PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas KONTRACEPCIJA  ĮVADAS

    Iki 1976 m. kontracepcija buvo suprantama, kaip sutrukdymas susijungti spermai su kiaušialąste. 1976m. JAV Akušerių ir Ginekologų Kolegija pritarė nutarimui pakeisti dėl politinių priežasčių kontracepcijos apibrėžimą.  Dabar   tai apibūdinama, kaip sutrukdymas pradėtam vaikui įsitvirtinti gimdoje. Yra didelis skirtumas tarp preparatų, kurie neleidžia įvykti apvaisinimui ir savaitės laiko embriono abortavimui, ką padaro spiralės, minipiliulės, progesterono piliulės, įšvirkščiamos medžiagos, kaip Norplant ir visokios panašios priemonės, tinkančios šiam apibrėžimui.
    Bažnyčios mokymas. Šv. Rašto citatos yra ,,Religijos“ dalyje.
     Vedybos savo prigimtimi yra ,,pilnas abipusis savęs atidavimas“ (Bažnyčios Katekizmas # 1644) Kai poros naudoja kontracepciją, tuomet ten nėra pilno abipusio atsidavimo, davimo ir ėmimo, nes jie neduoda savo vaisingumo vienas kitam. Per priesaiką jie pažadėjo vienas kitam pilnai save atiduoti, bet dabar, per aktą, kuris ženklina pilną vienas kitam atsidavimą ir priėmimą, jie dalį savęs pasilaiko ir tuo būdu sulaužo priesaiką, duotą vestuvių dieną.
Bažnyčios mokymas apie kontracepciją nepriklauso tai kategorijai dalykų, kurie palikti laisvai diskutuoti tarp teologų. Popiežius Jonas Paulius II.
    1988.11.24 Popiežiškoji Komisija Autentiškam Kanonų Kodeksui Interpretuoti pareiškė, kad abortas yra ne tik ,,nesubrendusio vaisiaus pašalinimas“. ,,Pradėjimas“ šiuo atveju yra ne prisitvirtinimo prie gimdos sienelės momentas, o apvaisinimas. Šis aborto apibrėžimas prilygina abortuojančių piliulių ir priemonių naudojimą abortams. Įvairios apklausos rodo, kad 90 % žmonių pritaria kontracepcijai, bet jie paneigia Dievo apreikštą tiesą ir apreiškimą, o seka savo humanistinėmis, reliatyvistinėmis, hedonistinėmis ir subjektyvistinėmis interpretacijomis.
    Statistika Šiuo metu pasaulyje iš maždaug 880 milijonų vaisingojo amžiaus porų naudoja kontracepciją ir sterilizaciją 340 milijonų. Virš 60 milijonų žmonių vartoja piliules.(Priest for life, Canada vol.2000, issue 3)
Iki piliulių pasirodymo Lietuvoje buvo 1950 m. - 625 skyrybos, dabar - 65% visų vedusiųjų.
JAV 1960 m. buvo - 393 000 skyrybos. Po 15 metų piliulių naudojimo -1 026 800 skyrybų.

Prasidėjimą trukdantys ir vaiką žudantys metodai.
   I. Mechaniniai.
    1. Ištraukimas. Onano atvejis Biblijoje (Pr 38, 8-10). Sėklos išsiliejimas ne makštyje. Dangaus keršto šaukianti nuodėmė. Kenksmingas ypač moteriai. Nepatikimas, nes vyro gleivėse prieš ejakuliaciją jau gali būti spermatozoidų.
    2. Prezervatyvai. Nusimovimų, plyšimų, porų pasitaiko 28%. Neapsaugo nuo venerinių ligų.
    3. Diafragma. Guminiu kamščiu uždengiamas gimdos kaklelis. Bet pro plyšius sperma pralenda ir iš 100 moterų 33% per metus pastoja.
    4. Vazektomija. Sėklinio latako pašalinimas (sterilizacija).
    5. Kiaušintakių perrišimas. Periodai tampa labai dažni - kas 21 dieną; krūtys pasidaro tokios skausmingos, kad negali naktimis užmigti.
    6. Į kiaušintakius per makštį įstatomos titaninės spiralės Essure, kurios sukelia uždegimą kiaušintakyje. Dėl to kiaušintakiai užrandėja ir užkemša praėjimą. Sukūrė Conceptus, Inc. http://www.ocregister.com/articles/permanent-birth-control-2075519-women-essure
    7. Histerektomija - gimdos pašalinimas.

