PRO VITA© NATŪRALUS ŠEIMOS PLANAVIMAS (VAISINGUMO PAŽINIMO METODAI) Parengė Robertas Skrinskas

7. ARBORIZACIJA        

1. Įvadas

Aprašomas metodas leidžia išvengti nepageidaujamo nėštumo, padidina pastojimo ir sveiko vaiko gimimo tikimybę, leidžia planuoti būsimo vaiko lytį. Medicinoje jis žinomas kaip “arborizacijos” metodas. (“Arbor” lotynų kalboje reiškia medis). Jis pagrįstas ovuliacijos dienos nustatymu pagal moters seilių kristalizacijos išraišką.

Šveicarų mokslininkas Papanikolau dar 1946 metais nustatė, kad menstruacinio ciklo metu, mikroskopo pagalba analizuojant seilių kristalizacijos išraiškos pokyčius, su didele tikimybe galima spręsti apie vaisingo periodo (keletas dienų iki ovuliacijos) ir nevaisingo periodo (t.y. laikotarpis, kuris prasideda 1-2 dienas po ovuliacijos ir priklausomai nuo ciklo trukmės gali tęstis 13-15 dienų) pradžią.

Seilių kristalizacinės išraiškos pokyčių stebėjimas susijęs su moters organizme esančių vaisingų hormonų – estrogenų kiekio pokyčiais menstruacinio ciklo metu, taip pat leidžia spręsti apie kiaušidžių hormoninę funkciją.

Arborizacijos metodas anksčiau buvo taikomas tiktai medicinos įstaigose aprūpintose laboratoriniais, brangiai kainuojančiais mikroskopais. Atsiradus individualiems minimikroskopams jį tapo įmanoma pritaikyti namų sąlygomis.

Nežiūrint į tai, kad paskutiniais metais minimikroskopai įgijo didelį populiarumą (Italija, Jugoslavija, Kanada, Vokietija, Ispanija), testmikroskopas “ARBOR” sukurtas ir pagamintas moksliniame - gamybiniame centre “VIATEX”, teikiant medicininę konsultaciją Kijevo gydytojų tobulinimosi instituto ginekologijos ir akušerijos katedros Nr.2 specialistams, pagal technines charakteristikas neturi analogų pasaulyje ir išlieka konkurentabilus dėl aukšto išdidinimo koeficiento (apie 100) taip pat ir dėka objektinių stikliukų komplekto, kuris leidžia objektyviai fiksuoti kristalizacijos efekto pokyčius ir jo dinamiką.

2. Teorija

Moters seilės neša informaciją apie tai, ar jos organizmas pasiruošęs pastojimui tam tikrą dieną ar ne. Seilių struktūra mėnesio laikotarpyje keičiasi, kas tiesiogiai susiję su menstruaciniu ciklu. Hormono estrogeno kiekis moters organizme palaipsniui didėja ir tampa pats didžiausias kiaušialąstės išsilaisvinimo metu (ciklo viduryje) Paskui staigiai krenta. Kuo daugiau seilėse estrogenų, tuo labiau jos kristalizuojasi.

Išdžiuvusių seilių šimtakartinis išdidinimas leidžia iššifruoti vieną iš keturių galimų “paveikslėlių”.kristalizacijos vaizdai

1 pav. – kristalų nėra (pastoti neįmanoma)

2 pav. – kristalai panašūs į plonus stiebelius ir adatas (tikimybė pastoti mažai tikėtina)

3 pav. – “stiebelių” atsiranda vis daugiau (tikimybė pastoti didėja)

4 pav. – “paparčio lapai” su storu stiebu (prasidėjo ovuliacija, tikimybė pastoti maksimali).

Tam, kad šią teoriją praktiškai galėtų pritaikyti kiekviena moteris ir buvo sukurtas testmikroskopas “ARBOR”. Jį galima užsisakyti adresu:

Internetinis puslapis:   www.arborita.com Kontaktiniai duomenys:  UAB "ARBORITA", Mazeikiai, tel: 8-699-55300, infoETAarborita.com

 

3. Praktikamikroskopas

Nereikia bijoti, kad Jūs sumaišysite “paveikslėlius”. Tai neįmanoma.

Kartu su tesmikroskopu į komplektą įeina 32 objektiniai stikliukai (juos galima panaudoti daug kartų). Tai leidžia atlikti reguliarius stebėjimus viso ciklo metu. Jūs sugaišite ne daugiau 2 minučių per dieną, kad mikroskopo pagalba išanalizuotumėte ant objektinio stikliuko išdžiuvusių seilių tepinėlį ir iškarto sužinosite ar yra tikimybė pastoti ar prasidėjo “saugus” periodas. Valanda per mėnesį ! O turėsite reikalingą hormoninį paveikslą. Toliau į mikroskopą žiūrėsite tik esant būtinybei.

4. Apsisaugojimas nuo nepageidaujamo nėštumo

Seilių kristalai, stebimi per mikroskopą 5-7 dienas prieš kiaušialąstės išsilaisvinimą ir 1-2 dienas po jos išsilaisvinimo, primena raštą ant užšalusio stiklo arba paparčio lapus (lytiniai santykiai šiomis dienomis gali pasibaigti pastojimu), kitomis dienomis raštas primena netaisyklingos formos grūdelius arba smėlį (tai dienos, kada pastojimas mažai tikėtinas arba išviso neįmanomas).

Išskiriamas visiško nevaisingumo periodas t.y. periodas, kuris prasideda 1-2 dienas po ovuliacijos, kada maksimali kristalų koncentracija staigiai sumažėja ir raštas tampa “smėlio” ar “grūdelių” pavidalo.

