PRO VITA©  Parengė Robertas Skrinskas NATŪRALUS ŠEIMOS PLANAVIMAS (VAISINGUMO PAŽINIMO METODAI)

3. BILINGSO, ARBA OVULIACIJOS

    Daktarai Jonas ir Evelina Billingsai 1973 m. išvystė ,,gleivių" metodą, kurį jie pavadino ovuliacijos metodu.
    Moters ciklo metu subrendęs folikulas atsiveria ir išleidžia kiaušialąstę, šis procesas moters organizme vadinams ovuliacija. Folikulų brendimo metu kiaušidės siunčia signalą į gimdos kaklelį, kuris pradeda gaminti skystas gleives. Jos pašalina tirštų gleivių kamštį, kuris susiformuoja ir užkemša kaklelį tuoj po menstruacijų. Kai pasirodo gleivės makšties išorėje arba pajuntamas drėgnumas, moteris sužino, kad pradėjo bręsti folikulas, ir ji jau tapo vaisinga. Visa, ką moteris turi daryti - tai kiekvieną dieną stebėti save, žiūrėti, ar atsirado gleivės ir kaip jos atrodo. Nepriklausomai nuo to, ar moters ciklas reguliarus, ar ne, maitina krūtimi, ar yra vyresnio amžiaus, gleivių buvimas ir jų išvaizda pasako apie jos vaisingumą. Po menstruacijų prasideda sausasis periodas. Jis yra nevaisingas. Vaisingojo periodo pradžia prasideda gleivių pojūčiais. Pirmąją vaisingojo periodo dieną gleivės yra drumzlinos, labai tirštos, netąsios, baltai gelsvos spalvos. Moteris makšties prieangyje jaučia lipnumą. Kiekvieną dieną gleivės darosi skystesnės, tąsesnės ir skaidresnės. Pagaliau jos pasidaro kaip kiaušinio baltymas, ir moteris pajaučia tam tikrą ,,slidumą'' makšties prieangyje. Šis pojūtis yra labai svarbus. Gleivių dabar gali tiek sumažėti, kad jos nesimato, bet moteris vis dar jaučia slidumą. Tada įvyksta didelė permaina - gleivės vėl pasidaro drumstos ir lipnios arba visiškai išnyksta. Moteris daugiau nejaučia drėgnumo ar slidumo, kuriuos ji jautė ankstesnėmis dienomis. Tai reiškia, kad paskutinė diena, kai gleivės dar buvo skaidrios ir slidžios - buvo piko diena. Tai pati vaisingiausia moters diena ir yra didžiausia galimybė moteriai tapti motina. Piko dieną moteris gali nustatyti tik kitą dieną, kai gleivės staiga pasikeičia ar visai išnyksta ir svarbiausia - daugiau nebejaučiamas slidumas. Ketvirtą diena po piko dienos prasideda nevaisingas laikotarpis. Kiaušinėlis yra gyvybingas apie 12 valandų. Vyro sėkla iki 2 parų. Jei kiaušinėlis neapvaisinamas, gimdos vidinės sienelės gleivinė, vadinama endometriumu, ciklo pabaigoje suyra ir pasišalina, atverdama smulkius gimdos kraujagyslių kapiliarus. Porą dienų srūva kraujas. Šis procesas vadinamas menstruacijomis.
    Norint nepastoti reikia laikytis šių taisyklių:
    1. Venkti intymių lytinių santykių mėnesinių dienomis, kadangi kiaušinėlis gali subręsti anksti. Gleives gali slėpti kraujas.
    2. Po mėnesinių einančiame sausame laikotarpyje intymūs ryšiai galimi tik vakare. Moteris per dieną galės įsitikinti, jog nėra gleivių ir drėgmės pojūčio. Reikia vengti intymių ryšių kiekvieną vakarą, nes kitą dieną po santykių sėklos skystis gali paslėpti gleives.
    3. Kai yra gleivių, venkite intymių santykių per visą fazę, kol nustatysite piko dieną. Tada venkite ryšių 3 dienas po piko, o nuo ketvirtos dienos ryto po piko iki kitų mėnesinių galite jais mielai naudotis bet kuriuo metu be jokios baimės, kad pastosite [2].
    Vaiko lytis. Ją nulemia spermatozoidas. Jie yra dviejų rūšių: vyriški ir moteriški. Vyriški spermatozoidai yra greitesni, bet silpnesni. Moteriški - lėtesni, bet stipresni. Jei moters apvaisinimas vyksta ovuliacijos dieną, vyriški spermatozoidai greičiau pasiekia kiaušialąstę, ir įvyksta prasidėjimas. Jei prieš ovuliaciją - vyriški spermijai žūsta, o moteriški sulaukia ovuliacijos, ir įvyksta prasidėjimas. Po ovuliacijos, dar esant gyvybingai kiaušialąstei, moteriški spermijai per tirštėjančias gleives dar gali pasiekti kiaušinėlį.
Pagal JAV Federalinės vyriausybės Department of Health and Human Services ir JT Pasaulio Sveikatos Organizaciją, natūralus šeimos planavimas yra 98% efektyvumo. L: World Health Organization, "A prospective Multicentre Trial of the Ovulation Method of Natural Family Planning", Fertility and Sterility 36:5, November 1981, 591-598.

Klausimams

TURINYS