PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas   IŠ KONTRACEPTIKŲ VARTOJIMO INSTRUKCIJŲ  Turinys

DĖMESIO! Ši informacija yra paimta iš kontraceptikų gamintojų vartojimo instrukcijų, patvirtintų Valstybės vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos.
N.B! Gamintojai priversti rašyti jų verslui nenaudingą tiesą, nes priešingu atveju vartotojos galėtų kreiptis į teismą ir prisiteisti dideles sumas pinigų už patirtą žalą sveikatai.
Ne visi gamintojai vienodai išvardina visas kontraceptikų vartojimo pasekmes ir abortuojantį charakterį. Tačiau, tai nereiškia, kad mažesnę žalą paminėjusios vaistų verslo kompanijos preparatai yra geresni ar mažiau žalingi. Paprasčiausiai tai yra reklamos triukai.
Kadangi šiuolaikinių kontraceptinių piliulių vienas iš trijų veikimo principų yra pradėto žmogaus nužudymas, kontraceptiko gamintojas, siūlytojas ir vartotojas užsitraukia Bažnyčios ekskomuniką. Ekskomunika panaikinama per išpažintį, jei gailimasi ir pasiryžtama kontraceptiko atsisakyti.

ANTEOVIN®  Levongestrelum. Ethinylestradiolum (baltos ir rožinės tabletės) gamintojas Gedeon Richter Ltd., Vengrija

Pašaliniai reiškiniai:
Gali atsirasti: virškinimo sutrikimų, krūtų tempimas, gali padidėti ar sumažėti kūno masė, pakinta gliukozės tolerancija, galvos skausmas, nuotaikų kaita, nuovargis, bėrimas, blauzdos raumens traukuliai, pakitęs lytinis potraukis, nestiprus ar stipresnis kraujavimas, pasireiškia trombozė, embolijos, tromboflebitas, cerebrovaskuliniai sutrikimai, pablogėti regėjimas, išryškėti egzoftalmas, diplopija, kartotis ilga sunki cefalalgija. Ilgiau vartojant galimos grybelinės ligos (makšties kandidamikozė).
Įspėjimai: Apdairiai skirti moterims, sergančioms venų varikoze, epilepsija, hipertenzija, depresijos pobūdžio psichikos ligomis, lengva cukrinio diabeto forma, gimdos mioma, mastopatija ir virš 40 metų. Kasmet rekomenduojama atlikti citologinius tyrimus.
Kontraindikacijos: nėštumas, būklė po hepatito, kepenų funkcijos sutrikimai, buvusi sunki nėščiųjų idiopatinė gelta, cholelitiazė, cholecistitas, lėtinis kolitas, buvęs stiprus nėštumo niežulys, lipidų apykaitos sutrikimai, sunki organinė širdies liga, sunki hipertonija, sunkus cukrinis diabetas ar kitos endokrininių liaukų ligos, polinkis į trombozes, persirgtos cerebrovaskulinės ligos, piktybiniai navikai, pirmiausia krūtų ir lytinių organų, mažakraujystė, kai atsiranda pjautuviškų eritrocitų, lėtinė hemolizinė anemija, tetanija, Dubino- Džonsono ir Rotorio sindromai, laktacija, preparato netoliaravimas.

CILEST®   (melsvos tabletės) gamintojas Cilag Ag (LTD) Schaffhausen, Šveicarija

Pavojingas poveikis:
Širdies ir kraujagyslių sistema. Hipertenzija, miokardo infarktas, smegenų kraujotakos sutrikimas, giliųjų venų trombozė, arterijų tromboembolija, plaučių bei kitokia embolija.
Auglio atsiradimas. Piktybinis kepenų auglys, gimdos kaklelio vėžys, krūtų vėžys, hipofizės adenoma.
Kepenys ir tulžies sistema. Tulžies stazė kepenyse, tulžies akmenligė.
Kitoks poveikis. Stiprus galvos skausmas, migrena, akies nervų pažeidimas.
Kitoks poveikis:
Širdies ir kraujagyslių sistema. Nedidelis kraujospūdžio pakilimas.
Lyties organai. Kraujavimas tarp mėnesinių, amenorėja, kraujavimo nebuvimas pasibaigus vartojimo ciklui, gimdos fibriomos padidėjimas, makšties kandidamikozė.
Krūtys. Padidėjęs jautrumas, skausmingumas, galaktorėja.
Virškinamasis traktas. Pykinimas, vėmimas, pilvo diegliai ir pūtimas.
Oda. Mazginė eritemija, išbėrimas, chloazma, daugiaformė eritema, spuogai, seborėja, alopecija, hipertrichozė, pūslės.
Akys. Ragenos išlinkimo pokytis.
C. nervų sistema. Galvos skausmas, nuotaikos pokytis, depresija, dirglumas, chorėja.
Medžiagų apykaita. Skysčių kaupimasis organizme, kūno svorio pokytis, sumažėjęs gliukozės toleravimas.
Kita. Lytinio potraukio pokytis (lytinis šaltumas).
Perdozavimas. Pykinimas, vėmimas, mažoms mergaitėms - kraujavimas.

Veikimas: ,,...Kad apvaisintas kiaušinėlis galėtų implantuotis, endometriumas turi būti pasirengęs jį priimti, t.y. turi būti sekrecijos fazė. Egzogeniniai estrogenai ir progestogenai sutrikdo endometriumo funkciją, todėl trukdoma implantacija. Be to, dėl jų poveikio sutrinka kiaušintakių, gimdos ir gimdos kaklelio motorika." Aiškiai pasakyta, kad kontraceptinė tabletė gali pražudyti jau pradėtą žmogų. T.y. jos funkcija yra abortuojanti.
Kontraindikacijos: Arterijų arba venų trombozė ar embolija; krūtų karcinoma ar kitoks nuo estrogenų priklausomas piktybinis auglys ar jo įtarimas; steroidų sukelta gelta ar gelta, buvusi nėštumo metu; kepenų adenoma ar karcinoma; nėštumas; neaiškus kraujavimas iš lyties organų; padidėjęs jautrumas bet kuriam cilesto komponentui.

ELLA® (Europoje: ellaOne) (ulipristal acetate) gamintojas Watson Pharmaceuticals (New Jersey).
Pastoja 1.51%. Yra abortuojantis. http://www.lifenews.com/2010/12/01/nat-6903/

