PRO VITA  © Parengė Robertas Skrinskas

PANEVĖŽIO VYSKUPO JONO KAUNECKO 2009 m. GANYTOJINIS LAIŠKAS

Visiems Panevėžio vyskupijos Žmonėms

Broliai ir Seserys, rašau Jums su dideliu rūpesčiu ir skaudančia širdimi apie baisią tragediją – girtuoklystę, slegiančią Lietuvą ir kviečiu gelbėtis iš jos, o svarbiausia prašyti  Dievo pagalbos.

„Motin, guoski mus, nes mes verkiam. Motin, gelbėk, nes mes žūstam“, – meldžiasi Gyvojo Rožinio nariai, prašydami gelbėti nuo girtuoklystės žūstančią Lietuvą. Jie kviečia visus Panevėžio vyskupijos žmones melstis kovo 2d. per visas pamaldas už blaivybę Lietuvoje. Išgirskime jų, o ypač kenčiančių šeimų, nelaimingų vaikų dejones, skausmą ir nerimą!

Jau anais laikais, kai nebuvo tokios baisios problemos, Jėzus įspėjo: „Saugokitės, kad jūsų širdis nebūtų apsunkusi nuo ... svaigalų“ (Lk 21,34). Jam pritaria šv. Paulius: „nepasigerkite vynu, kuriame slypi pasileidimas“ (Ef 5,18) ir primena, kad girtuokliai kartu su kitais nedorėliais nepaveldės Dievo karalystės (plg., 1 Kor 6,10), „jų galas – pražūtis“ (plg., Fil 3,19), nes išgertas vynas „galų gale kanda kaip gyvatė ir gelia kaip angis“ – perspėja Dievo žodis (Pat 23,32).

Kaip kenčia vaikai! Girtuoklis iš 3-čio aukšto išmetė 8 mėn. sūnelį, nes „per garsiai rėkė, neleido ilsėtis“. Girtuoklė pagalve uždusino 3 mėn. berniuką, nes ją erzino verksmas. Motina siunčia vyresnį berniuką pas tėvą į barą, kad paprašytų kelių litų duonai, o tėvas spyrė sūnui, atitrenkė inkstus... Kiek tokių istorijų galima papasakoti?

Žurnalistas Alvydas Dargis rašo, kad daug yra skaitęs apie kovą prieš alkoholį, bet nėra aptikęs veiksmingesnio būdo atsikratyti šia nelaime, kaip pusšeštų metų Andrius Estremeckas: „Tėvas nupirko man paltuką, mama pakvietė svečių aplaistyti, gėrė visą naktį. Kai atsimerkiau ant stalo butelis. Išpyliau į kriauklę. mama atbudo: „Kur šnapsas?“ – „Kriauklėje“. Ėmė laižyti. Kitą kartą išpilsiu taip, kad nebūtų ko laižyti!“ – nusprendė vaikas.

Vyskupas K. Paltarokas cituoja šv. Bazilijų: „Girtuoklis baisesnis už gyvulius. Galvijas turi saiką, nustoja gerti atsigėręs. Girtuoklis nupuola žemiau už gyvulius. O, girtuokli, iš neturinčių proto galvijų privalai mokytis!“

Kartą pamokslininko Abraham a Santa Clara paklausė: „Iš ko mokytis, kiek galima gerti?“ Jis atsakė: „Iš asilo mokykitės!“

O aš sakau, kad reikia mokytis iš kiaulės.[1] Televizijos laidoje „Gyvūnų pasaulyje“ mokslo populiarinimo filmas kartą rodė: kiaulėms į ėdalą pripylė degtinės. Kiaulės pasigėrė, vėmė, pagiriojo... Kai jos išsipagiriojo, vėl ėdalas su alkoholiu. Kiaulės pauostė,  neėdė, net lovį išvertė. Po kelių mėnesių pakartojo bandymą, kiaulės vėl išvertė lovius. Pasirodo, kiaulių antrą kartą nenugirdysi. O dar sako, kad žmogus išsivystė!

