PRO VITA© Parengė Robertas Skrinskas  

TELŠIŲ VYSKUPO ANTANO VAIČIAUS STRAIPSNIS LAIKRAŠTYJE ,,BLAIVIOJI LIETUVA“ 1996 m.

Gelbėkimės nuo prapulties

Brangūs Broliai ir Seserys, malonūs  „Blaiviosios Lietuvos"  skaitytojai:  Greit prabėgo ir  jau  spėjo  nutolti didžiosios žiemos šventės: Kalėdos,  Naujieji metai. Laikas skaičiuoja  pirmąsias   1996-ųjų  savaites.

Peržengę naują savo laikmečio slenkstį, turėtumėm pamąstyti: ar šiandien gyvename katalikiškai, koks mūsų elgesys, ar tiesūs ir geri mūsų keliai? Ar saugomės, kaip dera, girtavimo, palaidumo, neskaistumo?

Prieš kelis metus stebėjomės, kad kiekvienam  Lietuvos  gyventojui  jau tenka po 10 litrų degtinės. Dabar gir­tavimas tiek išbujojo, jog kiekvienam tenka po 20 litrų spirito arba, dar aiškiau tariant — kiekvienam Lietuvos gyventojui,  įskaitant kūdikius,  senelius ir ligonis, tenka po 5 kibirus degtinės.  Šiuo metu jau 2 milijonai ir 600 tūkstančių gyventojų reguliariai vartoja degtinę. Apie pusė milijono piktnaudžiauja svaigalais vos ne kasdien: jų organizmas be alkoholio jau nebeiškenčia. Dėl to daugėja psichozių, savižudybių, skyrybų, išsigimimų, negimusių ar vos užgimusių kūdikių žudymų skaičius. Mažėja gyventojų, trumpėja jų, ypač vyrų, amžiaus vidurkis. Jei 1988 metais vyrų amžiaus vidurkis buvo 72,4 metų, tai dabar — tik 62 metai. Taigi, per 7 metus mūsų vyrų amžiaus vidurkis sutrumpėjo daugiau nei 10 metų!

Ir miestuose, ir kaimuose pilna alkoholio falsifikatų, apstu „girdyklų". Vien tik sostinėje Vilniuje — per 2000 girtavimo vietų. Tai 40 kartų daugiau nei prieš 5 metus. Oficialiais paskaičiavimais pas mus per metus svaigalams išleidžiama apie pustrečio milijardo litų!

Blaivyklose 1995-siais pabuvojo apie 47 tūkstančiai. Iš jų — netoli 10 tūkstančių iki 21 metų amžiaus jaunimo. Spauda rašė, kad lietuviškiausiame Kauno mieste 95 procentai abi­turientų ir 91 procentas abiturienčių vartoja alkoholį. Panašiai ir kitur: su žiburiu reikia ieškoti šeimos, nepaliestos tos baisios, grėsmingos ydos.

Neblaivūs paaugliai įvykdo 3 iš 7 žmogžudystes, 16 iš 26 išžaginimų, 17 iš 27 apiplėšimų. Tūkstančiai vaikų ir paauglių mūsų laisvoj Lietuvoj niekur nesimoko, valkatauja. Nusikaltėlių amžius vis ir vis jaunėja...

Kokios šiurpios nusikaltimų suvestinės:   nužudymai,   kūno   sužalojimai, rasti lavonai, lytiniai nusikaltimai, plėšimai, chuliganizmo išpuoliai, asmeninio  ir valstybinio turto vagystės, bažnyčių apiplėšimai ir net Švenčiausio­jo išniekinimai, gaisrai, eismo nelaimės, nelaimingi atsitikimai, automobilių   vagystės   ir   t.t.   ir   t.t.

Toms negerovėms talkina ir daug padeda po rn og rafinė spauda, radijas ir televizija, o taip pat ir vadinamoji „planuota tėvystė", propaguojanti abortus, kontraceptines priemones ir lytinį palaidumą. Veltui pastaroji skelbiasi kovojanti už šeimą („pro familia"). Iš tikrųjų ji veikia prieš šeimą („contra familiam").