EVRA® (pleistras) gamintojas Janssen Pharmaceutica N.V., Belgija

Evra negalima vartoti, jei yra ar buvo bet kuri iš žemiau nurodytų būklių: trombozė, padidėjęs kraujospūdis, diabetas kartu su širdies ar kraujotakos sutrikimais, kai kurie genetiniai sutrikimai, kitos širdies ligos, krūties, gimdos kaklelio, gimdos, makšties ar kepenų navikai; sunki kepenų liga ar sutrikusi kepenų funkcija; (jei prasidėjo) migrena; neaiškios kilmės kraujavimas iš makšties; alergija bet kuriai evra medžiagai.
Specialių atsargumo priemonių reikia: neįrodyta, kad Evra kuriuo nors požiūriu saugesnė negu kontraceptinės tabletės. Prieš pradėdamos vartoti Evra, kreipkitės į gydytoją, kad Jus mediciniškai ištirtų. Gydytojui būtinai pasakykite, jeigu sergate ar sirgote bet kuria žemiau nurodyta liga. Taip pat kreipkitės į gydytoją, jeigu, vartojant Evra, bet kuri iš toliau nurodytų ligų paūmėja ar išryškėja pirmą kartą. Tai: (nurodyta virš 20 ligų ir jų porūšių).
Galimai pavojingos būklės: EVRA transderminiame pleistre esantys hormonai yra panašūs į kontracepcinių tablečių hormonus, todėl tikėtina, kad jis sukelia tokią pat riziką. VARTOJANT VISUS SUDĖTINIUS HORMONINIUS KONTRACEPTIKUS YRA NEĮGALUMO AR MIRTIES RIZIKA. (Toliau išvardytos ligų ar sveikatos sutrikimų pasekmės ir rizikos nuo šio kontraceptiko vartojimo. Vien dėl trombozės gali būti 24 pasekmės, jų tarpe mirtis, neįgalumas, aklumas. Įvairių organų, ypač lytinių, vėžys. Nereguliarus kraujavimas.
Išmetimas. Vartotame pleistre dar lieka veikliųjų medžiagų. Šios pleistre likusios hormoninės medžiagos, patekusios į vandens aplinką, gali būti kenksmingos. Kad neterštumėte aplinkos, nemeskite pleistrų į tualetą ar į skystųjų atliekų sistemą.
Galimi šalutiniai poveikiai: Evra, kaip ir visi vaistai, gali sukelti nepageidaujamų reiškinių. Jei manote, kad evra sukėlė sunkų nepageidaujamą reiškinį, nuimkite pleistrą pleistrą ir nedelsdama kreipkitės į gydytoją ar vaistininką. Klinikinių Evra tyrimų metu dažniausiai buvo pranešama apie krūtų požymius, galvos skausmą, priklijavimo vietos reakcijas ir pykinimą. Evra vartojančios pacientės pranešė ir apie kitus nepageidaujamus reiškinius.
(Nuo Evros, pasak New York Post, 2002-2004 m. mirė 17 jaunų moterų. Plačiau  skyriuje PASEKMĖS (Kontracepcijos pasekmės) prie punkto 6. Mirtys.)
Dažniausiai nuo Evros nurodomi reiškiniai: susižalojimas, migrena, pilvo skausmas/padidėjimas, vėmimas, gastroenteritas, nenormalus tepinėlio testas, depresija, sunkios mėnesinės, prienosinių ančių infekcija, į gripą panašūs simptomai, raumenų, sąnarių skausmas, alergijos požymiai, galvos svaigimas, sutrikęs virškinimas, dantų pažeidimai, padidėjęs kūno svoris,nuotaikos svyravimai, skausmingos mėnesinės,  nerimas, pakitęs apetitas, sutrikęs miegas, vulvos ir makšties infekcija, nereguliarus ar netikėtas kraujavimas iš makšties, kvėpavimo sutrikimai, niežulys, bėrimas, paprastieji spuogai ir šlapimo infekcija. Nedažnai: Susilpnėjęs ar neįprastas jutimas, sumažėjęs ar padidėjęs lytinis potraukis, odos infekcija, raudonis, tinimas, krūtinės skausmai / širdies plakimas, alpulys, padidėjęs kraujospūdis, raumenų mėšlungis, mėšlungis, silpnumas, nerimas, pakitęs apetitas, skausmingas lytinis aktas, mažakraujystė, išskyros iš krūtų, pakitusi odos spalva, prakaitavimas, pūslės, plaukų slinkimas, sausa oda, varikozinės venos, akių pažeidimai ir pakitusi rega. Retai: Nejudrumas, tulžies pūslės liga, sutrikęs krešėjimas, plaučių krešuliai, alkoholio netoleravimas, pakitęs balsas, sausa burna, padidėjęs seilėtekis, nenormali kepenų funkcija, mėlynės, paranoja, krūtų atrofija ir šalta lipni oda.

FEMODENAS® (dražė) gamintojas Schering, Berlynas

Šalutinis poveikis: galvos skausmas; krūtų tempimas; pykinimas; skrandžio veiklos sutrikimas; kūno svorio kitimas (nutukimas); kinta lytinis potraukis (šaltumas atsiranda); depresija; turinčiom polinkį į sensibilizmą atsiranda rusvų veido dėmių, kurios ilgai būnant saulėje, paryškėja; kontaktiniai lęšiai gali sukelti diskomfortą; reikia nutraukti, jei atsiranda migrena, jutimų sutrikimai (pvz. klausa, rega); tromboflebitas, tromboembolija (kojų stiprus skausmas ar patinimas, duriantis skausmas krūtinėje kvėpuojant ar kosint); skausmas ir veržimas krūtinėje.
Veikimas: ,,...gimdos gleivinė apvaisintam kiaušinėliui priimti būna nepasirengusi". Vienas iš sukeliamų padarinių yra pradėto žmogeliuko numarinimas, nes negali prisitvirtinti prie gimdos. Reiškia tai abortuojanti, žudanti embrioną priemonė.
Kontraindikacijos: nėštumas, sunkus kepenų funkcijos sutrikimas, buvusi gelta ar niežulys, Dubin-Johnson ir Rotor sindromai, kepenų augliai buvę ir esami, buvusios ir esamos tromboembolinės arterijų ar venų ligos, kraujo krešėjimo sutrikimai, pjautuviška mažakraujystė, gimdos gleivinės ar krūties vėžys, sunki cukraligė, riebalų apykaitos sutrikimas, pūslelinis išbėrimas nėštumo metu, otosklerozė, jei blogėjo per nėštumus. Dėl įvairių sirgtų ligų būtina pranešti gydytojui.

GRACIAL® (mėlynos ir baltos tabletės), gamintojas Organon Ltd., Airija

Nepageidaujamas gracialio poveikis: kraujavimas tarp mėnesinių, jei gausus ir ilgalaikis, reikia kreiptis į gydytoją, galimas pykinimas, galvos skausmas, krūtų tempimas, kūno svorio pokytis, nuotaikos svyravimas, dažniau pasireiškia simptomai daug rūkančioms ir vyresnėms, nei 35 metų. Kontraceptiką vartojančią moterį turi reguliariai tirti gydytojas, į jį būtina kreiptis, jei staiga prasidėjo stiprus galvos skausmas, atsirado dusulys, krūtinės ar kojų skausmas, sutriko rega, nuolatinis vėmimas, viduriavimas, pakito sveikatos būklė.

HARMONET® (tabletės) gamintojas Wyeth Lederle

Galimas nepageidautinas poveikis: tepimas ar rausvos spalvotos išskyros, staigus stiprus netikėtas kraujavimas; pykinimas; jautrios krūtys; depresija; pakisti libido (atsiranda lytinis šaltumas).
Negalima vartoti moterims, kurios: jautrios sudedamoms kontraceptiko medžiagoms; turinčios auglių; be priežasties kraujuojančios; sirgusios tromboflebitu ar tromboembolinėmis ligomis, turinčiomis krešėjimo sutrikimų.

JEANINE ® (21 tabletė su moteriškais lytiniais hormonais progestogeno dienogestu ir estrogeno etinilestradioliu), gamintojas Schering GmbH und Co. Produktions KG, Vokietija
Vartoti kontraceptiko negalima, jei yra viena iš nurodytų būklių: sutrikusi kraujotaka, trombozė, insultas, infarktas, širdies priepuoliai, cukrinis diabetas, gelta ar sunki kepenų liga, krūtų ar lyties organų vėžys, kepenų auglys, kraujavimas iš makšties, pastojimas, alergiškumas kuriai nors Jeanine daliai..
Būtina nutraukti kontraceptiko vartojimą ir kreiptis į gydytoją, jei:  pablogėja sveikata, krūtyje atsiranda gumbas, neįprastai ar stipriai kraujuoja iš makšties, neįprastas kosulys, stiprus krūtinės skausmas, kuris gali plisti į kairę ranką, dusulys, galvos skausmas, migrenos priepolis, regos praradimas, dvejinimasis akyse, negalėjimas kalbėti, klausos, kvapų ar skonio staigus pojūčio pokytis, galvos svaigimas, alpulys, bet kurios kūno dalies silpnumas ar sustingimas, stiprus pilvo skausmas, stiprus kojų skausmas ar tinimas ir pan.
Gali atsirasti: trombozė, širdies priepuoliai, insultas, padidėti kraujospūdis, krūtų vėžys, kepenų augliai, gimdos kaklelio vėžys, krūtų skausmas, jautrumas, sekrecija, galvos skausmas, prislėgta nuotaika, silpnėja libido, pykinimas, vėmimas, šleikštulys, makšties sekrecijos pokytis (smarvė), įvairi odos reakcija, skysčių kaupimasis organizme, svorio pokytis (dažniausiai didėja), kiaušidžių cistos.