   II. Cheminiai.
    Tai įvairios medžiagos, kurios naikina spermą. Tačiau iš 100 moterų 30 per metus pastoja. Kartais naudojamos kartu su diafragmomis ar prezervatyvais. Yra drebučiai, kremai, plaunantys preparatai, putojančios tabletės, žvakutės, pesarai.

    III. Hormoniniai.
    1. Piliulės. Jos yra 3 rūšių: didelės dozės progestino ir estrogeno; mažos dozės, maždaug po pusę progestino ir estrogeno; mini piliulės su mažu kiekiu progestino ir be estrogeno
. Smegenų pagumburis PNA hipotaliamas veikia hipofizę, kuri išskiria folikulą stimuliuojantį hormoną FSH. Šis hormonas brandina folikulą, kuris gamina estrogeną. Nuo liuteinizuojančio hormono LH folikulas plyšta, ir kiaušinėlis iš kiaušidės patenka į kiaušintakius (ovuliacija).
    Didesnio hormono kiekio dirbtinis palaikymas paprastai sutrikdo ovuliaciją, o mažos dozės dažniausiai nesutrikdo ovuliacijos. Piliulės turi dar kitus du veikimo efektus: pirma, jos pakeičia gimdos kaklelio gleivių sąrangą. Gleivės sutankėja, ir spermijoms tampa sunkiai įveikiamos. Antra, jos pakeičia gimdos gleivinę - endometriumą taip, kad pradėtas vaikas negali implantuotis ir žūsta. (Life Advocate, March 1994, page 28-29.) Kaip dažnai gleivės užkerta kelią spermatozoidams?   Drs. Chang ir Hunt darė eksperimentus su triušiais. Davė atitinkama kiekį kontraceptinių priemonių. Dirbtinai apsėklino, po kiek laiko paskerdė ir su mikroskopu tyrė, ar spermatozoidai pasiekė kiaušialąstę, kiek jų yra kiaušintakiuose. Rasta 72%. (Fertility and Sterility, 1970; 21, p. 683-686.) Tai ne įrodymas, nes gyvuliai skiriasi nuo žmonių. Tačiau būna, kad bandymai su gyvuliais pritaikomi žmogui.
Po mėnesinių palaipsniui endometriumas darosi turtingesnis ir tankesnis, nes ruošiasi naujai pradėto vaiko atvykimui. Padidėja kraujo indai, galėsiantis aprūpinti maistu ir deguonimi vaikutį. Padidėja glycogeno atsargos, kurios tarnaus vaiko maistui. Praėjus maždaug 6 dienoms po prasidėjimo, vaikas įsitvirtina gimdoje. Jei nepavyksta įsitvirtinti įvyksta persileidimas. Jei persileidimas yra įtakotas cheminių ar mechaninių priemonių, tai vadinama abortu (žmogžudyste). Piliulės sutrukdo endometriumui pasiruošti (sugadina, suardo paviršių  (Life Advocate, March 1994, page 28-29.) ) ir sutrikdo maisto bei deguonies tiekimą. Sienelės storis sumažėja net iki 58%. Minimalus endometriumo storis, galimas pastojimui, turi būti nuo5 mm iki 9 mm ar13 mm , kai, tuo tarpu, imančios piliules storis būna1,1 mm. Tai buvo nustatyta magnetinio rezonanso skanavimu. (Brown HK, Stoll BS, Nicosia SV, et al. Uterine junctional zone: correlation between histologic findings and MR imaging. Radiology.1991;179:409-413, arba Rabinowitz R, Laufer N, Lewin A, et al. The value of ultrasonographic endometrial measurement in the prediction of pregnancy following in vitro fertilization. Fertil Steril. 1986;45:824-828, arba Ueno J, Oehninger S, Brzyski RG, Acosta AA, Philput CB, Muasher SJ. Ultrasonographic appearance of the endometrium in natural and stimulated in-vitro fertilization cycles and its correlation with outcome. Hum Reprod. 1991;6:901-904, arba Glissant A, de Mouzon J, Frydman R. Ultrasound study of the endometrium during in vitro fertilization cycles. Fertil Steril. 1985;44:786-790, arba Abdalla HI, Brooks AA, Johnson MR, Kirkland A, Thomas A, Studd JW. Endometrial thickness: a predictor of implantation in ovum recipients? Hum Reprod. 1994;9:363-365, arba Dickey RP, Olar TT, Taylor SN, Curole DN, Matulich EM. Relationship of endometrial thickness and pattern to fecundity in ovulation induction cycles: effect of clomiphene citrate alone and with human menopausal gonadotropin. Fertil Steril. 1993;59:756-760, arba Gonen Y, Casper RF, Jacobson W, Blankier J. Endometrial thickness and growth during ovarian stimulation: a possible predictor of implantation in in-vitro fertilization. Fertil Steril. 1989;52:446-450. ) O dėl  šių priežasčių  vaikas miršta. Jo likučiai pasišalina per kraujavimą, kuris klaidingai laikomas sekančiomis mėnesinėmis. (“The Pill: How does it work? Is it safe?“, The Couple to Couple League,Cincinnati, OH, page 4.)  Dėl šios priežasties dauguma tablečių yra abortuojančios, t.y. žudančios vaiką.
Estrogenas ir progestinas gali keisti gimdos ir kiaušintakių raumenų susitraukimus. Tai gali pagreitinti pradėtos žmogiškosios būtybės kelionę į gimdą. Tačiau gimda dėl sutrumpėjusio laiko gali nespėti pakankamai subręsti implantacijai. Dr. Speroff tai vadina ,,kiaušintakių peristalsis“.1984 m. leidiny “Facts About Oral Contraceptives,“ JAV Sveikatos ir Žmogaus tarnybos departamentas pabrėžė: Abiejų rūšių piliulės... dėl pasikeitimų kiaušintakių susitraukime ir gimdos paviršiuje apsunkina apvaisintam kiaušinėliui implantuotis.(1), (Physicians' Desk Reference. Montvale, NJ: Medical Economics; 1998.) Piliulės gali ir prailginti embriono kelionę ir dėl šios priežasties jis neišgyvena. (Family medicine home, Vol. 9 No. 2, February 2000, Walter L. Larimore, MD; Joseph B. Stanford, MD, MSPH  Postfertilization Effects of Oral Contraceptives and Their Relationship to Informed Consent)
