nekaltą žmogaus gyvybę, ir tokiu būdu dorovinei ir teisinei tvarkai padaroma labai skaudi žaizda. Tuo tarpu leidžiant numirti natūralia mirtimi, įvyksta skaudi fizinė nelaimė, bet jokio dorovinės ir teisinės tvarkos pažeidimo nėra. Sveikas protas rodo, kad viešajai gerovei ne tiek kenkia fizinė nelaimė, kiek moralinė blogybė. Štai kodėl valstybė, laikydamasi net tos pačios didesnio gėrio nusvėrimo teorijos, atrodo, negalėtų atsisakyti principo, kad abortas turi būti draudžiamas. (1) P.117.
    1994.04.24 beatifikuota italė motina Gianna Berreta Molla (1992-1962). Ji atsisakė vėžio gydymo įsčiose nešiojamo ketvirto kūdikio sveikatos labui ir netrukus po gimdymo mirė. Beatifikacijos iškilmėse dalyvavo jos vyras ir vaikai (,,Katalikų pasaulis''. 1994 m. Liepos mėn. P.44).
    Negimdinio nėštumo atveju vaikas būna kaip kamikadzė ir sprendimą priimti Bažnyčia, atrodo, palieka motinos ir gydytojo sąžinei.

    B. Nenorimas vaikas
    Matuojant vien tik ekonominiu ar socialiniu saiku, lengviau galima pateisinti euatanaziją ir vaikžudystę. Šis priekaištas visiškai ignoruoja aukštesnįjį, antgamtinį žmogaus paskyrimą. Jei taip sunku būtų turėti vaiką, tėvai morališkai būtų įpareigoti susilaikyti ir atsisakyti nuo sumanymo duoti pradžią naujam žmogui. Tačiau nei tėvai, nei kas kitas neturi jokios teisės naikinti jau pažadintos gyvybės.
    Jei leisime abortus dėl ,,nenorėjimo'', tai nugalabysime aibę vaikų, kurie laikui bėgant pasidaro labai brangūs, norimi ir mylimi.
    Dr. Edvardas Lenovskis ištyrė 674 mušamus vaikus. 91% iš jų buvo iš planuotų nėštumų (6) P.144.
    Vengrijoje Saeged universitete 327 motinoms, norėjusioms daryti abortą, davė paklausyti širdies plakimą (7-8 savaičių širdies plakimas gali būti girdimas ultragarsiniu stetoskopu). 16% aborto atsisakė.
    Prof. Jerome Lejeune, Dauno sindromo chromosominės struktūros atradėjas, pasakojo istoriją, girdėtą iš jo kolegos genetiko. Pastarasis papasakojo, kad prieš daugelį metų jo tėvas (žydas) dirbo gydytoju Austrijos Braunau miestelyje. Vieną dieną jo kolega priėmė du gimdymus. Gimė malonus, sveikas, garsiai rėkiantis berniukas. Tėvai juo nepaprastai didžiavosi ir buvo laimingi. Taip pat gimė maža mergytė, bet jos tėvai buvo nepaprastai liūdni, nes mergaitė turėjo mongoloidinį sindromą. Jis pažinojo tą dieną gimusius beveik 50 metų. Mergaitė išaugo, gyveno namuose ir galų gale liko vienintelė, kuri slaugė savo motiną, sergančią ilgai užsitęsusia liga. Jis neprisimena jos vardo. Tačiau atsimena berniuko vardą. Jis mirė Berlyno bunkeryje. Jo vardas buvo Hitleris (6).   
    Šios problemos sprendimas - ne nužudyti nepageidaujamą asmenį, o sugebėti jį priimti. Teisė gyventi priklauso nuo būti gyvam, o ne nuo būti pageidaujamam ar normaliam.