Loestrin 24 Fe ®   Brevicon, Estrostep Fe, Genora 1/35, Jenest-28, Loestrin 21 1/20, Loestrin 24 Fe, Loestrin Fe 1/20, Modicon, Necon 1/35, Necon 10/11, Nelova 1/35, Nelova 10/11, Norethin 1/35 E, Norinyl 1/35, Ortho-Novum, Ortho-Novum 1/35, Ortho-Novum 7/7/7, Ovcon 35, Ovcon 50, Tri-Norinyl

Etinylio estradiolio irnoretindronio hormonas. 28 dienų ciklo tabletės su moteriškais lytiniais hormonais progesteronu ir estrogenu.
Veikimas: Trikdo ovuliaciją, sutirština gimdos kaklelio gleives ir trukdo kiaušinėlio implantaciją.  Patikslinimas: jei moteris apvaisinta, reikia suprasti apvaisinto kiaušinėlio t.y. pradėto žmogaus implantaciją. Tai tolygu abortui.
Vartoti kontraceptiko negalima
, reikia kalbėtis su daktaru, jei yra viena iš nurodytų būklių: nėštumas, sutrikusi kraujotaka, trombozė, insultas, infarktas, širdies priepuoliai, cukrinis diabetas, epilepsija, gelta ar sunki kepenų liga, krūtų ar lyties organų vėžys, tulžies ligos, kepenų auglys, kraujavimas iš makšties. Negalima rūkyti, ypač jei virš 35 m.  Reikia atsiklausti daktaro, jei nori vartoti vitaminus, mineralus, vaistažoles ar kitus vaistus. 
Pašalinis poveikis:  Loestrin 24 Fe pagal JAV FDA pasekmes nėštumui  priskirta X kategorijai. Tai reiškia, kad chemikalas sukelia labai rimtus apsigimimus negimusiam vaikui. Negalima priimti  Loestrin 24 Fe nėščioms ir krūtimi maitinančioms mamoms. Padidėjęs kraujavimas tarp periodų. Liežuvio deginimas Gali būti vėmimas, galvos svaigimas. Alerginė reakcija (sunkus kvėpavimas, kraujo krešuliai plaučiuose, skausmai kojose, jų ištinimas, dalinis ar visiškas apakimas, krūtinės skausmas, infarktas, didelis galvos skausmas, kalbos ar regėjimo sutrikimas, silpnumas kojų, rankų; kepenų ligos - odos ar akių pageltimas, pykinimas, pilvo skausmai, neįprastas kraujavimas, didelis nuovargis; galvos skausmai, šleikštulys, depresija, krūtų suglebimas, svorio ir apetito didėjimas. Tamsus šlapimas, molio spalvos išmatos, geltligė. Makšties niežulys ar išskyros, problemos su kontaktinėmis linzėmis; spuogai ir kitoks odos pasikeitimas, kritęs lytinis potraukis; cukraus pokyčiai kraujyje. Gali įvykti ir kitos, čia neįvardintos pasekmės.
 Loestrin 24 Fe gali būti neefektyvus, jei vartojami kiti vaistai pvz. Amoxil, Augmentin,Omnipen, Totacillin, Spectrobid, Geocillin, Cloxapen, Tegopen, Dynapen, Pathocil, Nafcil, Unipen, Bactocill, Prostphlin, Veetids, Pen Vee K, Bicillin, Declomycin, Doryx, Vibramycin, Minocin, Sumycin, Achromycin, Robitet, Amytal, Butisol, Mebaral, Seconal, Luminal, Solfoton, Agenerase, Aptivus, Crixivan, Invirase, Fortovase, Kaletra, Lexiva, Norvir, Reyataz, Viracept, St. John's wort, Rifadin, Dilantin, Tegretol, Grisactin, Grifulvin V, Fulvicin PG.  http://www.loestrin24.com/

LOETTE ® (Ethinylestradiolum Levonorgestrelum) rausvos ir baltos tabletės. Gamintojas Wyeth  Medica Ireland

Per metus paprastai pastoja 3% loette vartojančių moterų. Su neišgerta piliule pastojimų tikimybė didėja.
Įspėjimas:
Vartojant medikamentą, būtina gydytojo nurodymu reguliariai tikrintis sveikatą. Rūkymas padidina ligų riziką.
Loetės vartoti negalima, jei yra buvusi sekanti būklė: miokardo infarktas arba smegenų insultas; kraujo krešuliai kojų,plaučių ar akių kraujagyslėse; krūtų, makšties, gimdos gleivinės arba gimdos kaklelio vėžys arba jo įtarimas; piktybinis ar gėrybinis kepenų auglys.
Draudžiama vartoti, jei: skauda krūtinę; dėl neaiškios priežasties kraujuoja iš makšties; anksčiau vartojant kontraceptikus ar ankstesnio nėštumo metu buvo pageltę akių obuoliai ar oda; yra nėštumas; yra alergija bet kuriai sudedamajai loetės daliai.
Pavojus, susijęs su geriamųjų kontraceptikų vartojimu: kraujo krešulių atsiradimo rizika - kartais krešulių atsiranda giliosiose kojų venose (trombozė). Nuo venos sienelės atplyšęs krešulys gali patekti į plaučių arteriją ir ją užkimšti (pasireiškia plaučių embolija). Gali atsirastiir kitose kraujagyslėse, pvz. širdies (ištinka miokardo infarktas), smegenų (ištinka insultas), kepenų, žarnų, inkstų ar akių.Dėl trombozės kai kurios moterys gali tapti nedarbingos arba net mirti. Jei kontraceptikus vartojanti moteris operuojama, dėl ligos turi ilgai gulėti lovoje, jai gresia kraujo krešulių atsiradimas. Geriamieji kontraceptikai gali didinti polinkį į smegenų insultą (kraujagyslių užkimšimą ar plyšimą), infarktą. Gali pakilti kraujospūdis. Yra didesnė tulžies pūslės ligų galimybė. Gali atsirasti kepenų auglys, kuris gali plyšti, todėl gali prasidėti gyvybei pavojingas vidinis pilvo kraujavimas.Padidėja gimdos kaklelio ir krūtų vėžio tikimybė. Jei atsiranda minėti simptomai ar sekantys: aštrus krūtinės skausmas, staigus dusulys, atsikosėjimas krauju, blauzdos skausmas, spaudžiantis krūtinės skausmas ar sunkumas, staigus galvos skausmas ar vėmimas, svaigimas ar alpulys, regos ar kalbos sutrikimas, rankų ar kojų silpnumas ar tirpulys, staigus dalinis ar visiškas apakimas, gumbai krūtyse, skrandžio srities skausmas, miego sutrikimas, bendro pobūdžio silpnumas, energijos stoka, nuovargis, apetito stoka, šlapimo patamsėjimas ar išmatų pašviesėjimas - nustoti vartoti kontraceptiką ir kreiptis pas gydytoją. Žindant vartoti negalima, nes kenkia kūdikiui. (pvz. ima gelsti kūdikio oda).
Nepageidaujamas poveikis, atsiradęs nuo kontraceptiko vartojimo: galvos skausmas, edema, pykinimas,vėmimas, pilvo diegliai, apetito pokytis, svorio didėjimas ar mažėjimas, porfirija, depresija, nervingumas, galvos svaigimas, lytinio potraukio pokytis, išbėrimai, mazginė eritema, spuogai, melazma, kuri gali neišnykti, hirsutizmas, plikimas, optinio nervo neuritas, lęšių netoleravimas, kraujavimų ar tepių išskyrų atsiradimas tarp mėnesinių, kraujavimo mėnesinių metu pokytis (gausus), amenorėja, gimdos kaklelio erozijos ir sekrecijos pokytis, vaginitas, krūtų jautrumas, padidėjimas, sekrecija.