Gal skaitėte, kaip prieš tūkstančius metų Odisėjas nugalėjo vienakį kiklopą. Jis pasigėrusiam išdūrė jo vienintelę akį. Odisėjas stebisi: „Pyliau vyno jam tris kartus, o tas kvailys gėrė“. O dabar ir „gudriems“ 300 kartų gali įpilti ir išgers, ir net patys įsipila!...

Bene daugiausiai pasaulyje girtaujanti šalis – Rusija. Rusų akademikas Fiodoras Uglovas tiesiog maldauja Rusijos vyriausybę, dūmą, visus Rusijos patriotus ir visus geros valios žmones sustabdyti tą baisųjį tautos žudymą. Jo šauksmą išgirdo didieji rusų mokslininkai. Kreipimąsi pasirašė 1700 akademikų ir kitų mokslininkų, nes nėra didesnio žudiko pasaulyje už alkoholį. Štai ką nustatė akademikai: Rusijoje nuo alkoholio kasmet miršta arba žūsta 1,6 milijonų. Kiekvienas trečias mirštantis yra alkoholio auka. Tarp išgeriančių 80 kartų daugiau savižudžių, negu tarp negeriančių (ar tai nepaaiškina savižudybių ir Lietuvoje?). Jei grynojo alkoholio vienam gyventojui tenka vidutiniškai 10-12 litrų per metus, šalyje gimsta 120 tūkstančių nesveikų vaikų (paskaičiavo Novosibirsko mokslininkai). Rusijoje jau kas šeštas vaikas nenormalus. JAV nesveikus vaikus gimdo 83% išgeriančių moterų.

BNS[2] skelbia baisią Lietuvos statistiką: Alkoholio vartojimas Lietuvos vaikų ir paauglių tarpe pasiekė grėsmingą mąstą, 2003m. alkoholio nevartojo tik 1,8% mergaičių ir 2,3% berniukų, 12,8% 15-16m. berniukų ir 4,7% mergaičių teigė alkoholį per mėn. vartojantys 10 ir daugiau kartų. Anot N. Žemaitaitienės 2006m. tyrimų duomenimis, vyraujantis amžius, kuomet vaikai pirmą kartą pasigeria, yra 11-12m. 60% ragaujančių paauglių tampa alkoholikais.

O kiek kainuoja alkoholikų ir alkoholio sukeltų ligų, suluošinimų gydymas, priežiūra?! Alkoholizmas yra liga. Ne tik medikai, visa visuomenė turi padėti nugalėti šią ligą. Amerikos mokslininkai apskaičiavo, kad kiekvienas alkoholiui išleistas doleris atneša 2,8 dolerių žalos valstybei. Dėl nepilnamečių alkoholio vartojimo JAV ekonomikai kasmet padaroma 58 milijardų dolerių žala.

Brangieji, prašykime Dievą pagalbos nugalėti tą baisiąją mūsų Lietuvos nelaimę. Prašykime Dievą išminties. Prašykime stebuklo!

Kviečiu visus pagalvoti: ką turime daryti, kad užtvenktume baisųjį mūsų tautos naikinimą? Kreipiuosi į visas bendruomenes, į visas parapijas, į visus kunigus, vienuolius, vienuoles – į visus geros valios žmones: burkimės į Blaivybės organizacijas, bendrijas ar būrelius. Viešai pasižadėkime ilgesniam ar trumpesniam laikui laikytis blaivybės. Labai norėsiu, lankydamas parapijas ir bendruomenes susitikti su Blaivybės bendrijų nariais.

Meldžiuosi už Jus. Laiminu Jūsų pasiryžimus, kasdienį gyvenimą ir Jūsų šeimas.

Jūsų vyskupas Jonas Kauneckas


[1] Šią mano papasakotą patirtį prieš 2m. radijas kartojo visą dieną

[2] BNS - Baltic News Service - Baltijos naujienų tarnyba

TURINYS Galite parašyti: ,,skrinskasETAgmail.com“