    C. Išprievartavimas
    Nelaimei, išprievartavimo emocionalumas dažnai slepia realius faktus. Aborto šalininkai remiasi tuo, kad moteris yra kriminalistų auka. Bet ar nėštumas yra vienintelė rimta išdava, kuri kelia susirūpinimą?
    Pastojimas nuo išprievartavimo yra nepaprastai retas. Kodėl taip yra?
    Pirmiausia išprievartavimo metu neįvyksta šimtaprocentinė lytinė jungtis. Maža tikimybė, kad tai atsitinka vaisingomis dienomis (1-2 dienos iš 28 dienų ciklo).
    Medicininiai tyrimai rodo, kad moteris, išgyvendama emocionalią traumą, pavyzdžiui, išprievartavimą, neovuliuoja, net jei ji ,,pagal planą'' turėtų ovuliuoti. Vokietijoje per II pasaulinį karą naciai patikrino šią hipotezę. Jie atrinko moteris, kurioms turėjo prasidėti ovuliaciją, ir uždarė jas į dujų kamerą tariamam nužudymui. Po to ištyrė, kokį poveikį ši žiauri apgaulė turėjo jų ovuliacijai. Pasirodė, kad dauguma šių moterų neovuliavo.
    Taip pat aišku, kad vyras, atliekantis šį nusikaltimą, dažnai yra nevaisingas, nes būna iškrypusio elgesio. Būna išankstinė ejakuliacija, sperma nepatenka į makštį.
    Kada lytinis aktas tampa išprievartavimu? Kaip įrodyti išprievartavimą, kai neargumentuotai teigiama, praėjus daugeliui savaičių ar mėnesių? Daugeliu atvejų išprievartavimo auka faktiškai nėra jokia auka, bet labai dažnai būna racionali dalyvė. Dažnai moteris sugalvoja istoriją ir pasivadina ,,auka'', nes paprastai jai nemalonu, sunku ir nesinori aiškinti tikros tiesos.
    O dėl aborto darymo šiuo atveju galime atsakyti klausimu. Ar nekalto kūdikėlio nužudymas užgydys motinos psichines traumas? Ar įstatymų principinis tikslas - sumažinti lytinių nusikaltimų skaičių ar tiktai sunaikinti nekaltų aukų gyvybes?
    Kartais sakoma, kad išprievartavimo atveju nukenčia visi. Nieko panašaus! Po vienos radijo laidos šiuo klausimu vedėjas buvo pakviestas prie telefono. Moteriškas balsas kalbėjo: ,,Jūs kalbėjote apie mane. Aš esu išprievartavimo auka. Įsibrovėlis per jėgą įsilaužė į mano tėvų butą, surišo tėvą ir jo akyse išprievartavo mano motiną. Aš buvau pradėta tą naktį. Visi patarė mano motinai daryti abortą. Tačiau mano tėvas pasakė: ,,Nors ne mano, bet tai yra vaikas, ir aš neleisiu jo nužudyti''. Aš nežinau, kiek daug kartų būdama saugi savo mylinčio vyro glėbyje, aš dėkoju Dievui už savo nuostabų krikščionišką tėvą''. (6) P.157.
    Auką reikia paguosti, palaikyti, jai padėti, parodyti meilę, bet niekada negalima vadovautis iškreipta logika - užmušti vaiką už jo tėvo nusikaltimą. Jack Willke, MD.
   
    D. Nuodija šeimos laimę
    Dar sakoma, kad nėra didesnės laimės, kaip šeimos laimė. Per didelis vaikų skaičius apsunkina šeimos gyvenimą, kelia nesantaiką, neretai pastūmėja tėvą į alkoholizmą.
    Galima sutikti, kad šeimyninė laimė yra viena didžiausių Dievo dovanų žemėje. Visos kitos žemiškos laimės, palyginti su šeimos laime, tėra pilki šešėliai. Bet laimė galima tik tokioje šeimoje, kur laikomasi dorovės dėsnių, prie kurių galima priskirti ir reikalavimą ginti, globoti vaikus, taip pat ir dar negimusius. Mėginimai nukrypti nuo doros kelio visada suardo šeimos židinio šventumą ir jo teikiamą laimę.

Klausimai    TURINYS