LOGEST ® (Ginera 20) (tabletės su apvalkalu), gamintojas Pharma Berlynas

Galimas pavojingas poveikis: padažnėja buvusio stipraus galvos skausmo priepuoliai arba atsiranda pirmą kartą; kraujo krešulių atsiradimas, jų uždegimas (kojų neįprastas skausmas, rankų sutinimas, aštrus krūtinės skausmas, staigaus įkvėpimo sutrumpėjimas, spaudimas ir skausmas krūtinėje); gelta; viso kūno niežulys; epilepsijos priepolių padažnėjimas; kraujospūdžio padidėjimas; didelė depresija; didelis skausmas viršutinėje pilvo dalyje arba pilvo sutinimas; kepenų auglys, kuriam atsiradus galimas gyvybei pavojingas vidinis kraujavimas.
Nepavojingas nepageidaujamas poveikis: kraujavimas ir išskyros; galvos skausmas; skrandžio funkcijos sutrikimas ir bendrasis negalavimas; krūtys tampa skaudžios; nuotaikos kitimas; kūno svorio pokytis (moterys tunka); chloazma; kontaktinių lęšių netoleravimas; vėmimas; viduriavimas; pykinimas.
Kontraindikacijos: kepenų ligos, augliai, infarktai, krešuliai, anemija; vėžiai, otosklerozė,cukrinis diabetas, nėštumas.

MARVELON ® tabletės gamintojas N.V.Organon, Olandija

Galimas nepageidautinas poveikis: pykinimas; galvos skausmai; krūtų skausmingumas; kūno svorio kitimas; nuotaikos svyravimas; kojų skausmas; pasunkėja kvėpavimas; sutrinka rega; nuolatinis vėmimas ar pykinimas, viduriavimas; gausus ir ilgas kraujavimas; profuzinis kraujavimas, tepios išskyros.
Moteris, vartojanti marveloną, apie tai turi pasakyti visiems ją gydantiems gydytojams.

MERCILON ® tabletės gamintojas Organon Ltd., Airija

Galimas nepageidautinas poveikis: pykinimas; galvos skausmas; tempimas krūtyse; kūno svorio kitimas; nuotaikos svyravimai; kojų skausmas; dusulys; regos sutrikimas; vėmimas ir viduriavimas; gausus ir ilgas kraujavimas; mėnesinių neprasidėjimas; rūkančioms moterims simptomai dažnesni.
Moteris, vartojanti merciloną, apie tai turi pasakyti visiems ją gydantiems gydytojams. Per nėštumą vartoti draudžiama.

MICROGYNON®  tabletės, gamintojas Shering  Pharma Berlynas

Negalima vartoti, jei: yra arba buvo sutrikusi kraujotaka, priešinfarktiniai simptomai - krūtinės angina, t.y. krūtinės skausmas, arba insultas, cukrinis diabetas, gelta, krūtų ar lyties organų vėžys, kepenų auglys, neaiškus kraujavimas iš makšties, alergija kontraceptikui.
Nedelsiant kreiptis į gydytoją, jei: pablogėja sveikata, krūtyje atsiranda gumbas, prieš operaciją, stiprus ir neįprastas kraujavimas iš makšties.
Kontraceptiko vartojimą reikia nutraukti, jei atsiranda: neįprastas kosulys, stiprus krūtinės skausmas, dosulys, stiprus galvos skausmas ar migrenos priepolis, dalinis ar visiškas regos praradimas, dvejinimasis akyse, neaiški tartis ar negalėjimas kalbėti, staigus klausos, kvapų ar skonio pojūčio pokytis, galvos svaigimas ar alpulys, bet kurios kūno dalies silpnumas ar sustingimas, stiprus pilvo skausmo, stiprus kojų skausmas ar tinimas.
Pastebėta, kad moterims, kurios kontraceptikų geria ilgai, dažniau atsiranda gimdos kaklelio vėžys, dažniau diagnozuotas krūtų vėžys, gali atsirasti kepenų gėrybinis/rečiau piktybinis auglys, galima giliųjų venų trombozė. Jeigu venų krešulys atsiskiria, jis gali patekti į plaučių arterijas ir jas užkimšti. Tokiu atveju pasireiškia plaučių embolija. Krešulių gali atsirasti širdies kraujagyslėse (pasireiškia širdies priepuolis), arba smegenų kraujagyslėse (ištinka insultas). Dėl trombozės moteris gali tapti neįgali arba mirti. Infarkto ir insulto galimybė su amžiumi didėja. Ji didėja ir daugiau rūkant. Gali padidėti kraujospūdis.
Nepageidaujamas poveikis: be aukščiau išvardintų yra: krūtų jautrumas, skausmas ir sekrecija, galvos skausmas, lytinio potraukio pokytis (mažėja), prislėgta nuotaika, kontaktinių lęšių netoliaravimas, pykinimas, vėmimas, šleikštulys, makšties sekrecijos pokytis (blogas kvapas), įvairi odod reakcija, skysčių kaupimas organizme, kūno svorio pokytis (auga) ir kt.

MINISISTON®  dražetė gamintojas Jenapharm GmbH Jena, Vokietija

Šalutinis poveikis: venų trombozė; plaučių embolija; insultas; infarktas; šias galimybes didina rizikos faktoriai - (rūkymas, kraujo didelis spaudimas, riebalų apykaitos ar kraujo krešėjimo sutrikimas, didelis antsvoris; venų varikozė; buvęs venų uždegimas ir trombozė); krūtų veržimo pojūtis; depresija; pykinimas; vėmimas; galvos skausmas; skrandžio veiklos sutrikimai; kisti svoris (didėti), lytinis potraukis (frigidiškumas); kontaktiniai lęšiai tampa nepatogūs; rusvos veido dėmės (chloasma); dažniau makštyje atsiranda infekcija, pvz., sukelianti pienligę (candidosis); odos išbėrimas ir mazginė eritema; daug kalbančioms ar dainuojančioms moterims gali pakisti balso tembras; kraujavimas tarp mėnesinių; tepios išskyros; mėnesinių išnykimas; tulžies takų ligos; pagal vienus tyrimus gali atsirasti tulžies akmenys; gerybiniai pakitimai ar piktybiniai kepenų augliai, kurie gali sukelti gyvybei pavojingą kraujavimą į pilvo ertmę; minėti sindromai gali atsirasti dėl kepenų ar žarnų pasaito venų trombozės; gali padidėti kraujo nusėdimo greitis; kraujyje gali padidėti geležies ir vario koncentracija bei leukocitų šarminės fosfatazės aktyvumas; lytiniai hormonai veikia liaukų audinius, todėl jų jautrumas kitokiems vėžio atsiradimą skatinantiems faktoriams gali padidėti. Šie hormonai yra vieni iš daugelio kitokių galimų rizikos faktorių; padidėja krūtys, jos pradeda išskirti pieną; jei artimi giminaičiai sirgo kai kuriom ligom, tai reikia vertinti kaip rizikos faktorių.
Reikia nutraukti vartojimą, jei: padidėja kepenys; galūnių skausmas ar patinimas; duriantis skausmas kvėpuojant ar neaiškios kilmės kosulys; (galima plaučių embolija); skausmas ir veržimo  jausmas krūtinėje (galimas miokardo infarktas); atsiranda į migreną panašus galvos skausmas; staiga sutrinka jautrumas; jutimai, judesiai, atsiranda paralyžius (pirmieji galimo insulto požymiai); atsiranda stiprių negalavimų viršutinėje pilvo dalyje ar kraujavimo į pilvo ertmę požymių; kraujo spaudimas didesnis negu 140/90 mm Hg; gelta; kepenų uždegimas; viso kūno niežulys, tulžies nutekėjimo sutrikimas (šlapimo nelaikymas); epilepsijos priepuoliai tampa dažnesni; atsiranda porfirija (medžiagų apykaitos sutrikimas, kuris žaloja hemoglobiną); galimos visos trys sutrikimo formos, ypač Porphyria cutenea tarda; astma; persirgta venų uždegimu; yra didelis polinkis į mazginį venų išsiplėtimą (varikozę); sergama išsėtine skleroze; mažąja chorėja; tetanija (padidėjusiu nervų ir raumenų dirglumu), cukraligė; sutrikusi riebalų apykaita; didelis ansvoris; padidėjęs labai kraujo spaudimas; yra gerybinis gimdos gleivinės išvešėjimas; (endometriozė); mastopatija; otosklerozė; gerybinis gimdos auglys (uterus miomatosus). Ypač reikia prižiūrėti vyresnes kaip 40 metų pacientes, kadangi su amžiumi trombozė gali atsirasti greičiau.