    2. Mini piliulės. Tai tabletės su mažu dirbtinio hormono progesterono kiekiu. Jų veikimas abortuojantis. Žr. aukščiau.
    3. Rytas po (lytinio akto) piliulės. Jose yra didelės dozės hormonų, kurie sukelia ankstyvą abortą pažeisdami endometriumą, tuo pačiu embriono maitinimą, sukeldami kiaušintalių raumenų susitraukimus. Palygink: (David B. Brushwood, American Journal of Hospital Pharmacy, February 1990, volume 47, page 396.) (Reference: Grou F; Rodrigues I, The morning after pill -- how long after?, Am J Obstet Gynecol 1994 Dec; 171(6): 1529 -- 34.)
    4.Injekcijos, kurių veikimas tęsiasi mėnesį: Lunelle; 3 mėnesius: Depo-Provera; ar kiti kontraceptikai, kurių veikimas gali tęstis 1 metus. Depo-Provera naudojant 40-60% įvyksta ovuliacija ir galimas ankstyvas abortas. “Infant Homicides Through Contraceptives,“ 1994 by the Study of Abortion Deaths Ad Hoc Commission -Bardstown, KY. Ph: 502-348-3963
    5. Implantantai. Tai ilgo veikimo hormoniniai kontraceptai. Pvz. Norplant. Poros centimetrų kapsulė įsiuvama į žmogaus kūną, kurios veikimas trunka metus, o su įvairių hormonų ir cholesterolo kombinacija be operacijos ir papildymų gali tęstis trejus metus. Jie kaip piliulės sukelia abortą. Norplant naudojant 50-65% įvyksta ovuliacija ir galimas ankstyvas abortas. Hilgers, Dr. Thomas, “Norplant“ Linacre Quarterly, 1993, p.64-69.
    Kitas ilgai veikiančių steroidų metodas yra spurgos pavidalo polisiloksaninis makšties žiedas, turintis įvairių progestinų. 5 cm skermens lankstų žiedą moteris gali įsprausti ar išimti kaip diafragmą. Bet priešingai negu diafragma neuždengia gimdos kaklelio. Ištraukiamas tik dėl mėnesinių.
JAV buvo patvirtintas naujas abortuojantis pradėjimų kontrolės metodas. Food and Drug Administration (FDA) suteikė licenziją NuvaRing priemonei, kurią sukūrė Organon Inc.ir kurią pradės platinti 2002 metų viduryje. Kontraceptinė priemonė yra maždaug 7,5 cm žiedas, įdedamas kas mėnesį į vaginą, kur per 21 dieną paskleidžia į organizmą nuolatines estrogeno ir progestino dozes. Priemonė veikia kaip ir kombinuotos piliulės, kurios gali sutrukdyti naujai pradėto vaiko implantaciją, jei ovuliacija nesutrikdoma. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A2433-2001Oct3.html
    Vyrams po oda galima įsiūti cholesterolo.
   IV. Abortuojantys.
    1. Gimdos spiralės, IUP (intrauterinės priemonės). Būna įvairių formų ir dydžių, plasmasinės ar padengtos variu bei kitomis medžiagomis. Jos įstatomos keleriems metams į gimdą, kurios gleivinę taip išdarko, sukelia uždegimą, kad kūdikis negali implantuotis ir per mėnesines pasišalina. Arba prisitvirtinusį kūdikį spiralė judėdama, ypač per lytinį aktą, nuplėšia ir jis žūva. Šis metodas nusižiūrėtas iš arabų ir beduinų, kurie kelionėse per dykumą norėdami išvengti kupranugarės apsivaikinimo, į jos gimdą įspraudavo uolos nuolaužą.
    2. DES (Diethylstilbestrol). Galingas hormonas, priverčiantis endometriumą nusilupti. Jei jau yra vaikas, jis sunaikinamas. Šis narkotikas sutrikdo ovuliaciją. Jis sukelia daug problemų.
    3. Prostaglandinas. Taip pat stiprus hormonas vartojamas per burną, injekciją ar makšties supozitorius. Sukelia gimdos traukulius, kurie išstumia gyvą vaiką. Naudojamas antro trimestro abortams, žymimas Prostin E2, Prostin 15M.
    4. RU-486. Vaistai vartojami, kai nesusergama mėnesinėmis ar po nėštumo teigiamo testo iki 6 nėštumo savaitės. Neefektyvus po 8 savaitės. Jis blokuoja vaikų hormoninį maitinimą, kuris dėl to miršta ir iškrenta.
    V. Priešnėštuminė vakcina.
    Kai moteris naudoja šią vakciną, joje atsiranda antikūnų, neutralizuojančių žmogaus horioninį gonadotropino hormoną (HGC). Šio hormono dėka vaikas sustabdo moters mėnesinių periodą po prasidėjimo. Jei moteris patirtų mėnesines, vaikas su mėnesinėmis būtų pašalintas. Todėl nauja gyvybė per placentą persiunčia HGC, kuris cirkuliuodamas moters organizme duoda signalą: ,,Tu nėščia, negali turėti mėnesinių''. Jei HGC kiekis sumažėja, įvyksta persileidimas (spontaniškas abortas). Ši vakcina ir sumažina HGC. Įvyksta abortas. Per moters kraują HGC patenka į inkstus ir ,,kaip nepriklausanti moteriai medžiaga'' pašalinama su šlapimu. Vienos rūšies nėštumo testai ir remiasi HGC kiekiu šlapime. Jei jo yra, testas bus teigiamas.
Literatūra:
1. Randy Alcorn, Does the Birth Control Pill Cause Abortions? 2nd edition, Revised March 1998

