PRO VITA©  Parengė Robertas Skrinskas  

VYSKUPAS JUOZAS MATULAITIS  Kaišiadorys, „Blaivioji Lietuva“ 1990

„Jaunuoli, sakau tau, kelkis!“

Didžiai gerbiamas „Blaiviosios Lietuvos" redaktorius (Juozas Jurevičius 1990-07-07) prašė mane tarti žodį Lietuvos žmonėms apie girtavimo žalą ir pavojus. Atsisakyti negalėjau, nes girtavimas tikrai visais atžvilgiais yra žalingas ir pavojingas tiek paskiriems asmenims, tiek visai tautai.

Dažnas alkoholio vartojimas žmogaus organizmą taip prie jo pripratina, kad paskui jau ir norėdamas žmogus dažnai nebepajėgia be jo apseiti, tampa alkoholiku, tiesiog invalidu, našta šeima, visuomenei ir pačiam sau.

Net ir nedaug alkoholio išgėręs žmogus dažnai jau nebepajėgia pilnai save kontroliuoti ir tinkamai visas savo pareigas atlikti. Iš to kyla pavojus atsirasti brokui ir įvykti visokioms avarijoms, kuriose ne kartą žūna ir pats išgėrusis.
Ypatingai žalingas girtavimas gyvenantiems santuokoje, nes per jį dažniausiai kyla tarpusavio barniai, įžeidinėjimai, ašaros, muštynės, net išsiskyrimai. Medikų nustatyta, kad ir kūdikiai tokiose šeimose dažnai gimsta nepilnaverčiai, invalidai.

Girtavimas kompromituoja patį žmogų, parodo menką jo dvasinio ir kultūrinio, jei taip galima pasakyti, išsivystymo laipsnį Žmogus elgiesi tiesiog absurdiškai: į beprotį žiūri su užuojauta, kvailiu pavadintas užsigauna, o pats save daro bepročiu, džiaugiasi galėdamas tapti kvailu!...

Taigi girtavimas tikrai visais atžvilgiais yra žalingas.

Ir vis dėlto mūsų krašte, kaip rodo įvairios statistikos, plačiai paplitęs. Ir prageriamos sumos milžiniškos, ir alkoholikų skaičius didelis, ir girtavimo padariniai gausūs, tiesiog kasdien patiriami...           

Ir kodėl taip dabar pas mus yra? Manau, kad, iš dalies, tai yra derlius tos sėklos, kuri pastaraisiais dešimtmečiais į mūsų tautos vaikų širdis intensyviai buvo sėjama, o iš dalies tai savotiška laiko liga, paplitusi ir kituose kraštuose, kaip AIDS...

Juk pastaraisiais dešimtmečiais vaikams ir jaunimui mokyklose ir spaudoje kalte kalė, kad nėra jokio Dievo ir jokio pomirtinio gyvenimo, kad viskas leista, kas tik nekenkia komunizmui. 0 jeigu nieko daugiau nėra, kaip tik ši diena, tai kodėl nepasinaudoti nors tais malonumais, kurie šiandien prieinami, jeigu viskas leista?... Mokytojai liepdavo vaikams neklausyti savo tėvų, kurie ragindavo  eiti bažnyčion, o tėvai liepdavo neklausyti mokytojų, kurie draudė eiti bažnyčion. Ne vienas tada pasidarė išvada, kad geriausia nieko kito neklausyti ir nepaisyti, kaip tik savo norų, kaip tik to, kas teikia malonumų!... Taip ir prinoko tas derlius, kurį dabar tenka valyti... Be to, tai savotiška laiko liga, nes, kiek tenka patirti, ir kituose kraštuose pastaraisiais metais yra labai paplitęs, ypač jaunimo tarpe, vien tik malonumų ieškojime. Tai narkomanija, seksas ir girtavimas. Manau, kad visa tai daro įtaką ir mūsų krašto žmonėms, ypač jaunimui, užkrečia.

Visa tai turint prieš akis, dabartinė mūsų krašto situacija nėra džiugi, tačiau, mano nuomone, nėrė ir labai liūdna, beviltiška. Girtavimas, tiesa, plačiai paplitęs, tačiau su juo kovoti susigriebta pačiu laiku ir ta kove jau duoda vaisių, bent jau dėmesys atkreiptas į gręsiantį pavojų. Matyt Dievas, tariant ateitininkų himno žodžiais, tikrai Lietuvą apveizdi bei gina ir amžiais suvargusios jos neapleidžia...