MINULET ® dražė gamintojas Wyeth Lederle

Veikimas: be kitų dalykų ,,...kontraceptinės tabletės veikia endometriumą, apsunkinama kiaušinėlio implantacija." Patikslinimas: jei moteris apvaisinta, reikia suprasti apvaisinto kiaušinėlio t.y. pradėto žmogaus implantaciją. Tai tolygu abortui.
Šalutinis poveikis:
šleikštulys; tempimas krūtyse; libido pasikeitimas (šaltumo atsiradimas); depresija; kontaktiniai lęšiai pradeda dirginti akis; odoje gali atsirasti saulėje tamsėjančios rudos pigmentinės dėmės.
Privalu nutraukti Minuleto vartojimą, jei atsiranda: migrena; stiprūs galvos skausmai, ūmūs regos, klausos ar kalbos sutrikimai; skausmas blauzdose, rankų ir kojų tynimas; stiprus skausmas krūtinėje ar padidėjęs dusulys; spaudžiantis skausmas ar sunkumas krūtinėje, gelta; kūno niežulys; sustiprėja epilepsijos priepuoliai; didėja arterinio kraujo spaudimas, nėštumas.
Pasekmių rizika didėja su amžiumi ir rūkančioms.
Draudžiama vartoti sergant ar sirgus: tromboze; galvos smegenų kraujagyslių ligom; infarktu; skausmu krūtinėje; krūties, gimdos ar kitu vėžiu, kai yra neaiškūs kraujavimai iš makšties; kepenų naviku; kepenų sunkios ligos; niežulys, gelta nėštumo metu Dubin-Džonso, Rotor sindromas; lipidų apykaitos sutrikimai; herpes nėštumo metu; sunki cukraligė.

MIRELLE ® (28 geltonos ir baltos tabletės su gestodenu ir etinilestradioliu) gamintojas Schering, Vokietija

Kontraceptikas nerekomenduojamas, jei yra viena iš nurodytų būklių: sutrikusi kraujotaka, trombozė, insultas, infarktas, širdies priepuoliai, cukrinis diabetas, gelta ar sunki kepenų liga, krūtų ar lyties organų vėžys, kepenų auglys, kraujavimas iš makšties, pastojimas, alergiškumas kuriai nors mirelle daliai.
Būtina nustot vartoti kontraceptiką ir kreiptis į gydytoją, jei:  pablogėja sveikata, krūtyje atsiranda gumbas, neįprastai ar stipriai kraujuoja iš makšties, neįprastas kosulys, stiprus krūtinės skausmas, kuris gali plisti į kairę ranką, dusulys, galvos skausmas, migrenos priepolis, regos praradimas, dvejinimasis akyse, negalėjimas kalbėti, klausos, kvapų ar skonio staigus pojūčio pokytis, galvos svaigimas, alpulys, bet kurios kūno dalies silpnumas ar sustingimas, stiprus pilvo skausmas, stiprus kojų skausmas ar tinimas ir pan.
Gali atsirasti: trombozė, širdies priepuoliai, insultas, padidėti kraujospūdis, krūtų vėžys, kepenų augliai, gimdos kaklelio vėžys, krūtų skausmas, jautrumas, sekrecija, galvos skausmas, prislėgta nuotaika, silpnėja libido, pykinimas, vėmimas, šleikštulys, makšties sekrecijos pokytis, įvairi odos reakcija, skysčių kaupimasis organizme, svorio pokytis (dažniausiai didėja), kiaušidžių cistos.

MIRENA ® gimdos spiralė su levonorgestreliu gamintojas Schering, Vokietija

Veikimas: ,,Vertikalioje spiralės šakoje yra hormono LNG. Gimdoje spiralė pastoviu greičiu atpalaiduoja labai mažą kiekį LNG- 20 mikrogr. per parą. Hormonas saugo nuo pastojimo, slopindamas gimdos gleivinės funkcinio sluoksnio sustorėjimą kiekvieną mėnesį. Jei šis sluoksnis tampa plonesnis, pastoti neįmanoma..." . Patikslinimas: jei pastojama, gemalas miršta iš bado, nes gyvybę palaikantis gimdos sluoksnis būna per plonas. Tai mikroabortas.
Nepageidaujamas poveikis ir galimos komplikacijos:
Mėnesinių pokytis: atsiranda tepių išskyrų, mėnesinės sutrumpėja ar pailgėja, nereguliarus kraujavimas, kraujavimas silpnas ar stiprus, mėnesinės visai išnyksta ar tampa skausmingos; apatinės pilvo dalies skausmas (spazmai) ar nugaros skausmas; spuogai ar kitoks odos pokytis; krūtų jautrumo padidėjimas; galvos skausmas; išskyros iš makšties; nuotaikos pokytis; vandens kaupimasis organizme (edema); kūno svorio didėjimas; lytinio potraukio mažėjimas; prakaitavimas; plaukų slinkimas ar riebalavimasis; plius galimi geriamų kontraceptikų simptomai; negimdinis nėštumas, infekcinė mažojo dubens organų liga; gali pradurti gimdą; kiaušidėse atsiranda padidėjusių folikulų; lytinio akto metu juntami siūlai; mėnesinių skausmo panašumas; įtaka gliukozės tolerancijai; kiaušidėse padidėja folikulai, panašūs į cistas; alpimas.
Negalima naudoti jei: moteris pastojusi, lyties organuose yra infekcija, kraujuoja iš gimdos dėl neaiškios priežasties, sergama kepenų liga ir tromboze.

MULTILOAD Cu-250, Cu- 375 gimdos spiralė gamintojas Multilan AG, Airija

Veikimas: ,,Dėl spiralės poveikio išsilygina gimdos gleivinė, todėl apvaisintas kiaušinėlis negali įsitvirtinti." Tai gemalo žmogžudystė.
Galimos komplikacijos: pilvo skausmas; spazmai; skausmingesnės mėnesinės; kraujavimas tarp mėnesinių; spiralę ištraukiant gali nutrūkti siūlai ar nulūžti plastmasinės dalys- tada reikia operacijos; jei varinė spiralė, negalima apatinės pilvo dalies ir nugaros gydytis mikrobangiais arba trumpabangiais spinduliais bei ditermija, pastojus spiralę reikia ištraukti, bet gali įvykti persileidimas; padidėja negimdinio nėštumo galimybė; moterims su spirale dažniau pasireiškia gimdos ir kiaušintakių infekcinis uždegimas, tai gali įtakoti nevaisingumą.