Manau, kad visiems turėtų būti aišku, jog, jei tylėsime, toliau bus dar blogiau: daugės ligų ir nusikal­timų, blogės žmonių sveikata, mažės Lietuvos gyventojų skaičius, silpnės ir nyks vargšė Tėvynė. Todėl kartu su kunigu jėzuitu Kazimieru Juozu Ambrasu — šiuo metu dirbančiu Kanadoje — šaukte šaukiu: „Vyskupe Motiejau, kelkis!"

— Penkis dešimtmečius pažliugus buvo žemė nuo neteisybės,    siaubo, prievartos, klastos. O dabar — žudynės, kiršinimas, aimana ir skurdas, ne ta kryptim žygiuojančios apmulkintos minios. Todėl, Vyskupe Motiejau, kelkis  ir  skubėk  vaduoti  Lietuvą  nuo neteisingai suprastos demokratijos ir asmenybės teisių iškreiptų; nuo kerzavais batais mūs laisvės sutrypimo. Išguiki iš mokyklų seną raugą,   kurį užmaišė svetimi. Išlaužk duris gėdingų užeigų, su raudona lempute lan­dynių, videotekų ir rėksmingomis reklamomis siūlomų miesto kloakos šulinių. Garbusis Vyskupe! Sulaikyk ranką tų, kurie šaltu plienu dar įsčiose nutraukia gležnutį gyvybės siūlą. Išlaisvinki  jaunimą  iš  dvokiančių  kavinių. Žemaičių Vyskupe, kelkis ir būk mums švyturys!

Broliai ir Seserys! Ryžtingai stokime už blaivų ir dorą gyvenimą! Gin­kime nuo bet kokio blogio nepriklausomą Lietuvą! Pasiryžkime visą atnaujinti Kristuje!

Visapusiškai gerų, Viešpaties palaimintų Naujųjų metų linkiu visiems Jums!

Vyskupas Antanas VAIČIUS, Telšiai „Blaivioji Lietuva“
 

,,BLAIVIOJI LIETUVA“ 1989 m. TEPADEDA MUMS DIEVAS

Lietuvos žmonės ir toliau skandinami svaigalų liūne. Alkoholio gaminimo ir pardavimo planai viršijami. Siekiama, kad Respublikos gyventojai ui svaigalus Šiemet paklotų beveik milijardą rublių. Imamasi žygių greit atkurti liūdnai pagarsėjusią Anykščių „rašalo" daryklą. Didinama alaus ir degtinės gamyba. Negalvojama, kad alkoholio gausa gali būti mažiau žalinga tik blaiviai visuomenei — mūsų visuomenei iki blaivybės kranto dar labai toli. Tas krantas nė kiek neartėja, Jis kol kas tolsta.

Kaip vertinate situaciją ir ką, Jūsų nuomone, reikia daryti, kad atgimstanti Lietuva kuo greičiau išsigelbėtų nuo pražūtingo svaigalų tvano, kuriame skęsta šimtai tūkstančių mūsų nedidelio krašto žmonių? Kreipiamės į Jo Ekscelenciją Telšių vyskupą ir Klaipėdos prelatūros administratorių Antaną Vaičių.

Padėtis kritiška. Bet vilties nedera prarasti. Optimistiškai nuteikia atgimimo sąjūdis prieš girtavimą ir alkoholizmą. Vis garsiau sakoma: „Nė lašo svaigalų!"

Daug žmonių ima suprasti, kad laikas gelbėtis, nes greit galime atsidurti situacijoje, kai visos pastangos bus pavėluotos. Vilties teikia medikų ir kitų mokslo bei meno žmonių ryžtingi žodžiai už blaivybę. O juk dar taip neseniai to nebuvo. Ir man tekdavo atlaikyti pajuokos ir pasišaipymų srautą, kai bandydavau platinti blaivybės mintį. Tokia mano pozicija buvo laikoma vos ne siauraprotiškumu... Ačiū Dievui, šiandien to nebėra. Ir tai yra visų kovotojų už blaivybę laimėjimas. Dabar itin svarbu blaivystės mintį skatinti, skleisti jaunimo ir vaikų tarpe. Jaunieji — atgimimo viltis.