12 MITŲ APIE  KONTRACEPCIJĄ The GIFT Foundation  

1.Mitas
Tėvams reikalinga kontracepcija planuoti šeimų dydį.

2. Mitas
Kontracepcija apsaugo jaunimą nuo nėštumo ir ligų.

3. Mitas
Kontracepcija sumažina aborto reikalingumą.

4. Mitas
Piliulės ir ,,avarinė kontracepcija“ nėra abortuojančios.

5. Mitas
Kontracepcija yra dalis biblinio atsako į krikščionišką užvaizdavimą.

6. Mitas
Katalikai gali naudoti kontracepciją su ramia sąžine.

7. Mitas
Natūralus šeimos planavimas yra tik viena iš kontracepcijos formų.

8. Mitas
Kontracepcija pagerina santuokos instituciją.

9. Mitas
Kontracepcija yra būtina moters lygybei.  

10. Mitas
Kadangi vyra negali sutvardyti savo lytinio potraukio, moterims reikalinga kontracepcija.

11. Mitas
Mums reikalinga kontracepcija išvengti persidauginimo.

12. Mitas
Kontraceptikai yra dalis geros bendros sveikatos priežiūros.

Jūsų nuomonė - galite parašyti: ,,skrinskasETAgmail.com“
Jeigu netikite Dievu - tikėkite faktais.

TURINYS