NON-OVLON ® (NONOVLONAS) dražetė gamintojas Jenapharm GmbH Jena, Vokietija

Šalutinis poveikis: venų trombozė; plaučių embolija; insultas; infarktas; šias galimybes didina rizikos faktoriai - (rūkymas, kraujo didelis spaudimas, riebalų apykaitos ar kraujo krešėjimo sutrikimas, didelis antsvoris; venų varikozė; buvęs venų uždegimas ir trombozė); krūtų veržimo pojūtis; depresija; pykinimas; vėmimas; galvos skausmas; skrandžio veiklos sutrikimai; kisti svoris (didėti), lytinis potraukis (frigidiškumas); kontaktiniai lęšiai tampa nepatogūs; rusvos veido dėmės (chloasma); dažniau makštyje atsiranda infekcija, pvz., sukelianti pienligę (candidosis); odos išbėrimas ir mazginė eritema; daug kalbančioms ar dainuojančioms moterims gali pakisti balso tembras; kraujavimas tarp mėnesinių; tepios išskyros; mėnesinių išnykimas; tulžies takų ligos; pagal vienus tyrimus gali atsirasti tulžies akmenys; gerybiniai pakitimai ar piktybiniai kepenų augliai, kurie gali sukelti gyvybei pavojingą kraujavimą į pilvo ertmę; minėti sindromai gali atsirasti dėl kepenų ar žarnų pasaito venų trombozės; gali padidėti kraujo nusėdimo greitis; kraujyje gali padidėti geležies ir vario koncentracija bei leukocitų šarminės fosfatazės aktyvumas; lytiniai hormonai veikia liaukų audinius, todėl jų jautrumas kitokiems vėžio atsiradimą skatinantiems faktoriams gali padidėti. Šie hormonai yra vieni iš daugelio kitokių galimų rizikos faktorių; padidėja krūtys, jos pradeda išskirti pieną; jei artimi giminaičiai sirgo kai kuriom ligom, tai reikia vertinti kaip rizikos faktorių.
Reikia nutraukti vartojimą, jei: padidėja kepenys; galūnių skausmas ar patinimas; duriantis skausmas kvėpuojant ar neaiškios kilmės kosulys; (galima plaučių embolija); skausmas ir veržimo  jausmas krūtinėje (galimas miokardo infarktas); atsiranda į migreną panašus galvos skausmas; staiga sutrinka jautrumas; jutimai, judesiai, atsiranda paralyžius (pirmieji galimo insulto požymiai); atsiranda stiprių negalavimų viršutinėje pilvo dalyje ar kraujavimo į pilvo ertmę požymių; kraujo spaudimas didesnis negu 140/90 mm Hg; gelta; kepenų uždegimas; viso kūno niežulys, tulžies nutekėjimo sutrikimas (šlapimo nelaikymas); epilepsijos priepuoliai tampa dažnesni; atsiranda porfirija (medžiagų apykaitos sutrikimas, kuris žaloja hemoglobiną); galimos visos trys sutrikimo formos, ypač Porphyria cutenea tarda; astma; persirgta venų uždegimu; yra didelis polinkis į mazginį venų išsiplėtimą (varikozę); sergama išsėtine skleroze; mažąja chorėja; tetanija (padidėjusiu nervų ir raumenų dirglumu), cukraligė; sutrikusi riebalų apykaita; didelis ansvoris; padidėjęs labai kraujo spaudimas; yra gerybinis gimdos gleivinės išvešėjimas; (endometriozė); mastopatija; otosklerozė; gerybinis gimdos auglys (uterus miomatosus).

NorLevo®  Kanadoje pasirodė nauja ekstrinė kontraceptinė tabletė NorLevo. Gamintojas Europos formacijos kompanija HRA Pharma. Bayer Inc. platins tabletes vietos rinkose. Bayer Inc. pataria moterims tabletes naudoti po lytinio akto praėjus 12 – 72 val. Jie teigia, kad 24 val. periode jos efektyvumas 95%, per 48 val. - 85% ir per 72 val. -  58%. Jie melagingai teigia, kad NorLevo® nėra abortuojantis, jei jau moteris nėščia. Tačiau NorLevo tinklapyje apie tabletės veikimą rašoma, kad  “Our current understanding is that several mechanisms could be involved such as impairment of ovulation, or modification of the uterine lining. In any case, emergency contraception takes effect before the implantation of the egg in the uterus.” Endometriumo ,,modifikacija“ nurodo veikimo mechanizmą, kuriuo gimdos vidinis paviršius tampa ,,nedraugiškas“ priimti apvaisintą kiaušinėlį. Tokiu būdu sunaikinama pradėta gyvybė. Farmacininkai pagal naujus, susigalvotus terminus pradėjimą ir nėštumą ima skaičiuoti ne nuo apvaisinimo momento, o nuo pradėto vaiko įsisodinimo gimdoje momento. Pagal tokią ,,velnišką“ žodžių akrobatiką jie gali teigti, kad tabletės nesukelia ankstyvų abortų. 2009 06 15 (LifeSiteNews.com)

NOVAT intrauterininė kontraceptinė priemonė, gamintojas Leiras Oy, Schering AG filialas Suomija

Šalutinis poveikis: gali tepti; kraujuoti; spazmuoti pilvo apačią; mėnesinės gali užsitęsti ar gausiau kraujuoti; skausmas ir karščiavimas gali būti infekcijos požymiai; infekcija gali išplisti į kiaušintakius ir sąlygoti nevaisingumą; periodiškai lankytis pas gydytoją profilaktiškam apžiūrėjimui.
Kontraindikacijos: nėštumas; ūmus dubens organų uždegimas; piktybiniai lytinių organų susirgimai; buvęs neseniai III ar IV klasės papanikolau tepinėlis, bet tiksli diagnozė nenustatyta ir negydyta; nežinomos kilmės kraujavimas iš gimdos; įgimta ar įgyta gimdos ertmės deformacija, apsunkinanti įvedimą.

NOVYNETTE ® (Novinetas) tabletės, gamintojas Chemical works of Gedeon Richter Ltd., Vengrija

Negalima vartoti jei buvo ar yra: trombozė; širdies nepakankamumas; sunki kepenų liga; sunki hpertenzija; sunkus cukrinis diabetas; piktybinis krūtų ar gimdos auglys; kraujavimas (neaiškus) iš makšties; sutrikęs lipidų metabolizmas; nėštumo metu sirgo gelta.
Nepageidautinas poveikis: pykinimas; vėmimas; viduriavimas; tarpmėnesinis kraujavimas; trombozė; depresija; hipertenzija; odos išbėrimas; neįprastas nuovargis; infekcinė makšties liga; kisti kūno svoris (didėja); atsirasti dėmių, rodančių kepenų pažeidimą; padidėti cukraus kiekis kraujyje; krūtys tapti skausmingos; pasunkėti kontaktinių lęšių nešiojimas; hormoninių kontraceptikų vartojančios moterys dažniau gali sirgti tam tikrom ligomis, pvz., tromboembolinėmis, infarktu, insultu. Toks pavojus didesnis vyresnėms nei 30 metų moterims, ypač rūkančioms; atsirasti gėrybinis ir piktybinis kepenų auglys; vidinis pilvo kraujavimas, dėl kurio ligonė gali mirti; viršutinėje pilvo dalyje atsirasti nepaprastai stiprus, nuolatinis pilvo skausmas.
Būtina nutraukti, jei: pastoja, atsiranda migreninis skausmas; sutrinka rega ar jutimai; stipriai skauda kojas; skauda ir spaudžia krūtinę; prasideda gelta ar kūno niežulys; padidėja kraujospūdis; pasireiškia traukuliai.

PATENTEX OVAL N ovules® vaginalinės žvakutės, gamintojas Merz + Co GmbH

Nepageidaujami reiškiniai: galimas šilumos pojūtis ir nedidelis vietinis dirginimas.
Ypatingi įspėjimai: negalima vartoti nėštumo, žindymo metu, kurioms po gimdymo yra išskyrų.
Ikiklinikinio saugumo duomenys: ūminis nonoksinolio-9 toksiškumas yra nedidelis, tik didžiausią dozę gavusiems šunims (90 mg/kg kūno masės per dvejus metus) gana ryškiai padidėjo kepenų masė. Ilgalaikių graužikų tyrimų neatlikta.
Kontraindikacijos: padidėjęs jautrumas bet kuriai sudedamajai kontraceptiko daliai.

PHARMATEX® Benzalkonijaus chloridas. Yra vagininės žvakutės, tabletės, kremas, tamponas, gamintojas Innotech International, Prancūzija
Kontraceptiko informacijoje apie žalą nerašoma, tačiau netiesiogiai nurodo apie kitus hormoninius kontraceptikus, kad jie padidina kraujagyslių ligų riziką.
,,Ir dar, jeigu jau kalbama apie kontraceptikus: netikėkit labai reklamuojamu "Pharmatex". Tikrai sulauksim laiko, kai pasaulyje šį dalyką uždraus. Kas tai yra? Tai siaubinga cheminė priemonė, kuri dedama į makštį. Taip sunaikinama mikroflora, pažeidžiama gleivinė, neapsaugo nuo venerinių ligų, atsiranda sąlygų atsirasti makšties disbakteriozėms, be to, nemažai moterų, naudojančių šią priemonę, pastoja.” ,,Alytaus naujienos” Nr. 63 (9923) 2003 m. balandžio 2 d. Iš interviu su gydytoja akušere-ginekologe Birute Maciulevičiene, turinčia keliolikmetę mergaičių konsultavimo patirtį.

