PRO VITA © Parengė Robertas Skrinskas NATŪRALUS ŠEIMOS PLANAVIMAS (VAISINGUMO PAŽINIMO METODAI)

6. MAITINIMO KRŪTIMI (LAKTACINIS AMENORĖJINIS)

Kūdikiai, žindyti krūtimi, daug kartų rečiau serga, jų intelekto koeficientas žymiai didesnis už nežindytų kūdikių.
Žindžiusios moterys 2 kartus rečiau serga krūties vėžiu, 25%  kiaušidžių vėžiu, 2 karus rečiau senatvėje išretėja kaulai.   

Pirmos dienos po gimdymo.
    1. Kūdikį pridėkite prie krūties kuo anksčiau po gimimo.
Žindymas skatins pieno gamybą.
    2. Dėkite kūdikį prie krūties, kai jis verkia ar burnele ieško valgyti.
    3. Pirmomis paromis kūdikis gali norėti žįsti 10-15 ir daugiau kartų. Tai normalu. Vėliau maitinimų skaičius tikriausiai sumažės. Atminkite, žindymas - tai ne tik maitinimas, bet ir bendravimas su vaiku.
    4. Maitinkite ir naktį, jei kūdikis to nori.
    5. Pirmas pasigaminęs pienas - krekenos - nors ir negausios, bet maistingos. Jų pakanka tų kelių lašų, kuriuos vaikas iščiulpia dažnai žįsdamas.
    6. 3-5 dieną po gimdymo krūtys gali patinti, sukietėti. Vėliau jos suminkštės, vietoje krekenų ims gamintis pienas. Tačiau, kad nesusilaikytų pienas, svarbu leisti kūdikiui žįsti dažnai. Šalti ledo kompresai tarp maitinimų, pakeičiant juos šiltais (10-15 min prieš maitinimą) dažnai pagerina pieno išsiskyrimą.
    7. Jei pieno mažiau, galite maitinti kiekvieną kartą iš abiejų krūtų. Teištuština kūdikis pirmiau vieną krūtį, o trūkstamą pieno kiekį iščiulpia iš antros. Kitą maitinimą pradėkite nuo pastarosios krūties.
    Tolesnis maitinimas
    1. Neverskite kūdikio laikytis griežtų maitinimo valandų, grafikų. Tebūna žindymas laisvas - pagal kūdikio norą.
    2. Neduokite kūdikiui papildomo maisto, jei jo neskyrė gydytojas.
    3. Kūdikis neturi gauti jokio svetimo čiulptuko, tada jis gerai žįs krūtį. Papildomą maistą, pvz., gliukozės tirpalą, duokite šaukšteliu laikydama kūdikį ant rankų.
    4. Aktyviai žindantis kūdikis pavalgo per 10-20 minučių.
    5. Jei kūdikis žinda dažnai, nereikia po maitinimo išmelžti pieno likučių. Taip pieno liaukose pradės gamintis tiek pieno, kiek reikia jūsų vaikui. Pieną išmelžti būtina tik tada, kai negalite maitinti pati (sunkiai serga vaikas ar yra atskirtas nuo jūsų). Dalį pieno išmelžti tik tada, jei jo tikrai labai daug ir jaučiate didelį nepatogumą.
    6. Stenkitės nesiskirti su vaiku, o jeigu tai neišvengiama, tik trumpam.
    7. Pirmuosius 4-6 mėnesius galite kūdikiui neduoti nieko, išskyrus savo pieną. Papildomo maisto pradžią nulems vaiko alkis ar sulėtės svorio augimas.
    8. Pasitikėkite savimi. Tik labai retai kuri moteris neturi pieno. Kuo dažniau ir kuo aktyviau praalkęs kūdikis žįs krūtį, tuo daugiau pieno gaminsis.
    9. Svarbu, kad artimieji, ypač vyras, visokeriopai palaikytų ir didžiuotųsi maitinančia motina.
    Maitinimo technika
    1. Maitinant jums turi būti patogu. Jei sėdite, pasidėkite ant kelių pagalvę, atremkite į ją ranką. Gulint pakiškite pagalvę po pažastimi, kad nevargtų ranka.
    2. Kūdikio pilvukas turi glaustis prie jūsų pilvo.
    3. Kūdikio smakriukas turi remtis į krūtį, kakliukas ištiestas, galva nepersukta.