Kovoti su girtavimu turi visa tauta, o dvasininkija, katalikiškose organizacijos ir visi tikintieji labiausiai, nes girtavimas yra nuodėmingas ir į nuodėmes vedantis. Kovoje su šia blogybe, meno nuomone, reiktų ne tiek drausti /nes draudžiamas vaisius visada labiau vilioja/, kiek intensyviai ugdyti žmonėse, ypač jaunuose, savigarbos jausmą, žmogiškąjį orumą. Kartą viena moteris, kalbėdama apie žinomą asmenį, pasakė: „Guli girtas kaip šuva". „Į tai kitas atsiliepė: „Prašom neįžeisti šunies! Kada Tamste matei jį girtą?! Taip, pasigerdamas žmogus tam tikru atžvilgiu atsiduria žemiau gyvulio(pats sau ir saviškiams daro gėdą! Todėl reikia sąmoninti žmones, ypač jaunus, kad didvyris yra ne tas, kuris negeria tik dėlto, kad negauna, o tas, kuris sugeba atsisakyti ir tada, kai siūlyte siūlo!...

Alkoholinių gėrimų gamybos ir prekybos sumažinimas paties girtavimo beveik nesumažino. Negaudami teisėtai ir kokybiškai pagamintų gėrimų, gerti įpratusieji ėmė vartoti neteisėtus ir nekokybiškus, ne kartą net nuodingus. Atsirado slapta gamyba ir prekyba, kurią sulaikyti beveik neįmanome... Todėl, manau, reiktų ne tiek gėrimų gamybą ir prekybą mažinti, kiek pačius žmones stropiau auklėti, pasigėrusius stipriau bausti. Juk gėrimai įvairiose puotose nuo žilos senovės visur vartojami. Ir iškilminguose tostuose kilnojamos taurės ne su mineraliniu vandeniu!... Nepamirškime, kad niekas nepadaroma iš karto - Kaip javas dirvoje taip ir gėris ar blogis prinoksta pamažu. Jūsų pareiga intensyviai sėti ir brandinti gėrį.!..

Taigi kunigai turėtų ne tik pamoksluose, bet ir susitikimuose su žmonėmis kiekviena proga skatinti juos ugdyti savyje savigarbą, nes to laukia iš mūsų Dievas ir Tėvynė; „Argi nežinote,kad jūs esate Dievo šventovė ir jumyse gyvena Dievo Dvasia?" /Kor 3,1?/. Tikinčiuosius reikia raginti, kad išgėrimų vien tik dėl išgėrimų niekada neieškotų ir nesiektų, kad už visokius patarnavimus prašytų apmokėti, jeigu reikia, pinigais, o ne gėralais; kad laidotuvių, mirusiųjų minėjimų /pvz. metinių/ ir krikštynų vaišėse alkoholinių gėrimų visiškai nevartotų.. Vardinių, vestuvių ir kitose džiugiose vaišėse, jeigu pagal seną paprotį ir pastatomas vienas kitas butelis, šeimininkai tegu atkakliai neragina, o svečiai susipranta gerti tik po truputį, kad ir patys išliktų garbingi bei protingi, ir kitiems, ypač jauniems, duotų gražų susivaldymo pavyzdį. Visose parapijose, kiek įmanoma, organizuotinos Blaivybės draugijos ir skatintini atitinkami įžadai.

Šv. Lukas savo evangelijoje /Lk 7,11-17/ rašo, kaip kadaise Kristus į kapus nešamam Najino našlės sūnui tarė: „Jaunuoli, sakau tau: kelkis!" Ir Jaunuolis atsikėlė. Taip dabar tas pats Kristus mums visiems sako: „Jaunuoli - mergaite, tėve - motin, vyre - žmona, broli - sese, sakau tau: kelkis!" Taip, kelkis naujam, blaiviam ir doram gyvenimui, kad nei girtavimu, nei pasileidimu niekada nebedarytum gėdos sau, savo artimiesiems ir visai savo tautai.

„lietuviais esame mes gimę..." giedame giesmėje. Todėl blaiviais, dorais, kilniais ir kultūringais lietuviais turime ir būt.

Vysk. Juozas Matulaitis

TURINYS Galite parašyti: ,,skrinskasETAgmail.com“