POSTINOR ® G03A C03 tabletės gamintojas Gedeon Richter Ltd., Vengrija

Veikimas: Levonorgestrelis yra progestagenas, kuris trikdo kiaušinėlio implantaciją endometriume, skatina kiaušintakių peristaltiką ir didina gimdos kaklelio gleivių klampumą. (veikimo pasėkoje gali įvykti žmogžudystė).
Pašaliniai reiškiniai: pykinimas; gausus kraujavimas; krūtų skausmingumas; galvos skausmas.
Įspėjimai: bronchinė astma; širdies nepakankamumas; hipertenzija; migrena; epilepsija; cukrinis diabetas; tromboflebitas; kraujavimas į smegenis; depresija; hiperlipidemija; inkstų sutrikimai.

REGULON ® tabletės gamintojas Chemical works of Gedeon Richter Ltd., Vengrija

Negalima vartoti jei serga: trombozė; širdies nepakankamumas; sunki kepenų liga; sunki hpertenzija; sunkus cukrinis diabetas; piktybinis krūtų ar gimdos auglys; kraujavimas (neaiškus) iš makšties; sutrikęs lipidų metabolizmas; nėštumo metu sirgo gelta.
Nepageidautinas poveikis: pykinimas; vėmimas; viduriavimas; tarpmėnesinis kraujavimas; trombozė; depresija; hipertenzija; odos išbėrimas; neįprastas nuovargis; infekcinė makšties liga; kisti kūno svoris (didėja); atsirasti dėmių, rodančių kepenų pažeidimą; padidėti cukraus kiekis kraujyje; krūtys tapti skausmingos; pasunkėti kontaktinių lęšių nešiojimas.
Būtina nutraukti, jei: pastoja, atsiranda migreninis skausmas; sutrinka rega ar jutimai; stipriai skauda kojas; skauda ir spaudžia krūtinę; prasideda gelta ar kūno niežulys; padidėja kraujospūdis; pasireiškia traukuliai.

RIGEVIDON ® tabletės gamintojas Gedeon Richter Ltd., Vengrija

Pašaliniai reiškiniai: skrandžio ir žarnyno sutrikimai; pykinimas; įtemptos krūtys; padidėjimas ar sumažėjimas kūno masės; pakisti gali gliukozės tolerancija; galvos skausmai; nuotaikų kaita; nuovargis; bėrimai; blauzdos raumenų traukuliai; pakitęs lytinis potraukis (frigidiškumas); stiprus kraujavimas; trombozė; embolija; cerebrovaskuliniai sutrikimai; miokardo infarktas; tinklainės trombozė; egzoftalmas; diplopija; pablogėti regėjimas; sunkios cefalalgijos. Prasidėjus rimtoms ligoms reikia nutraukti vartojimą.
Įspėjimai: geriau nevartot, jei įtariama varikozė; epilepsija; hipertenzija; depresija; lengva c. diabeto forma; didelė gimdos mioma; mastopatija; problemos didesnės rūkančioms.
Kontraindikacijos: būklė po hepatito, kepenų funkcijos sutrikimai; nėščiųjų gelta; cholelitiazė; cholecistitas; lėtinis kolitas; stiprus nėščiųjų niežulys; piktybiniai navikai, pirmiausia krūtų ir lytinių organų; mažakraujystė su pjautuviškais   eritrocitais; lėtinė hemolizinė anemija; tetanija; Dubino-Džonso sindromai; laktacija; nėštumas.

Seasonique ® (arba Seasonale)  ethinylo estradiolio ir levonorgestrelio hormonų tabletės. Vartojamos 91 dieną. dirbtinai sukeliami 4 mėnesinės per metus.
Veikimas: Hormonai sutrikdo kiaušinėlio implantaciją endometriume, skatina kiaušintakių peristaltiką ir didina gimdos kaklelio gleivių klampumą. (Veikimo padarinyje gali įvykti žmogžudystė).
Įspėjimai:  Dėl rūkymo gali įvykti infarktas, insultas ir susidaryti trombai. Jei sirgta tromboze, širdies, kepenų, kraujagyslių ligom, spaudimu, angina, diabetu, krūties, šlaplės ar kitu vėžiu, vaginaliniu kraujavimu. Jei buvo migrena, depresija, mėnesinių ar krūtų problemos, nutukimas, aukštas cholesterolio, triglyceridų kiekis, inkstų ligos, - būtina kalbėti su daktaru.
Pašaliniai reiškiniai: Seasonique pagal JAV FDA pasekmes nėštumui  priskirta X kategorijai. Tai reiškia, kad chemikalas sukelia labai rimtus apsigimimus negimusiam vaikui. Negalima priimti Seasonique nėščioms ir krūtimi maitinančioms mamoms. Padidėjęs kraujavimas tarp periodų. Kas trečia moteris gali kraujuoti 20 ir daugiau dienų. Gali būti vėmimas, galvos svaigimas. Alerginė reakcija (sunkus kvėpavimas, kraujo krešuliai plaučiuose, skausmai kojose, jų ištinimas, dalinis ar visiškas apakimas, krūtinės skausmas, infarktas, didelis galvos skausmas, kalbos ar regėjimo sutrikimas, silpnumas kojų, rankų; kepenų ligos - odos ar akių pageltimas, pykinimas, pilvo skausmai, neįprastas kraujavimas, didelis nuovargis; galvos skausmai, šleikštulys, depresija, krūtų suglebimas, svorio ir apetito didėjimas. Gali įvykti ir kitos, čia neįvardintos pasekmės. http://www.seasonique.com/

TCu 380 A ,,Copper T" intrauterinė spiralė, gamintojas ,,Finishing Enterprises Inc." New York USA pagal firmos ,,Schering AG" Berlin užsakymą

Veikimas: ,,Spiralė patikimai sutrikdo kiaušinėlio implantaciją gimdoje, tačiau jis gali implantuotis kiaušintakyje". Žmogaus gemalo žmogžudystė!
Šalutinis poveikis:
  pilvo apačioje ir kryžkaulio srityje gali atsirasti skausmingas tempimo pojūtis; spiralės įdėjimo metu (gali) pacientė trumpam netenka sąmonės; pulsas tampa retas; pailgėja ar pagausėja ar tampa skausmingesni mėnesinių kraujavimai; mažakraujystė; nedidelis kraujavimas tarp mėnesinių; infekcinių ligų dubens srityje rizika padidėja (kartu nevaisingumo rizika); odos reakcija į varį; jaunoms ir negimdžiusioms moterims su spirale komplikacijų ir pašalinio poveikio pasitaikė dažniau; didžiausias pavojus gresia palaidą gyvenimą gyvenančioms moterims; gimdos pradūrimas; nuslinkimas į gimdos kaklelį ar kitur; dėl spiralės nešiojimo kas savaitę tikrintis ar tebėra siūlai, kas keli mėnesiai tikrinti spiralę pas ginekologą, kartą per metus atlikti kontrolinį ginekologinį patikrinimą, kas 6-12 mėnesių imti citologinį tepinėlį; atlikus termoterapiją, varis gali įkaisti iki pacientės sveikatai pavojingos temperatūros; spiralės įdėjimo procedūra gimdos ertmėje gali sukelti bradikardiją; išimant gali tekti daryti rengeną, tirti ultragarsu ir daryti chirurginę operaciją, jei nepavyks  laparoskopija.