Mano manymu, būtina ryžtingiau ir atkakliau grumtis su vadinamojo „protingo" gėrimo šalininkais ir propaguotojais, su tokia kenksminga pozicija. „Protingai" išgerti, girdi, galima. Galima ir šampano, ir alaus, ir vyno! Galima, „kaip prieskonį", gerti ir bet kokį kitą alkoholį. Viską „su protu" galima... Tokie ir panašūs vertinimai — pavojingiausi. Juk girtuokliu negimstama, pradžios pradžia — „saikingas", „protingas", „kultūringas" girtavimas. Alkoholizmas jau beveik visiems kelia pasibaisėjimą, o vadinamasis protingas išgėrimas ne vieną žavi ir vilioja. Sakau: šalin tą „protingąjį" gėrimą! Prieš girtavimą ir alkoholizmą, prieš svaigalų tvaną stokime sutelktomis pastangomis.

Blaivybės veiklos gali imtis Bažnyčia. Žemaičių vyskupas Motiejus Valančius gerai suprato Bažnyčios ir jos turimų priemonių išgales. Todėl blaivinimo veiklos ėmėsi per Bažnyčią: kūrė prie parapijų blaivybės brolijas, rašė tikintiesiems ganytojiškus laiškus ir knygeles, ragino kunigus rengti blaivybės šventes. Pirmasis įsirašė į blaivybei pasiryžusiųjų sąrašus, reikalavo ir kunigus pasekti. 1858 metais Žemaičiuose prasidėjusi Blaivybės brolijų veikla 1859 metais jau buvo apėmusi visą 2emaičių vyskupiją. 1860 metais Ganytojas rašė: „Jau dveji metai sukako, kai Dievo malonės pagalba... šimtai tūkstančių girtuoklių visiškai liovė gerti degtinę... tik kur ne kur liko girtuoklių, kaip pelų iš grūdų išsiskyrusių..."

Mano nuomone, būtina kuo plačiau panaudoti vyskupo Motiejaus Valančiaus metodą ir patirtį. Kol buvo draudžiama tai daryti, Telšių vyskupijoje, kaip ir daug kur kitur, bažnyčiose buvo pradėtos rašyti „Aukso knygos", kuriose, davę blaivybės pažadą, pasirašydavo parapijos tikintieji. Tai suvaidino nemažą vaidmenį. Dabar, kai ne-bedraudžiama, būtinai reikia kiekvienoje parapijoje įkurti Motiejaus Valančiaus blaivybės brolijas. Kaip tik šiuo tikslu didžiausioje Telšių vyskupijos bažnyčioje — Plungėje jau įvyko tokių brolijų atkuriamasis suvažiavimas, kuriame dalyvavo kunigai ir apie 7000 blaivybės rėmėjų. Skubame organizuoti masinį katalikų sąjūdį už blaivią Lietuvą. Ypač svarbus vaidmuo čia tenka broliams kunigams. Be jų gražaus pavyzdžio, pasišventimo ir kovingumo gerų rezultatų sunku tikėtis.

Ką dar galėčiau pasakyti Lietuvos žmonėms? Jeigu pasigėręs žmogus neįstengia suregzti sakinio, pareiti namo, tai kaip šitoks galėtų pakelti Trispalvę, giedoti Himną, eiti į žygį už laisvą Lietuvą?! Svarbiausia mūsų pareiga — išsilaisvinti iš svaigalų vergijos.

Tepadeda mums Dievas! Blaivioji Lietuva 1989`7.

 

TURINYS Galite parašyti: ,,skrinskasETAgmail.com“