Periodas po menstruacinių išskyrų pasibaigimo ir pirmųjų kristalizacijos požymių atsiradimo (paprastai 2-3 dienos) vadinamas sąlyginio nevaisingumo periodu. Moterims su nereguliariu mėnesinių ciklu arba padidintu estrogenų kiekiu organizme (padidėjęs kristalizacijos fonas viso ciklo metu), siekiant išvengti nepageidaujamo nėštumo reikia saugotis ir šiomis dienomis.

Tiriant seilių kristalizacijos pobūdį, būtina atsižvelgti į moters organizmo hormoninės funkcijos ypatybes įvairiais gyvenimo laikotarpiais, o būtent:

5. Nėštumo ir vaiko lyties planavimas

Seilių kristalizacinės išraiškos pokyčių tyrimas, kurios bandiniai išlieka ant objektinių stikliukų, leidžia įvertinti kiek dienų liko iki ovuliacijos.

Lytiniai santykiai prieš 2 ir daugiau dienų iki ovuliacijos padidina mergaitės gimimo tikimybę, o išvakarėse ir ovuliacijos dieną – berniuko. Tai susiję su tuo, kad spermatozoidai vyriškų genų nešėjai, kaip taisyklė, išlieka gyvybingi ne ilgiau kaip 1-2 paras, bet yra žymiai judresni lyginant su spermatozoidais moteriškų genų nešėjais.

Kuo lytinio akto diena artimesnė ovuliacijos dienai, tuo pastojimo tikimybė didesnė. Tai ypatingai aktualu tais atvejais, kada partnerio spermatozoidai dėl kokių nors priežasčių išlieka gyvybingi trumpą laiko tarpą.

Lytinis aktas iškart po ovuliacijos, ketinant pastoti, gali privesti prie to, kad spermatozoidas apvaisins kiaušialąstę, kuri praranda savo gyvybingumą, “sensta”. To pasekoje galimi išankstiniai persileidimai arba, kas ypatingai reikšminga, gali būti įvairių vaisiaus vystymosi anomalijų priežastimi.

6 Hormoninės funkcijos savikontrolė

Įvairiais moters organizmo brendimo, vystymosi ir senėjimo etapais svarbu laiku aptikti ir nustatyti mergaitės, merginos, moters hormoninės funkcijos sutrikimus, tuo pačiu užkertant kelią ne tik gimdymo funkcijos sutrikimams, bet ir polinkį į įvairius susirgimus susijusius su tais sutrikimais. Namų sąlygomis, testmikroskopo pagalba gautų tyrimų rezultatų pateikimas gydytojui-ginekologui leidžia laiku atlikti ankstyvąją diagnostiką ir vykdyti būtinąją terapiją.

Kristalizacijos išraiškos stebėjimas pirmuosius tris nėštumo mėnesius (kaip pavyzdžiui, staigus kristalizacinės išraiškos padidėjimas ir išsilaikymas keletą dienų) perspės būsimą motiną apie būtinybę kreiptis į gydytoją, kad užkirsti kelią galimam persileidimui.

Hormoninės funkcijos savikontrolė testmikroskopo pagalba pirmaisiais vaiko maitinimo mėnesiais leis laiku pastebėti pirmąjį pogimdyvinį ciklą kada galimas nėštumas, ir tuo pačiu išvengti pametinuko gimimo.

Jeigu Jūs naudojate gimdos spiralę, testmikroskopo panaudojimas leis laiku pastebėti hormoninius sutrikimus, kas labai tikėtina tokioje situacijoje. Nustojus naudoti kontraceptinius hormoninius preparatus svarbu įsitikinti, kad Jūsų gimdymo funkcija atsistatė.

Hormoninis nepakankamumas poklimaksiniame periode dažnai tampa osteoporozės išsivystimo (kaulų retėjimas) ir širdies-kraujagyslių sistemos susirgimų priežastimi. Hormoninės terapijos taikymą, pratęsiantį aktyvų moters gyvenimą šiame amžiuje, tikslinga atlikinėti kartu su hormoninės funkcijos savikontrole.

7. Pabaiga

Lyginant su kitais natūraliais šeimos planavimo metodais, tokiais kaip bazalinės temperatūros matavimas, Bilingso ovuliacijos šio metodo taikymo privalumai diagnozuojant ovuliaciją yra paprastumas, galimybė tiksliai planuoti pastojimo datą, padidinta tikimybė pagimdyti norimos lyties vaiką.

Natūralus nėštumo reguliavimas vadinamas ekologiniu, nes jis stiprina moters, kaip gamtos sudėtines dalies, sveikatą. Jis atitinka visų pagrindinių pasaulio religijų moralinius principus ir yra ne kiek kontracepcijos būdas, kiek gyvenimo stilius. Jo pagrindas yra pagarba tokioms vertybėms kaip žmogaus gyvenimas, tėvų atsakomybė, asmens garbė. Kaip pažymi statistiniai duomenys šiuo metu natūralų šeimos planavimo būdą naudoja 10—25 % žemės gyventojų.

Mokslas nurodė mums, kad natūralus gimstamumo reguliavimas ne tik įmanomas, bet ir visiškai efektyvus. Kiekviena moteris, besimokanti to į ką reikia atkreipti dėmesį, gali pastebėti ženklus nurodančius įvairius ciklo periodus. Šitos žinios – tikros meilės pagrindas.
Jerome Lejeune, profesorius, tiriamosios ir fundamentaliosios genetikos fakulteto direktorius, Paryžius, Prancūzija   

Parengta iš ,,Arborita" pateiktos medžiagos.

Klausimai            TURINYS