TRIKVILIARAS Triquilar dražetė 6x3 rudos, baltos ir ochros spalvos, gamintojas Shering  Pharma Berlynas

Veikimas:  ,,Trijų pakopų hormonų preparatas sutrikdo apvaisinti tinkamo kiaušinėlio subrendimą, nekeičia gimdos kaklelyje esančių gleivių klampumo, jos išlieka tirštos, todėl per jas sunkiau prasiskverbia vyro sėkla. Be to, gimdos gleivinė apvaisintam kiaušinėliui priimti būna nepasirengusi. Tokiu būdu preparatas sukelia keleriopą poveikį, kuris apsaugo nuo nėštumo." Taigi, paskutinis poveikis yra etiškai nepriimtinas, nes sunaikina pradėtą žmogų.
Šalutinis poveikis: galvos skausmas; krūtų tempimas; pykinimas; skrandžio veiklos sutrikimai; kūno svorio ir libido (lytinio malonumo) kitimas; depresinė nuotaika; atsiranda rusvos veido dėmės, kurios ant saulės paryškėja; lęšiai sukelia diskomfortą; vėmimas; viduriavimas; žarnyno liga; visoks kraujavimas; pasitaiko gerybinių ir piktybinių kepenų pakitimų, kurie gali sukelti gyvybei pavojingą kraujavimą į pilvo ertmę; pilvo viršutinėje dalyje atsiranda nemalonių pojūčių.
Būtina nutraukti, jei atsiranda: migrena; sutrinka jutimai; tromboflebito ar tromboembolijos požymiai; skausmas ir veržimas krūtinėje; numatoma operacija; gelta; kepenų uždegimas; kūno niežulys; padažnėja epilepsijos priepuoliai; padidėjus kraujospūdžiui; pastojus.
Kontraindikacijos: kepenų funkcijos sutrikimai; nėščiųjų gelta; cholelitiazė; cholecistitas; lėtinis kolitas; stiprus nėščiųjų niežulys; piktybiniai navikai, pirmiausia krūtų ir lytinių organų; mažakraujystė su pjautuviškais   eritrocitais; lėtinė hemolizinė anemija; tetanija; Dubino-Džonso sindromai; laktacija; nėštumas; kraujo krešėjimo sutrikimai; sunki cukraligės forma; riebalų apykaitos sutrikimai; pūslelinis išbėrimas nėštumo metu; otosklerozė.
Rizikos faktoriai: pacientė rūko; yra vyresnio amžiaus; vartoja kontraceptinius vaistus.

TRI-MINULET ® trijų spalvų tabletės, gamintojas Wyeth Lederle

Pašalinis poveikis: tempimas krūtyse; libido pasikeitimas (šaltumo atsiradimas); depresija; kontaktiniai lęšiai pradeda dirginti akis; veide gali atsirasti dėmių ir strazdanų, kurios saulėje tamsėja.
Nedelsiant reikia nutraukti vartojimą, jei atsiranda: migrena; stiprūs galvos skausmai, ūmūs regos, klausos ar kalbos sutrikimai; skausmas blauzdose, rankų ir kojų tynimas; stiprus skausmas krūtinėje ar padidėjęs dusulys; spaudžiantis skausmas ar sunkumas krūtinėje; gelta; kūno niežulys; sustiprėja epilepsijos priepuoliai; didėja arterinio kraujo spaudimas; nėštumas.
Pasekmių rizika didėja su amžiumi ir rūkančioms.
Draudžiama vartoti sergant ar sirgus: tromboze; galvos smegenų kraujagyslių ligom; infarktu; skausmu krūtinėje; krūties, gimdos ar kitu vėžiu, neaiškūs kraujavimai iš makšties; kepenų naviku; kepenų sunkios ligos; niežulys, gelta nėštumo metu; Dubin-Džonso, Rotor sindromas; lipidų apykaitos sutrikimai; herpes nėštumo metu; sunki cukraligė.

TRISISTON ® Trisistonas dražetės trijų spalvų, gamintojas Jenapharm GmbH Jena, Vokietija

Šalutinis poveikis: venų trombozė; plaučių embolija; insultas; infarktas; šias galimybes didina rizikos faktoriai - (rūkymas, kraujo didelis spaudimas, riebalų apykaitos ar kraujo krešėjimo sutrikimas, didelis ansvoris; venų varikozė; buvęs venų uždegimas ir trombozė); krūtų veržimo pojūtis; depresija; pykinimas; vėmimas; galvos skausmas; skrandžio veiklos sutrikimai; kisti svoris (didėti) lytinis potraukis (frigidiškumas); kontaktiniai lęšiai tampa nepatogūs; rusvos veido dėmės (chloasma); dažniau makštyje atsiranda infekcija, pvz., sukelianti pienligę (candidosis); odos išbėrimas ir mazginė eritema; daug kalbančioms ar dainuojančioms moterims gali pakisti balso tembras; kraujavimas tarp mėnesinių; tepios išskyros; mėnesinių išnykimas; tulžies takų ligos; pagal vienus tyrimus gali atsirasti tulžies akmenys; gerybiniai pakitimai ar piktybiniai kepenų augliai, kurie gali sukelti gyvybei pavojingą kraujavimą į pilvo ertmę; minėti sindromai gali atsirasti dėl kepenų ar žarnų pasaito venų trombozės; gali padidėti kraujo nusėdimo greitis; kraujyje gali padidėti geležies ir vario koncentracija bei leukocitų šarminės fosfatazės aktyvumas; lytiniai hormonai veikia liaukų audinius, todėl jų jautrumas kitokiems vėžio atsiradimą skatinantiems faktoriams gali padidėti. Šie hormonai yra vieni iš daugelio kitokių galimų rizikos faktorių; padidėja krūtys, jos pradeda išskirti pieną; jei artimi giminaičiai sirgo kai kuriom ligom, tai reikia vertinti kaip rizikos faktorių.
Reikia nedelsiant nutraukti vartojimą, jei: padidėja kepenys; galūnių skausmas ar patinimas; duriantis skausmas kvėpuojant ar neaiškios kilmės kosulys; (galima plaučių embolija); skausmas ir veržimo  jausmas krūtinėje (galimas miokardo infarktas); atsiranda į migreną panašus galvos skausmas; staiga sutrinka jautrumas, jutimai, judesiai, atsiranda paralyžius (pirmieji galimo insulto požymiai); atsiranda stiprių negalavimų viršutinėje pilvo dalyje ar kraujavimo į pilvo ertmę požymių; kraujo spaudimas didesnis negu 140/90 mm Hg; gelta; kepenų uždegimas; viso kūno niežulys, tulžies nutekėjimo sutrikimas (šlapimo nelaikymas); epilepsijos priepuoliai tampa dažnesni; atsiranda porfirija (medžiagų apykaitos sutrikimas, kuris žaloja hemoglobiną); galimos visos trys sutrikimo formos, ypač Porphyria cutenea tarda; astma; persirgta venų uždegimu; yra didelis polinkis į mazginį venų išsiplėtimą (varikozę); sergama išsėtine skleroze; mažąja chorėja; tetanija (padidėjusiu nervų ir raumenų dirglumu), cukraligė; sutrikusi riebalų apykaita; didelis ansvoris; padidėjęs labai kraujo spaudimas; yra gerybinis gimdos gleivinės išvešėjimas; (endometriozė); mastopatija; otosklerozė; gerybinis gimdos auglys (uterus miomatosus).

TRI-REGOL ® GO3A BO3 trijų spalvų tabletės, gamintojas Gedeon Richter Ltd., Vengrija

Pašaliniai reiškiniai: skrandžio ir žarnyno sutrikimai; krūtų įtampa; pykinimas; gali sumažėti ar padidėti kūno masė;  atsiranda gliukozės tolerancijos pakitimų; galvos skausmas; nepastovi nuotaika; nuovargis; odos bėrimas; blauzdos raumens traukulių; pakisti lytinis potraukis; transformuojama gimdos gleivinė; kraujavimai.
Preparatą nutraukti, jei atsiranda: trombozė; embolija; tromboflebitas; cerebrovaskuliniai sutrikimai; miokardo infarktas; tinklainės trombozė; regėjimo sutrikimai; egzoftalmas; kartojasi cefalalgijos ir kitos sunkios lėtinės ligos.

Elektroninis  Paštas