    4. Palieskite speneliu kūdikio viršutinę ar apatinę lūpą ir palaukite, kol jis išsižios, tada pridėkite vaikutį prie krūties, kad burnelė visiškai apžiotų spenelį ir 1,5-2 cm laukelio apie jį.
Atminkite - dėkite vaiką prie krūties, o ne atvirkščiai!
    5. Susijaudinus pienas ir toliau gaminasi, tačiau sutrinka jo išsiskyrimas. Jūsų nusiraminimas atstatys pieno išsiskyrimą.
    Krūtų paruošimas maitinimui
    1. Krūtis nuplaukite vandeniu porą kartų per dieną. Muilas sausina spenelius, jie greičiau sutrūkinėja, todėl jį naudokite ne dažniau kaip vieną kartą per dieną.
    2. Apatinai drabužiai turi būti švarūs.
    3. Prieš maitinimą su muilu nusiplaukite rankas.
    4. Po maitinimo išspauskite kelis pieno lašus ir palikite išdžiūti ant spenelio. Tai apsaugos nuo infekcijos ir spenelio įtrūkimų. Jei speneliai įtrūko, porą dienų iš tos krūties nemaitinkite, tik dažnai išmelžkite pieną ir maitinkite ne iš buteliuko, o šaukšteliu. Įtrūkimus prideginkite kalio hipermanganato tirpalu ar citrinos sultimis. Išspauskite ant įtrūkimo savo pieno, palikite išdžiūti.
    Natūralus šeimos planavimas
Natūralus maitinimas - tai ne tik geriausias maistas Jūsų vaikui, apsauga nuo daugelio ligų. Tai naudinga ir maitinančiai motinai: retesnės krūties ligos ir augliai, mažesni kraujavimai po gimdymo bei natūraliausias būdas nelauktiems nėštumams išvengti.
    Kūdikio maitinimas po gimdymo gali būti:
    1. Natūralus - maitinama tik motinos pienu pagal kūdikio poreikį retkarčiais skysčiais, papildomai duodama tik vitaminų nustatytomis valandomis.
    2. Mišrus - maitinama ir motinos pienu, ir dirbtiniais mišiniais ar svetimos motinos pienu.
    3. Dirbtinis - motinos pieno vaikas negauna.
    Vengiant nėštumo, efektyviausias natūralus maitinimas pagal kūdikio poreikį. Jei moteris maitina minėtu būdu ir nebuvo mėnesinių (iki 56 dienos po gimdymo pasirodęs kraujavimas nelaikomas mėnesinėmis), pastojimo galimybė ne didesnė kaip 2%. Toks efektyvumas ne blogesnis geriausios dirbtinės priemonės - piliulės, spiralės. Tačiau pabrėžiama: maitinimas turi būti dažnas pagal kūdikio poreikį ir tiesiai iš krūties, būtinai maitinant ir naktį.
    Kada turėtumėte susirūpinti atsinaujinančiu vaisingumu, jei nenorite vėl greit pastoti?
    1. Jei, be žindymo, pradedate bet kokį kūdikio primaitinimą.
    2. Jei atsinaujina mėnesinės.
    3. Praėjus 6 mėnesiams po gimdymo, nepriklausomai, kaip maitinate.
    4. Jei vaikas nežinda naktį (tarpas tarp maitinimų ilgesnis nei 4-6 valandos).
    Visais šiais atvejais šeima turėtų apsispręsti, kaip ji vengs nėštumo.
    Pagrindinės maitinimo pagal kūdikio poreikį taisyklės:
    1. Žindykite taip dažnai, kaip reikalauja Jūsų kūdikis, net naktį. Dažnas žindymas skatins pieno gaminimąsi.
    2. Raminkite vaiką dažniau žindydama, miegodama kartu su juo, maitindama naktį. Dažniausiai pirmus 4-6 mėnesius kūdikiui nereikia jokio papildomo maisto.
    5. Nenaudokite žindukų, buteliukų.
    6. Maitinkite savo pienu tol, kol pats vaikas to atsisakys.
    7. Venkite stresų.
    8. Stenkitės nesiskirti su vaiku.
    9. Pasitikėkite savimi.

Klausimai  TURINYS